АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Живопис. Різновиду живопису

Читайте также:
  1. About Myself
  2. I рівень
  3. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  4. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  5. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  6. Архітектура італійського Відродження
  7. Бароко в українській архітектурі та живописі
  8. Безсполучникові складні речення
  9. В ост. третині ХІХ – на поч. ХХ ст.
  10. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  11. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  12. ВИСНОВКИ

Образотворче мистецтво як особлива форма людської свідомості.

 

Життя у всім різноманітті відбивається художником у специфічній формі - у художніх образах. Задача мистецтва - художнє освоєння, пізнання світу.

Справжній твір мистецтва містить в собі думки та почуття його творця. Адже без думок немає почуттів. Чим більше розвинена людина інтелектуально, тим тонше і яскравіше його переживання.

У житті людин оперує переважно зоровими образами. Одні несуть до нашого серця красу, інші навивають смуток, треті складаються в епічне оповідання.

Без зорових образів немає образотворчого мистецтва, але без них не можуть існувати театр, кіно, балет. Людина, що розуміє мову графіки, живопису, скульптури, набагато глибше сприймає інші види мистецтва.

 

 

Види і жанри образотворчого мистецтва.

Образотворче мистецтво, його види.

Основні види образотворчого мистецтва.

Живопис.

Графіка.

Декоративно-прикладне мистецтво.

Скульптура.

Архітектура. (Останнім часом багато фахівців стали відносити архітектуру до самостійного виду творчості, що займає особливе положення в мистецтві.)

Дизайн.

Живопис. Різновиду живопису.

 

Живопис - один з основних видів образотворчого мистецтва. Це зображення на площині за допомогою фарб. Передача зображення кольором.

Історія розвитку живопису - це постійне удосконалювання техніки і технології мальовничого ремесла. Класичним варіантом напрямку в живописі, залишається робота олійними фарбами.

Робота виконується олійними художніми фарбами, які являють собою тонко розтерті суміші пігментів у вигляді пасти з обробленням оліями. Фарби наносяться на основу за допомогою щетинних кистей, іноді з застосуванням мастихіна.

Основні технічні прийоми олійними фарбами.

Робота олійними фарбами дає можливість використовувати безліч технічних прийомів: писати щільно, приглушеними і гранично насиченими фарбами, світлими і глибокими по тоні, домагатися поверхні матової і блискучої. Потрібно відзначити два розповсюджених прийоми.

Лессирування - один із прийомів мальовничої техніки, що включає в нанесення дуже тонких шарів міцних і напівпрозорих фарб. Досягається особлива легкість, звучність кольору.

Пастозна (від іт. Postoso подібний до тіста) в техніку масляного живопису: значна товщина барвистого шару, використана як художній засіб. Пастозність завжди залишається помітною для ока і виявляється в нерівномірності барвистого шару (у рельєфному мазку). Пастозну багатослойну живопис називають ще корпусний живопис.

У залежності від часу написання, школи, місця виконання, естетичних вимог художники застосовували як основу під живопис усілякі матеріали. До ХV століття в Європі це було переважно дерево. Крім дерева старі майстри застосовували як тверді основи й інші матеріали: камінь, листову мідь, залізо, цинк і.т.п. Ікону "Богоматір з дитиною" для кирилівської церкви в Києві М.А. Врубель написав на великій цинковій дошці.

До сучасних твердих основ можна віднести ДСП, оргалт і картон.

ДСП - це дерев’яноопилочні плити. Плита, яка складається з опили, що пресують, і клеять.

Оргалит- матеріал типу картону, але більш твердий (ДВП).

Картон можна розглядати як різновид папера. За технологією він не відрізняється від папера, для його виробництва використовують речовини з більш грубими і твердими волокнами деревну масу. Завдяки цьому картон має більшу товщину листа і механічну міцність.

Найпоширеніший вид роботи в живописі - це на полотні. Полотно використовують із лляних волокон полотняного переплетення. Існує два види основи полотна для живопису:

1. Полотно натягається на дерев'яний підрамник (у виді рами).

2. Полотно наклеюється на картон.

В усіх випадках застосування основи під живопис, попередньо наноситься ґрунт.

По жанрах живопис підрозділяється на станкову, монументальну, декоративну, театрально-декоративну, мініатюрну.

Станковий живопис - назва походить від верстата (мольберт), на якому створюється картина. Мольберт верстат, необхідний для малювання, що підтримує потрібний нахил картини під час роботи.(Як матеріальну основу використовують дерево, картон, папір, але частіше полотно, натягнуте на підрамник. Для створення добутків станкового живопису використовуються трохи інші художні засоби, дається більш тонке і докладне колірне і тональне відношення і більш складна і докладно розроблена психологічна характеристика персонажів).

Картина вставляється в раму (багет) і сприймається як самостійний художній твір.

Монументальний живопис - особливий вид мальовничих добутків великого масштабу. Монументальним живописом прикрашають стіни і стелі архітектурних споруджень. Сюди входить: фреска, мозаїка, панно.

Живопис декоративна не має самостійного значення і служить прикрасою екстер'єру й інтер'єра будинків у виді барвистих панно. Декоративним живописом прикрашають і речі: скриньки, скриньки, підношення, скрині й ін. (Створює ілюзію "прориву" стіни, збільшення розмірів приміщення, чи, навпроти візуально як би звужує, замикає простір.)

Живопис театрально-декораційна - це виконані по ескізах художника: декорації, костюми, грим, бутафорія. (Допомагає глибше розкрити зміст спектаклю. Особливі театральні умови сприйняття живопису вимагають обліку безлічі точок зору публіки, їхньої далекості, впливу штучного висвітлення і колірних просвітлень. Декорація дає уявлення про місце і час дії, активізує в глядача сприйняття того, що відбувається на сцені. В ескізах костюмів і гриму театральний художник прагне гостро виразити індивідуальний характер персонажів, їхній соціальний стан, стиль епохи і багато чого ін.

Живопис мініатюрний одержав великий розвиток у середні століття, до винаходу друкарства. Рукописні книги прикрашалися найтоншими заставками, кінцівками, детально проробленими ілюстраціями, мініатюрами. Також зображувалися майстрами портрети, пейзажі і т.п.

Живопис академічний - живопис, виконаний з будь-якою або навчальною метою.

 

По техніці виконання живопис підрозділяють на масляний, темперний, акварельний, гуашевий. Назви ці вийшли від застосовуваних матеріалів.

Живопис акварельними фарбами. Назва акварельних фарб походить від лат. слова agva- вода. Акварель являє собою живопис водяниками прозорими фарбами, що наносяться тонкими шарами на папір чи картон білого кольору. Нанесення тонкого шару фарби дає ефект просвічування, виконуючи роль білив. Особливістю акварельного живопису є прозорість, їх легка змиваємість з підстави. Можливість одержання інтенсивних, яскравих кольорів.

Необхідно виділити два основних види роботи в акварельному живописі. Тривала робота й Алла прима.

Тривала робота - це класичний вид роботи, коли робота ведеться поетапно в тривалий час.

Алла прима А-ЛЯ-ПРИМА (від ит.alla prіma) технічний прийом (також і масляного живопису), коли робота пишеться за один прийом, в один сеанс. Часто пишеться робота в техніку "живопис по сирому".

В акварельному живописі перед початком роботи по сирому папір рівномірно змочують водою. Коли вода усмоктується в папір і трохи просохне (через 2-3хв.), можна починати вести роботу акварельними фарбами.

Темперний живопис це живопис виконаний темперними фарбами. Темпера відноситься до групи фарб, при роботі з якими як розріджувач застосовується вода і при живописі аквареллю і гуашшю. Темперними фарбами можна писати густо, як олійними фарбами, і видко, як акварельними. Недоліком є різниця у відтінках сирої і висохлої фарби.

Живопис гуашшю. По зоровому і технічному прийомі, живопис гуашшю схожий з живописом темперою. Відмінність у прийомі роботи, виконання тільки густим шаром при необхідності додаючи білил. Щільність часток гуаші дає можливість перекривати темні фарби світлими.

 

 

Графіка. Різновиду графіки.

Графіка як вид образотворчого мистецтва з'явилася не відразу.

Графіка це спосіб зображення, при якому головна роль належить лінії, світлотіні, але не кольору як живопису. Графічний вид образотворчого мистецтва, близький живопису з боку змісту і форми, але який має свої задачі і художні можливості. Основним образотворчим засобом графіки є однотонний малюнок. як правило, добутки графіки виконують на папері, зрідка на застосовуються й інші матеріали.

У залежності від призначення і змісту, графіка підрозділяється на станкову, книжкову, плакатну.

До станкової графіки відносяться добутки самостійного значення. Не потребуючі для розкриття свого змісту неодмінного зв'язку з літературним текстом і не обмеженим звуженим, сурово визначеним практичним призначенням.

Книжкова - утворююча ідейно художня єдність з літературним чи супровідним текстом і одночасно призначена для декоративно-художнього оформлення книги.

Плакатна –яка являє собою самий масовий вид образотворчого мистецтва. Художніми засобами здійснює задачі політичні, агітаційні, рекламні, художньо-виробничі чи прикладні. (Етикетки, грамоти, поштові марки й ін.)

Малюнок. Види малюнка.

Основний вид графіки - це малюнок. Малюнок виконується на папері. Для роботи застосовуються такі матеріали -олівець, вугілля, туш, сангіна, соус, пастель, акварель і ін.

Існують різні види малюнка: лінійний і тональний, тривалий малюнок начерк, замальовка.

Зображуючи, художник-графік може обмежитися всього декількома точними олівцевими лініями, а може і ретельно проробити малюнок штрихуванням чи тушуванням, показавши об'ємність предметів, матеріал, з якого вони зроблені, підкреслити дрібні деталі.

До графічних видів робіт відносяться усі види гравюри. Гравюра - друковане відтворення малюнка, вирізаного чи витравленого на дерев'яній дошці (ксилографія), лінолеумі (ліногравюра), металевій пластині (офорт), камені (літографія). Тому що це друковане відтворення малюнка, у гравюри є можливість друкувати велику кількість різнобарвних відбитків естампів. Кожен естамп художник підписує своїм ім'ям і має на нього авторські права.

 

 

Скульптура. Види скульптури.

Скульптура - вид образотворчого мистецтва, добутку якого мають об'ємну форму і виконуються з твердих чи пластичних матеріалів: металу, каменю, гіпсу, глини, пластиліну, скла, дерева й ін. Скульптура, цей художній твір, створений шляхом різьблення, чи ліплення виливки. По призначенню скульптура буває станковою, монументальною і декоративною. За формою круглої чи рельєфний (скульптура, у якому зображення об'ємне, але лише частково виступає на площині) - барельєф, заглиблений рельєф, горельєф.

Барельєф скульптурний твір, в якому опуклі зображення виступають над площиною менше, ніж на половину обсягу.

Горельєф - скульптурний твір, в якому опуклі зображення виступають над площиною тла більш ніж на половину свого обсягу. У деяких випадках фігура лише стосується тла, і в деталях зовсім відокремлюються від нього.

 

Архітектура.

З усіх видів і жанрів це самий складний вид. Витвори архітектури звичайно сполучаються з іншими видами образотворчого мистецтва, найчастіше зі скульптурою.

 

Жанри образотворчого мистецтва. Різновиди жанрів в образотворчому мистецтві.

 

Більшість видів образотворчого мистецтва підрозділяється на жанри, багато хто з який універсальні. До них звертаються і живопис, і графіка, і скульптура.

 

 

Усі ці приклади допомагають зрозуміти, що жанр особлива категорія, що дозволяє об'єднати твори мистецтва, що належать різним епохам, по подібності тематики.

Це натюрморт, портретний, карикатурний, пейзажний, анімалістичний, побутовий, історичний, батальний жанри.

Жанри виникли в різний час. Найдавніший - анімалістичний (від франц. аnіmale- тварина). Саме йому більше за все приділяли увагу первісні художники.

Поважний вік у портретного жанру. Досконалості (насамперед у скульптурі)він досяг вже в Древньому Єгипті. Портрет - один з найпоширеніших жанрів образотворчого мистецтва. Він має різновиди: одиночний, поясний, у ріст, парний портрет, груповий, автопортрет. (Огюст Ренуар "Дівчина з віялом., К. Коровін "У балкона. Іспанки", "Портрет Ф.И.Шаляпіна., В.А.Сєров "Дівчинка з персиками".)

 

Пейзажний жанр - зображення природи. Виник в Європі порівняно недавно, хоча в країнах Азії він з'явився набагато сторіч раніш. Сформувалися різновиди пейзажу: сільський, міський, марина (від італ. marіna- морський). (Клод Моне "Куточок саду в Монжероне"., Олексій Кіндратійович Саврасов "Граки прилетіли". И.И.Шишкін "Лісові далечіні., А.И.Куїнджі "Березовий гай", "Вечір на Україні., И.И.Левітан "Золота осінь".)

 

Натюрморт у перекладі з французького як "мертва фігура". Цей жанр, який зображує предмети побуту, фрукти, овочів, квіти і т.д., оформився в самостійний жанр у XVІІ в. у Голландії. (И.Машков "Камелія., К.С.Петров-Водкін "Ранковий натюрморт., Ю.І. Пеменов "Чекання., П.П.Кончаловський "Натюрморт. Сухі фарби".)

Побутовий жанр виник як і натюрморт у Голландії XVІІ в. До побутового жанру відносяться картини, малюнки, скульптури події, що зображують, сцени повсякденної частини життя людини. (Л.Лєнен."Сімейство молочарки"., В.Перов "Свято в околицях"., А.Корзухін "Неділя ".,Ф,Ходлер "Дроворуб"., В.Борисов-Мусатов "Хлопчик із собакою"., А.Галлен-Каллела "Перший Урок", П.А.Федотов "Сніданок аристократа., А.П.Федотов "Свіжий кавалер".)

 

Історичний жанр. Один з найважливіших жанрів в образотворчому мистецтві. Він поєднує твори, що запам'ятали історичні події і героїв минулого чи сучасності. (К.П.Брюллов "Останній день Помпеї., В.Суриков "Княжий суд". "Ранок стрілецької страти".,, Д.Веласкес "Здача Бреди., И.Е.Рєпін "Запорожці пишуть лист турецькому султану".)

 

Батальний жанр тісно примикає до історичного, він виник ще у творчості первісних художників. Історичний жанр, це зображення військових епізодів, чи побуту сцени військового життя. (В.М.Васнєцов "Після Ігоревого побоїща., А.П.Бубнов "Ранок на Куликовим полі".)

 

Жанр карикатури. Карикатури зустрічалися вже в Древньому Єгипті. Малюнки, замальовки що висміює (В.А.Сєров "1905р. Після утихомирення., П.М.Шмельков "Купець перед фотографом".)

 

Казково - билинний жанр. Відносяться багато добутків В.М.Васнєцова ("Богатирі", "Альонушка", "Витязь на розпуття", "Гуслярі", "Іван-Царевич на сірому вовку".

 

 

Релігійно-міфологічний жанр. Він був до минулого століття одним з найпоширеніших. Першими в Росії йому "оголосили війну" художники передвижники на чолі з И.Н.Крамським. (Рембрандт "Христос зцілювальний хворих., А.А.Іванов "Гіацинт., Леонардо ДА Вінчі "Таємна вечеря".)

 

Інтер'єр. Жанр образотворчого мистецтва, присвячений зображенню внутрішнього виду приміщення. (У декоративно-прикладному мистецтві - обробка, оформлення внутрішнього приміщення в будинку.) Зображення інтер'єра вимагає докладного знання перспективи.

Екстер'єр (на противагу інтер'єру) - зображення зовнішнього виду будинку, вулиці.

 

У багатьох добутках можна спостерігати синтез двох і більш жанрів, однак майже завжди один з них очолює.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)