АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порушення підконтрольності поведінки

Читайте также:
  1. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  2. А. 3. 10 Алгоритм лікування та діагностики порушення ритму серця
  3. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  4. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  5. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  6. Адміністративне правопорушення, його склад.
  7. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  8. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  9. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  10. в) фіксовані правила поведінки, що пропонують визначений тип моральних взаємовідносин, які є оптимальними з точки зору професійної діяльності.
  11. Взаємозв'язок особистісної акцентуації з відхиленнями поведінки
  12. Вибір стратегії поведінки

Одним з найяскравіших проявів порушень особистості являється порушення підконтрольності, критичності поведінки. Порушення критичності може набувати різні форми і виступати в структурі різних процесів: мислення, сприйняття. Воно може виразитися в неправильній оцінці своєї особистості, власних дій, виявитися в некритичності до своїх психопатичних переживань. Критичність утворює «вершину особових якостей людини» (І. І. Кожуховськая). Які б форми некритичність ні приймала, вона означає порушення діяльності в цілому. З. Я. Рубінштейн відзначає, що у хворих з ураженням лобових долей мозку через відсутність стійкого відношення до продукту своєї діяльності не виникає критичного відношення до себе, відсутня корекція внутрішніх дій, не формуються професійні навики. Якщо у хворих дітей немає стійкої і усвідомленої мотивації, порушується цілеспрямованість їх дій і думок.

Порушення критичності може бути тісно пов'язано з порушенням регуляції діяльності. Наприклад, хворий здатний виконати експериментальне завдання, що вимагає від нього узагальнення (класифікацію на знайомому матеріалі він виконує), але навик виконання завдання залишається нестійким, легко порушується і замінюється актуалізацією випадкових асоціацій. Порушення довільності, неможливість управління своїми діями виявляються у хворих при будь-якому обстеженні. Бездумна поведінка хворих при проведенні експерименту або в трудовій ситуації, відсутність відношення до своєї роботи вказують на те, що дії випробовуваних не підлеглі особовій меті і не регулюються ними.

Нерідко порушення критичності поєднуються з тенденцією до персеверацій (мимовільні, дії або рухи, які настирливо повторюються). Виконавши який-небудь компонент складного руху, хворі не можуть перемкнутися на інший компонент. А. Р. Лурія вважав, що «вплив інертних дій, викликаних попередньою інструкцією, являється настільки сильним, що правильне виконання завдання замінюється фрагментами колишніх дій». Наприклад, хворий, проводячи пальцем по ходу річки на географічній карті, продовжував це робити до тих пір, поки на карті не утворювалася дірка; почавши креслити круг, він здійснював кругові рухи, поки його не зупиняли, і т.д. Персеверації можуть виявлятися і на мовному, і на інтелектуальному рівні, наприклад у вигляді повторів складів. Хворому пропонується написати: «Сьогодні гарна погода». Натомість він пише: «Сегого гохоророшая я погодада». Персеверації також виявляються в повторах одних і тих же питань або невеликих фраз. Наприклад, дівчинка-підліток, страждаюча епілепсією, при знайомстві завжди повторювала одне і те ж питання: «Якого кольору будинок, в якому ви живете?»

У хворих з ураженням лобних долей часто зустрічається ситуаційна поведінка. Як ознаки такої поведінки виступають навіюваність і підкоряємість. В деяких випадках ці характеристики можуть приймати гротесковий характер.

Ситуаційна поведінка і персеверативна тенденція являються феноменами, що суперечать один одному, оскільки в основі персеверації лежить механізм інертності, а ситуаційна поведінка містить в собі тенденцію до надмірно швидкої зміни реакцій. Проте це протиріччя являється чисто зовнішнім. Обидва ці явища являються індикаторами того, що діяльність хворого позбавлена смислової характеристики і заміщається діями, за якими не стоїть змістоутворюючий мотив.

Втрата можливості оцінювати себе і інших руйнує самим гротесковим чином діяльність хворих. Вона являється індикатором їх глибокого особового порушення.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)