АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до написання контрольної роботи

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  4. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  5. VI Поточний контроль виконання роботи
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  10. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  11. А. Виконується при підготовці до роботи
  12. Аналіз стану виховної роботи

Робота над науковим твором (реферат – для студентів очної форми навчання і контрольна робота – для студентів заочної форми навчання) є способом залучення студентів до самостійного вивчення тих чи інших аспектів знання, а також засобом пробудження і актуалізації творчого потенціалу особистості. Глибокі і міцні знання можливі лише за умови, що студент не обмежується навчальними посібниками, але самостійно вивчає програмний матеріал, працює з художньою літературою, першоджерелами.

 

Завдання написання контрольної роботи:

1. Навчитися правильно ставити, формулювати дослідницьку проблему на основі прочитаних наукових, художніх та публіцистичних праць.

2. Вміти логічно і грамотно викладати вивчений матеріал.

3. Упорядкувати понятійний апарат, концепції та термінології різних авторів, що займаються питаннями історії та теорії культури.

4. Освоїти прийоми аналізу критичної літератури, навчитися робити самостійні спостереження і висновки в процесі її дослідження.

5. Використовувати вивчений матеріал у подальшій науковій, про-професійній роботі. Висновки, зроблені в тексті, повинні бути вірно викладені при його усному захисті викладачеві.

Контрольна робота, яку виконує студент носить, як правило, оглядовий характер. Але її не можна вважати компілятивним твором і виконувати таким чином. Огляд як науковий жанр має значний престиж в сучасній науці. Повний і цікавий огляд по тій або іншій проблемі свідчить про глибину вивчення теми автором і наявності у нього своєї позиції з обговорюваних питань.

Контрольна робота – підсумок самостійної роботи студента за семестр або цілий навчальний рік.

Підготовлений і правильно оформлений науковий текст повинен бути своєчасно представлений для перевірки.

Структура контрольної (реферативної) роботи

Контрольна робота складається з наступних частин:

· розгорнутий план, що містить основні пункти, параграфи або частини дослідження в певній послідовності їх викладу. Він повинен складатися з особливою ретельністю і давати уявлення про головні питання, проблеми наукової прац;

· вступ, в якому характеризується об'єкт, формулюються запитання до нього, ставиться мета дослідження, коротко і під кутом зору автора контрольної роботи викладається те, що відомо про об'єкт; інакше кажучи, зі вступу повинно бути ясно, що в поставленому завданні дано і що потрібно довести;

· основна частина, де відповідно до логіки сформульованих питань викладаються факти, спостереження і міркування авторів, аргументація і полеміка;

· висновок – короткий виклад результатів роботи, висновки;

· література – список наукових праць і джерел матеріалу відповідно до правил бібліографічного опису.

Крім того, в роботі бажано мати додаток (наприклад словник термінів і понять, ілюстрації, малюнки, звід текстів). Зміст програми, з одного боку, часто допомагає самому студенту при захисті контрольної роботи на іспиті, з іншого – становить один з результатів дослідження, дозволяє краще оцінити об'єкт і роботу автора над ним.

Мінімальний обсяг контрольної роботи – 15 сторінок рукописного тексту.

У випадку недостатньої підготовки студенту може бути запропоновано переписати або доповнити роботу з використанням нових джерел.

 

Порядок виконання контрольної роботи

План контрольної роботи

1. Робота над науковим текстом починається зі складання плану. План повинен носити робочий, а не формальний характер і складатися у певній послідовності. Визначаються: а) мету наукового твору; б) завдання, які ставить перед собою дослідник, в) основні спостереження, роздуми з цього питання та їх аргументація; г) висновки, до яких прийшов автор; їх науковий і практичний сенс.

2. План в процесі дослідження необхідно коригувати. У міру вивчення нового матеріалу студент вносить нові пункти, розширює і конкретизує вже існуючі. Робочий варіант плану не обов'язково повинен бути літературно оформлений, головне, щоб він був реальним, структурним орієнтиром у роботі над текстом.

3. Остаточний варіант плану може обговорюватися з викладачем, який допоможе уточнити його або просто вірно сформулювати.

4. Контрольна робота зазвичай структурується по розділах, главах, які автор може озаглавити.

 

Основна частина контрольної роботи

Після написання та обговорення плану наукового твору з викладачем студент приступає до роботи над текстом, яка має кілька етапів.

На першому – попередньому – етапі в процесі вивчення літератури складається певний погляд на предмет дослідження. У ході аналізу, роздумів студент уточнює свої спостереження, коригує їх і в результаті затверджує свій погляд на досліджуване питання.

На другому етапі, після обґрунтування свого погляду на предмет дослідження, автор приступає до написання першого, чорнового варіанту тексту.

Наступний етап – редагування написаного. Зауваження фіксуються, текст остаточно структурується, вибудовується по розділах. Редагування здійснюється в кілька прийомів: відпрацьовується послідовність викладу матеріалу, щоб уникнути непотрібних повторів, алогізмів (аргументи повинні слідувати за положеннями, висновки за аргументами); проводиться літературна правка тексту, виправлення граматичних помилок; чорновий варіант тексту можна обговорити з викладачем у дні консультацій; після того, як всі зауваження враховані і зроблені необхідні виправлення, можна оформляти остаточний варіант контрольної роботи. Чистовий варіант повинен відповідати існуючим стандартам.

4. ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ТИТУЛЬНОЇ СТОРІНКИ:

Міністерство освіти та науки України


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)