АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. освоєння скотарства

Читайте также:
  1. Історія господарського освоєння території
  2. Мотиви освоєння виробництва нових товарів
  3. Ризики розробки і освоєння виробництва нових товарів

В даний час більшість фахівців вважає, що скотарство з'явилося в один час або трохи пізніше, ніж землеробство. Маючи надлишки їжі, хлібороби отримали можливість вигодовувати дитинчат убитих на полюванні тварин - таким чином, відбувалося поступове одомашнення. У IX -VIII тисячоліттях до н. е.. на Близькому Сході були одомашнені кози і вівці, дещо пізніше - велика рогата худоба. Розселяючись на нові території, землеробські племена приносили з собою навички комплексного землеробсько - скотарського господарства; в IV - III до н. е.. землеробськіпоселення поширилися на великі простори північного Причорномор'я і Прикаспію. На цих степових просторах мешкали дикі коні, тарпани, які незабаром були приручені населенням цих місць.

У Прикаспии і теперішньому Казахстані лише деякі землі були доступні для обробки мотикою, і хлібороби селилися на родючих ділянках в заплавах нечисленних річок. Однак навколишні степи являли собою рясні пасовища, на яких паслися великі стада худоби - так що в господарстві місцевого населення виразно переважало скотарство. На одному квадратному кілометрі ковильно - різнотравною степу можна було підгодувати 6-7 коней або биків, а для прогодування однієї сім'ї з 5 осіб було потрібно стадо приблизно в 25 голів великої худоби, отже, щільність скотарського населення в степу могла досягати 1,3 чол. / км2.

Таким чином, щільність скотарського населення лише ненабагато перевершує максимальну щільність для мисливців і збирачів; вона в 5-10 разів менше, ніж у сапним хліборобів і в сотні разів менше, ніж у хліборобів, що використовують іригацію. Екологічна ніша скотарів дуже вузька і перенаселення настає досить швидко. Намагаючись ввести в господарський оборот видалені пасовища, жителі степів поступово перейшли до яйлажного скотарству, при якому основне населення залишалося в селищі, а пастухи разом зі стадами йшли на все літо на далекі пасовища. Наступним кроком у цьому напрямку стало кочове скотарство; жителі степів стали кочувати разом зі своїми стадами.

Поштовхом до цих швидким і корінним змінам, які відбулися в VIII столітті до н. е.., було нове фундаментальне відкриття - створення строгих вудил. За створенням строгих вудил послідувало освоєння всадничества: наїзництва перестало бути мистецтвом небагатьох джигітів - воно стало доступне всім, і всі чоловіки сіли на коней. Кочівники Середній Азії зазвичай зимували в районах південніше Сир- Дар'ї, а влітку переганяли свої стада за півтори -дві тисячі кілометрів на багаті пасовища північного Казахстану (через суворого клімату ці пасовища не могли використовуватися взимку). Кочування допомогло освоїти північні степи і гірські луки, проте воно зажадало зміни способу життя. Кочівники відмовилися від рослинної їжі, вони харчувалися, головним чином, молоком і молочними продуктами. Найважливішими винаходами кочівників, без яких була неможливою життя в степах, стали сир і повсть.

З переходом до кочового скотарства різко змінився весь вигляд степів. Зникли численні селища, життя тепер проходила у візках, в постійному русі людей разом зі стадами від одного пасовища до іншого. Жінки і діти їхали в поставлених на колеса кибитках - але були племена, де на коней сіли і жінки; грецький історик Геродот передає, що у савроматів жінки " разом з чоловіками і навіть без них верхи виїжджають на полювання, виступають у похід і носять однаковий одяг з чоловіками ". Археологи свідчать, що в могили жінок - так само як у могили чоловіків - часто клали вуздечку, символ вершника. Спосіб життя верхи на коні змушував дивуватися багатьох античних істориків.

«Вони немов приросли до своїх коням... - писав римський історик Амміан Марцеллін про гунів, - і часто сидячи на них... займаються своїми звичайними заняттями. День і ніч проводять вони на коні, займаються купівлею і продажем, їдять і п'ють, і, схилившись на круту шию коня, засинають... Коли доводиться радитися про серйозні справи, то й наради вони ведуть, сидячи на конях».

Кочевнічество дозволило освоїти нові пасовища, але щільність населення в степу залишалася низькою. Екологічна ніша скотарів була дуже вузькою, і голод був постійним явищем. Китайські хроніки рясніють повідомленнями про голод серед кочівників.

«У тому ж році в землях сюнну був голод, від нього з кожного десятка населення померло 6-7 чоловік, а з кожного десятка худоби впало 6-7 голів... Cюнну кілька років страждали від посухи і сарани, земля на кілька тисяч лі лежала гола, люди і худоба голодували і хворіли, більшість з них померли або пали... Був голод, замість хліба вживали розтерті в порошок кістки, лютували повальні хвороби, від яких безліч людей померло...».

Арабські письменники повідомляють про часте голод серед татар; є повідомлення про те, що в роки голоду кочівники їли падаль, продавали в рабство своїх дітей. Недолік засобів існування породив звичай жертвоприношення строків у массагетів; у деяких племен було прийнято умертвляти вдів, грудних дітей вбивали і хоронили разом з померлою матір'ю. В умовах напівголодного існування бедуїни Аравії часто вбивали новонароджених дівчаток. За наявними даними, середня тривалість життя кочівників становила 36-38 років.

Спосіб життя кочівників визначався не тільки обмеженістю ресурсів кочового господарства, але і його нестійкістю. Екологічні умови степів були мінливими, сприятливі роки змінювалися засухами і джуту. У середньоазіатських степах джут траплявся раз на 7-11 років; сніговий буран або ожеледь призводили до масового падежу худоби; в інший рік гинуло більше половини поголів'я. Загибель худоби означала страшний голод; кочівникам не залишалося нічого іншого, як вмирати чи йти в набіг. "У нас ведуться постійні війни, - говорив скіф Токсаріс у римського письменника Лукіана, - ми або самі нападаємо на інших, або витримуємо нападу, або вступаємо в сутички через пасовищ...". "У цих племен... всі люди без відмінності - воїни", - говорив про арабів Амміан Марцеллін.

Вічна і загальна боротьба в степу називалася у казахів " баримти ". " Казахські племена і пологи постійно ворогували між собою, - писав історик С. Є. Толибеков. - Кожен кочовий аул, зачувши про наближення ворога, негайно збирав своє майно і, наспіх повантаживши його на верблюдів, пускався навтьоки. Якщо загроза була велика, то кидали навіть юрту і стадо баранів, бігли, в чому були, викрадаючи своїх коней і верблюдів ".

Кочівники гартувались в боротьбі зі стихією і в постійних зіткненнях один з одним. У кожному роду мався наїзник, що відрізнявся хоробрістю і фізичною силою; постійно виявляючи себе у сутичках, він поступово ставав «батиром», «богатирем». Батири очолювали пологи в боях, вони були головними героями казахського епосу.

«Молодих і міцних поважають, - говорить китайський історик про гунів, - старих і слабких шанують мало... Сильні їдять жирне і краще, старики харчуються після них... Хто в битві відрубає голову ворога, той отримує в нагороду кубок вина і все захоплене у видобуток». Те ж саме пише Геродот про звичаї скіфів: "Коли скіф вбиває першого ворога, він п'є його кров. Голови всіх убитих ним в бою воїн приносить цареві. Адже тільки приніс голову ворога отримує частку видобутку, а інакше - ні... Шкіру з голови здирають... виробленою шкірою скіфський воїн користується як рушником для рук, прив'язує до вуздечці свого коня і гордо красується нею. У кого більше таких шкіряних рушників, той вважається самим доблесним чоловіком ". «Щасливими з них вважаються ті, хто вмирає в бою, - каже Амміан Марцеллін про аланів, - а ті, хто доживають до старості, і вмирають природною смертю, переслідуються у них жорстокими глузуванням, як виродки і труси. Нічим вони так не пишаються, як вбивством людини, і у вигляді славного трофея вішають на своїх коней зідрану з черепа шкіру вбитих».

Культ війни знаходив вияв у поклонінні мечу, Геродот повідомляє про поклоніння мечу у скіфів, Амміан Марцеллін - у алан.

У нескінченних битвах виживали лише найсильніші і сміливі - таким чином, кочівники піддавалися природному відбору, закріплює такі якості, як фізична сила, витривалість, агресивність. Давні і середньовічні автори неодноразово відзначали фізичну перевагу кочівників над жителями міст і сіл. «Кипчаки - народ міцний, сильний, здоровий», - пише Ібн Батута. "Вони так загартовані, що не потребують ні в вогні, ні в пристосованій до смаку людини їжі; вони харчуються корінням трав і напівсирим м'ясом всякого худоби ", - говорить Амміан Марцеллін про гунів. «Майстерно стріляють з лука з коня, за природою люті, безжальні...» - пише китайський історик про Тюрка. Як у Китаї, так і в мусульманських державах, жителі степів вважалися кращими воїнами, і з них набиралися добірні військові частини.

Природний відбір на силу, спритність, витривалість доповнювався вихованням військових якостей, починаючи з раннього дитинства. «Хлопчик, як скоро зможе сидіти верхи на барані, стріляє з лука пташок і звірків і вживає їх в їжу», - говорить китайський історик про виховання у гунів. У монголів і казахів 12-13 -річні хлопці разом зі своїми батьками ходили в набіги. У набігах брали участь і жінки; у савроматів " дівчина не виходить заміж, поки не вб'є ворога ", свідчить Геродот. За даними археологів, п'ята частина сарматських могил з зброєю зберігають останки жінок.

Війни між кочовими племенами нерідко призводили до об'єднання Великого Степу та створенню кочових імперій. Єдина держава клало кінець міжплемінних воєн, але не знижувало демографічного тиску в степу. Якщо раніше в роки джуту кочівники йшли в набіг на сусіднє плем'я, і чисельність населення знижувалася за рахунок військових втрат, то тепер єдиним способом порятунку від голоду було об'єднання сил степу і навала на землеробські країни. Таким чином, об'єднання кочівників породжувало хвилю навал.

Нашестя набувало особливо грізний характер, коли до рук кочівників потрапляло нову зброю. Першим створеним кочівниками Новим Зброєю була запряжена парою коней легка бойова колісниця, потім пішло освоєння верхової стрільби з лука, потім були винайдені важкий лук, сідло і стремено, що дозволило використовувати шаблю. Всі ці фундаментальні відкриття порушували військову рівновагу між кочівниками і землеробами - і на землеробські цивілізації обрушувалася хвиля навал непереможних і жорстоких завойовників.

 

Завоювання призводило до створення станових товариств, в яких основна маса населення, нащадки переможених хліборобів, експлуатувалася нащадками завойовників. У новому суспільстві кочівники становили військове «лицарське» стан, вони ділили завойовану країну на «феод», зводили замки і поневолювали селян. Оскільки в епоху до створення артилерії навали кочівників відбувалися регулярно з інтервалами в один -два- три століття, то більшість суспільств того часу були «феодальними».

Необхідно також сказати кілька слів про екологічний аспект життя кочового суспільства. Постійні війни в степу робили кочівників природженими воїнами- кавалеристами, сильними, відважними, витривалими і агресивними - за своїми фізичними і психологічними характеристиками, за способом життя, кочівники були несхожі на селян - хліборобів. Ці відмінності були наслідком проживання в іншій екологічній ніші, наслідком адаптації до інших екологічних умов. За законами біології прожиття в іншій екологічній ніші веде до формування видових відмінностей, таким чином, можна припустити, що процес становлення кочевнічества був також початком виділення нового виду людей (точно також, як землероби були новим видом по відношенню до мисливців). Таким чином, ми можемо спостерігати, як фундаментальне технічне відкриття - винахід суворих вудил - призвело до настільки різких змін в житті людей, що можна говорити про формування нового виду (або підвиду) Homo sapiens.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)