АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Гігієнічні рекомендації
  3. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  4. Висновки і рекомендації
  5. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ
  6. Висновки, рекомендації
  7. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  8. Дайте гігієнічну оцінку адекватності і збалансованості харчування та обгрунтуйте гігієнічні рекомендації щодо корекції харчового раціону.
  9. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці, поставте діагноз та обгрунтуйте лікувально-профілактичні рекомендації.
  10. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  11. Деякі рекомендації щодо правил поведінки під час зсувів, снігових лавинах, селях
  12. Додаток. Програма дисципліни і методичні

ПЕРЕДМОВА

Соціальна робота з групами ризику – важливий компонент розвитку демократичних засад суспільства. Це витікає з розгляду обумовленості негативної поведінки людини особливостями сучасної її соціалізації.

Сучасна соціальна робота з групами ризику спрямована на розвиток соціальної толерантності, взаєморозуміння, забезпечення допомоги для мінімізації шкод від негативних проявів поведінки як для самих груп ризику, так і для суспільства в цілому. Соціальна робота з групами ризику – важливий крок у становленні єдиних міжнародних стандартів соціальної роботи у відкритому суспільстві. Вивчення змісту, методів і технологій роботи з такими категоріями груп сприяє подальшому розвитку системного підходу до розбудови соціальної роботи в Україні.

Метою курсу є доведення принципів, змісту, методів і технологій соціальної роботи з різними видами груп ризику; підготовка майбутніх спеціалістів – соціальних працівників до соціальної роботи з “групами ризику”.

Завдання:

- розкрити наукові засади соціальної роботи з “групами ризику”;

- дати теоретичне обґрунтування напрямам соціальної роботи з “групами ризику”;

- оволодіти дослідницькими, прогностичними, проектувальними, профілактичними, корекційними, реабілітаційними технологіями соціальної роботи з “групами ризику”.

Дистанційний курс розроблено кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка Караман Оленою Леонідівною, яка має загальний стаж роботи – 11 років; є автором більше 40 праць з актуальних проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи.

При розробці дистанційного курсу використані наукові праці з соціології, соціальної роботи, соціальної педагогіки, психології, дефектології: Ю.Антоняна, О. Холостової, В. Зайнишева, В. Курбатова, А. Капської, С.Харченко, О. Безпалько, Р. Вайноли, Н.Бурої, І Мигович, В.Трубавіної, А.Арнольдова, А.Бандурки, С.Бєлічевої, В.Богданович, Л. Виготського, Н. Бастуна, А. Обуховської та інших.


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Шановні студенти!

Щиро вдячні Вам за обрання курсу „Соціальна робота з групами ризику”, який є одним з базових у підготовці спеціаліста з соціальної роботи. Сподіваємося, що дистанційний курс допоможе Вам, як майбутнім фахівцям з соціальної роботи, вирішувати комплексні проблеми людей „груп ризику”, допомагати їм в успішній соціалізації та інтеграції в суспільство.

Адреса для спілкування: kafedraspsr@mail.ru

Сучасні стратегії роботи з клієнтами „групи ризику” спрямовані на зниження стигматизації, забезпечення допомоги для мінімізації шкод від негативних проявів поведінки як для самих груп, так і суспільству в цілому. Соціальна робота з групами ризику – важливий крок у становленні єдиних міжнародних стандартів соціальної роботи у відкритому суспільстві. Вивчення змісту і технологій роботи з такими категоріями груп сприяє подаль­шому розвитку системного підходу до розбудови соціальної роботи в Україні.

Вивчення дистанційного курсу створює можливість оволодіння майбутніми соціальними працівниками знаннями, основними принципами, стратегіями та технологіями соціальної роботи з групами ризику, що сприяє формуванню професійної компетентності й готовності до роботи з ними.

Порядок роботи з курсом:

1) навчальний курс складається з 2 модулів, після опрацювання яких Вами буде складено контрольно-модульні роботи (4 години);

2) на лекції (2 години) Ви ознайомитесь з основними аспектами навчання за даним курсом;

3) далі Ви самостійно вивчаєте навчальний текст та виконуєте практичні завдання;

4) 12 годин виділено на групові консультації, під час яких Ви зможете обговорити вивчений матеріал та отримати відповіді на всі запитання. Після опанування курсу студенти мають знати:

· поняття „ризик” і „групи ризику”, їх характеристики;

· теоретичні і практичні аспекти соціальної роботи з різними категоріями клієнтів групи ризику: особами антисоціальної спрямованості, маргіналами, алкоголіками, наркоманами; військовослужбовцями, ув’язненими, інвалідами; мігрантами, жертвами насильства, людьми похилого віку; людьми суїцидальної поведінки, сексуальними меншинами, особами „емоційного згоряння”; жінками; дітьми; молоддю; людьми зрілого й похилого віку.

· основні положення нормативно-правових актів, що визначають напрями соціальної роботи з різними категоріями людей групи ризику в Україні;

· основні принципи, стратегії і технології соціальної роботи з групами ризику на державному рівні і громаді;

Студенти повинні оволодіти уміннями й навичками:

· установлення контакту з різними категоріями клієнтів групи ризику;

· аналізу та використання чинної нормативно-правової бази соціальної роботи з різними категоріями клієнтів групи ризику;

· діагностичної, проектувальної, корекційної, профілактичної, реабілітаційної та аналітичної діяльності в межах розробки й впровадження технологій соціальної роботи з різними категоріями клієнтів групи ризику.

Ключові слова курсу: ризик, група ризику, соціальна робота, технології соціальної роботи, діагностика, проектування, корекція, терапія, реабілітація, нормативно-правова база, асоціальна, антисоціальна, просоціальна поведінка, маргінали, алкоголіки, наркомани, суїциди, сексуальні меншини, інваліди, військовослужбовці, в’язні, особи „емоційного згоряння”.

Інструкція з підготовки до заліку:

1) ретельно вивчити й засвоїти структуру, логіку й основні поняття курсу;

2) опрацювати розділи, надані для самостійної роботи;

3) письмово виконувати всі завдання до кожного розділу для самостійного вивчення, за які Ви також зможете отримати максимально 30 балів (5 балів за кожне правильно виконане завдання);

4) успішно скласти контрольно-модульні роботи, за які ви отримаєте максимальну кількість балів – 50 (25 за кожну контрольно-модульну роботу);

5) для одержання заліку необхідно набрати 40-80 балів.

Бажаємо Вам успіху в оволодінні знаннями та навичками соціальної роботи з різними категоріями людей групи ризику, які, ми впевнені, стануть надійним підґрунтям Вашої майбутньої професійної діяльності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)