АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тарифне регулювання торгівлі товарами/послугами в ГАТТ/СОТ. Розклади тарифних поступок і зв’язані тарифні рівні

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  2. Аналіз класичних теорії міжнародної торгівлі.
  3. Антропогенез і регулювання стосунків
  4. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  5. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  6. Велика Британія: політика державного регулювання
  7. Вигоди від зовнішньої торгівлі
  8. Види біржових угод та правила біржової торгівлі
  9. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  10. Вопрос Правове регулювання ціни та ціноутворення.
  11. Вплив зовнішньої торгівлі на ВВП: графічна інтерпретація, гранична схильність до імпорту, мультиплікатор видатків у відкритій економіці.
  12. Вплив зовнішньої торгівлі на ВВП: функція споживання у відкритій змішаній економіці; складний мультиплікатор витрат; фактори впливу на чистий експорт та зв'язок з валютним курсом.

У багатосторонній системі регулювання міжн.торгівлі в рамках СОТ визначено декілька важливих принципів застосування митних тарифів і кількісних обмежень.

1. Принцип зниження тарифів ґрунтується на поступовому, але постійному зниженні мит і зборів до нульового значення.

2. Зв’язування рівня митних ставок. Визначення максимального рівня допустимих митних ставок, які для кожної країни визначені в її Розкладі тарифних поступок.

3. Заборона кількісних обмежень. Стаття 11 ГАТТ передбачає повне скасування кількісних обмежень. Їх використання можливе лише у випадку гострого дефіциту ПБ.

4. Захист за допомогою мита (принцип тарифікації). С-ма захисту нац. в-ва повинна ґрунтуватися на митних тарифах, а не на кількісних чи будь-яких адміністративних обмеженнях. Т.ч., СОТ визначає митні тарифи як превалюючий засіб обмеження імпорту, адже їх застосування прозоріше і меншою мірою деформує міжн.торгівлю.

Розклад тарифних поступок – це перелік тарифів, їх ставки, особливості застосування до певного товару чи певної країни-експортера. Кожний член СОТ має свій Розклад. Під час вступу до СОТ країна-претендент узгоджує свій Розклад з дійсними членами. Узгоджений Розклад стає невідємною складовою пр.бази СОТ.

У Розкладі тарифних поступок кожної країни зазначаються зменшені тарифи. Ставки, наведені в таких розкладах, називають зв’язаними ставками. Від кожної країни-члена СОТ вимагається інформувати про свої тарифні ставки.

Розклад поступок не є просто констатацією тарифних ставок. Це зобовязання країни не підвищувати свої тарифи понад фіксовані ставки – тобто їх зв’язування. Тарифні ставки, які включені до Розкладу поступок, як правило, досягаються у ході переговорів і поступок.

В угодах СОТ немає положення, що визначає певний рівень тар.поступок для країн, що вступають. Ставки тарифів у кожному окремому випадку залежать від рез-тів тарифних переговорів, країни що вступає, з країнами-членами.

Нетарифне регулювання торгівлі товарами в ГАТТ/СОТ – механізми і умови. Скасування кількісних обмежень. Винятки з принципу недискримінації.Захист вразливих секторів. Спеціальні умови ГАТТ до менш розвинених країн.

Хоча в рамках СОТ неодноразово наголошувалося на необхідності повної ліквідації нетарифних бар'єрів більшість країн світу продовжують широко їх застосовувати.

Особливо значну роль нетарифні обмеження відіграють в забезпечення національних інтересів в митній сфері щодо контролю за переміщенням зброї, технологій подвійного застосування, наркотичних засобів та інших товарів і предметів, оборот яких обмежено або заборонено, чи які становлять загрозу національній безпеці країни. У цьому аспекті важливою є можливість повністю припинити переміщення певного виду товару через митний кордон, що досягається лише при застосуванні нетарифних засобів.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)