АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи дії і призначення пристроїв зберігання

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  3. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  4. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  6. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  7. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  8. А) основные требования и принципиальная схема лечебно-эвакуационного обеспечения
  9. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  10. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  11. Антикорупційні принципи
  12. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні

 

Пристрої зберігання даних відносяться до зовнішньої пам'яті ПК – вони дозволяють зберігати інформацію для наступного її використання незалежно від стану (включений або виключений) комп'ютера.

У пристроях зберігання даних можуть бути реалізовані різні фізичні принципи збереження інформації - магнітний, оптичний, електронний у будь-яких їхніх сполученнях.

До зовнішніх пристроїв відносяться магнітні диски, CD, DVD, BD, cтример, жорсткий диск (вінчестер), а також флеш-карта.

Пристрої зовнішньої пам'яті оперують блоками інформації, але ніяк не байтами або словами, як, наприклад, оперативна пам'ять. Ці блоки звичайно мають фіксований розмір, кратний ступені числа 2. Блок може бути переписаний з внутрішньої пам'яті в зовнішню або назад тільки цілком, і для виконання будь-якої операції обміну з зовнішньою пам'яттю потрібна спеціальна процедура (підпрограма).

Процедури обміну з пристроями зовнішньої пам'яті прив'язані до типу пристрою, його контролеру і способу підключення пристрою до системи (інтерфейсу).

Пристрої зберігання, які відносяться до зовнішньої пам’яті ПК, забезпечують енергонезалежне зберігання блоків інформації на фізичному носії.

Розрізняють такі фізичні принципи енергонезалежного зберігання даних:

1. Магнітний принцип реалізований на перемагнічуванні ділянок носія у відповідності зі значенням бітів записуваної інформації. Цей принцип реалізується в пристроях з рухомим носієм у вигляді диска чи стрічки, де запис і зчитування проводиться на доріжку (трек). Головка запису викликає зміну намагніченості ділянок треку відповідно до записуваної бітовою послідовністю. При зчитуванні реєструється зміна магнітного поля, пов'язане з проходженням під головкою ділянок треку, і з цих змін витягується раніше записана інформація. Існують магнітні пристрої зберігання і з нерухомим носієм.

2. Оптичний принцип заснований на зміні оптичних властивостей ділянки носія: ступеня прозорості або коефіцієнта відбиття. Способи, якими ці зміни досягаються, різні. У перших оптичних пристроях використовувався механічний спосіб запису - пробивали отвори в перфострічках і перфокартах. У сучасних оптичних пристроях на дисках CD і DVD зміна оптичних властивостей досягається за допомогою лазера, випалюються лунки (необоротно, одноразово) чи змінює стан ділянки (оборотно, багаторазово). Випуск масового тиражу оптичних носіїв з інформацією можливий і за допомогою різних технологій друку.

3. Електричний принцип заснований на порогових ефектах в напівпровідникових структурах. Цей принцип використовується в твердотільній пам'яті – флеш-пам'яті і EEPROM. Тут для зміни стану зберігаючої комірки потрібна значна енергія (досить тривалий вплив сильного електричного поля), що і відбувається в процесі запису, званому програмуванням. Зчитування вимагає значно менших витрат як енергії, так і часу. Під твердотільністю в цих пристроях мається на увазі відсутність відносного руху носія і головок запису-зчитування.

 

Пристрій зберігання тим або іншим способом підключається до хосту –комп'ютера, в якому присутній процесор і оперативна пам'ять.

Для хоста пристрій зберігання повинен забезпечувати можливість запису блоків даних з внутрішньої пам'яті (як правило, ОЗП) у пристрій і зчитування цих блоків із пристрою в ОЗП.

Взаємодія з пристроєм зберігання виконується за ініціативою хоста (програми, виконуваної його процесором). На відміну від взаємодії з внутрішньою пам'яттю, з якою можна оперувати на рівні запису-читання окремих байтів, операції обміну з пристроями зберігання завжди блокові.

Блок може бути як фіксованого, так і довільного розміру. В даний час більше поширення набули пристрої з фіксованим розміром блоку - це спрощує багато аспектів взаємодії. Найпопулярніший розмір блоку - 512 байт, хоча в ряді пристроїв використовуються і інші розміри блоку. Блок може бути переписаний з внутрішньої пам'яті в зовнішню або назад тільки цілком, і для виконання будь-якої операції обміну з зовнішньою пам'яттю потрібна спеціальна процедура (підпрограма).

Блоки в пристрої можуть адресуватися різними способами. Найбільш простий і зручною є лінійна адресація логічних блоків, при якій кожен блок збережених даних адресується одновимірною адресою (числом) LBA (Logical Block Address - адреса логічного блоку). Історично склалося використання й інших способів адресації; для дискових пристроїв це тривимірна адресація CHS (Cylinder-Head-Sector - циліндр-голівка-сектор).

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)