АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рентгенологічні методи діагностики

Читайте также:
  1. I этап Подготовка к развитию грудобрюшного типа дыхания по традиционной методике
  2. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  3. I. Методические основы
  4. I. Методические основы оценки эффективности инвестиционных проектов
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  6. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  7. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  8. IV ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ.
  9. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VI.УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  11. VII УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  12. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)

 

Для виявлення і діагностики туберкульозу використовують наступні рентгенологічні методи:

Флюорографія – для виявлення туберкульозу застосовують крупнокадрову флюорографію (розмір кадрів 110х110см). Перевагою цього методу перед рентгенографією є більша пропускна здатність, зниження витрат на плівку. Недолік - велике променеве навантаження.

Цифрова флюорографія - на сучасному етапі цей метод приходить на зміну крупнокадровій флюорографії. Переваги методу: висока якість та інформативність зображення, (можна вивести для візуального аналізу будь-яку ділянку легені, забезпечити високу контрастність зображення), комп’ютерная обробка зображення, зменшення променевого навантаження (у 10-15 раз) на хворого, швидке (через 10-20 сек.) отримання зображення.

Цифрова флюорографія використовується для своєчасного виявлення туберкульозу, і як метод діагностики захворювання.

Рентгенографія – починають з виконання оглядового знімку в передній прямій проекції. Іноді її доповнюють дослідженнями в боковій проекції (уточнює локалізацію патологічних змін відносно часток і сегментів, зв’язок з коренем легені).

Прицільна рентгенографія –проводять з метою деталізації характеру патологічних змін в легенях.

Томографія – метод пошарового рентгенологічного дослідження. Застосовують для детального вивчення патологічних змін у легенях та їх локалізації.

Комп’ютерна томографія – забезпечує отримання поперечних шарів тіла людини. За своєю сутністю КТ – це малюнок, зроблений комп’ютером на основі математичного аналізу ступеню поглинення рентгенівських променів тканинами різної щільності.

Рентгеноскопія –зараз проводять рідко, з використанням електронно-оптичного підсилення рентгенівського зображення. За допомогою цього методу визначають рухомість нижніх країв легень.

 

Рентгенологічні синдроми

 

1. Синдром затемнення (тотального, субтотального, обмеженого).

2. Синдром круглястої тіні.

3. Синдром вогнищевої тіні.

4. синдром дисемінації.

5. Синдром патології легеневого малюнка.

6. Синдром патології кореня легені і внутрішньо грудних лімфатичних вузлів.

7. Синдром прояснення (поширеного, обмеженого).

8. Синдром порожнини.

Ознаки синдрому патології кореня легені: розширення, деформація, зміщення, кореня, наявність ущільнень.

Основні рентгенологічні ознаки туберкульозу: вогнище, інфільтрат, порожнина розпаду (каверна), фіброз, цироз і рідина в плевральній порожнині.

За розмірами розрізняють дрібні (1-2 мм у діаметрі), середні (3-6 мм) і великі (7-10 мм) вогнища, за щільністю – слабкої і середньої інтенсивності та щільні.

Вогнища діаметром понад 10 мм називаються або інфільтратами, або туберкульомами.

Найчастіша локалізація туберкульозу: первинні форми - верхівковий (S1), задній (S2), передній сегменти (S3), верхній сегмент нижньої долі (S6), а також S4, S5;

вторинні форми - S1, S2, S6.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)