АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні експортери стрілецької зброї

Читайте также:
  1. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  2. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  3. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  4. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  5. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  6. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.
  7. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  8. Вопрос Поняття підприємства та його основні ознаки
  9. Г) чотири основні категорії операційних систем.
  10. Глава 6 Основні права, свободи і обов'язки громадян Української РСР
  11. Господарські відносини, їх основні елементи та особливості.
  12. Громадянське суспільство та його основні інститути.

Сьогодні в арсеналі збройних сил урядів усього світу налічується приблизно 200 млн. од. вогнепальної зброї. Більша його частина – 77% – в руках 20 держав, список яких очолюють Китай, Росія і Північна Корея. Такі дані містилися у представленій в 2006 році в ООН доповіді «Огляд ситуації з легкою і стрілецькою зброєю в світі». У ній також повідомляється, що кожного року виробляється 800-900 тис. стрілецької зброї і легких озброєнь. Основними експортерами стрілецької зброї є Росія, США, Італія, Німеччина, Бразилія і Китай. (Додаток 2).

За даними конгресу США у 2008 році в світі було продано озброєнь всього на 55,2 млрд. доларів. Це найнижчий показник з 2005 року. А в порівнянні з 2007 роком ринок озброєнь просів на 7,6%. «Загальне падіння продажів зброї в 2008 році пояснюється небажанням багатьох держав розміщувати замовлення на поставку озброєнь в умовах жорсткої світової рецесії», - сказав фахівець з міжнародної безпеки конгресу США Річард Грімметт.

Однак падіння ринку торкнулося не всіх експортерів. Так, США зуміли різко підвищити експорт озброєнь. У порівнянні з 2007 роком зростання склало майже 50%. Америка в 2008 році виручила з продажу зброї 37,8 млрд. доларів. Таким чином, США контролює 68,4% світового ринку озброєнь. Дослідники конгресу зв'язали зростання американського експорту з новими великими контрактами. Так, Об'єднані Арабські Емірати купили в США зброї на 9,7 млрд. Саудівська Аравія витратила на американську зброю 8,7 млрд. доларів. Марокко – 5,4 млрд. доларів. Крім того, тривали постачання зброї за укладеними раніше контрактами.

В останні роки друге місце за експортом зброї незмінно займала Росія. Однак у 2008 році Росію обігнала Італія, яка продала зброї на 3,7 млрд. доларів. Росія, у свою чергу, отримала від експорту озброєнь всього 3,5 млрд. І якщо весь світовий ринок озброєнь скоротився на 7,6%, то експорт російської зброї впав у три рази. Зараз Росія займає всього 6,37% світового ринку озброєнь (у 2007 році дохід країни від експорту зброї склав 10,8 млрд. доларів).

Відомо, що Індія і Китай – основні російські покупці. Якщо вони не купують російську зброю, загальний показник експорту сильно падає. Зараз Китай безпосередньо зброю майже не купує. Китайці вважають за краще купувати комплектуючі або виробляти зброю за ліцензією. У результаті Росія поставляє до Китаю все менше зброї. Цей ринок втрачається.

Щорічні доповіді дослідницької служби бібліотеки конгресу вважаються в США найбільш повним і детальним склепінням всіх несекретних відомостей про світові продажі зброї. Однак закордонні, у тому числі і російські експерти, закликають ставитися до цих доповідей критично.

У військовій індустрії США ключові позиції займають сім гігантських корпорацій з диверсифікованими портфелями військових і цивільних замовлень: Lockheed Martin, MacDoneld & Douglas, Nor-tгор-Grumman, Boeing, United Technologies, General Dynamics, Litton Industries. Середній обсяг щорічних продажів військової продукції сімки гігантів майже вдвічі перевищує середній показник семи найбільших західноєвропейських фірм. Найбільший американський військовий підрядчик Lockheed Martin виробляє продукцію військового призначення в обсязі, приблизно рівному загального обсягу військової промисловості Франції. За обсягами військового виробництва, відповідають сукупному випуску British Aerospace (Велика Британія), La-gardere Group Matre (Франція) і Daimler Benz (Німеччина).


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)