АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання. «Науково-експертний висновок на проект Закону України»

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

«Науково-експертний висновок на проект Закону України»

 

Мета завдання: напрацювання студентами навичок аналітичної роботи, експертної оцінки необхідності прийняття законодавчого акту на основі аналізу національної системи законодавства, законотворчої техніки тощо. Для виконання даного завдання потрібно здійснити експертизу реального проекту закону, зареєстрованого у Верховній Раді України з питань інформаційного регулювання.

Підготовка до виконання самостійного завдання вимагає оволодіння матеріалами курсу «Інформаційне право» за рекомендованими підручниками та іншою спеціальною літературою, а також вільного володіння поняттями інформаційного права, ретельного засвоєння норм Конституції України, законів та інших нормативно-правових актів України і вміння їх застосовувати.

Завдання повинно бути виконано у письмовій формі та у відповідності до «Методичних рекомендацій щодо проведення правової експертизи проектів нормативно-правових актів», схвалених постановою колегії Міністерства юстиції України від 21 листопада 2000 р. N 41.

Порядок проведення правової експертизи проекту Закону України повинен включати такі стадії:

І. Концептуальна оцінка - визначення типових характеристик нормативно-правового акта (предмета, методу регулювання, виду) і ступеня його відповідності засадам правової системи;

ІІ.Системно-юридична оцінка - визначення ступеня врахування практики нормативного регулювання даної або аналогічної сфери суспільних відносин; встановлення всіх змістових зв'язків положень проекту з нормами, що містяться в інших нормативних актах;

ІІІ. Юридико-технічна оцінка - визначення ступеня відповідності проекту нормативно-правового акта в цілому та окремих його елементів (правових інститутів, груп норм, окремих норм, правових термінів) вимогам юридичної техніки;

ІV. Експертний висновок - узагальнення окремих оцінок та формулювання загального висновку щодо подальшого проходження проекту нормативно-правового акта.

Оформлення. Науково-експертний висновок виконується на папері формату А4, шрифт Times New Roman 14 пт, інтервал між рядками 1,5. Загальний обсяг – 3-7 сторінок.

Заголовок повинен містити точну назву проекту Закону України, його реєстраційний номер, суб’єкта законодавчої ініціативи, стан проходження законопроекту у Верховній Раді України.

В кінці науково-експертного висновку зазначаються його виконавці (ПІБ, номер курсу та групи, форма навчання), ставиться підпис та дата.

Термін виконання. Виконану роботу студент реєструє на кафедрі не пізніше ніж за два тижні до заліку, вказаному у навчальному графіку. Після реєстрації письмова робота через лаборанта кафедри передається викладачеві, який, виходячи з методичних рекомендацій, змісту і оформлення роботи, оцінює її, про що вказує на титульному листі, ставить підпис і дату.

Оцінювання. Науково-експертний висновок оцінюється за 10-ти бальною шкалою для студентів денної, вечірньої форм навчання (в 6, 7, 8, 9, 10 балів) та за 20-ти бальною шкалою – для заочної (в 12, 14, 16, 18, 20). Враховуються повнота та якість проведеної експертної оцінки законопроекту з урахуванням відображення у висновку усіх стадій цієї роботи; оформлення та самостійність виконання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)