АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система умовних позначень ІС

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  4. VI. Система органов дыхания
  5. А) звукопровідна система
  6. Аварии на коммунально-энергетических системах.
  7. Августовская водная система соединяет бассейны рек
  8. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  9. Автоматизированная информационно-справочная система
  10. Автоматизированная система информационного обеспечения
  11. Автоматическая Система Обнаружения и Тушения Пожаров (АСОТП) «Игла-М.5К-Т»
  12. Административные наказания: понятие, цели, система и виды. Основные и дополнительные наказания; наказания морального, имущественного характера; наказания, обращенные на личность. 1 страница

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………..4

1. Термінологія …………………………………………………………...…..4

2. Основні параметри ………………………………………………………...5

3. Система умовних позначень ІС …………………………………….……..6

4. Виконавча частина: Опис інтегральних мікросхем………………...…..10

4.1 Мікросхема К155ЛА3……………………………………………...10

4.2 Мікросхема К555ИЕ6……………………………………………..11

4.3 Мікросхема К555ЛР4……………………………………………...12

4.4 Мікросхема К531ЛЕ1……………………………………………....13

4.5 Мікросхема К133ИЕ4……………………………………………...14

4.6 Мікросхема К555ТВ9……………………………………………....15

4.7 Мікросхема К133ТМ2……………………………………………..16

4.8 Мікросхема 530СП1………………………………………………..17

4.9 Мікросхема 133ИД3……………………………………………….17

5. Висновок …………………………………………………………………..19

6. Література ………………………………………………...………………20

Вступ

 

Елементною базою сучасної цифрової техніки є інтегральні мікросхеми (ІС). Введений з січня 1981 року стандарт 1623-79 встановлює терміни і визначення основних понять в цій області.

Залежно від технології виготовлення інтегральні мікросхеми можуть бути напівпровідниковими, плівковими чи гібридними.

Напівпровідникова мікросхема - мікросхема, де всі елементи та міжелементні сполуки якої виконані в об'ємі та лежать на поверхні напівпровідника.

Плівкова мікросхема - мікросхема, де всі елементи та міжелементні сполуки якої виконані тільки як плівка яка складається із діелектричних матеріалів.

Гібридна мікросхема - мікросхема, що містить крім елементів прості складні компоненти (наприклад, кристали мікросхеми напівпровідникових мікросхем). Однією з видів гібридної мікросхеми є багатокристальна мікросхема.

Залежно від функціонального призначення інтегральні мікросхеми діляться на аналогові і цифрові. Аналогові мікросхеми призначені для перетворення і методи обробки сигналів, змінюються згідно із законом безупинної функції. Приватним випадком цих мікросхем є мікросхема з лінійної характеристикою, лінійна мікросхема. З допомогою цифрових мікросхем перетворюються, обробляються сигнали, що змінюються згідно із законом дискретної функції. Приватним випадком цифрових мікросхем є логічні мікросхеми, виконують операції з двійковим кодом, які описуються законами логічного алгебри.

Мінімальний склад комплекту інтегральних мікросхем, необхідний для рішення певного кола апаратурних завдань, називається базовим.

Інтегральна мікросхема - інтегральна мікросхема конкретного функціонального призначення й певного конструктивно-технологічгного та схемотехнічного рішення, має своє умовне позначення. Під типономіналом інтегральної мікросхеми розуміється мікросхема конкретного типу, відрізняється від інших мікросхем тієї самої типу однією або кількома параметрами.

Група типів мікросхем - сукупність типів мікросхем в межах однієї серії, мають аналогічне функціональне призначення та принцип дії, властивості яких описуються однаковим або ж близьким складом електричних параметрів.

 

 

Термінологія

 

Інтегральна мікросхема (ІС) – мікроелектронний виріб, що виконує певну функцію перетворення, обробки сигналу і (або) накопичення інформації і має високу густину упаковки електрично з’єднаних елементів (або елементів і компонентів) і (або) кристалів, що з точки зору вимог до випробувань прийомки, поставки і експлуатації розглядається як одне ціле.

 

Елемент ІС – частина ІС, що виконує функцію будь-якого електрорадіоелементу, яка виконана нероздільно від кристалу або підкладки і не може бути виділена як самостійний виріб з точки зору вимог до випробувань, прийомки, поставки і експлуатації (під електрорадіоелементом розуміють транзистор, діод, резистор, конденсатор і інші).

 

Компонент ІС – частина ІС, що виконує функцію будь-якого електрорадіоелементу, що може розглядатися як самостійний виріб з точки зору вимог до випробувань, прийомки, поставки і експлуатації (компонент з частиною гібридної ІС).

 

Напівпровідникова ІС – ІС, всі елементи і міжелементні з’єднання якої виконані в об’ємі і на поверхні н/п.

 

Плівкова ІС – ІС, всі елементи і між елементні з’єднання якої виконані у вигляді плівок (частковими випадками плівкової ІС є товсто- і тонко плівкові ІС).

 

Гібридна ІС – ІС, що має крім елементів ІС компоненти і (або) кристали (частковим випадком гібридної ІС є багатокристальна ІС).

 

Аналогова ІС – ІС, призначена для перетворення і обробки сигналів, які змінюються по закону неперервної функції (частковим випадком аналогової ІС є мікросхема з лінійною характеристикою – лінійна ІС).

 

Цифрова ІС – ІС, призначена для перетворення і обробки сигналів, які змінюються по закону дискретної функції (частковим випадком цифрової ІС є логічна ІС).

Степінь зінтегрованості ІС – показник степені складності ІС, що характеризується числом елементів і компонентів, що входять в неї. Степінь зінтегрованості ІС визначається за формулою: K= lg n, де K – коефіцієнт, що визначає степінь зінтегрованості, значення якого округлюються до найближчого більшого цілого числа; n – число компонентів і елементів ІС (в тому числі тих, що входять в склад компонентів, які входять в ІС). ІС першої степені зінтегрованості мають десять елементів і компонентів включно, ІС другої степені зінтегрованості має від 11 до 100 компонентів включно і т. д.

 

Основні параметри

 

Мікросхеми, що використовуються в цифровій техніці, характеризуються великою кількістю показників, що визначають ії функціональні можливості, швидкодію, економічність, надійність, умови експлуатації, вартість і параметри вхідних і вихідних сигналів. При виборі серії МС на початкових стадіях проектування із них цифрових пристроїв особливе значення мають наступні показники: вид технології і параметри, що визначають кількість джерел живлення та їх напругу; напруга, що відповідає логічним константам (0 і 1); споживача потужності; швидкодія і функціональні можливості.

За схемо-технологічною реалізацією розрізняють такі типи МС: транзисторні схеми (логіка), з резисторними (РТЛ) і резисторно-конденсаторними (РКТЛ) зв’язками, діодно-транзисторні схеми (ДТЛ), емітерно-зв’язані транзисторні схеми (ЕЗЛ), транзисторно-транзисторні схеми (ТТЛ), зінтегровані інжекційні схеми (ЗІЛ), ТТЛ і ЗІЛ схеми з діодами Шотткі (відповідно ТТЛШ та ЗІЛШ), схеми на р і n канальних транзисторах з структурою метал-окисел-напівпровідник (відповідно р-МОН та n-МОН), схеми на доповнюючих (комплементарних) МОН-транзисторах (КМОН).

Кількість джерел живлення і їх напруги суттєво впливають на габаритів розміри, масу, вартість і безпеку використання цифрових пристроїв. Напруги, що відповідають логічним константам, багато в чому визначають сумісність різних серій ІС.

Споживча потужність і швидкодія ІС залежать від режиму роботи (статичний 0 або 1 на виході, переключення з 1 в 0, або з 0 в 1) входу, на який діє сигнал, що переключає, параметрів, навантаження і інших факторів. Якщо спеціально не доведено, то під споживчою потужністю розуміють її середнє значення. Аналогічно для оцінки швидкісних властивостей ІС використовують, середній час затримки розповсюдження сигналу, рівний напівсухі часу затримки розповсюдження сигналу при включенні і виключенні ІС.

Функціональні властивості цифрових ІС визначаються як функціями, що вони виконують по перетворенню і зберіганню інформації, так і коефіцієнтом об’єднання по входу і виходу і коефіцієнтом розгалуження.

Коефіцієнт об’єднання по входу – це число входів ІС, по яких реалізується логічна функція. Коефіцієнт об’єднання по виходу – це число зв’язаних між собою виходів ІС для одержання монтажних схем.

Коефіцієнт розгалуження по входу – це число одиничних навантажень, які можна одночасно підключати до виходу ІС.

 

Система умовних позначень ІС

 

ІС розробляються і випускаються підприємствами-виробниками у вигляді серій. Кожна серія відрізняється степінню комплектності і включає декілька ІС, що в свою чергу розділяються на типономінали.

До серії відносять сукупність ІС, що можуть виконувати різні функції, але мають єдине конструктивно-технологічне виконання і призначенні для спільного використання. Склад перспективних серій з часом розширюється.

Під типономіналом ІС розуміють ІС, що має конкретне функціональне призначення і своє умовне позначення. Під типом ІС розуміється сукупність типономіналів ІС, що мають конкретне функціональне призначення і своє умовне позначення.

За конструкторсько-технологічним виконанням всі ІС поділяються на три групи: напівпровідникові, гібридні, інші (плівкові, керамічні, вакуумні). Вказаним групам в системі умовних позначень присвоєні такі цифри: 1,5,6,7 – напівпровідникові (7 – без корпусні напівпровідникові ІС); 2,4,8 – гібридні ІС; 3 – інші ІС.

За характером функцій, що виконують, ІС поділяються на підгрупи (наприклад генератори, модулятори, трігери) і види (перетворювачі частоти, фази, напруги). Класифікація ІС за функціональним призначенням приведена в таблиці 1.

Функціональне призначення Ез Функціональне призначення Ез
ФОРМОВНИКИ Імпульсів прямокутної форми Імпульсів спеціальної форми Адресні Розрядних сигналів Інші   СХЕМИ ЗАТРИМКИ Пасивні Активні Інші   СХЕМИ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ Мікро ЕОМ Мікропроцесори Мікропроцесорні секції Мікропрограмне управління Функціональні розширювачі Синхронізації Управління перериванням Управління входом/виходом Управління пам’яттю   ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ Інформації Сполуки з магістралями Що задають час Мікрокалькулятори Контроллери Комбіновані Спеціалізовані Інші   ГЕНЕРАТОРИ СИГНАЛІВ Гармонійних Прямокутних Лінійно-змінюючих Спеціальної форми Шуму Інші   ДЕТЕКТОРИ Амплітудні Імпульсні Частотні Фазові Інші   АГ АФ АА АР АП     БМ БР БП   ВЕ ВМ ВС ВУ ВР ВБ ВН ВВ ВТ     ВФ ВА ВИ ВХ ВГ ВК ВЖ ВП     ГС ГГ ГЛ ГФ ГМ ГП     ДА ДИ ДС ДФ ДП ВТОРИННІ ДЖЕРЕЛА ЖИВЛЕННЯ Випрямляч Перетворювач Стабілізатор напруги (СН) Стабілізатор струму СН імпульсні Схеми управління імпульсними СН Системи джерел вторинної напруги Інші   СХЕМИ ЦИФРОВИХ ПРИСТРОЇВ Арифметико-логічні Регістри Суматори Напівсуматори Лічильники Шифратори Дешифратори Комбіновані Інші   КОМУТАТОРИ І КЛЮЧІ Струму Напруги Інші   ЛОГІЧНІ ЕЛЕМЕНТИ І-НІ АБО-НІ І АБО НІ І-АБО І-НІ, АБО-НІ І-АБО-НІ І-АБО-НІ/І-АБО АБО-НІ/АБО Розширювачі Інші   МОДУЛЯТОРИ Амплітудні Частотні Фазові Імпульсні Інші   ЕВ ЕМ ЕН ЕТ ЕК ЕУ ЕС ЕП     ИА ИР ИЖ ИЛ ИЕ ИВ ИД ИК ИП     КТ КН КП     ЛА ЛЕ ЛИ ЛЛ ЛН ЛС ЛБ ЛР ЛК ЛМ ЛД ЛП     МА МС МФ МИ МП

Таблиця 1.


Продовження таблиці 1.

Функціональне призначення Ез Функціональне призначення Ез
МІКРОЗБОРКИ, НАБОРИ ЕЛЕМЕНТІВ Діодів Транзисторів Резисторів Конденсаторів Комбіновані Функціональні Інші   ПЕРЕТВОРЮВАЧІ Частоти Тривалості Напруги Рівня (узгоджувачі) Потужності Код-аналог Аналог-код Код-код Синтезатори частоти Подільники частоти: - Аналогові - Цифрові Помножувачі частоти Інші   НАКОПИЧУВАЧІ ЗП Оперативні Постійні НЗП зі схемами управління: - Масочні - З однократним програмуванням - З багатократним програмуванням - З ультрафіолетовим витиранням і електричним записом інформації ЗП зі схемами управління: - Оперативні - Асоціативні - На циліндричних магнітних доменах Інші   СХЕМИ СЕЛЕКЦІЇ І ПОРІВНЯННЯ Амплітудні (рівня сигналу) Часові Частотні Компаратори: - Напруги Інші     НД НТ НР НЕ НК НФ НП     ПС ПД ПН ПУ ПМ ПА ПВ ПР ПЛ   ПК ПЦ ПЕ ПП     РМ РВ   РЕ РТ РР РФ     РУ РА РЦ   РП     СА СВ СС   СК СП     ТРІГЕРИ JK – типу RS – типу D – типу T – типу Динамічні Шмитта Комбіновані Інші   ПІДСИЛЮВАЧІ Високої частоти Проміжної частоти Низької частоти Імпульсних сигналів Повторювачі Зчитування і відтворення Операційні Індикації Постійного струму Диференційні Широко смужні Інші   ФІЛЬТРИ Верхніх частот Нижніх частот Смужні Режекторні Інші   БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНІ ІМС Аналогові Цифрові Комбіновані Матриці: - Аналогові - Комбіновані Інші   ФОТОЧУТЛИВІ СХЕМИ З ЗАРЯДОВИМ ЗВ’ЯЗКОМ Матричні Лінійні Інші       ТВ ТР ТМ ТТ ТД ТЛ ТК ТП     УВ УР УН УИ УЕ УЛ УД УМ УТ УС УК УП     ФВ ФН ФЕ ФР ФП     ХЛ ХА ХК   ХН ХТ ХК   ЦМ ЦЛ ЦП    

 


 

Згідно принятій системі позначення ІС мають складатись з чотирьох елементів. Перший елемент – цифра, яка відповідає конструктивно-технологічній групі. Другий елемент – дві-три цифри, що надані цій серії ІС як порядковий номер розробки. Таким чином, перші два елементи складають три-чотири цифри, які відповідають підгрупі та виду ІС. Третій елемент – дві букви, що відповідають підгрупі та виду ІС (див таблицю 1.). Четвертий елемент – порядковий номер розробки ІС в цій серії, в якій може бути декілька однакових за функціональною ознакою серій. Він може складатись з однієї цифри або декількох.

Приклад умовного позначення напівпровідникової ІС – логічного елементу І-НІ з порядковим номером серії 33 і номером розробки мікросхеми в цій серії по даній функціональній ознаці.

 

Іноді в кінці умовного позначення додається буква, якв визначає технологічний розкид електричних параметрів даного типономіналу. Конкретні значення параметрів і відміни кожного типономіналу одне від одного подаються в технічній документації.

Для ІС, що використовуються в пристроях широкого використання, на початку позначення ставиться буква К – К155ИР17. Якщо ІС випускається на експорт, тоді перед буквою К стоїть Е.

Для характеристики матеріалу і типу корпусу перед цифровим позначенням серії можуть бути додані такі букви: Р – для пластмасового корпусу другого типу, М – для керамічного, металокерамічного стіклокерамічного корпусу другого типу, А – для пластмасового планарного і І – для стіклокерамічного планарного.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)