АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ризик у підприємництві та необхідність страхування

Читайте также:
  1. TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ
  2. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  3. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  4. Аналіз ризику підприємства методом «краватка-метелик»
  5. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  6. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  7. Аудиторський ризик і його оцінка
  8. Базисний ризик у хеджуванні
  9. Банківські та інші фінансові послуги (крім страхування)
  10. Безробіття, як соціальний ризик
  11. в)мета та завдання пенсійного фонду та фонду соціального страхування.
  12. В. Припинення договору страхування. Його недійсність

ТЕМА 8: СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ РИЗИКІВ

План

Ризик у підприємництві та необхідність страхування.

Страхування виробничих ризиків.

Страхування відповідальності виробників та працедавців.

Екологічне страхування та його основні види.

Ризик у підприємництві та необхідність страхування

Підприємницька діяльність завжди супроводжується різного роду ризиками. Під підприємницькими ризиками розуміють такі, що вини­кають при будь-яких видах підприємницької діяльності, пов'язаних з виробництвом продукції, товарів і послуг, їх реалізацією; товарно-гро­шовими і фінансовими операціями; комерцією, а також здійсненням науково-технічних проектів.

Підприємець може зазнавати втрат через ушкодження або зни­щення засобів виробництва, невиконання контрагентами умов догово­рів. Окрім цього, можливі значні фінансові втрати через зниження за­здалегідь обумовленого рівня рентабельності, через необхідність ком­пенсувати шкоду, заподіяну найманим робітникам внаслідок нещасно­го випадку на виробництві, а також споживачам продукції цього під­приємства.

Розглянемо детальніше деякі з цих ризиків.

Політичний ризик - це можливість виникнення збитків чи

скорочення розмірів прибутку, які є наслідком державної полі­тики. Врахування такого ризику особливо важливе у країнах з нестійким законодавством, відсутністю традицій і культури під­приємництва. Політичні ризики можна умовно поділити на: на­ціоналізації й експропріації без відповідної компенсації, транс-ферта (зв'язаний із можливістю обмеження конвертації місцевої валюти), розриву контракту через дії влади країни, де знахо­диться компанія-контрагент, військових дій. Політичний ризик може бути національним, регіональним і глобальним.

Технічний ризик визначається ступенем організації виробництва, наявністю превентивних заходів (регулярної профілактики обладнан­ня, заходів безпеки), можливістю проведення ремонту обладнання вла­сними силами фірми. До таких ризиків відносять ризики втрат внаслі­док негативних результатів науково-дослідних і конструкторських робіт, неможливістю досягнення запланованих технічних параметрів розробок і низьких технологічних можливостей виробництва. Техніч­ний ризик відноситься до групи внутрішніх ризиків, оскільки виник­нення його залежить від діяльності самого підприємства.

Виробничий ризик пов'язаний з виробництвом продукції, това­рів і послуг та із здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності, в процесі якої підприємці стикаються з проблемами неадекватного використання сировини, зростання собівартості, збільшення втрат робочого часу, використання нових методів виробництва.

Комерційний ризик - це ризик, який виникає в процесі реалі­зації товарів і послуг, вироблених чи куплених підприємцем. Сюди відносять ризики, пов'язані з реалізацією товару (послуг) на ринку, його транспортуванням, з прийомом товару (послуг) покупцем, з платоспроможністю покупця та ризик форс-мажорних обставин.

Термін «підприємницькі ризики» визначає ті ризики, що пов'я­зані з майном підприємства, з життям і здоров'ям людей, які пра­цюють на ньому, з виконанням зобов'язань у межах комерційної діяльності, з укладанням договорів, контрактів. Отже, страхування підприємницьких ризиків - це сукупність страхування майна, страхування відповідальності та особистого страхування.

За допомогою страхування створюються певні фінансові га­рантії стабільності і прибутковості виробництва на випадок

Таблиця 6.1


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)