АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конкурентна стратегія, її значення та умови використання в сфері туристичного бізнесу

Читайте также:
  1. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  3. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  4. Аналіз використання виробничих потужностей
  5. Аналіз використання виробничого обладнання
  6. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  7. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  8. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  9. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері
  10. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  11. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  12. Видатки державного бюджету та їх призначення

Лекція 10. Стратегії конкуренції підприємств на ринку туристичних послуг.

План

1. Конкурентна стратегія, її значення та умови використання в сфері туристичного бізнесу

2. Стратегія зниження собівартості послуги

3. Стратегія диференціації

Конкурентна стратегія, її значення та умови використання в сфері туристичного бізнесу

Основою поведінки підприємства в умовах конкурентного ринку є розробка оптимальної стратегії конкуренції, що враховує наявні конкурентні переваги. Жодне підприємство, в тому числі і туристичної сфери, не може досягти переваги над конкурентами за всіма характеристиками послуг і засобами їхнього просування на ринку. В такій ситуації керівництво туристичного підприємства повинно здійснити вибір пріоритетів і розробити стратегію, яка би найбільшою мірою відповідала тенденціям розвитку регіонального та світового ринку туристичних послуг і найкращим чином використовувала би сильні сторони діяльності підприємства. При цьому вибрана стратегія повинна бути спрямована на забезпечення переваг підприємства над його конкурентами в довгостроковій перспективі.

І.П. Хомініч розглядає конкурентну стратегію підприємства як розроблену концепцію та визначену нею систему заходів, спрямованих на досягнення конкурентної переваги. Більш повне визначення дає А.А. Мазаракі: конкурентна стратегія підприємства є цілеспрямованою програмою дій:

1) дослідження кола потенційних конкурентів, визначення стану та перспектив розвитку конкурентної боротьби, її форм та методів;

2) дослідження конкурентних переваг та конкурентної позиції підприємства, перспектив їхньої зміни (втрати);

3) обґрунтування типу конкурентної поведінки, методів конкурентної боротьби, що використовуються.

Узагальнивши вказані підходи до визначення конкурентної стратегії, можна сказати, що вона становить основу конкурентної поведінки підприємства на ринку й окреслює схему забезпечення переваг над конкурентами. Вона повинна відповідати ринковій ситуації і найбільш повно використовувати сильні сторони діяльності підприємства.

Отже, наявність фактора конкуренції на ринку зумовлює необхідність розробки конкурентної стратегії туристичного підприємства та визначення його конкурентної поведінки.

Найбільш відомим є підхід М. Портера до визначення видів конкурентних стратегій. Виходячи з двох типів конкурентних переваг - низьких витрат та диференціації товарів, він виділяє загальні конкурентні стратегії, що забезпечують стабільні позиції підприємства у довготривалому періоді: найменших сукупних витрат, диференціації та зосередження або на витратах, або на диференціації.

Трактування стратегій російськими вченими відрізняється від розуміння М. Портера. Г.Л. Азоєв, І.П. Хомініч доповнюють розробки М. Портера і розглядають 5 видів базових конкурентних стратегій (табл..1).


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)