АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Статева система. Розмноження

Читайте также:
  1. I. Суспільство як соціальна система.
  2. Авторитарная политическая система.
  3. Банківська система. Банки, їх види та функції
  4. Банківська система. Банки, їх види та функції
  5. Банковская система. Банки и их операции.
  6. Банковская система. Основные функции Центрального и коммерческих банков
  7. Билет 43. Природа и общество как целостная саморазвивающаяся система.
  8. Бюджет і бюджетна система.
  9. Валютно-финансовая система.
  10. Вегетативная нервная система.
  11. Вегетативная нервная система.
  12. Вопрос 1. Глобальные финансы и глобальная финансовая система.

Сім’яники - пара бобовидних тіл, підвішені на брижі біля переднього краю нирок.

На внутрішніх краях сім’яників розміщені придатки. Від них відходить покручений виносний канал - сім’япровід, який на кінці утворює розширення - сім’яний міхурець (резервуар сім’я), далі клоака.

Копулятивного органу немає у більшості птахів. Однак у деяких (бігаючих, гусей, качок) – копулятивним органом є випинання клоаки. У птахів, які не мають парувального органу, внутрішнє запліднення досягається за допомогою зближення отворів клоаки самця і самки, куди самець викидає сперму.

Яєчник (у більшості є тільки лівий). Лівий яйцепровід (мюлеровий канал) – це трубка, верхня частина якої відкривається лійкою в порожнину тіла, а нижнім в клоаку.

Яєчник має вид зернистого тіла неправильної форми, розміщений спереду лівої нирки.

Зріла яйцеклітина через розрив стінок фолікули випадає в порожнину тіла (овуляція) і підхоплюється лійкою яйцепроводу. Запліднення починається в верхній частині яйцепроводу. Запліднена яйцеклітина рухається по яйцепроводу, вкриваючись кількома оболонками в результаті діяльності залоз стінок яйцепроводу. В першому відділі яйцепроводу (фолієва труба) утворюється жовткова і білкова оболонки. Це займає близько чотирьох годин. В перешийку яйце одягається двома підшкаралуповими оболонками, які спочатку щільно прилягають до яйця, але до того моменту, коли яйце попадає в матку. Далі вони розтягуються - п’ятигодинний процес набухання яйця. Формування шкаралупи відбувається в матці протягом 15-16 годин з моменту проникнення яйцеклітини в яйцепровід до повного формування яйця на виході 12-48 годин. На поверхні шкаралупи утворюється тонкий кутикулярний шар. Далі яйце через піхву, потім клоаку виходить назовні.

 

Фалопієва труба ІІІ відділ - матка Піхва Клоака
І відділ ІІ відділ
Білок, жовткова оболонка Підшкаралупова оболонка Вапнякова шкаралупа, тонка надшкаралупна оболонка- кутикулярний шар    

 

Зовнішня оболонка яйця - щільна вапнякова шкаралупа, яка вкрита бактерицидною (сірою) плівкою - кутикулярний шар. На жовтку плаває зародковий диск. Жовток оточений тонкою жовтковою оболонкою, яка утворена із початкової частини яйцепроводу. Далі товста білкова оболонка, яка вкрита двома підшкаралуповими оболонками, які на тупому кінці яйця розходяться, утворюючи повітряну камеру.

Від внутрішньої шкаралупової оболонки до жовтку тягнуться звивисті канатики білку – халази, при поверненні яких зародковий диск знаходиться завжди зверху.

Жовток курки складається:

Н2О - 50 %

жир - 25% (жир окислюючись виділяє воду)

протеїни - 16%

ліпоїди – 11%

Склад білку:

вода - 87%

протеїни - 12%

інші речовини - 1%

Функція білка:

1) захищає жовток і зародок від механічних пошкоджень;

2) джерело постачання Н2О;

3) бактерицидна дія.

У більшості птахів шкаралупа забарвлена пігментами, які виділяються залозистими клітинами яйцепроводу. Забарвлення може бути однотонне чи плямисте. У тих птахів, які гніздяться на поверхні грунту яйця забарвлені під фон субстрату (козодої, кулики, кайри, курині, чайки, сови); а у дуплах, норах - шкаралупа біла.

Кладка. Плодючість менша ніж у рептилій, так як це пов’язано із зменшенням ембріональної і післяембріональної смертності, дякуючи різноманітним формам турботи про нащадків.

1 яйце - великі хижі, пінгвіни, кайри, дрібні колібрі.

2 яйця - голуб, стриж, дрібні пінгвіни, чистики, великі колібрі, журавлі, козодої.

3 яйця - рябки, чайки.

4 яйця - кулики.

5-8 яєць - горобині.

6-14 яєць - гуси, качки.

Найбільша кладка (до 22 яєць) - сіра куріпка, перепілка.

Синиці, кропивник - 10-15 яєць.

Найбільше яйце у страуса: довжина 15-20см, діаметр 10-15см, вага 1,65-1,7кг. Шкаралупа витримує людину, вагою 127кг.

Найменше яйце у колібрі: довжина 10мм, вага менше 0,305г.

Розмноження починається брачними іграми або танцями.

Характерний статевий диморфізм: різняться розмірами, забарвленням, голосом.

Більшість утворює пару (орли, лебеді кілька років) - моногами.

Полігами - пари не утворюються навіть на короткий час і парування відбувається при короткочасних зустрічах самців і самок (глухарі, тетерки, пави, колібрі, кулики).

Гнізда. У полігамів частіше будує гніздо самка.

Характер гнізда різноманітний. Однак у більшості вони однотипні.

пташині (іматуронантні) - безпомічні, сліпі, голі. В гнізді довго 10-12 днів, годують і обігрівають батьки (дятли - 150-250 раз на день, синиці - 500). виводкові (матуронантні) - опушені, зрячі, бігають, самі харчуються (наземні і водні птахи: страуси, гусеподібні, куроподібні, журавлі, дрохви, кулики).
Практично всі птахи насиджують яйце за винятком сміттєвих курей. Для розвитку яйця використовується тепло із гниючих рослин).

Пташенята:

2 групи

по ступені фізіологічної

зрілості:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)