АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Натурфілософія іонійської школи

Читайте также:
  1. Натурфілософія
  2. Натурфілософія Мілетської школи
  3. Основні сучасні соціологічні теорії та школи.
  4. Філософія егейської натурфілософської школи.
  5. Яка роль братських шкіл у розвитку культури в Україні? Коли були створені Львівська та Київська братські школи. Хто був першим ректором останньої?

Мілетська школа (іонійська школа натурфілософії) — (давньогрецька) філософська школа, заснована Фалесом у Мілеті, одному з міст Іонії, у першій половині VI ст. до н.е. Представлена Фалесом, Анаксимандром й Анаксименом.

Натурфілосо­фія стала першим філософським вченням Давньої Греції, в якому започаткувалася моральна проблематика. Вона вийшла з грецької міфології, але на відміну від неї ставила запитання не про те, хто народив усе суще, а з чого це суще вийшло, при цьому майже не розглядався моральний бік існування людини. Представниками натурфілософії були: мілетці (Фалес, Анаксимен, Анаксимандр — VI ст. до н. е.), Геракліт, елеати, піфагорійці, софісти, Емпедокл, Анаксагор і Демокрит.

У рамках натурфілософії були висунуті перші космологічні моделі світу, в яких Космос вважався жи­вим, мав розум і душу й розвивався за своїми законами, голов­ним з яких був Логос (закон), а Земля зображалася здебіль­шого у вигляді диска, оточеного повітрям або водою. Космос був своєрідним абсолютним принципом, універсальним зраз­ком, що породжував подібний до нього тип людського існу­вання — гармонійна відповідність Універсуму. Вважаючи за першооснову одну з матерій — у Фалеса це вода, у Анаксимена — повітря, у Анаксимандра — невизначена матеріальна сутність (апейрон) — перші натурфілософи розглядали фізич­ні взаємодії різних речовин (взаємовідносини праматерії та руху), не приділяючи уваги моральній стороні поведінки ок­ремої людини.

На думку Геракліта (близько 544—483 рр. до н. е.), усім править Доля (необхідність), з якою тісно пов'язаний Логос (закон). Останній існує об'єктивно, не є добрим чи злим у людському розумінні, і дотримання його є істинним і муд­рим. Усе пізнається через розум, а орієнтація на чуттєве від­даляє людину від Логосу.

Людина, на думку натурфілософів, — це істота «природ­на». Вона не може пізнавати себе відокремлено від природи, а лише як складову частку її, що має всі якості цілого і змі­нюється адекватно йому. Завдяки Логосу людина пізнавала сенс головних вимог космічного ладу — спорідненість з апейроном. Якщо відбувалася несправедливість (отримання інди­відуальних рис у тому розумінні, що ці риси не виражали за­гальної справедливості), космічна необхідність виявляла себе в образі жорстокого Року, що карає. Здійснення справедли­вості відбувається згідно з нормами таліона і розуміється як «рівна відплата».

Фалес:

Для розуміння передумов виникнення грецької філософії в науці цікаво відзначити, що Фалес, згідно з традицією належав до семи грецьким мудрецям, був, якщо вірити Аристотелю, не чужий торгівлі та спекуляції. Аристотель передає, що Фалес шляхом астрономічних обчислень і спостережень передбачив багатий урожай оливок. Тому ще задовго до збору врожаю він орендував безліч олійниць за дешевою ціною.

Коли урожай оливок дійсно перевершив всі очікування, то завдяки величезному попиту на маслоробні Фалес нажив великі гроші перездачею олійниць в оренду за високою ціною. Правда, Арістотель каже, що Фалес зробив це тільки для того, щоб довести, що «і філософам при бажанні розбагатіти неважко, тільки не це справа становить предмет їхніх інтересів».

Незважаючи на свою анекдотичність, розповідь цей дуже характерний. Він вказує на зв'язок ранньої грецької науки і філософії з розвитком торгового капіталу і грошового господарства взагалі, особливо швидко зміцнюється в Малій Азії.

Фалес Мілетський, за переказами, передбачив сонячне затемнення 28 травня 585 р. до н. е.. Можливість такого передбачення говорить про високий рівень математичних і астрономічних знань в тодішній Іонії. Само собою зрозуміло, що високий рівень астрономічних знань саме в Іонії з'явився результатом близького знайомства малоазиатской грецької науки з вавилонської астрономією. Великий емпіричний матеріал, зібраний вавілонськими жерцями-астрономами, був оброблений Фалесом, першим вченим, який передбачив сонячне затемнення.

Фалесу Мілетському крім цього належить ряд геометричних теорем. І цей перший відомий нам грецький астроном і математик був разом з тим і першим філософом.

Фалес цікавився питанням про сутність речей, про незмінну основі всього існуючого (субстанції). За вченням Фалеса, світовий субстанцією є вода або, точніше кажучи, не стільки вода в її конкретної емпіричної формі, скільки вологе взагалі. Вологість, по Фалесу, - основа всякого життя, всякого існування.

До школи іонійських натурфілософів крім Фалеса належать його послідовники (а може бути і учні) Анаксимен і Анаксимандр. Обидва вони також займалися питанням про субстанцію і разом з тим були і вченими-натуралістами.

Анаксимен вважав основою всіх речей повітря. У нього субстанція має конкретний вид, конкретну форму.

Анаксимандр, третій філософ цієї школи (хоча хронологічну послідовність їхнього життя і діяльності встановити важко), робить в цьому питанні крок вперед. Він оголошує субстанцією речовина, яку він називав грецьким словом «апейрон», що значить - безмежне. Мабуть в термін «апейрон» Анаксимандр вкладав поняття матерії як загальної суті, як матеріальної субстанції взагалі.

Конкретні форми, які субстанція приймала у його попередників, у Анаксимандра очищаються від своїх емпіричних ознак, і матерія виступає у формі абстрактної матерії. Це з філософської точки зору був безсумнівний крок вперед.

Анаксимандр був одним з перших географів, і йому належить перша спроба складання географічної карти світу. Землю він уявляв собі у вигляді низького плоского циліндра, що знаходиться в центрі світу і оточеного небесною сферою.

Анаксимандра цікавила також проблема виникнення живих істот, і він висловлював думки, що дозволяють вважати його віддаленим попередником Дарвіна. Анаксимандр першим висловив положення про те, що зміна живих істот залежить від пристосування їх до навколишнього середовища. Надалі ця думка Анаксимандра буде розвинена Емпедокла, грецьким філософом-природодослідником V ст. до н. е..

У іонійських натурфілософів природа розглядається ще як одне ціле. Ось чому перші філософи Греції були і першими (правда, ще примітивними) діалектиками.

З іншого боку, вони були і першими матеріалістами. Їх філософія, що вважала основою світу, основою всіх речей, матеріальну субстанцію, була матеріалістична. Але це матеріалізм примітивний, несвідомий, стихійний, бо в ньому не було ще розчленування поняття духу і матерії. Підхід до світу іонійських натурфілософів був безпосереднім, простим, цілісним. У цьому був великий плюс, але тут же був і недолік з точки зору розвитку філософії, тому що, тільки пройшовши через стадію розчленування понять духу і матерії, філософія згодом могла дійти до справжнього діалектико-матеріалістичного синтезу.

Іонійських натурфілософів називають ще Гилозоистами. Гилозоизм - філософське вчення, яке вважає основою світу живу матерію. Таку назву до них можна застосувати, якщо тільки не надавати йому ідеалістичного відтінку, що зазвичай роблять деякі філософи. Субстанції Фалеса, Анаксимена і Анаксимандра - це жива чи одухотворена матерія. У ній приховані і матерія, і дух в їх первинному, примітивному єдності.

Іонійська натурфілософія дає нам первинний філософський синтез і в тому сенсі, що тут ще не ставляться проблеми теорії пізнання. Філософська думка ще не ставить перед собою проблеми істини, не задається питанням про те, які у неї є гарантії думати, що світ дійсно такий, яким він сприймається і мислиться людиною.

Перші філософи підходили до світу з величною і наївною простотою. Їм здавалося, що якщо вони бачать зеленувату поверхню моря - ця поверхня існує об'єктивно, поза їхньої свідомості. Їм здавалося, що якщо вони шляхом міркування, що спирається на сприйняття, приходять до відомих висновків про сутність світу, то цей висновок абсолютно достовірний.

Таким чином в іонійської філософії ще відсутнє розчленування понять буття і мислення, а отже відсутнє і поділ філософії на вчення про буття (онтологію) і вчення про істину або пізнанні (гносеологію). Тільки набагато пізніше проблема пізнання постане перед грецької думкою.

Але в іонійської філософії було ще одне первинне єдність: єдність понять буття і становлення. Цьому єдності судилося розпастися раніше за інших: теза породило першу антитезу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)