АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні принципи торгівлі товарами: принцип недискримінації, принцип транспарентності, принцип доступу до ринку, узгодження торговельних умов

Читайте также:
  1. D) икемділік принципі
  2. E) менеджмент принциптері
  3. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях нижней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  4. II. Основные принципы и правила служебного поведения государственных (муниципальных) служащих
  5. II. Принципы организации и деятельности прокуратуры Российской Федерации
  6. III. По какому принципу образованы ряды? Назовите понятие, общее для приведенных ниже терминов, объединяющее их.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Акцизы. Принципы и особенность налогообложения
  9. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  10. Аналитическое исследование финансово-хозяйственной деятельности предприятий базируется на определенных принципах.
  11. Аналіз класичних теорії міжнародної торгівлі.
  12. Антропный космологический принцип

Сучасний стан торгівлі міжн. торгівлі товарами. Характеристика багатосторонніх угод з торгівлі товарами.

ГАТТ є багатосторонньою угодою, яка регулює міжнародну торгівлю товарами. З 1994 р. ГАТТ та угодами, що стосуються сфери послуг (ГАТС), інт.власн. (ТРІПС), врегулювання суперечок та інших питань займа­ється СОТ.

У СОТ використовується система "багатосторонньої" торгівлі. Більшість країн, усі основні країни-імпортери та країни-експортери є членами цієї системи. У міжнародній торгівлі товара­ми керуються принципами РНС та НР.

Правила, які регу­люють торгівлю товарами, ускладнилися, тому що віддзеркалюють такі нові явища:

1) глобалізація виробництва - складові одного товару виробляють у бага­тьох країнах. Це стало можливим завдяки технологічним інноваціям у транспортуванні, зберіганні та інформаційному менеджменті;

2) глобальна торгівля - мільйони трансакцій відбуваються щодня у вигляді платежів, інвестицій тощо. Динамічно розвивається електронна торгівля;

3) світ без кордонів - Інтернет-зв'язок, супутникова передача сигналів радіо­мовлення, різноманітні новітні технології та безліч інших інновацій різко підвищують мобільність ідей, капіталу, товарів і послуг через кордон.

Важ­ливість світової торгівлі товарами дещо зменшується. Темпи зростання торгівлі послугами прискорюються і випереджують темпи зростання світової торгівлі товарами.

За даними СОТ, обсяг товарів, експортованих у 2004 р., становив майже 9,3 трлн дол., імпорт – біля 2,1 трлн дол. США.

Країни з перехідними економіками займають помітне місце у світовій торгівлі товарами. До 50 найбільших експортерів у 2004 р. входило 7 країн з перехідною економікою, на які припадало біля 11,7% світового експорту товарів. 8 країн з перехідною економікою потрапили до списку найбільших імпор­терів (10,2%).

Багатосторонні угоди з торг.товарами є складовою частиною Марракеської угоди про заснування СОТ і складаються з:

- ГАТТ 1994 р. (ГАТТ 1947 р. зі змінами та доповпеннями);

- Угод, предметом яких є: с/г; санітарні заходи; текстиль і одяг; антидемпінгові заходи; методи митної оцінки; ліцензування; захисні заходи; правила визначення походження та ін..

Основні принципи торгівлі товарами: принцип недискримінації, принцип транспарентності, принцип доступу до ринку, узгодження торговельних умов.

Регулювання МТ в рамках ГАТТ/СОТ здійснюється на основі основних принципів, одним з яких є принцип торгівлі без дискримінації. За цим принципом, усі договірні сторони ГАТТ (тепер країни-члени СОТ) зобов’язані:

· надавати одна одній однаково сприятливі умови;

· жодна країна не повинна робити винятки для іншої або застосовувати щодо неї дискримінаційний підхід.

Принцип недискримінації вимагає втілення двох режимів: Режим найбільшого сприяння (РНС) і національний режим (НР). РНС стосується д-сті за межами нац. ринку (привілей для одного торг.партнера означає такі ж привілеї для усіх членів СОТ), а НР – операцій на вн.ринку ( заборона дискримінації між іноземними і національними: тов., посл., торговцями, постач.послуг і власниками ПІІ, - на митній території держави). Т.ч., ці режими охоплюють обидві (зовнішню та внутрішню) сфери торг. діяльності та торг. політики.

Принцип прозорості (транспарентності) передбачає справедливість, відкритість і доступ до інформації про закони, правила та процедури, що стосуються вн. і зовн. суб’єктів госп. д-сті. С-ма вимог прозорості передбачає, що всі торг. закони та споріднені рішення приймають публічно, застосовують розсудливо і справедливо.

· Для виробників прозорість означає безперечні, передбачувані правила регулювання нац. ринками товарів і послуг та допомагає забезпечити рівні умови конкуренції.

· Для споживачів прозорість означає доступність всієї важливої інформації, потрібної для прийняття рішень щодо якості, безпеки чи ціни товару.

· Для інвесторів прозорість формує стабільне правове та ринкове середовище для запланованих довгострокових іноз. інвестицій.

Принцип доступу до ринку охоплює: 1. принцип прозорості (члени повинні надавати та опубліковувати інформацію про зміну існуючих чи введення нових законів); 2. принцип огляду торг.політики; 3. принцип відшкодування завданої шкоди (надання компенсацій); 4. принцип зменшення тарифів; 5. принцип заборони кіл.обмежень; 6. принцип захисту від ушкодження або зведення нанівець переваг (якщо кр.зазнає шкоди, право на зах.заходи).

Принцип взаємності полягає в тому, що країни, вступаючи в СОТ, беруть на себе певні зобов’язання і наділяються певними правами. Країни домовляються, що вони досягають рівноваги щодо прав і обов’язків шляхом переговорів. Кожна країна може звернутися до СОТ з проханням про допомогу в справедливому вирішенні спорів, якщо вона вважає, що її права порушують інші члени.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)