АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСОБИСТІСТЬ КЕРІВНИКА ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Читайте также:
  1. A. знания о предметной области, которые после их выполнения не изменяются
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  4. III. В ЧЕМ СОСТОИТ ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧА ФИЛОСОФИИ?
  5. III.Результати дослідження
  6. V2: Предмет, задачи, метод патофизиологии. Общая нозология.
  7. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  8. або схожих на них предметів
  9. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  10. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  11. Аномалії характеру і акцентуації індивідуально-психологічних властивостей особистість.
  12. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу

 


Інтелектуальне зрушення — це здатність і бажання керівника показати послідовникам нові можливості у вирішенні старих про­блем, продемонструвати реальність вирішення складних, заплу­таних питань раціональним шляхом. Інтелектуальний керівник спроможний генерувати ідеї і знаходити інноваційні рішення стан­дартних і нестандартних проблем. Такий керівник нібито розчищає перспективу, дає можливість оточуючим побачити нові можливос­ті, приховані від них донедавна, і формує напрям найбільш ефек­тивного досягнення поставлених цілей. Інтелектуальний керівник ініціює процес творчого пошуку оптимізації діяльності організації, ведучи за собою послідовників, які, у свою чергу, починають відчу­вати потребу в інтелектуальних зусиллях і творчості.

Отже, інтелектуальний керівник формує і культивує клімат ін­телектуального зрушення й заохочує суспільні зусилля організації.

Емоційний керівник (тобто той, хто уважний до емоційних потреб усіх своїх послідовників і, у свою чергу, відповідає їх ро­зумовим запитам), звертає увагу на здібності й навички своїх під­леглих. Він діє як наставник і керівник, спрямовуючи процес роз­витку своїх підлеглих. Такий керівник не шкодує часу на навчання персоналу, делегуючи підлеглим повноваження й відповідальність за конкретне завдання. Емоційний керівник здатний налагоджу­вати двосторонню комунікацію й керувати нею, використовуючи можливості зворотного зв'язку.

Керівник створює такі умови, за яких підлеглі задовольняють свої потреби в успіху, соціальному визнанні, зміцнюють впевне­ність у своїх силах, можуть забезпечити самоконтроль за своїм майбутнім та організувати життя відповідно до своїх ідей.

Д. Гоулмен (1998) на основі багаторічних досліджень ефек­тивності управлінської діяльності встановив, що емоційна інте­лігентність більшою мірою впливає на ефективність управління на всіх рівнях, ніж інтелект (наприклад, аналітичні здібності та встановлення причинно-наслідкових зв'язків) і технічна компе­тентність (наприклад, глибокі знання у фінансовому менеджмен­ті та в плануванні бізнесу). Емоційна інтелігентність визначає

 


ефективність управління як у реалізації перетворень, так і в ро­боті з людьми. Відповідно до порівняльних досліджень Гоулмена майже на 90% успіх та прибутковість управління визначаються емоційною інтелігентністю керівників вищого рівня, а не їхніми інтелектуальними здібностями.

Емоційна інтелігентність — це сукупність якостей і рис інди­віда, що охоплює самопоінформованість, саморегуляцію, мотива­цію до успіху, емпатію, соціальні навички.

Першим компонентом емоційної інтелігентності є самопоін­формованість. Вона передбачає глибоке самопізнання, розуміння емоційних станів, сильних і слабких сторін своєї особистості, осо­бливостей системи потреб і мотивів. Саме обізнані люди харак­теризуються чесністю в самосприйнятті та самопрезентації, їхні життєві запити, як правило, цілком раціональні. Люди з високим рівнем самопоінформованості швидко орієнтуються, яким чином їхні почуття впливають на результативність діяльності та на ото­чуючих, з розумінням ставляться до їхніх ціннісних установок та цілей і діють відповідно до них.

Цьому типу людей властиві впевненість у собі; реалістич­на та відкрита оцінка своїх якостей; готовність до зворотного зв'язку. Зважаючи на важливість самопоінформованості керів­ника для ефективного виконання завдань, керівники-управлінці завжди беруть до уваги цю якість, добираючи претендентів на керівні посади в організації.

Саморегуляція — це не ігнорування фізіологічних та психічних потреб, а вміння керувати своїм енергетичним потенціалом. Само­регуляція як компонент емоційної інтелігентності дозволяє індиві­ду ефективно здійснювати психофізичну адаптацію до середовища та не бути заручником власних емоційних переживань, що законо­мірно призводять до ірраціональних і малоефективних рішень.

Здатність до саморегуляції значно впливає на ефективність управління з таких причин: • контроль над власними емоційними переживаннями сприяє

виробленню раціонального підходу до прийняття рішень,


ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)