АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі для самостійного розв’язання. Задача 1. Визначити норматив виробничих запасів конструкційного матеріалу СМ – 030 у натуральному та вартісному вираженні

Читайте также:
  1. V. Ситуаційні задачі
  2. В. Задачі для самоконтролю
  3. Відповідальність сторін та розв’язання спорів
  4. Відшукання способу розв'язування задачі
  5. Деякі задачі механіки та фізики
  6. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).
  7. Задачі вивчення дисципліни
  8. Задачі для підготовки до іспиту з економетрики
  9. Задачі для самостійного розв’язання
  10. Задачі для самостійного розв’язання
  11. Задачі для самостійного розв’язання
  12. Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1. Визначити норматив виробничих запасів конструкційного матеріалу СМ – 030 у натуральному та вартісному вираженні, користуючись наведеними далі вихідними даними:

1. Згідно з виробничою програмою підприємства споживання конструкційного матеріалу становить 4680 т. за рік.

2. Часовий інтервал поставки матеріалу на підприємство дорівнює 30 днів.

3. Оформлення термінового замовлення з метою одержання матеріалу в конкретного постачальника потребує трьох днів, а термін доставки й вивантаження його у споживача – ще 6 днів.

4. Підготовка матеріалу до використання у виробничому процесі триває 2 дні.

Середньодобова витрата конструкційного матеріалу становить 18 т., а договірна ціна 1 т. цього матеріалу – 780 грн.

Задача 2. Визначити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві, якщо виробнича собівартість виробу по плановій калькуляції 3000 грн. (у тому числі витрати на сировину, основні матеріали і куповані напівфабрикати – 2200 грн.), тривалість виробничого циклу – 20 робочих днів, а річний план випуску продукції – 8 тис. шт.

Задача 3. Розрахувати плановий норматив оборотних засобів у запасах готової продукції на складах підприємства, що випускає вироби трьох видів (А, Б, В), і норму їх запасу, в днях. Вихідні дані: річний обсяг випуску за повною собівартістю (тис. грн.): виріб А – 1500, виріб – 2400, виріб В – 3020. Середні витрати часу на підбір, комплектування і накопичення транспортних партій по нарядах і замовленнях споживачів: виріб А – 3 дні, виріб Б – 2 дні, виріб В – 5 днів; середній час на відвантаженні партій виробів, оформлення і представлення в банк на інкасо платіжних документів на відвантажені вироби – 3 дні.

Задача 4. Визначити норматив на витрати майбутніх періодів за наступними даними. Сума коштів, вкладених у витрати майбутніх періодів, які залишились непогашеними на початок року, складає 230 тис. грн.; витрати, які будуть здійснюватись в плановому році, 470 тис. грн.; витрати, включені в собівартість продукції планового року, 480 тис. грн.

Задача 5. Визначити нормативи оборотних засобів за елементами і загальний норматив на основі наступних даних: виробнича програма складає 500 деталей, собівартість однієї деталі – 107145 грн. Витрати розподіляються рівномірно впродовж 38 днів виробничого циклу. Витрати основних матеріалів на один виріб складають 71430 грн. при нормі запасів 19 днів. Витрати допоміжних матеріалів на річний випуск – 4 285 800 грн. при нормі запасу 36 днів, палива – 2 285 760 грн. при нормі запасу 27 днів, норматив інших виробничих запасів – 642 870 грн. Норма запасу готової продукції – 5 днів.

Задача 6. Складові елементи оборотних засобів підприємства за кілька років наведено в таблиці 5. Класифікація дебіторської заборгованості за строками виникнення наведена у таблиці 6.

Таблиця 5

Вартість окремих елементів оборотних засобів, тис.грн.

Елементи оборотних засобів План Факт
1. Виробничі запаси    
2. Незавершене виробництво    
3. Напівфабрикати власного виготовлення    
4. Витрати майбутніх періодів    
5. Залишки готової продукції    
6. Грошові кошти на розрахунковому рахунку    
7. Дебіторська заборгованість    
8. Інші оборотні кошти    
Разом    

 

Таблиця 6

Оцінка стану дебіторської заборгованості підприємства

Класифікація дебіторської заборгованості за строками виникнення Сума дебіторської заборгованості тис. Грн. Питома вага від загальної суми, % Імовірність сумнівних боргів, % Сума сумнів-них боргів, тис. Грн. Реальна величина заборгова-ності, тис. Грн.
0-30 днів          
30-60          
60-90          
90-120          
120-150          
150-180          
180-360          
Понад 360          
Разом          

1. Розрахувати загальну структуру оборотних засобів (співвідношення оборотних фондів і фондів обігу)

2. Визначити елементну структуру оборотних засобів підприємства

3. Виявити тенденцію змін у структурі оборотних засобів підприємства

4. За даними наведеними в таблиці 6 оцінити реальний стан дебіторської заборгованості та розрахувати резерв сумнівних боргів.

Задача 7. Визначити, на скільки днів скоротилась оборотність нормованих оборотних засобів, якщо в минулому році тривалість одного обороту складала 45 днів, а в поточному році: середній залишок нормованих оборотних засобів скоротився в порівнянні з минулим - на 5%, обсяг реалізованої продукції збільшився на 12,4%.

Задача 8. Протягом звітного року підприємство виробило й реалізувало товарної продукції на суму 1000 тис.грн. Середньорічний залишок оборотних засобів становив 210 тис.грн.

У наступному році обсяг реалізованої продукції має бути збільшений на 15 %. Крім того, розроблені організаційно-економічні заходи з підвищення ефективності виробництва дозволять скоротити тривалість обороту оборотних засобів приблизно на 12 днів.

На підставі наведених даних обчислити показники оборотності оборотних засобів підприємства, а також можливий обсяг їх вивільнення завдяки зазначеним організаційно-економічним заходам.

Задача 9. У звітному році на новоствореному приватному підприємстві «Радуга» реалізовано товарної продукції на 18 тис. грн. при середніх залишках оборотних засобів 4600 грн. Визначити можливий випуск продукції в наступному за звітним році за незмінного обсягу оборотних засобів та зменшеної на 14 днів тривалості одного їх обороту.

Задача 10. У звітному році підприємство виробило та реалізувало готової продукції на 900 тис. грн. Середньорічні залишки оборотних засобів 180 тис. грн. В плановому році обсяг реалізованої продукції повинен бути збільшений на 6,5%. Розробка економіко-організаційних заходів по підвищенню ефективності дозволило скоротити тривалість обороту оборотних засобів на 8 днів. Розрахувати показники оборотності оборотних засобів, можливий обсяг їх вивільнення і рентабельність оборотних засобів у звітному і плановому роках, якщо рентабельність продукції у звітному році – 20%, а в плановому – 25%.

Задача 11. Обчислити суму абсолютного і відносного вивільнення оборотних засобів у результаті прискорення їх оборотності, якщо відомо:

1. Обсяг реалізованої продукції, тис. грн.:

за планом – 8100; за звітом – 8400.

2. Середній залишок нормованих оборотних засобів, тис. грн.:

За планом – 610, за звітом – 580.

Задача 12. У звітному році обсяг реалізованої продукції склав 18 тис. грн. при середньорічній сумі оборотних засобів – 6 тис. грн. У плановому році тривалість одного обороту оборотних засобів скоротилась на 20 днів, а обсяг реалізованої продукції збільшився на 15%. Визначити абсолютне і відносне вивільнення оборотних коштів.

Задача 13. У звітному році підприємство запланувало випуск продукції на 110 тис. грн. Залишок нереалізованої продукції на складі на початок року 20 тис. грн., фактично обсяг реалізації за рік зріс в порівнянні з плановим на 3,2%, середньорічні залишки нормованих оборотних засобів заплановані у розмірі 2 тис. грн., а фактично склали 1,7 тис. грн. Залишок нереалізованої продукції на кінець року 17,5 грн. Визначити суму абсолютного і відносного вивільнення оборотних засобів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)