АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складові елементи Архітектури ПЗ

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. Економічна безпека як багаторівнева система: поняття та базові елементи
  5. Елементи безперервності.
  6. Елементи діалогового вікна
  7. Елементи договору транспортного експедирування
  8. Елементи зобов'язання
  9. Елементи квантової статистики
  10. Елементи квантової фізики кристалів
  11. Елементи оформлення сучасного газетного видання
  12. Елементи податку, їх характеристика

Архітектура ПЗ, стандарти опису архітектур ПЗ.

Проектування програмного забезпечення

Проектування програмного забезпечення — процес створення проекту програмного забезпечення (ПЗ), а також дисципліна, що вивчає методи проектування. Проектування ПЗ є окремим випадком Проектування продуктів і процесів.

Метою проектування є визначення внутрішніх властивостей системи та деталізації її зовнішніх (видимих) властивостей на основі виданих замовником вимог до ПЗ (вихідні умови задачі). Ці вимоги піддаються аналізу.

 

Проектуванню зазвичай підлягають:

 

• Архітектура ПЗ;

• Пристрій компонентів ПЗ;

• Користувальницькі інтерфейси.

Поняття архітектури програмного забезпечення

Архітектура програмного забезпечення (англ. software architecture) — це структура програми або обчислювальної системи, яка включає програмні компоненти, видимі зовні властивості цих компонентів, а також відносини між ними.

 

Документування архітектури ПЗ спрощує процес комунікації між зацікавленими особами (англ. stakeholders), дозволяє зафіксувати прийняті на ранніх етапах проектування рішення про високорівневий дизайн системи і дозволяє використовувати компоненти цього дизайну і шаблони повторно в інших проектах.

 

Компонент - досить довільний структурний елемент ПЗ, який можна виділити, визначивши інтерфейс взаємодії між цим компонентом і всім, що його оточує.

 

Атрибути якості системи включають в себе

• відмовостійкість,

• збереження зворотної сумісності,

• розширюваність,

• надійність,

• придатність до сервісного обслуговування (maintainability),

• доступність,

• безпека,

• зручність використання, а також інші якості.

Архітектура — це принцип організації компонентів усередині системи: їх кількість, якість, інтерфейси і протоколи взаємодії; це фундаментальна організація системи, втілена в компонентах, їх взаємозв'язках, середовищі, і принципах, що управляють їх дизайном і еволюцією.

 

Що залежить від архітектури?

Від неї залежить

• ціна на підтримку і розробку нових фіч,

• трудовитрати на побудову цілої системи з використанням даної архітектури.

 

Тобто формально від архітектури залежить найважливіший параметр розробки — собівартість. А побічно ще і можливість повторного використання коду, а разом з ним і зменшення трудовитрат на кожну подальшу розробку.

 

Першим стандартом програмної архітектури є стандарт IEEE 1471: ANSI / IEEE 1471-2000: Рекомендації по опису переважно програмних систем. В 2007 був адаптований організацією стандартизації ISO як ISO/IEC 42010.

Складові елементи Архітектури ПЗ

 

Архітектура програмної системи складається з трьох взаємодіючих елементів:

1) Структура — статична складова, яка показує розподіл відповідальності між підсистемами;

 

2) Поведінка — динамічна складова, взаємозв'язки і взаємодія між цими структурами;

 

3) Стиль — принципи і керівництво які використовувалися і використовуватимуться при визначенні структури.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)