АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задачі для самостійного розв’язання. Задача 1. Середньоспискова чисельність працівників підприємства за рік 600 чоловік

Читайте также:
  1. V. Ситуаційні задачі
  2. В. Задачі для самоконтролю
  3. Відповідальність сторін та розв’язання спорів
  4. Відшукання способу розв'язування задачі
  5. Деякі задачі механіки та фізики
  6. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).
  7. Задачі вивчення дисципліни
  8. Задачі для підготовки до іспиту з економетрики
  9. Задачі для самостійного розв’язання
  10. Задачі для самостійного розв’язання
  11. Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1. Середньоспискова чисельність працівників підприємства за рік 600 чоловік. Впродовж року за власним бажанням звільнилося 37 чоловік, за порушення трудової дисципліни – 5 чоловік, пішли на пенсію 11 чоловік, вступили у навчальні заклади та призвані в озброєні сили 13 чоловік, переведені на інші посади та в інші підрозділи підприємства 30 чоловік. Визначити коефіцієнт вибуття кадрів, коефіцієнт плинності кадрів.

Задача 2. Середньоспискова чисельність персоналу на підприємстві у звітному році 250 чоловік. Випуск товарної продукції 2557 тис. грн. В плановому періоді обсяг товарної продукції 2680 тис. грн., а продуктивність праці збільшилась на 6 %. Визначити продуктивність праці у звітному і плановому періоді; чисельність персоналу, яка очікується у плановому періоді.

Задача 3. Трудомісткість на підприємствах А, Б, В і Г, які входять до складу торгового об’єднання у звітному році за однорідними видами продукції складе відповідно 6500, 5200, 4500 і 3800 тис. грн. / чол.-год. В наступному періоді за звітним в наслідок здійснення технічних і організаційних заходів передбачається знизити трудомісткість на 450, 310, 240 та 220 тис. грн. / чол.-год. Розрахувати процент збільшення виробітку на одного працюючого у результаті зниження трудомісткості на кожному з підприємств та по об’єднанню в цілому.

Задача 4. На виробничих підприємствах «Реверс» і «Промінь» у звітному періоді були досягнуто значне збільшення обсягів продукції за умови незначного збільшення чисельності персоналу. На основі даних, наведених у таблиці 7, визначити: виробіток на одного працюючого працівника, ступінь впливу чисельності працюючих на приріст обсягів виробництва продукції на кожному підприємстві.

Таблиця7

Обсяг товарної продукції і чисельність персоналу на виробничих підприємствах у звітному році

Показники «Промінь» «Реверс»
план Факт план факт
         
Обсяг товарної продукції        
Чисельність персоналу, чол.        
Виробіток, тис. грн. 27,6 29,2 27,4 30,2

 

Задача 5. Визначити виробіток на одного працюючого в плановому періоді і його відносний ріст, якщо відомо, що в році 245 робочих днів. Річний виробіток в базисному періоді склав 300 тис. грн. За планом обсяг випуску продукції 48500 тис. грн., а зниження трудомісткості виробничої програми на 1685 чол. - днів в порівнянні із базисним.

Задача 6. Виробіток на одного працюючого в базисному періоді склав 670 тис. грн., чисельність працюючих – 254 чол. Обсяг товарної продукції в плановому періоді збільшився на 8,4%. З планом підвищення ефективності виробництва передбачено умовно звільнити 35 чоловік. Визначити планові показники виробітку на одного працюючого і ріст продуктивності праці.

Задача 7. На обробіток деталі витрачається 18 хв. Після перегляду норм часу на виготовлення даної деталі, вона склала 15 хв. Розрахувати, на скільки відсотків знизилась трудомісткість роботи і збільшилась продуктивність праці. Тривалість зміни 8 годин.

Задача 8. На підприємстві раніше за допомогою універсального верстата 169 працівників виготовляли 850 тис. од. продукції. Після впровадження автоматичної лінії чисельність персоналу зменшилась на 86 чол. Визначити підвищення продуктивності праці внаслідок автоматизації виробництва продукції.

Задача 9. Визначити приріст продуктивності праці, якщо вивільнення чисельності працюючих в наслідок впровадження плану технічних методів за виробом А складає 12 чоловік, за виробом Б – 27 чоловік, за виробом В – 42 чоловіка. Планова чисельність працюючих складає 685 чоловік.

Задача 10. Визначити трудомісткість одиниці продукції за планом і фактично, а також ріст продуктивності праці на основі наступних даних: трудомісткість товарної продукції за планом – 30 тис. норма – годин; плановий обсяг випуску в натуральному вираженні – 200 шт.; фактична трудомісткість товарної продукції – 26 тис. норма – годин; фактичний обсяг випуску продукції – 220 шт.

Задача 11. Місячний колективний заробіток виробничої бригади, що працює за спільним нарядом, складає 812 грн. Розподіл колективного заробітку між членами бригади здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу та коефіцієнта трудової участі (КТУ). Робітник Іваненко А.М. відпрацював у розрахунковому місяці 18 днів, Петренко Б.М. – 20, Коваленко В.О. – 22. Визначені попередньо КТУ відповідно становили 0,9; 1,0; 1,1. Розрахувати місячну заробітну плату, яку має одержати кожний член бригади.

Задача 12. Виробничий робітник промислового підприємства працює за відрядно-прогресивною системою оплати праці. Денна тарифна ставка робітника п’ятого розряду становить 8 грн. 47 коп. За перевиконання виробничої норми праця робітника оплачується за розцінкою, збільшеною на 50%. Розрахувати загальну суму заробітку робітника п’ятого розряду, який у розрахунковому місяці виконав виробничу норму на 118% і відпрацював 22 робочі зміни.

Задача 13. На виробничому підприємстві переважає відрядно-преміальна система оплати праці. Робітник-відрядник протягом розрахункового місяця відпрацював 175 людино-годин і виготовив 480 деталей. Норма часу на виготовлення однієї деталі становить 0,4 людини-години, а розцінка – 29,1 коп. за виготовлену деталь. Передбачувана премія робітникам нараховується в наступних розмірах: за виконання встановленої норми – 10%, за кожний відсоток перевиконання норми 1,5% від відрядного заробітку. Визначити загальну суму нарахованої заробітної плати робітника-відрядника за місяць.

Задача 14. У виробничому цеху підприємства протягом розрахункового року має працювати 20 робітників четвертого розряду. Тарифна ставка робітника четвертого розряду становить 95,5 коп. /год. Річний фонд робочого часу одного робітника складає 1815 год. Коефіцієнт виконання виробничих норм у середньому очікується на рівні 1,2. Обчислити річний фонд заробітної плати виробничого цеху підприємства.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)