АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Коротка історична довідка газети «Наш край»

Читайте также:
  1. З інтерв’ю Августина Волошина кореспонденту чеської газети
  2. ЗА ДОВІДКАМИ ЗВЕРТАТИСЬ
  3. Индексе цен) в парной линейной регрессии? (короткая и развернутая форма
  4. Історична зміна предмета етики
  5. Історична наука про проблему генезису феодалізму в Європі.
  6. КОРОТКА ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ
  7. Коротка історія дистанційного зондування Землі
  8. КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЖЕРЕЛ І ОБ’ЄКТІВ ВПЛИВУ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ.
  9. Культурно-історична своєрідність регіонів України
  10. Метабібліографія в Україні: історична ретроспектива
  11. Стадії лихоманки та їх коротка характеристика

Наприкінці 1939 року починають виходити перші номери газети, перша назва якої «Соціалістичний шлях» - орган РК КП(б)У і районної ради депутатів трудящих Мостиського району, Дрогобицької області. Газета виходила обсягом 1 ст. АЗ і складалася навпіл. Редагував газету С. О. Метан- кореспондент, інструктор. Фотографом був Крамар. Тираж газети – 1300 примірників.

В обласному державному архіві збереглися підшивки газети лише з післявоєнних років - з 19 квітня 1946 року. Пізніше редактором газети була О. І. Малиновська. Тираж газети становив 1500 екземплярів, протягом року збільшився до 2500. Газета виходила 2 рази в тиждень. Здебільшого у замітках писали про життя селян, оповідання і діяльність колгоспів, сільськогосподарських артілей.

У 1959 році районну газету почав редагувати М. Шаров. Газета виходить двічі на тиждень, тиражем 5000 екземплярів. Тоді вже поряд з розповідями про успіхи і досягнення жителів сіл в будівництві комунізму, появляються рубрики «Мостиська колючка», «Здоровенькі були», «Сторінка вихідного дня». Журналісти і дописувачі частіше жартують, сміються і критикують недоліки, брак цивілізованості, а також появляються перші нариси про праці людей.

У 1962 році в серпні район був ліквідований, територію розділили між Самбірським, Старосамбірським і Городоцьким районами. Газету припинили публікувати. У лютому 1967 року був створений Мостиський район і тоді ж відновлена і районна газета.

З 1967 року районну газету «Соціалістичний шлях» редагує Михайло Івашко, газета виходить три рази в тиждень - вівторок, четвер і суботу і тираж збільшується до 10 тис. екземплярів. І далі основні теми журналістських матеріалів - праця і життя жителів району в час проведення соціалістичних змагань, успіхи і досягнення у радянському сьогоденні. Широко висвітлюються діяльність комсомолу партії, комунізму. Багато писали про виховання молоді у комуністичному дусі. Газета веде і атеїстичну пропаганду. Засновником і видавцем газети є Мостиський райком партії України і Мостиська районна рада народних депутатів.

З 1972 року газету редагує Д. Карп'як.

У час перебудови в 1986 році, яку започаткував Генеральний секретар ЦК КПРС М. Горбачов, районна газета «Наш край» широко висвітлює події нового дня. Критикує чиновників і бюрократизм, а разом з тим починає відродження правдивої історії України, розповідає про традиції і звичаї українського народу, звертається до духовності. Журналісти газети були ініціаторами відновлення товариства Просвіта ім. Шевченка у 1989 році. Також у цих роках газета розповідає про релігійні традиції, висвітлюються духовні цінності народу - віра в Бога, мораль, християнські принципи життя.

Відверто аналізується криза економіки, нестабільність багатьох зв'язків між підприємствами Радянського Союзу, що призвело до дефіциту товарів, зниження їх якості.

У 1990 році у ЗМІ розпочалася кампанія засудження злочинів сталінізму, комуністичної партії. Журналісти «Соціалістичного краю», а всі вони були комуністами, вийшли з партії, написали заяви і поклали партійні білети. Із засновників виведено райком компартії, а газета стає виданням Мостиської районної ради. 19 листопада 1990 року рішенням сесії райради газету перейменовують на «Наш край» і виходить вона під лозунгом «В єдності - сила народу». З того часу і досі ведеться нумерація часопису.

1991 року після Путчу у Москві 19 серпня, Верховна Рада України 24 серпня проголосила нашу незалежність. Районна газета висвітлює всі події цих днів і пише про національне відродження нашого краю, проведення перших демократичних виборів. Тираж становить 8 тис. екземплярів.

З 1995 року через кризу, інфляцію, районна газета починає виходити двічі на тиждень - вівторок і середу, тираж зменшується до 3 тис. екземплярів.

З 1998 року газету редагує головний редактор С. І. Павлишин. Газета виходить двічі на тиждень, форматом АЗ 4 полоси, співзасновником часопису є Мостиська районна рада і колектив редакції. Тираж - 3 тисячі екземплярів. Районна газета «Наш край» висвітлює громадсько-політичне і суспільне життя району. Основні рубрики: «Актуально», «Підприємництво», «Село моє», «Події», «Факти», «Соціальний захист», «За листом читача», «Нам пишуть», «Читач запитує», «Культура», «Освіта», «Здоров'я».

З 2013 року головним редактором є Сорока Галина Богданівна.

 

Навчально-виробнича практика є невід’ємною складовою частиною навчального процесу, важливим етапом практичної підготовки студентів спеціальності «Видавнича справа і редагування» до професійної діяльності.

Метою практики є набуття практичних навичок, застосування коректурних знаків та методів виправлення текстового оригіналу.

Моїм завданням було краще закріпити теоретичні знання, розширити професійний світогляд, оволодіти методикою застосування коректурних знаків, подати детальний аналіз виправлення в редагованих текстових оригіналах.

Така практика, яка проводиться в початковий період навчання, дає мені можливість збагнути особливості редакційно-видавничої роботи, налагоджувати зв'язки на майбутнє, виконувати визначене редакцією видавництва чи журналу організаційно-творче завдання.

Я проходив практику в редакції газети «Наш край». Редакція розташована у місті Мостиська, вул. Бузиновського, 4. Практику проходив під керівництвом головного редактора Сороки Галини Богданівни.

З першого дня я познайомився з головним редактором видавництва, яка розповіла про історію та структуру видавництва. Показала мені різні відділи редакції, робочі місця кожного працівника. Ознайомила зі структурою редакційно-видавничого колективу, посадовими обов'язками працівників, виробничим процесом, тематичним планом і продукцією редакції.

02.09.14 р. Цього дня до нас прийшов автор, і я мав змогу спостерігати за прийняттям рукопису редактора від автора. Також мені доручили переглянути роботу, а точніше - статтю, що готується до друку «Покликання педагога – виховувати патріотів України». Під час цієї роботи я зробив ряд зауважень щодо написання слів і побудови речень.

03.09.14 р. Сьогодні мені принесли верстку однієї сторінки. Я редагував такі статті: "Історія української культури", «На відпочинку побувало 99 людей», «У Гусакові освятили пам’ятник воїнам УПА». Потім цей матеріал переглянув редактор і ми разом опрацьовували текст. Вона вказала на мої помилки та сильні сторони.

Протягом кількох наступних днів я продовжував правити статті. Дуже багато помилок було у статтях «Під прапором рідним, вставай, Україно», «Щира і віддана любов до церкви», тематичний захід: «Заради рідної землі…», авторами яких є прості люди з сіл.

08.09.14 р. Цього дня мені запропонували повністю "свіжий", ніким ще не правлений авторський оригінал на спортивну і релігійну тематику. Я опрацював кілька статей, крім цього, ще було поставлене завдання: уважно придивитися до побудови речень, розташування розділових знаків і написання слів. З цим завданням, на думку редактора-наставника, я впорався дуже добре, і мої зауваження були враховані для подальшого опрацьовування і матеріалу.

Останні дні проходження практики я продовжував редагувати. Робив позначки та зауваження для роботи технічного редактора в авторському оригіналі, що готується до верстки. Головний редактор провела екскурсію до відділу реалізації та реклами, а також до комп'ютерного центру редакції. Спостерігав за підготовкою видання до друку та верстки. Закінчив правку над рубриками «Наша історія», «Освіта», «Культура».

Також прослухав лекцію редактора-наставника про роботу редактора, про її складність та цікавість. Потім вислухав поради редакторів редакції та головного редактора.

Моя практика у редакції газети "Наш край" проходила дуже добре. Саме там я осягнув важливість та необхідність редакторської праці. Спостерігаючи за народженням газети від самого початку, я побачив усю складність, але й цікавість роботи редактора.

Складність полягала в тому, що література моєї редакції була легкою і нелегкою для сприйняття, але через кілька днів я вже трохи влився у сутність справи і мені стало легше опрацьовувати надані матеріали. У статтях помилок було чимало. Потрібно було правильно розставити розділові знаки, замінювати на інші. Були у текстах і незрозумілі слова. З прочитаних статей виникало багато запитань. Були речення, які потрібно було перебудувати, для гарного звучання, щоб були зрозумілими і легкодоступним для сприйняття читача.

Чемність, добре ставлення, дружні відносини у колективі допомогли мені швидше освоїтися й опанувати потрібну інформацію. У всіх своїх починаннях я отримував дружню пораду та заохочення. Саме тут я зміг перевірити та вдосконалити свої теоретичні знання на практиці.

Своєю цьогорічною практикою я задоволений. Практика була дуже цікавою та пізнавальною. Мені подобається працювати з людьми. Я радо брався за будь-яку редакторську роботу. Вважаю, що зроблене мною принесе користь у майбутньому. Хочу сказати ще одне - наступного року хотів би проходити практику в іншому місці. Чи це буде редакція, чи видавництво - немає значення. Головне, щоб робота там виконувалася професійно і я був корисним.

 

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)