АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні характеристики транспортного потоку

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. V. Расчет и построение скоростной характеристики ТЭД, отнесенной к ободу колеса электровоза.
  4. VI. Расчет и построение электротяговой характеристики ТЭД, отнесенной к ободу колеса электровоза.
  5. VII. Расчет и построение тяговой характеристики электровоза.
  6. Авіатранспортного підприємства»
  7. Автомобильный транспорт, его основные характеристики и показатели.
  8. Акустические характеристики звукопоглощающих материалов
  9. Акустическое поле и его характеристики
  10. Алюминотермическое восстановление оксидов металлов. Характеристики алюминотермического процесса.
  11. Бази даних. Основні відомості
  12. Біотехнічні заходи.Основні її задачи

 

Транспортний потік, що розуміється як сукупність транспортних засобів, що рухається проїзною частиною, має наступні основні властивості:

а) Невизначеність / часто позначається як двозначність/, що можна виразити в такий спосіб: рух транспортних засобів у транспортному потоці є до визначеного ступеня регульованим /детермінованим/. Ця регульованість полягає в неминучості уникнути протиріч між транспортними засобами або транспортним засобом і елементами дорожньої мережі. Далі, він детермінований індивідуальністю кожного водія, його самовладанням і контролем власних психофізіологічних властивостей разом з динамічними характеристиками транспортного засобу і незалежним /або частково залежним/ рішенням про траєкторію руху транспортного засобу. Рух транспортного потоку, однак, з іншої сторони характеризується взаємодією між окремими елементами системи ДУ - ТП, причому транспортний потік здобуває характер системи з колективними властивостями масових статистичних явищ. Саме це / наявність впливу людського фактора на якість транспортного потоку/ є причиною утруднень при моделюванні транспортного потоку;

б) Конечність / транспортного потоку, виражає його фізичні розміри, тобто кінцеві розміри транспортних засобів і дорожньої мережі. Однакову властивість мають і інші характеристики транспортного потоку - його інтенсивність, швидкість, частота, тимчасові або дистанційні інтервали і т.п. Властивість конечності особливе значення має в більш складних моделях. Якщо вона буде врахована, виникне визначена неясність і величезна складність моделей і, навпаки, якщо нею зневажити, то модель не буде досить реалістичною;

в) Просторово - часова визначеність. Вона показує, що якщо ми вважаємо транспортний потік і його зміни чисто стохастичним / випадковим / процесом, то положення транспортних засобів у ньому, з урахуванням часу і положення на дорозі, не є ідентичними, тому що швидкість транспортних засобів не постійна. Аналізи винятково часових транспортних потоків від винятково просторових відрізняються. Тому точний розбір процесу руху транспортного потоку на визначеній ділянці можливий тільки при одночасному часово-просторовому аналізі. До основних характеристик транспортного потоку, що описують його якість і кількість, відносяться:

- інтенсивність руху,

- швидкість руху,

- щільність руху

і похідні від них характеристики:

- часовий інтервал слідування,

- дистанція між транспортними засобами.

Визначаємо їх у такий спосіб:

- Інтенсивність транспортного потоку задана числом транспортних засобів, що пройшли в одному /двох/ напрямках через поперечний переріз дороги за одиницю часу. Вона може бути виражена у фізичних й приведених транспортних засобах (авт/год, авт/сек, прив.авт/год).

- Швидкість транспортного потоку в теорії транспортного потоку – на відміну від кінематичного поняття - приймається як визначена функція розподілу швидкості окремих транспортних засобів у потоці, що у конкретних розрахунках часто заміняється середнім значенням миттєвих швидкостей, вимірюваних на короткому відрізку траси (км/год, м/сек.).

- Щільність транспортного потоку визначається положенням транспортних засобів на дорозі за час t; вона виражається числом транспортних засобів, що приходяться на одиницю шляху (авт/км, авт/м).

Отже, математично інтенсивність М, швидкість V і щільність H транспортного потоку можна визначити так:

.

Похідні характеристики наступні:

- дистанція між транспортними засобами обумовлена динамічним габаритом транспортного засобу /див. рис.4.5/:

(м),

часовий інтервал слідування між транспортними засобами визначається часом, що пройде між проїздом наступних одне за одним транспортними засобами через досліджуваний переріз смуги руху. Він має вигляд:

(сек.).

Додатковою, але важливою характеристикою транспортного потоку вважається склад транспортного потоку, що виражається часткою окремих транспортних засобів у транспортному потоці /%/, Вона необхідна для повної характеристики відносин у транспортному потоці.

Рис.4.5. Дистанція d(м) і часовий інтервал t(c) між транспортними засобами в транспортному потоці.

 

У теоретичних досліджуваннях про потік транспортних засобів на дорозі часто вводиться уява про транспортний потік як безперервний потік.

Крім абсолютних значень М, V, Н у практичних розрахунках вводяться так звані нормалізовані величини /відносні або порівняльні /, якщо дійсно наступне: для швидкості:

,

для щільності:

, /4.7/

для інтенсивності:

, /4.8/

причому:

- є середня швидкість потоку при його максимальній інтенсивності.

Нмакс - максимальна щільність, (якщо транспортні засоби знаходяться в безпосередній близькості і стоять у черзі), коли М = 0 і = 0.

Між цими основними характеристиками транспортного потоку існує залежність, яку можна виразити у виді рівняння безперервності:

/4.9/

або

.

Крім співвідношення /4.9/ дійсні і часткові співвідношення між інтенсивністю - щільністю, щільністю-швидкістю й інтенсивністю - швидкістю.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)