АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація правових засобів прокурорської діяльності в Україні

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  3. Акти, як форма правових засобів прокурорської діяльності.
  4. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  5. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. Аналіз та самоаналіз діяльності адміністративно-управлінської ланки
  7. Аналіз художніх засобів у аналізованих поезіях Ліни Костенко
  8. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  9. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  10. Анкета «Оцінка діяльності учителя»
  11. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  12. Банківські операції, їх класифікація

У спеціальній літературі ці повноваження отримали розроблену теорією прокурорського нагляду назву - "правові засоби прокурорської діяльності". ПРАВОВІ ЗАСОБИ ПРОКУРОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - це закріплені у законодавстві дії та правові акти прокурорських працівників, спрямовані на реалізацію ними завдань та функцій прокуратури. Іншими словами, це інструментарій прокурорської діяльності, без якого вона втрачала б зміст.

1. За метою або спрямованістю прокурорсько-наглядової діяльності ці засоби є таких видів:- ті, за допомогою яких виявляються порушення законів, причини та умови, що їм сприяють;- правові засоби, спрямовані на усунення порушень законів та обставин, які їм сприяли;- правові засоби, спрямовані на притягнення порушників законів до юридичної відповідальності;- ті, які мають за мету забезпечення відшкодування матеріальних збитків, заподіяних правопорушенням;- ті, що спрямовані на попередження правопорушень.

До 40.. За характером дії правові засоби поділяються на: а) дії, тобто визначені законом повноваження прокурорів, інших прокурорських працівників для реалізації завдань та здійснення функцій прокуратури, які виконуються шляхом безпосередньої участі або втручання згаданих суб'єктів діяльності;

- правові засоби зобов'язуючого характеру;- правові засоби зупиняючого характеру;- правові засоби розпорядчого характеру.

3. За формою вираження (прояву):- правові засоби - дії прокурора та інших прокурорських працівників;- правові засоби - правові акти прокурора та інших прокурорських працівників.

Окрім цього, правові засоби прокурорської діяльності можна поділяти і за такими, поки що не розповсюдженими у спеціальній лі-тературі, підставами як:

1. За суб'єктом застосування:- ті, що застосовуються винятково прокурором (за посадою) або за його підписом чи вказівкою;- ті, що можуть застосовуватись самостійно й іншими прокурорськими працівниками.

2. За способом реалізації:- ті, що реалізовуються (тобто доводяться до логічного завершення) безпосередньо прокурором чи прокурорськими пра-цівниками; ті, що безпосередньо після прокурорського реагування реалізуються іншими уповноваженими органами чи посадовими особами.

3. За рівнем імперативності або за можливістю та способами оскарження застосування правового засобу:- ті, що підлягають негайному виконанню;- ті, що можуть оскаржуватись, а отже їх виконання зупиняється до розгляду скарги.

4. За галуззю прокурорської діяльності:- галузеві (тобто ті, що застосовуються працівниками прокуратури тільки в певній галузі прокурорської діяльності);- міжгалузеві, тобто - у декількох галузях прокурорської діяльності. А зараз конкретизуємо деякі названі види правових засобів прокурорського реагування.

19. Принцип законності прокурорської діяльності.ПРИНЦИП ЗАКОННОСТІ -норми щодо законодавчого закріплення цієї засади містяться в Конституції України (ст. 6, ч.2) і в Законі (ст.З, ч.1 ст.4, ст.5, п.2; ст.6 та ін.). Зокрема в Конституції закріплено положення, згідно з яким органи влади (а прокуратура виступає різновидом таких) здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і у відповідності до законів України.

Цей принцип є комплексним, загальноправовим і стосовно прокуратури засвідчує той факт, що її діяльність має підзаконний характер і визначається законом.

Здійснюючи свої повноваження, функції, кожний прокурор, починаючи від Генерального, застосовуючи закон до його порушників, діє на підставі закону. А це означає:

- відповідність законові приводів і підстав прокурорського нагляду;

- відповідність закону форм, методів та актів прокурорського нагляду;

- у ході здійснення наглядових та інших функцій неприпустимо діяти, керуючись "особистим наглядом", обумовленим "інтересами справи", "доцільністю або недоцільністю" застосування того чи іншого закону.

Принцип законності в організації та діяльності органів прокуратури також вимагає, щоб видання Генеральним прокурором наказів, розпоряджень та інших нормативних актів відбувалось без жодних відступів від Конституції та законів держави.

Цей принцип є "мірою мір" всіх інших принципів, адже порушення будь-якого з них означає порушення принципу законності.

20.Принцип рівності громадян перед законом і прокуратурою. принцип рівності.ПРИНЦИП ДЕМОКРАТИЗМУ означає захист прокуратурою прав і свобод громадян на засадах їх рівності перед законом.

Демократизм - загальноправовий принцип держави, закріплений у ст.ст. 1, 24 та ін. статтях Конституції, за якими Україна є де-мократичною і правовою державою, у якій всі її громадяни мають перед законом рівні конституційні права і свободи, які не можуть ніким обмежуватись за ознаками раси, кольору шкіри, статі, політичних чи релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Природно, що прокуратура України, одним із завдань діяльності якої є захист від посягань на права і свободи громадян, сприяє реальній реалізації згаданої демократичної рівності у повсякденному житті суспільства.

Демократизм прокурорської діяльності - це здійснення цієї діяльності в інтересах народу України, від його імені і на засадах рівності всіх перед законом.

Принцип захисту прав і свобод громадян реалізується на засадах їх рівності перед законом незалежно від національного чи соціального походження, мови, освіти, ставлення до релігії політичних переконань, службового чи майнового стану та інших ознак.

 

21.Характеристика принципу гласності прокурорсько-наглядової діяльності органів прокуратури в Україні. ПРИНЦИП ГЛАСНОСТІ закріплений у п.5 ст. 6 Закону. Це функціональний міжгалузевий принцип, згідно з яким органи прокуратури діють гласно, інформують державні органи влади, громадськість про стан законності та заходи щодо її зміцнення.

Реалізація цього принципу характерна для здійснення нагляду майже у всіх його напрямах, хіба що за винятком нагляду за додержанням законів органами, діяльність яких є переважно негласною. Прокурорські перевірки, їх результати, у тому числі заходи щодо усунення виявлених порушень закону і притягнення винних до відпо-відальності, як правило, стають відомими усій громадськості. У багатьох випадках прокурори використовують засоби масової інформації, виступаючи у них з повідомленнями про виявлення порушень закону і вжиті у зв'язку з цим заходи або, надаючи відповідні матеріали кореспондентам.

Принцип гласності орієнтує прокурорів на те, щоб інформувати органи державної влади та населення про стан законності, привертати увагу до її проблем, вирішення яких вимагає зусиль не лише від органів прокуратури, а й від всього українського суспільства.

Для реалізації принципу гласності ч.1 ст.2 Закону передбачає щорічне інформування Верховної Ради України Генеральним про-курором про стан законності та правопорядку у державі та про виконану роботу щодо її зміцнення.

У Генеральній прокуратурі, для більш ефективної реалізації принципу гласності, наказом Генерального прокурора № 1 від 5.01.2000 р. створено на правах самостійного відділу прес-центр. А ще раніше, наказом № 6 від 6.10.1998 р. "Про заходи щодо поглиблення ділових зв'язків із засобами масової інформації1" зобов'язано прокурорів усіх рівнів періодично і систематично аналізувати та здійснювати практичні заходи, спрямовані на розширення та підтримання тісних діло-вих зв'язків із засобами масової інформації, домагатись регулярного висвітлення в них питань, пов'язаних з неухильним виконанням прокуратурою обов'язків, покладених на неї Конституцією України.

Принцип гласності не є абсолютним, оскільки, як це передбачено ч.4 ст.7 Закону, має певні обмеження. Вони пов'язані з потребою дотримання конституційного права громадян на особисту і сімейну таємницю (ст.ст.29, ЗО, 32 Конституції), а також вимог законів, що охороняють військову, комерційну, лікарську, слідчу таємницю та таємницю сповіді тощо.

 

22.ПРИНЦИП ПУБЛІЧНОСТІ прокурорської діяльності є галузевим функціональним принципом. Буквально він сформульований у п. 4 ст. 6 Закону "Про прокуратуру" як принцип вжиття заходів до усунення порушень закону, від кого б вони не виходили.

Прокуратура України як державний публічний орган, виходячи з обов'язку, а не бажання окремих осіб чи організацій, завжди і неухильно повинна вживати усі передбачені законом, можливі за кон-кретних умов, заходи щодо виявлення і своєчасного усунення порушень закону, від кого б вони не виходили, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення.

 

23.ПРИНЦИП ЄДНОСТІ ПРОКУРОРСЬКОЇ СИСТЕМИ І ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ. Закріплений п.1 ст.6 Закону - комплексний галузевий (організаційно-функціональний) принцип, сутність якого полягає в тому, що кожна ланка прокурорської системи, кожен прокурор діє в межах своєї компетенції, виступає як представник єдиної системи прокурорських органів, зберігаючи передбачену законом самостійність у прийнятті рішень.

Українська прокуратура єдина, тобто не поділяється (за аналогією до більшості державних органів) на вищі, центральні, місцеві. Наглядова діяльність кожного прокурора становить органічну частину діяльності всієї прокуратури.

Принцип єдності прокурорського нагляду діє у всіх сферах і на всіх рівнях його організації. У відповідності з ним:

1) перед усіма прокурорами стоять спільні та єдині завдання щодо нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів усіма піднаглядними об'єктами і суб'єктами;

2) усі прокурори, незалежно від рівня ланки прокурорської системи, в якій вони перебувають, наділені, в основному, однаковими за характером повноваженнями. Характер цих повноважень залежить не від рангу прокурора, а від сфери їх використання;

3) наявна єдність принципів в організації та діяльності всіх органів прокуратури;

4) єдині засоби прокурорського нагляду та діяльності;

5) єдине законодавство;

6) єдине керівництво органами прокуратури.

 

24.Із принципом єдності тісно пов'язаний ПРИНЦИП ЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ, який означає, що підпорядкованість органів прокуратури відбувається тільки по вертикалі - кожен нижчий за рангом прокурор підпорядкований вищому, а всі прокурори - Генеральному прокурору України. Подвійного підпорядкування, тоб-то і по горизонталі, а також місцевим чи центральним органам влади, немає.

Цей принцип визначає:

1) систему органів прокуратури, їх ланок;

2) компетенцію прокурорів у здійсненні нагляду за додержанням законів;

3) верховенство Генерального прокурора стосовно підпорядкованих йому прокурорів кожної ланки прокурорської системи у здійсненні нагляду за законністю і на певній території, і щодо кола орга-нізацій та осіб;

4) порядок призначення прокурорів та дострокового їх звільнення із займаної посади. Усі прокурори (районів, міст, областей, спеціалізованих прокуратур тощо) призначаються і звільняються з посади Генеральним прокурором;

5) порядок притягнення прокурорських працівників до дисциплінарної відповідальності, присвоєння класних чинів чи військових звань (для оперативних працівників військової прокуратури) тощо.

Принцип централізації прокурорської системи дозволяє:

1) забезпечити оперативне керівництво всією законоохоронною діяльністю всіх ланок прокурорської системи і конкретизувати організацію роботи та відповідальність за неї підпорядкованих прокурорів;

2) всім підлеглим прокурорам звертатися в необхідних випадках до вищих за рангом прокурорів, аж до Генерального прокурора.

Окрім іншого зв'язок принципу централізації з попередньо розглянутим принципом єдності прокурорської системи та нагляду проявляється ще в тому, що кожен вищий за рангом прокурор має право прийняти на себе прокурорські повноваження, якими наділені підлеглі йому прокурори. Підпорядкований прокурор зобов'язаний діяти в межах встановленої компетенції. Вийти за ці межі він може лише за дорученням керівництва у випадках, визначених законом.

 

25.ПРИНЦИП ЄДИНОНАЧАЛЬНОСТІ та КОЛЕГІАЛЬНОСТІ в прокурорській діяльності означає таке становище, коли прокурор: А. Одноособово вирішує всі питання прокурорської діяльності свого рівня (компетенції).

В. Коли всі одноособові накази і розпорядження вищого за рангом є обов'язковими для підпорядкованих прокурорів. С. Коли вищий за рангом може одноособово змінити і скасувати (п.1 ст.6; ст.40 Закону) відповідні рішення підпорядкованих. 0. Призначення прокурора на посаду здійснюється одноособово наказом Генерального прокурора (з певною особливістю щодо призначення прокурора Автономної Республіки Крим, оскільки там це відбувається за погодженням з Верховною Радою Автономної Республіки Крим).

Оцінюючи значення цього принципу, який є відносним, доречно зазначити, що єдиноначальність в прокурорській діяльності суттєво корегується наявністю у вищих ланках прокурорської системи ко-легій (ч.З ст.14; ч.З ст.16; ст.18 Закону), судження та рішення яких не тільки мають дорадчо-інформаційний характер, але й служать, певною мірою, гарантом проти можливих помилок суб'єктивного порядку в діях і актах прокурора, насамперед, вищих рівнів прокурорської системи. Так, колегії прокуратур розглядають найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокуратури, виконання наказів Генерального прокурора, кадрових питань, заслуховують звіти підпорядкованих прокурорів, начальників структурних підрозділів та інших працівників прокуратури. Рішення колегій доводяться до відома працівників органів прокуратури. В разі розбіжностей між прокурором і колегією він проводить в життя своє рішення, але зобов'язаний доповісти про це Генеральному прокурору. Члени колегії можуть повідомити свою думку Генеральному прокурору, що може бути підставою для розгляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.

Діяльність колегій прокуратур, щоденні, щотижневі планові чи позапланові оперативні наради працівників конкретних прокуратур тощо - все це становить зміст ПРИНЦИПУ КОЛЕГІАЛЬНОСТІ в ді-яльності прокуратури.

 

26.ПРИНЦИП НЕЗАЛЕЖНОСТІ є галузевим функціональним принципом, суть якого полягає в тому, що органи прокуратури, здійснюючи свої повноваження, є незалежними від будь-яких органів управління, місцевих органів влади та місцевого самоврядування і суду, а також від будь-якого впливу з боку об'єднань чи окремих громадян.

Кожен прокурор у своїй наглядовій діяльності вільний від будь-якого стороннього впливу, і під час виконання покладених на нього функцій керується тільки законом і вказівками Генерального прокурора. У цьому полягає, так званий, зовнішній прояв прокурорської незалежності.

Внутрішня незалежність на відміну, наприклад, від внутрішньої суддівської, яка є майже абсолютною, має свою специфіку.

Прокурор у питаннях:

1) прийняття оперативних заходів забезпечення законності;

2) організації роботи прокуратури;

3) додержання строків подання звітності;

4) систематизації законодавства;

5) гласності - повинен виконувати вказівки вищого за рангом прокурора.

У деяких сферах наглядової діяльності, зокрема в процесуальній, де прокурор згідно з визначеною законом компетенцією повинен діяти на свій розсуд, закон охороняє внутрішнє переконання підпорядкованого прокурора, оскільки він самостійно приймає відповідні про-цесуальні рішення, керуючись виключно законом.

 

27. Із принципом незалежності тісно пов'язаний ПРИНЦИП ДЕПОЛІТИЗАЦІЇ, тобто політичної незалежності прокурорської системи (позапартійність прокуратури та її працівників). Він сформульований у ч.2 ст. 6 Закону і передбачає, що працівники прокуратури не можуть належати до будь-яких політичних партій та рухів. Окрім цього, у відповідності із Законами "Про об'єднання громадян" (ч.2 ст.4) та "Про політичні партії" (ч.8 ст.6) створення і діяльність осередків політичних партій в органах прокуратури забороняється. Прокурори і слідчі у своїй професійній діяльності не зв'язані жодними рішеннями будь-яких політичних об'єднань.

В умовах активного політичного життя, коли керівниками органів державної влади і місцевого самоврядування часто стають представники певних політичних партій, реально виникає можливість втягування прокурорських працівників у відстоювання тих чи інших партійних інтересів у сфері їх службової діяльності.

Часто прокурори і слідчі змушені вирішувати питання про порушення та розслідування кримінальних справ щодо депутатів Рад усіх можливих рівнів та інших виборних осіб, і власне принцип незалежності слугує правовою перепоною, що захищає працівників прокуратури від можливого тиску на них з боку "співпартійців" цих осіб, виступаючи гарантією забезпечення об'єктивності та можливості керуватись прокурорському працівнику виключно законом і залишатись чесним виконавцем свого державницького обов'язку.

Практично, аналогічну мету переслідує і ПРИНЦИП ЗАБОРОНИ СУМІСНИЦТВА у трудовій діяльності, який, у відповідності з ч.З ст.46

Закону, забороняє працівникам прокуратури працювати за сумісництвом на підприємствах, установах, організаціях, займатись будь-яким видом підприємництва, за винятком наукової і педагогічної діяльності. Отже, можемо, підводячи підсумок, сформулювати значення принципів організації та діяльності прокуратури України:

 

28.Функції прокуратури України. Поняття, класифікація. ФУНКЦІЯ ПРОКУРАТУРИ є одним із головних понять, через яке розкривається структура і весь зміст діяльності органів прокуратури. Вивчення прокурорського нагляду та прокурорської діяльності - це поглиблене вивчення функцій прокуратури.

ФУНКЦІЇ ПРОКУРАТУРИ - це зазначені у законі напрями або частини діяльності її органів, які визначаються соціально-державним призначенням прокуратури, характеризуються певним предметом та завданнями і здійснюються з використанням властивої цим органам компетенції.

Функції прокуратури України сучасного періоду закріплені у ст. 121 Конституції України, а також у ст.ст. 5, 10 та перехідних положеннях Закону "Про прокуратуру".

У відповідності з цими нормами до функцій прокуратури можна віднести:

1. Підтримання державного обвинувачення в суді.

2. Представництво інтересів громадянина або держави в суді у ви-падках, визначених законом.

3.Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство.

4. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

5.Нагляд за додержанням і застосуванням законів усіма органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами.

6. Досудове розслідування діянь, що містять ознаки злочину.

7. Координація діяльності правоохоронних органів у боротьбі із злочинністю.

Проаналізувавши наведену, вичерпну систему основних напрямів діяльності органів прокуратури (оскільки у відповідності з ч.2 ст.5 Закону на прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією та цим Законом) і перед тим як їх коротко проаналізувати, можна сказати наступне:

- по-перше, що за характером ці функції є таких видів: а) наглядові- під номером 3, 4, 5, б) не пов'язані з наглядом- 1, 2, 6, 7.

- по-друге, всі перераховані функції за напрямом прояву є зовнішніми. Разом з тим, прокуратурі, як і будь-якому державному органу, властива і внутрішня управлінсько-контрольна діяльність, а тому прокуратура для забезпечення свого ефективного функціонування виконує ще дві внутрішні функції: а) управлінську, б) контролюючу.

Очевидно, поки що ФУНКЦІЯ НАГЛЯДУ за додержанням і правильним застосуванням законів усіма органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами і за значенням, і за об'ємом виконуваної в її рамках роботи, займає головне місце в структурі діяльності прокуратури України (статистика цього напряму діяльності прокуратури наступна: органи прокуратури за останні п'ять років виявили біля 350 тис. порушень закону. За нехтування законами за вимогою прокурорів притягнуто до відповідальності майже 200 тис. осіб. За вказаний період задоволено понад 75 тис. протестів щодо порушення посадовими особами законодавства. Прокурори стали на захист прав громадян на основі майже 50 тис. звернень. За пропозицією прокурорів поновлені права громадян у зв'язку з порушенням трудового законодавства у майже 7 тис. випадках; житлового законодавства - у майже 4 тис; питань соціального захисту громадян - також у майже 4 тис. випадках. На особистому прийомі прокурорами прийнято близько 800 тис. громадян. Крім того, за поданнями і приписами прокурорів усунуто майже 50 тис. порушень законодавства про конституційні права і свободи громадян, а за протестами прокурорів скасовано біля 20 тис. незаконних правових актів з цих питань тощо).

Ця функція прокуратури реалізується в конкретній галузі діяль-ності органів прокуратури, яка називається "Нагляд за додержанням і застосуванням законів". У літературі цю галузь ви поки що зустрічатимете під вже застарілою, але колись традиційною назвою "загальний нагляд".

Суть цього різновиду нагляду прокуратури полягає:

- у діяльності прокурорів щодо вивчення одержаної із різноманітних, визначених законом, джерел інформації про порушення закону;

- в одержанні та аналізі різного роду матеріалів, статистичних даних про роботу піднаглядних об'єктів, в яких можуть міститись відомості, що вимагають або проведення прокурор-ських перевірок своїми силами, або із залученням відомчих або позавідомчих контролюючих органів;

- в оцінці правових актів з позиції відповідності їх законам;

- у вживанні заходів прокурорського реагування з метою усунення виявлених порушень, скасування рішень (актів), що суперечать закону.

Зміст ФУНКЦІЇ РОЗСЛІДУВАННЯ діянь, що містять ознаки злочину (або як її ще називають у літературі: "Функція кримінального переслідування"), якщо проаналізувати зміст Закону "Про прокуратуру", не одержав у ньому конкретного висвітлення. Зрозуміти її наближене законодавче бачення можна, проаналізувавши ст.ст. 29, ЗО, 32 Закону, а також відповідні статті КПК, у яких вона чіткіше проступає при розгляді:

- процедури порушення кримінальних справ;

- при проведенні досудового слідства слідчими прокуратури або самим прокурором.

Ця функція має спільні компоненти і тісний зв'язок з функцією ПРОКУРОРСЬКОГО НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГА-НАМИ, ЯКІ ВИКОНУЮТЬ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ, ДІЗНАННЯ І ДОСУДОВЕ СЛІДСТВО та з функцією ПІДТРИМАННЯ ПРОКУРОРОМ ДЕРЖАВНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ В СУДІ, а також частково з функцією ПРЕДСТАВНИЦТВА ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ В СУДІ, головним чином у здійсненні прокурором своїх повноважень під час апеляційного, касаційного провадження та перегляду кримінальних справ в порядку виключного провадження, що за суттю є продовженням кримінального переслідування осіб, які вчинили злочини.

Даючи вказівки органам розслідування порушити кримінальну справу, виконати досудове слідство, висунути обвинувачення, обрати за-побіжний захід, затверджуючи обвинувачувальний висновок, одночасно прокурор безпосередньо здійснює функцію нагляду і частково-опосе-редковано - функцію розслідування злочинів.

Функція координації діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю також має тісний зв'язок з прокурорським наглядом за додержанням законів. Власне результати перевірок стану законності у діяльності органів внутрішніх справ, служби безпеки, податкової міліції, митної служби тощо виступають підставою об-говорення на координаційних нарадах, котрі організовуються прокурорами, тих чи інших питань, пов'язаних з боротьбою зі злочинністю і таких, що вимагають узгоджених дій.

Закон "Про прокуратуру" (ст. 10) наділяє прокурорів правом у цілях забезпечення координації діяльності вищезазначених органів скликати координаційні наради, організовувати робочі групи, вимагати статистичну та іншу необхідну інформацію, брати участь в організації нарад Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією при Президентові України.

Указом Президента України від 12.02.2000 року №229-2000 "Про вдосконалення координації діяльності правоохоронних органів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю" впроваджені на основі вже діючого Указу Президента від 30.05.1994 року №829 "Про заходи щодо вдосконалення діяльності координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю" - основні напрями координації діяльності та закріплена роль прокурора як її організатора.

Декілька слів про ВНУТРІШНЮ ФУНКЦІЮ УПРАВЛІННЯ в органах прокуратури.

Під терміном "управління" в органах прокуратури потрібно розуміти вплив вищестоячих прокурорів на підлеглі і нижчестоячі органи, керівництво і контроль за їх діяльністю з метою забезпечення покладених на них завдань. Формами управління органами прокуратури є:

- аналітична робота;

- взаємодія між структурними підрозділами апаратів і органами прокуратури всередині системи;

— безпосереднє керівництво.

Ефективність функції управління обумовлюється здійсненням ФУНКЦІЇ КОНТРОЛЮ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАВДАНЬ.

Контроль за виконанням - це важливий елемент системи гарантій законності в безпосередній діяльності прокурорів і слідчих, це засіб дії на підвищення його результативності, персональної відповідальності, ви-явлення і усунення недоліків та обставин, які їм сприяють.

 

31.Правові засоби прокурорської діяльності. Поняття, класифікація. У спеціальній літературі ці повноваження отримали розроблену теорією прокурорського нагляду назву - "правові засоби прокурорської діяльності". ПРАВОВІ ЗАСОБИ ПРОКУРОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - це закріплені у законодавстві дії та правові акти прокурорських працівників, спрямовані на реалізацію ними завдань та функцій прокуратури. Іншими словами, це інструментарій прокурорської діяльності, без якого вона втрачала б зміст.

1. За метою або спрямованістю прокурорсько-наглядової діяльності ці засоби є таких видів:- ті, за допомогою яких виявляються порушення законів, причини та умови, що їм сприяють;- правові засоби, спрямовані на усунення порушень законів та обставин, які їм сприяли;- правові засоби, спрямовані на притягнення порушників законів до юридичної відповідальності;- ті, які мають за мету забезпечення відшкодування матеріальних збитків, заподіяних правопорушенням;- ті, що спрямовані на попередження правопорушень.

До 40.. За характером дії правові засоби поділяються на: а) дії, тобто визначені законом повноваження прокурорів, інших прокурорських працівників для реалізації завдань та здійснення функцій прокуратури, які виконуються шляхом безпосередньої участі або втручання згаданих суб'єктів діяльності;

- правові засоби зобов'язуючого характеру;- правові засоби зупиняючого характеру;- правові засоби розпорядчого характеру.

3. За формою вираження (прояву):- правові засоби - дії прокурора та інших прокурорських працівників;- правові засоби - правові акти прокурора та інших прокурорських працівників.

Окрім цього, правові засоби прокурорської діяльності можна поділяти і за такими, поки що не розповсюдженими у спеціальній лі-тературі, підставами як:

1. За суб'єктом застосування:- ті, що застосовуються винятково прокурором (за посадою) або за його підписом чи вказівкою;- ті, що можуть застосовуватись самостійно й іншими прокурорськими працівниками.

2. За способом реалізації:- ті, що реалізовуються (тобто доводяться до логічного завершення) безпосередньо прокурором чи прокурорськими пра-цівниками; ті, що безпосередньо після прокурорського реагування реалізуються іншими уповноваженими органами чи посадовими особами.

3. За рівнем імперативності або за можливістю та способами оскарження застосування правового засобу:- ті, що підлягають негайному виконанню;- ті, що можуть оскаржуватись, а отже їх виконання зупиняється до розгляду скарги.

4. За галуззю прокурорської діяльності:- галузеві (тобто ті, що застосовуються працівниками прокуратури тільки в певній галузі прокурорської діяльності);- міжгалузеві, тобто - у декількох галузях прокурорської діяльності. А зараз конкретизуємо деякі названі види правових засобів прокурорського реагування.

 

32. Правові засоби прокурорської діяльності, за допомогою яких виявляють порушення законів, причини та умов, що їм сприяють. Правові засоби, спрямовані на виявлення (тобто пошук) порушень законів, а також причин і умов, що їм сприяють.

Прокурор, з метою виявлення порушень законів, має право:

а) безперешкодно, за посвідченням, що підтверджує посаду і без особливих перепусток, де такі запроваджено, входити у приміщення органів державної влади та місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, підпорядкованості чи приналежності, до військових частин (нормативне закріплення: ч.2 ст.10; ч.1,3 ст.12; п.1,2,3,4 ст.20; ч.2 ст.44 Закону "Про прокуратуру");

б) мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, в тому числі за письмовою вимогою й тих, що містять комерційну чи банківську таємницю або конфіденційну інформацію (нормативне закріплення те саме);

в) письмово вимагати подання в прокуратуру для перевірки зазначених документів та матеріалів, видачі необхідних довідок, в тому числі щодо операцій і рахунків юридичних осіб та інших організацій, для вирішення питань, пов'язаних з перевіркою (нормативне закріплення те саме);

вимагати для перевірки рішення, розпорядження, інструкції, накази та інші акти і документи, одержувати інформацію, в тому числі статистичну, про стан законності і заходи щодо її забезпечення (нормативне закріплення те саме);

ґ) вимагати від керівників та колегіальних органів проведення перевірок, ревізій діяльності підпорядкованих і підконтрольних підприємств, установ, організацій та інших структур, незалежно від форм власності, а також виділення спеціалістів для проведення перевірок, відомчих і позавідомчих експертиз (п.3 ст.20 Закону);

д) викликати посадових осіб і громадян, вимагати від них усних або письмових пояснень щодо порушень закону (п.4 ст.20 Закону); самостійно розглядати заяви і скарги про порушення прав громадян та юридичних осіб, крім скарг, розгляд яких віднесено до компетенції суду, наглядати за додержанням вимог законодавства щодо порядку такого розгляду всіма органами, підприємствами, установами, організаціями та посадовими особами, проводити особистий прийом громадян (ч.ч.1,2,3 ст.12 Закону); у будь-який час відвідувати місця утримання затриманих, попередньо ув'язнених; місця, де засуджені відбувають покарання; установи для примусового лікування і перевиховання та проводити опитування осіб, що там перебувають, ознайомлюватися з документами, на підставі яких ці особи затримані, заарештовані,

ж)засуджені або до них застосовано заходи примусового характеру (п.1 ч.2 ст.44 Закону);

з)перевіряти законність наказів, розпоряджень і постанов адміністрації вищеназваних установ, зупиняти виконання таких актів, опротестовувати їх у разі невідповідності законодавству, вимагати від посадових осіб пояснень з приводу допущених порушень (п.2 ч.2 ст.44 Закону);

и)вимагати від органів дізнання і досудового слідства для перевірки кримінальні справи, документи, матеріали та інші відомості про вчинені злочини, хід дізнання, досудового слідства і встановлення осіб, які вчинили злочини. Перевіряти не менш як один раз на місяць виконання вимог закону про приймання, реєстрацію й вирішення заяв та повідомлень про вчинені або ті, що готуються, злочини (п.1 ч.1 ст.227 КПК);

брати участь: у попередньому розгляді справи суддею; у судовому засіданні; у розгляді справи в суді апеляційної, касаційної інстанції, а також в порядку виключного провадження (ст.ст.240; 264; 362; ч.5 ст.391; ст.ст.394; 400-10 КПК).

Перераховані правові засоби (оскільки всі закріплені в нормативно-правових актах) прокурорської діяльності названого спрямування можуть бути застосовані як особисто прокурором, так і іншими прокурорськими працівниками або за вказівкою прокурора, або інколи, коли це у їх компетенції, і за власною ініціативою в рамках наглядової діяльності.

33. Правові засоби прокурорської діяльності, спрямовані на усунення порушень законів та обставин, що їм сприяли. Правові засоби, спрямовані на усунення порушень законів та обставин, що їм сприяли. Застосовуючи ці засоби, прокурор:

а) опротестовує акти прем'єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевих Рад, підприємств, установ, органі-зацій, громадських об'єднань, а також рішення і дії посадових осіб (ч.2 п.1 ст.20 Закону);

б) вносить подання або протест на рішення місцевих Рад, залежно від характеру порушень (ч.2 п.2 ст.20 Закону);

в) дає приписи про усунення очевидних порушень закону (ч.2 п.4 ст.20 Закону);

г) вносить подання до державних органів, громадських організацій і посадових осіб про усунення порушень закону та умов, що їм сприяли (ч.2 п.5 ст.20 Закону);

ґ) скасовує незаконні і необґрунтовані постанови слідчих та осіб,які проводять дізнання (ч.1 п.2 ст.227 КПК);

д) вносить апеляційне, касаційне подання і подання про перегляд судового рішення в порядку виключного провадження (п.8 ст.348; ч.2 ст.384; ст.ст.400-8; 400-9 КПК);

є) приймає рішення про негайне звільнення особи, яка незаконно перебуває в місцях утримання затриманих, попереднього ув'язнення, позбавлення волі або в установі для виконання заходів примусового характеру (ч. 2 п.З ст.44 Закону, ч.2 ст.14 КПК).

 

34. Правові засоби прокурорської діяльності, спрямовані на притягнення порушників закону до юридичної відповідальності Правові засоби, спрямовані на притягнення порушників законів до юридичної відповідальності. Зокрема прокурор:

а) (найпоширеніший правовий засіб) - порушує, у встановленому законом порядку, кримінальні справи, дисциплінарне провадження або провадження про адміністративне правопорушення, передає матеріали на розгляд громадської організації (ч.2 п.З ст.20 Закону, ч.4 ст.7-1, ст.97 КПК);

б) заявляє клопотання в судовому засіданні про те, що підсудний вчинив ще й інший злочин, з тим, щоб суд (суддя) прийняв відповідне рішення щодо цієї особи, а також вчиняє інші дії в межах судового розгляду: про зміну обвинувачення в суді; про притягнення до кримінальної відповідальності іншої особи; про притягнення до відповідальності за неправдиві показання, неправильний переклад і неправдивий висновок експерта (ст.ст.276, 277, 278, 279 КПК).

35. Правові засоби прокурорської діяльності, що мають за мету забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної правопорушенням. Правові засоби, спрямовані на відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної правопорушеннями:

а) згідно ст. 51-1 КПК прокурор у разі, коли цього не зробив слідчий чи дізнавач, роз'яснює потерпілому порядок поновлення його порушених прав і вживає необхідних заходів для відшкодування шкоди, завданої особі внаслідок незаконних: засудження; притягнення як обвинуваченого; затримання; застосування запобіжного заходу та у разі незаконного продовження виконання призначеного покарання у випадках, коли кримінальний закон, який усуває караність, набрав чинності. Таке роз'яснення оформляється шляхом письмового повідомлення, яке вручається громадянину особисто або поштою, а копія прилучається до матеріалів справи;

б) у відповідності із п.9 ст. 228 КПК прокурор перевіряє чи вжито слідчим чи дізнавачем заходів для відшкодування шкоди, заподіяної злочином, якщо ні, то повертає справу слідчому, щоб той у порядку вимог ст. 126 КПК забезпечив майбутнє виконання позову, тобто наклав арешт на майно обвинуваченого;

в) у відповідності з цими ж статтями і зокрема ч.2 ст. 126 КПК прокурор перевіряє чи вжито заходів щодо протидії приховання (незбереження) майна обвинуваченого, яким у майбутньому буде забезпечено цивільний позов;

г) згідно ст. 33 Закону і ч.2 ст.29 КПК прокурор пред'являє або підтримує поданий потерпілим цивільний позов про відшкодування шкоди, заподіяної злочином, якщо цього вимагає охорона інтересів держави, а також громадян, які за станом здоров'я та з інших поважних причин не можуть захистити свої права (це щодо кримінального судочинства), а щодо цивільного, господарського, то у відповідності зі ст. 36 -1 Закону України "Про прокуратуру" та ст.ст. 121,122 та ін. ЦПК, ст. 29 ГПК прокурор звертається до суду з цивільними позовами або заявами про відшкодування певним категоріям осіб (які через фізичний чи психічний стан або з інших поважних причин не спроможні самостійно захищати свої порушені чи оспорюванні права) матеріальної шкоди, заподіяної правопорушенням.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.028 сек.)