АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції вуглеводів різних класів

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Аеробне перетворення вуглеводів
  3. Анаеробне розщеплення вуглеводів
  4. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  5. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  6. АПК , його функції та структура
  7. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  8. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  9. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  10. Вивчення рівнів вихованості учнів ІV – ІХ класів
  11. Виділення видів мислення роблять по різних підставах.
  12. Визначення геш-функції. Побудова геш-функції, виходячи з блочного шифра.

Функції вуглеводів в організмі різноманітні і, природно, різні для різних класів сполук. Моносахариди та їх похідні виконують, по-перше, енергетичну функцію: окисне розщеплення цих сполук дає організму 55-60% необхідної йому енергіі4. По-друге, проміжні продукти розпаду моносахаридів і їх похідних використовуються в клітинах для синтезу інших необхідних клітині речовин, у тому числі з'єднань інших класів; так, з проміжних продуктів метаболізму глюкози в клітинах можуть синтезуватися ліпіди і замінні амінокислоти, правда, в останньому випадку необхідний додаткове джерело атомів азоту аминогрупп. По-третє, моносахариди та їх похідні виконують структурну функцію, будучи мономірні одиницями дру гих, більш складних молекул, таких як полісахариди або нуклеотиди.

Головною функцією гетероолігосахарідов є структурна функція - вони є структурними компонентами глікопротеїдів і гліколіпіду. У цій якості гетероолігосахаріди беруть участь у реалізації глікопротеїдів цілого ряду функцій: регуляторної [гормони гіпофіза тіротропін і гонадотропіни - глікопротеїди], комунікативної [рецептори клітин - глікопротеїни], захисної [антитіла - глікопротеїни]. Крім того, гетероолігосахарідние блоки, входячи до складу гліколіпіду і глікопротеїдів, беруть участь у формуванні клітинних мембран, утворюючи, наприклад, такий важливий елемент клітинної структури як глікокаллікс.

Глікоген - єдиний гомополісахарід, який є в організмі тварин - виконує резервну функцію. причому він є резервом не тільки енергетичним, але також і резервом пластичного матеріалу. Глікоген в тій або іншій кількості присутній практично у всі клітинах людського організму. Запаси глікогену в печінці можуть становити до 3-5% від сирої маси цього органу [часом до 10%], а його вміст у м'язах - до 1% загальної маси тканини. З огляду на масу цих органів, загальна кількість глікогену в печінці може становити 150 - 200 г, а запаси глікогену в м'язи - до 600 г.

Гетерополісахаріди виконують в організмі структурну функцію - вони входять до складу глізамінопротеогліканов; останні, поряд із структурними білками типу колагену або еластину, формують міжклітинний речовина різних органів і тканин. Глікозамінопротеогглікановие агрегати, маючи сітчасту структуру, виконують функцію молекулярних фільтрів, що перешкоджають або сильно гальмують рух макромолекул в міжклітинної середовищі. Крім того, молекули гетерополісахарідов мають у своїй структурі безліч полярних і несучих негативний заряд угруповань, за рахунок яких вони можуть зв'язувати велику кількість води і катіонів, виконуючи роль своєрідних депо для цих молекул.

Опції деяких вуглеводів, що є в організмі, дуже специфічні. Так, гепарин є природним антикоагулянтом він перешкоджає згортання крові в судинах, а лактоза, про що вже згадувалося, є резервним вуглеводом жіночого молока.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)