АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 3

Читайте также:
  1. Академічна лекція у вимірах педагогічної дії
  2. Лекція (15.04.2014) Тема 5: Грошові системи
  3. Лекція 1
  4. Лекція 1
  5. ЛЕКЦІЯ 1
  6. ЛЕКЦІЯ 1
  7. ЛЕКЦІЯ 1 ЩО ТАКЕ ЕТИКА?
  8. Лекція 1. ВВЕДЕННЯ В СОЦІОЛОГІЮ.
  9. Лекція 1. Національна економіка: загальне і особливе
  10. Лекція 1. Предмет, методи і завдання статистики ринку товарів та послуг
  11. Лекція 1. Термінологічна і нормативно-правова база охорони праці
  12. ЛЕКЦІЯ 10 МОРАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

§1.5. Нечіткі інтервали

Означення 1.5.1. Опукла нормалізована нечітка множина називається нечітким інтервалом, якщо для неї існують числа такі що і функція є кусково-неперервною.

Означення 1.5.2. Нечіткий інтервал M називають L-R нечітким інтервалом, якщо його функція належності виражається через референт-функції L і R:

(1.5.1)

Нечіткий L-R інтервал скорочено записують у вигляді

,

або ще використовують іншу форму запису

де .

 

 

 


На рис. 1.3.5 зображено L-R нечіткий інтервал із референт-функціями, поданими рисунком 1.3.4.

Рисунком 1.3.6 подано L-R нечіткий інтервал із трапецієвидною референт-функцією L(u)=R(u)=max(0, 1-u).

Основні операції додавання та множення над нечіткими інтервалами здійснюють згідно таких правил:

, (1.3.19)

. (1.3.20)

Приклад 1.5.1.

Розглянемо нечіткі L-R інтервали і . Проведемо їх додавання та множення, у результаті чого отримаємо

; .

Лекція 4

§1.6. Відношення

Для опису складних явищ, які не піддаються формальному аналізу, використовують нечіткі відношення. Обмежимось розглядом бінарних відношень і нагадаємо, що бінарним відношенням R між двома множинами X і Y називається підмножина декартового добутку

Означення 1.6.1. Нечітким відношенням R між двома множинами X та Y називається нечітка підмножина декартового добутку , яка характеризується функцією належності

Під значенням цієї функції розуміють суб’єктивну міру або сутність виконання відношення xRy.

Розглянемо звичайне відношення (рис. 1.3.7).

За нечітке відношення можна вибрати відношення (набагато більше). Для наведеного нечіткого відношення існує деяка проміжна область переходу пар, для яких відношення впевнено виконується, до пар, для яких це відношення не виконується, причому пари (x,y) з цієї області характеризується мірою виконання цього відношення, або суб’єктивними оцінками, які залежать від сенсу, який вкладається в поняття «набагато більше» в контексті тієї чи іншої ситуації. наприклад 0,9 >>0,001 і 0,8>>0,1.

Відомо, що одним із способів задання бінарних відношень є матричний, тобто будується булева матриця , елементи якої визначаються так:

де - скінчені множини.

Аналогічно можна побудувати матрицю для нечіткого відношення, елементами якої будуть не тільки значення нуль та одиниця, але і довільні числа з відрізка [0; 1]. У цьому випадку, якщо , то це означає, що міра виконання відношення дорівнює

Приклад 1.6.1. Припустимо, що X=Y=R – множини дійсних чисел. Тоді умова x>>y задає нечітке відношення R, функція належності якого може мати, наприклад, вигляд:

Означення 1.6.2. Носієм нечіткого відношення R позначається sup R між множинами X та Y називається підмножина із декартового добутку такого вигляду:

Приклад 1.6.2. Розглянемо нечітке відношення R між множинами , функція належності якого є такою:

Тоді носієм наведеного відношення R зображеного на рис. 1.3.8. буде

Якщо множини, між якими задано нечітке відношення, є скінченними, то це відношення можна подати булевою матрицею і, замінивши в цій матриці всі ненульові елементи одиницями, отримуємо матрицю носія цього відношення.

Приклад 1.14. Нехай нечітке відношення R між множинами та задано матрицею

.

Тоді матриця носія цього відношення матиме вигляд

.

У процесі розв’язування задач лінійного програмування із використанням нечітких моделей, за допомогою операції дефаззифікації моделі перетворюються у звичайні із використанням множин рівня.

Означення 1.18. Розглянемо нечітке відношення R між множинами X та Y. Тоді множина рівня визначається виразом

Приклад 1.15. Розглянемо нечітке відношення R такою функцією належності:

Підмножина рівня визначається умовою

або

.

Дану підмножину зображено рисунком 1.3.9.

Щоб отримати матрицю множини рівня , потрібно в матриці нечіткого відношення R замінити одиницями всі елементи, що є не меншими від числа , а інші елементи. Так, для нечіткого відношення із прикладу 1.14 матриця множини рівня запишеться у вигляді

.

 

Розглянемо основні операції над нечіткими відношеннями


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)