АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до самостійного вивчення. Організація - складний організм

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  3. III. Вивчення нового матеріалу.
  4. III. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Вивчення нового матеріалу.
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Організація - складний організм. У ньому переплітаються і уживаються інтереси особистості і груп, стимули і обмеження, жорстка технологія і інновації, безумовна дисципліна і вільна творчість, нормативні вимоги і неформальні ініціативи. У організацій є свій вигляд, культура, традиції і репутація. Вони впевнено розвиваються, коли мають обґрунтовану стратегію та ефективно використовують ресурси. Не розуміючи суті організацій і закономірностей їх розвитку, не можна ні управляти ними, ні ефективно використовувати їх потенціал, ні освоювати сучасні технології їх діяльності. Навіщо потрібні організації, як створюються і розвиваються, на яких принципах будуються, чому і як змінюються, які можливості відкривають, чому їх учасники діють так, а не інакше, - відповіді на ці питання покликана дати теорія організації, що спирається на узагальнення новітнього світового досвіду.

Теорія організації як самостійна галузь знань має свій понятійний апарат, об'єкт і предмет дослідження.

Об'єкт (явище, яке досліджує наука) теорії організації: соціальні організації, тобто організації, що об'єднують людей.

Предмет (визначає те, чим займається дана наука, що вона вивчає) теорії організації: організаційні відносини між працівниками з приводу спільної праці, що виражають форми об'єднання людей і речових факторів виробництва, забезпечують зв'язки між технічною стороною діяльності організацій і відносинами власності, що складаються в організаціях різного типу.

Поняття організації може відноситись до трьох відмінних між собою феноменів: 1) діяльність людини щодо створення стану впорядкованості або цілісної системи; 2) під ним розуміється якийсь об’єкт, система, що має складну внутрішню структуру (підприємство, цех, відділ, служба); 3) стан впорядкованості тої чи іншої сукупності предметів, явищ (внутрішня форма, структура системи).

Організація – свідомо координоване (кероване) соціальне утворення (тобто складається з людей та їх груп, які взаємодіють між собою) з певними межами, що функціонує на відносно постійній основі для досягнення спільної мети (цілей).

Організації властиві комплексність, формалізація і співвідношення централізації і децентралізації.

Класифікація законів організації. Закони бувають загальні (основні – діють в усіх організаціях), специфічні (діють в соціальних організаціях), часткові (діють в конкретних ситуаціях і видах діяльності). До основних законів організації відносяться:

закон синергії (для будь-якої організації існує такий набір елементів, при якому її потенціал завжди буде або суттєво більший суми потенціалів вхідних до неї елементів, або суттєво менший);

закон самозбереження – кожна організація прагне зберегти себе і для цього використовує весь свій потенціал;

закон розвитку – кожна організація в процесі свого розвитку прагне до оптимальної самореалізації як в цілому, так і складових своїх елементів на основі їх адекватності і динамічної рівноваги

закон інформованості – впорядкованості – чим більшою інформацією володіє організація про внутрішнє і зовнішнє середовище, тим більша ймовірність її успішного функціонування

закон єдності аналізу і синтезу – кожна організація прагне налаштуватися на найбільш ефективну діяльність за рахунок постійних змін своєї структури або виконуваних дій

закон пропорційності – композиції – кожна організація прагне придбати, створити або зберегти у своїй структурі всі необхідні ресурси в заданих пропорціях

Закони організації повинні не суперечити загальним законам розвитку; спиратися на загальні властивості складних систем; узгоджуватися один з одним, виявлятися і підтверджуватися на достовірних і великих інформаційних фондах, допомагати цілеспрямовано вивчати організаційні системи, мати «відкритий вигляд».

Принципи організації - загальні правила формування (чи самоформування) систем у природі і суспільстві, що забезпечують упорядкованість і доцільність функціонування систем.

До числа основних універсальних принципів організації, що діють у природі і суспільстві, сформульованих А. Богдановим, можна віднести: принцип ланцюгового зв'язку, принцип інгресії, принцип добору, принцип рухомої рівноваги, принцип слабкої ланки.

Всі вони носять загальний характер, так як відносяться не тільки до природи, але і до організуючої діяльності людини.

Контрольні і проблемні питання

1. Які основні ознаки і властивості організації?

2. В чому полягає закон синергії, синергетичний ефект?

3. В чому полягають передумови виникнення та суть закону самозбереження?

4. Які Ви знаєте потенціали збереження та руйнування організацій?

5. Які існують види розвитку? В чому полягає суть закону розвитку?

6. В чому полягає закон інформованості і його наслідки?

7. Назвіть основні етапи розвитку організації. Надайте їх характеристику.

 

Тести:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)