АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія круїзного туризму

Читайте также:
  1. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  2. Вступ до курсу “Історія України”. Витоки українського народу та його державності.
  3. Для яких періодів історіографії всесвітньої історії, згідно з Коллінгвудом, є властивою «історія ножниць і клею» ?
  4. ДО КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»
  5. з дисципліни «Історія української культури»
  6. Змагання з окремих видів туризму
  7. Змістовий модуль 1. ФІЛОСОФСЬКА ПРОПЕДЕВТИКА ТА ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ
  8. Історія
  9. Історія автомобільного транспорту, етапи розвитку
  10. Історія виникнення
  11. Історія виникнення і розвиток теорії графів
  12. Історія виникнення поняття і концепції сталого розвитку

МОРСЬКІ ТРАНСПОРТНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ТУРИЗМІ

 

з дисципліни

 

“Організація транспортних подорожей”

 

для студентів IIІ курсу факультету здоров’я людини і туризму спеціальності “Туризм”

 

Програму розробив:

доцент Скабара Р. М.

 

“Затверджено”

на засіданні кафедри

“ __ “ __________ 2010 р.

протокол № _____

 

 

 

Зав. кафедри_________________________професор Волошин І.М.

 

Львів – 2010


ПЛАН

 

1. Історія круїзного туризму.

2. Сучасні засоби морських пасажирських перевезень.

3. Організація морських транспортних перевезень.

 


Історія круїзного туризму

Початком морського туризму умовно можна вважати середину дев’ятнадцятого століття, коли лінійні пасажирські компанії розпочали пошук шляхів використання пасажирських суден в період міжсезоння в лінійних перевезеннях.

Головним постачальником клієнтури для трансатлантичної лінії була європейська еміграція; за період з 1846 по 1940 рр. на американський континент з Європи емігрувало приблизно 60 мільйонів чоловік. Гостра конкуренція змушувала судновласників постійно покращувати умови проживання на судні, вигляд кают і усю систему обслуговування пасажирів у рейсі, що швидко перетворювало судна на високо комфортабельні плавучі готелі.

Перші повідомлення про спеціально організовані рейси морських пасажирських суден з метою відпочинку належать до 1835 року, коли в Англії оголосили про проведення регулярних прогулянкових рейсів між північними островами Британії і Ісландією. Через два роки автори цієї ідеї заснували судновласницьку компанію Р&O. У 1840 році компанія розпочала групові турпоїздки по Середземному морю.

У 1900 році було збудоване судно, що здійснювало круїзи впродовж цілого року, змінюючи лише регіони плавання. Провідними країнами, куди відправлялися туристи, стали Англія, США і Німеччина.

Друга світова війна зупинила розвиток індустрії круїзів майже на десять років, проте уже на початку 50-х років заклали на будівництво велику кількість крупних круїзних кораблів.

Поява у середині – наприкінці 50-х років регулярних пасажирських, у тому числі трансатлантичних, авіаційних ліній, дешеві авіаційні тарифи призвели до різкого падіння попиту на лінійні пасажирські судна, особливо на трансатлантичних маршрутах. У результаті багато з них продали або переобладнані у круїзні. У цей час виникає кілька круїзних регіонів, що розташовані поблизу розвинених держав: Середземне море, Балтика, Північна Європа, острови південної частини Тихого океану (Австралія і Нова Зеландія), Аляска, Мексика, Гаваї і Карибський басейн (США).

Сьогодні традиційними маршрутами круїзного туризму є Середземне і Адріатичне моря (з відвідуванням Багамських островів), навколо Європи з відвідуванням Британських островів і острова Ісландія, по скандинавським країнам, по країнам Карибського басейну, у США і Канаду, в США і Аляску, у тому числі з Тихого океану в Атлантичний через Панамський канал чи навколо Південної Америки, через Аравійський півострів (Суецький канал) в Індійський океан та інші.

Найбільшою популярністю морські круїзи користуються у США і Німеччині. Але якщо американці надають перевагу тижневим маршрутам (по Карибському морю, до Бермудських островів, Аляски), то німці, як правило, організовують багатоденні чи навколосвітні подорожі. Як прогнозують, віковий склад клінтури морських круїзів у США буде молодшати. Якщо сьогодні середній вік на круїзних плаваннях – 50 років, то у майбутньому він буде наближатися до 42 років. В круїзних турах все більше зможуть брати участь туристи з середнім достатком.

За тривалістю найпопулярнішими є круїзи тривалістю від 6 до 8 днів, їх частка в загальному обсязі круїзних поїздок складає більше 53%.

95% усіх круїзів продається через туристські агентства, при чому реалізація цього турпродукту займає друге місце після продажу авіабілетів.

Судна для туризму (круїзів) арендуються за спеціальним договором (фрахт-контракт), який укладають туристська компанія і морське пароплавство. Обов’язковими додатками до угоди є розклад руху корабля, який узгоджений з туристською організацією, план-карта судна, затверджена на момент укладання угоди, розрахунок плати за аренду судна по категоріях кают і елементним ставкам для кожного морського басеййну з урахуванням сезонних знижок.

Види круїзів. Найпоширенішою в організації круїзних подорожей (до 60%) є класична європейська система, яка передбачає морську подорож з заходом в різні порти з екскурсійною програмою. Проте все більшої популярності набуває і американська система, основною метою якої є надання можливості круїзним пасажирам відпочивати і засмагати на пляжах у пунктах заходу по маршруту. Останнім часом пракично в усіх регіонах завойовують популярність «круїзи у нікуди» – одно- і дводобові поїздки без заходу в інші порти. Як правило, таке судно виходить з базового порту у шість годин ввечері в п’ятницю і повертається ввечері у неділю.

До прогулянкових рейсів належить перевезення туристів, які здійснюють протягом нетривалого часу з метою відпочинку і ознайомлення з пам’ятними історичними та іншими цікавими місцями, як правило, між двома портами з заходом і зупинками в них чи без заходів і зупинок. Ці рейси можуть бути тривалістю більше чи менше 24 годин. Рейси тривалістю менше 24 годин здійснюються як правило суднами портового флоту і проводяться в приміських і внутріміських зонах.

Символом круїзного флоту стали комфорт і комплексність обслуговування туристів. Сьогодні на суднах рівень забезпечення туристів різноманітними послугами може зрівнятися з найдорожчими курортами. Номенклатура заходів для досягнення цього на борту відрізняється великим розмаїттям: кілька ресторанів, індивідуальне оформлення приміщень і меблів, власна кухня, спортивні і оздорочі заходи для різних вікових груп, пляж під час стоянок, різноманітна розважальна програма, наявність казино, тематичні лекції, виставки, програми для дітей і підлітків.

Морський круїзний лайнер – це ціле плавуче місто у мініатюрі, яке приймає на свій борт від двохсот до п’ятисот-шестисот туристів і приблизно стільки ж очолвік обслуги і команди. Гостям корабля надається можливість розміститися в комфортабельних двокімнатних люксах і напівлюксах, а також в одномісних і двомісних номерах з усіма вигодами і в три і чотиримісних родинних каютах. На теплоходах створено усі умови для того, щоб морські подорожі проходили без пригод. Для мандрівників працюють багато затишних ресторанів і барів, магазини, кінозали, музичні салони і різноманітні служби сервісу.

На 5-7 великих пасажирських палубах зазвичай розташовано кілька закритих і відкритих басейнів, соляріїв, спортзалів, саун. На усі дні круїзу передбачена різноманітна культурно-розважальна програма. Вона передбачає екскурсії у місцях стояння корабля, різноманітні розважальні заходи, свята і тематичні дні на борту судна. Протягом усього тура у відпочиваючих практично відсутній вільний час – так щільно складено графік. Окрім цього, деякі туристичні фірми організовують спеціальні круїзи, присвячені якій-небудь окремій професійній, пізнавальній тематиці.

Морфлот надає для перевезення і обслуговування туристів судна, укомплектовані екіпажем, оснащені усім необхідним і що перебувають у стані, що відповідає вимогам і нормам Морського реєстру. Зміна постільної білизни в каютах мандрівників відбувається не рідше ніж один раз на сім діб. Це входить у вартість обслуговування.

Платними послугами, які надаються туристам за готівку, є: гральні автомати, спортивно-медичні тренажери, сауни, масаж, послуги парикмахерських, швей, фотографів, пошти, пралень і хімчисток, продукти і товари, придбані в магазинах і кіосках, буфетах, барах, роботу яких забезпечує судновласник, екскурсії на березі, телефон. На закордонних діялнках плавання продаж продаж продуктів і товарів в буфетах, барах, кіосках відбувається з оплатою туристами згідно з діючими правилами. Безплатно на пароплавах зазвичай надається медичне обслуговування, камери схову (крім автоматичних), бібліотека-читальня, дитячі кімнати, користування салонами, внутрішнім телефоном, телевізорами в каютах і салонах, гімнастичними залами, басейнами, ваннами і душами, шезлонгами і циновками, постільною і банною білизною, довідками довідкового бюро з питань проїзду.

На власних суднах турфірм послуги розподіляються так же ж. Туристам дозволяється провозити багаж у розмірах, передбачених діючими Правилами. В період дії угоди проїзд і обслуговування на судні можуть здійснюватися лише по туристичним книжкам, що видані туристам керівником маршруту (туру, круїзу) на основі туристських путівок. Перелік бортових послуг у багато чому залежить від сегмента туристів – споживачів даного туру. Наприклад, тури по Карибському басейну віддають перевагу молодіжні сімейні пари – звідси велика кількість дискотек, казино, конкурсів, типу “розмалюємо корабельний хол” і т.д.

Організація усієї культурної, розважальної роботи у портах, куди заходить круїзне судно, та інших заходів на борту корабля і на березі здійснюється туристською організацією, яка арендує судно. Відповідальним представником туристської організації на борту судна є керівник круїзу (керівник морського туристського маршруту, керівник морського туру).

План заходів, що проводяться туристською організацією на судні, погоджується з адміністрацією судна, яка сприяє проведенню таких заходів. Адміністрація судна надає працівникам туристської бригади право безплатного використання радіотрансляційної мережі корабля, за допомогою якої щоденно транслюється програма, записи музики і маршрутна інформація на протязі семи годин у відповідності з програмою і розкладом програм.

Керівнику круїзу надається право безплатного користування службовим радіозв’язком по судновій радіостанції з питань туристсько-екскурсійного обслуговування. Харчування туристам надається у ресторанах, за вартістю, що вказана в угоді, і по меню, узгодженому з керівником групи. Останній має право вносити зміни в розклад харчування туристів, пов’язані з проведенням екскурсійної програми. Підставою для розрахунку за харчування є акти (рахунки), підписані керівником круїзу, і представником адміністрації судна згідно з встановленим порядком.

Харчування штатних співробітників круїзу, призначених туристською організацією, відбувається за раціоном харчування екіпажу судна за готівку в їдальні екіпажу. Судновласник зобов’язаний доттримуватися розкладу руху судна. Про усі зміни і відхилення, що виникають внаслідок затримки прибуття судна у порт, чи скорочення тривалості стояння адміністрація корабля повинна повідомити працівників туристського круїзу і туристів, прийняти міри до виконання програми обслуговування туристів.

У випадку зміни встановленого розкладу руху судна, що викликає порушення програми обслуговування туристів, винна сторона сплачує іншій стороні її фактичний збиток.

Якщо судновласник через будь-яку причину не може надати чудно, передбачене угодою, то він надає туристській організації інше однотипне судно. У випадку ненадання судна у термін, передбачений угодою, або неможливості виконання програми круїзу у повному обсязі – час затримання судна, продовження чи скорочення круїза більше ніж на 12 годин, виключається з періоду оплати аренди чи, за згодою сторін, круїз подовжується на час затримання чи скорочення.

У випадку провини одної зі сторін винна сторона сплачує іншій її фактичні збитки, пов’язані з цим затриманням, подовженням чи скороченням рейсу. У випадку, якщо судно надає в період проведення круїза допомогу судну чи людям, які постраждали на морі, судновласник відповідальності за затримку рейса перед турфірмою не несе. Рейс за погодженням сторін продовжується на той час, який витратили на надання допомоги. За час, використаний на надання допомоги, додаткова арендна плата і плата за харчування туристів не береться.

В дні посадки і висадки туристів арендна плата за період дії угоди обраховується звичайно у розрахунку почасової вартості аренди судна за добу.

Туристська організація несе відповідальність перед пароплавством за прострочення платежів за аренду судна, строк виплати яких встановлений угодою (зазвичай цей штраф складає 0,05% за кожен день прострочки від загальної суми платежу за угодою). Сторони можуть анулювати договір не пізніше, ніж за три місяці до початку рейсу. У випадку анулювання угоди пізніше, ніж за три місяці до початку рейсу, сторона, яка анулювала угоду, відшкодовує іншій стороні втрати, сума яких не повинна перевищувати 50% вартості арендної плати за рейс. Загальний розмір втрат визначається сторонами.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)