АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове становище громадян України за кордоном

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  3. Адміністративне право України як галузь права.
  4. Античні поліси на території України
  5. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  6. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  7. Бюджетна система України: основні характеристики
  8. В чем проявляется научная значимость сравнительного правоведения?
  9. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  10. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  11. Верховний Суд України.
  12. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України

 

Кожен громадянин України має право вільного виїзду за межі України, крім випадків, передбачених законодавством, і в'їзду на її територію. Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

Порядок виїзду громадян України за кордон і повернення в Україну врегульований Конституцією України, а більш де­тально — Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» від 21 січня 1994 р.

Документами, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами, є:

а) паспорт громадянина України для виїзду за кордон (громадяни України мають право отримати даний документ по досягненні 18 років; а громадяни України, які постійно проживають за кордоном, — у 16 років);

б) проїзний документ дитини (у разі потреби самостійно­го виїзду неповнолітнього за кордон);

в) дипломатичний паспорт;

г) службовий паспорт;

ґ) посвідчення особи моряка.

У передбачених міжнародними договорами України випадках для виїзду за кордон можуть використовуватися й інші документи (наприклад, національний паспорт гро­мадянина України). У разі втрати громадянином України зазначених документів йому дипломатичними представ­ництвами чи консульськими установами України за кордо­ном видається посвідчення особи на повернення в Україну.

Правовий статус громадян України за кордоном визна­чається насамперед законодавством держави їх перебуван­ня, а також нормами міжнародних угод, міжнародними зви­чаями та загальними принципами міжнародного права. Разом з тим, громадяни України за кордоном користують­ся захистом з боку України у різних сферах діяльності. Згідно з ч. З ст. 25 Конституції України, наша держава га­рантує піклування та захист своїм громадянам, які перебу­вають за її межами. Даний принцип відображений і в Кон­сульському статуті України, затвердженому Указом Прези­дента України «Про Консульський статут України» від 2 квітня 1994 р., згідно з яким захист громадян України, що перебувають за кордоном, здійснюється через консульські установи.

Територія зарубіжної держави поділяється на кон­сульські округи, в кожному з яких діє відповідна консульсь­ка установа. Консульський статут України закріплює обо­в'язок консула вживати заходів для того, щоб громадяни України користувалися в повному обсязі всіма правами, наданими їм законодавством держави перебування і міжна­родними договорами, учасниками яких є Україна і держа­ва перебування, а також міжнародними звичаями.

Для виконання цього обов'язку консул веде облік грома­дян України, які постійно проживають або тимчасово пере­бувають у його консульському окрузі (ст. 22 Консульського статуту України); інформує громадян України, які тимча­сово перебувають в його окрузі, про законодавство держави перебування, а також про місцеві звичаї (ст. 25); має право без окремого доручення представляти в установах держави перебування громадян України, якщо вони є відсутніми і не доручили ведення справ якійсь особі або не можуть захи­щати свої інтереси з інших причин, доки особи, яких пред­ставляють, не призначать своїх уповноважених або не візьмуть на себе захист своїх прав та інтересів (ст. 26).

Консул виконує й інші функції: провадить реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу, приймає рішення про встанов­лення батьківства, усиновлення дитини-громадянина Ук­раїни, реєструє акти громадянського стану, вживає заходів для охорони майна, що залишилося після смерті громадя­нина України, вчиняє нотаріальні дії, передбачені законо­давством України, видає паспорти громадян України для виїзду за кордон, продовжує строк їх дії, видає та погашає візи на в'їзд в Україну, виїзд з України, легалізує докумен­ти і акти, складені за участю владних органів консульсько­го округу тощо.

Громадяни України можуть звертатися за захистом по­рушених прав до компетентних органів держави перебуван­ня. Будь-яке обмеження цивільних прав громадян України за кордоном вважається дискримінаційним і є недопусти­мим. Проте залишається можливим застосування до грома­дян України реторсії з боку держави перебування.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)