АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зближення норм інвестиційного законодавства з вимогами ЄС

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  3. Види штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порядок їх нарахування та відображення в обліку
  4. Визначення гранічних параметрів інвестиційного проекту
  5. Відповідальність за порушення законодавства в галузі стандартизації
  6. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство
  7. Відповідальність за порушення законодавства про муніципальну службу
  8. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОХОРОНУ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА
  9. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ
  10. Відповідальність за порушення законодавства у сфері обігу готівки
  11. Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.
  12. Відповідальність за порушення трудового законодавства і правил з охорони праці

 

Основи взаємин між Україною і ЄС були закладені у фундаментальному документі - Угоді про партнерство і співробітництво між Європейськими Співтовариствами й Україною (далі – УПС). УПС було ратифіковано Україною в 1998 р. (Закон від 01.03.1998 р[10]. №237/94-ВР) як перший крок на шляху до майбутнього членства в ЄС. У щорічному посланні Президента за 2002 р. вступ у Європейський Союз розглядається як основна пріоритетна зовнішня мета країни на термін до 2011 р[11]. Основи вступу України в Європейський Союз викладені в Указі Президента України «Стратегія інтеграції України в Європейський Союз»[12], відповідно до якого одним з головних напрямків інтеграційного процесу названа адаптація законодавства України до законодавства ЄС. Механізм і етапи адаптації, намічені в стратегії, були потім викладені в наступних документах, таких, як Концепція адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу і Програма інтеграції України в Європейський Союз[13]. Концепція адаптації, слідом за УПС, як пріоритетні сфери законодавства, що підлягають адаптації (зближенню) із законодавством ЄС, у першу чергу називає ті сфери, від зближення яких залежить зміцнення економічних зв'язків України і ЄС.

Однією з таких сфер є законодавство про іноземні інвестиції. УПС підписувалася сторонами, «упевненими в тім, що дана Угода створить новий клімат для економічних відносин між Сторонами, і, особливо, для розвитку торгівлі й інвестицій» (Преамбула); однією з цілей партнерства за Угодою названа «сприяння розвитку торгівлі, інвестицій і гармонічних економічних відносин між сторонами, і, таким чином, прискоренню їхнього стійкого розвитку» (ст. 1). У відповідності зі ст. 48 ч.2 УПС Україна зобов'язалася з вступом Угоди в силу забезпечити вільний рух капіталу, що стосується прямих інвестицій у компанії, що були законних шляхом засновані в цих країнах, інвестицій у дочірні підприємства і філії, а також ліквідації чи повернення (репатріації) цих інвестицій і будь-якого прибутку, що випливає з них.

У той же час очевидно, що адаптація з законодавством ЄС має на увазі не тільки технічне зближення українського законодавства з положеннями Амстердамського Договору, але і радикальну перебудову всієї української правової системи у відповідності зі стандартами і нормами первинного (установчі договори) і вторинного (директиви, регламенти, рішення, рекомендації і висновки) загальноєвропейського законодавства, а також із правовими принципами і загальними керівними початками правової системи ЄС. А це у свою чергу зажадає «трансплантації» у законодавство України принципів, зовсім не відомих чи недостатньою мірою розвинутих у вітчизняній правовій системі.

Подібне правозастосування Конституційного Суду викликає серйозні сумніви в його здатності в майбутньому бути локомотивом процесу гармонізації правової системи України з правом ЄС. У той же час процес адаптації українського законодавства до європейських стандартів неодмінно рано чи пізно зажадає «трансплантації» принципу захисту легітимних очікувань у правове поле України, і головну роль у цьому повинна зіграти не законодавча і не виконавча влади (від сваволі яких дані принципи і покликані захищати суб'єктів правового регулювання), а суди, і в першу чергу Конституційний Суд України, і від їхньої готовності змінити своє відношення до функції правозастосування і сприйняти європейський підхід до права багато в чому буде залежати термін вступу України в ЄС.

Проте, для прискорення даного процесу, представляється необхідним включити даний принцип у господарське законодавство, що стосується умов здійснення підприємницької (зокрема, інвестиційної) діяльності, а також у законодавство, що регулює прийняття і внесення змін у нормативно-правові акти. На наш погляд, такою нормою доцільно доповнити ГК, а також проект закону «Про нормативні правові акти».

 


[1] Відомості Верховної Ради України. – 1993. - №37. - Ст. 379

[2] Коссак В.М. Державно-правові гарантії захисту іноземних інвестицій // Правове регулювання іноземних інвестицій / За ред. В.М. Коссака. ― К.: Український центр правничих студій, 1999. ― С. 132-142

[3] Відомості Верховної Ради України. – 2004. - №50. - Ст. 540

* Тобто мало місце пряме втручання державних органів іноземних держав

[4] Нижній І. На шляху до економічної свободи // Діловий вісник. – 2001. - №7(86).

[5] Указ Президента України “Про додаткові заходи щодо прискорення вступу України до Світової організації торгівлі” від 5 вересня 2001 р. №797/2001 // Офіційний вісник України. – 2001. - №37. - Ст. 1684.

[6] Програма заходів щодо завершення вступу України до Світової організації торгівлі: затв. Указом Президента України від 5 лютого 2002 р. №104/2002 // Офіційний вісник України. – 2002. - №6. - Ст. 242.

[7] Відомості Верховної Ради України. – 1995. - №13. - Ст. 83

[8] Відомості Верховної Ради України. – 2001. - №5-6. - Ст. 30

[9] Відомості Верховної Ради України. – 1998. - №1. - Ст. 1

[10] Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2003. - №8

[11] Послання Президента України до Верховної Ради України «Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки» // Урядовий кур'єр. - 2002. - №100.

[12] Указ Президента України «Стратегія інтеграції України до Європейського Союзу» від 11 червня 1998 р. №615/98 // Офіційний вісник України. - 1998. - №24. - Ст. 870

[13] Указ Президента України «Про Програму інтеграції України до Європейського Союзу» від 14 вересня 2000 р. №1072 // Офіційний вісник України. – 2000. - №39. – Ст. 1648


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)