АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПАРАЗИТОЗИ КОТА

 

Мельниченко О. І. студ. 4 курсу ФВМ спец. «Ветеринарна медицина»

Наукові керівники: д.в.н., професор Дахно І.С., ст. викладач Лазоренко Л.М.

 

Епізоотична ситуація з інвазійних хвороб домашніх тварин в умовах великих міст України залишається складною і має тенденцію до погіршення. Собаки і кішки є об’єктами значної практичної зацікавленості не лише для лікарів ветеринарної медицини, а в більшій мірі як джерело гельмінтоантропозоонозів. У розповсюдженні цих інвазій значну роль відіграють коти – носії статевозрілих форм паразитів. Неконтрольоване збільшення кількості собак і котів, а також антисанітарний стан місць, де їх вигулюють (парків, скверів, дитячих майданчиків), безперечно впливають на поширення інвазійних хвороб. Тварини, уражені паразитами, сприяють розповсюдженню великої кількості інвазійних елементів, у зв’язку з цим навколишнє середовище в значній мірі забруднюється яйцями, личинками та ооцистами.

Дослідження проводили в лабораторії кафедри паразитології та токсикології факультету ветеринарної медицини Сумського НАУ.

Матеріалом для дослідження були проби фекалій від кота 6 місячного віку. Дослідження проводили за методом Котельникова – Хренова. При дослідженні було виявлено яйця середніх розмірів, круглої форми, темно-коричневого кольору, з комірчастою зовнішньою оболонкою. За морфологічними ознаками вони були віднесені до виду Toxocara mystax (інтенсивність інвазії становила 47,6 екз. яєць в краплі флотаційної рідини). Також виявляли яйця середніх розмірів, лимоноподібної форми, які за морфологічними ознаками, були віднесені до виду Capillaria plica (інтенсивність інвазії становила 4,6 екз. яєць в краплі флотаційної рідини). Крім того у пробі фекалій виявляли ооцисти овальної та яйцеподібної форми, блідо-жовтого кольору, з щільною оболонкою, що належали до видів Cystoisospora felis і С. rivolta (інтенсивність інвазії становила 108 екз. яєць в краплі флотаційної рідини)

 

 

Рис.1. Toxocara mystax Рис.2. Cystoisospora felis і С. rivolta

 

Таким чином, нами встановлено одночасне паразитування у кота гельмінтів Toxocara mystax, Capillaria plica та еймерій Cystoisospora felis і С. rivolta. Враховуючи, що явище паразитоценозу вивчено недостатньо, нам залишається з’ясувати, що властиво за даного асоціативного перебігу антагонізм чи синергізм та яку патологію вони можуть спричинювати.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)