АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Під адаптаціями розуміються будь-які зміни структури та функцій організмів, які підвищують їхні шанси на виживання

Читайте также:
  1. Автономность реструктуризации
  2. Але монетарне правило не враховує мінливості швидкості обігу грошей та чутливості попиту до зміни процентної ставки.
  3. Аналіз структури капіталу підприємства
  4. Баланс часу зміни та коефіцієнт використання часу зміни
  5. Бездротові мережі без інфраструктури
  6. Блок обчислення математичних функцій Math Function
  7. Бюджетні обмеження. Вплив зміни доходу або ціни товару на бюджетні обмежені обмеження. Нелінійні бюджетні обмеження.
  8. Види юридичної відповідальності залежно від галузевої структури права
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІЙ ВЛАДИ
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ
  11. Вирішальним для реалізації гарантій національної безпеки й оборони України має стати її інтеграція в усі впливові європейські структури.
  12. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.

Здатність до адаптацій — одна з основних властивостей життя взагалі, оскільки забезпечує саму можливість його існування, можливість організмів виживати та розмножуватися. Адаптації виявляються на різних рівнях: від біохімії клітин і поведінки окремих організмів до структури та функціонування угруповань і екологічних систем.

Адаптації виникають і розвиваються в процесі еволюції видів.

Основні механізми адаптації на рівні організму:

1) біохімічні (виявляються у внутрішньоклітинних процесах, наприклад таких, як зміна активності ферментів або кількості їх ізоферментних форм);

2) фізіологічні (наприклад, посилення потовиділення особиною при підвищенні температури);

3) морфо-анатомічні (зміни будови та форми тіла, пов’язані зі способом життя);

4) поведінкові (пошук тваринами сприятливих жител, створення нір, гнізд, розпізнавання партнерів для розмноження);

5) онтогенетичні (прискорення або уповільнення індивідуального розвитку, яке сприяє виживанню при зміні умов середовища).

Екологічні чинники середовища здійснюють на живі організми різні впливи: можуть впливати як подразники, що зумовлюють адаптивні зміни фізіологічних і біохімічних функцій, як обмежувачі, що обумовлюють можливість або неможливість існування в даних умовах, як модифікатори, що викликають морфологічні й анатомічні зміни організмів, і як сигнали, що свідчать про зміни інших чинників середовища тощо.

Сприятлива «сила» впливу екологічного чинника називається зоною оптимуму екологічного чинника або просто оптимумом для організмів даного виду. Чим сильніше відхилення від оптимуму, тим більше виражена пригнічувальна дія даного чинника на організми (зона песимуму).

Максимальні та мінімальні переносимі значення чинника — критичні точки, за межами яких існування особин уже неможливе, настає смерть. Межі витривалості між критичними точками називають екологічною валентністю живих істот відносно конкретного чинника середовища.

Варіації відношення організму до змін сили екологічного фактора (Шилов, 1985): А — еврибіонтні (1) та стенобіонтні (2) до даного фактора форми; Б — форми, що відрізняються положенням оптимуму.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)