АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформація про авторів

Читайте также:
  1. ВІД АВТОРІВ
  2. Дезінформація як метод маніпулювання людською свідомістю.
  3. Економічна інформація її класифікація та призначення у науково-дослідному процесі
  4. Інформація у професійно-педагогічній комунікації
  5. Інформація щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
  6. Масова інформація та її поширення в суспільстві
  7. П’ять і більше авторів
  8. Спостереження та метеоінформація

Дистанційний курс з дисципліни «Соціолінгвістика» (за вибором)

Для студентів ІІІ курсу нефілологічних спеціальностей

ЛНУ імені Тараса Шевченка

Передмова

Мові належить активна роль в культурі й пізнанні. Вона є унікальною здатністю людини, що відрізняє її від будь-яких інших живих істот і решти світу

Соціолінгвістика – наука, яка вивчає проблеми, пов'язані із соціальною природою мови, її суспільними функціями, механізмом впливу соціальних чинників на мову і роллю мови в житті суспільства.

Увесь комплекс соціолінгвістичних проблем у загальному вигляді можна звести до таких питань: 1) як соціальний чинник впливає на функціонування мов; 2) як він відображається в мовній структурі; 3) як мови взаємодіють у межах окремих суспільних формацій.

Усі ми в суспільстві виконуємо якісь функції, і за допомогою мови в тому числі. На заняттях з соціолінгвістики ми розглянемо моделі мовної особистості, типи мовних ситуацій, використовуючи відповідні мовні засоби. Ця дисципліна надзвичайно важлива як для майбутніх учителів, медиків, тренерів, так і для тих спеціалістів, хто у своїй діяльності буде пов’язаний зі спілкуванням з представниками різних верств у різних комунікативних ситуаціях: менеджерів, маркетологів, представників банківської діяльності. Адже ми розглянемо шляхи формування мовної особистості, як особистість може адаптуватися до змін у мовному середовищі. Опанування цією дисципліною передбачає залучення творчих здібностей.

Суспільство – це не просто певна сукупність людських індивідів, а система різноманітних відносин між людьми, що належать до тих або інших соціальних, професійних, статевих і вікових, етнічних, етнографічних, конфесійних груп, де кожен індивід займає своє певне місце й у силу цього виступає носієм певного суспільного статусу, соціальних функцій і ролей. Індивід, як член суспільства, може бути ідентифікований на основі великої кількості відносин, які його зв'язують із іншими індивідами. Особливості мовної поведінки індивіда і його поведінки взагалі виявляються значною мірою обумовлені соціальними чинниками.

Проблема відношення мови й суспільства містить у собі багато аспектів, наприклад, такі як: соціальна сутність мови, варіювання мови в суспільстві, взаємодія мов у багатоетнічному суспільстві тощо.

Дослідженням подібних проблем займається така наука як соціолінгвістика (соціальна лінгвістика), що виникла на стику мовознавства й соціології.

Інформація про авторів

Абрамян Юлія Василівна – кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української філології та загального мовознавства (ауд. 1-314). Досвід роботи – 12 років.

Коло наукових інтересів: діалектологія, лексикологія, соціолінгвістика.

Колесникова Лариса Леонідівна – старший викладач кафедри української філології та загального мовознавства (ауд. 1-314, 1-311). Досвід роботи – 20 років.

Коло наукових інтересів: семантика, проблеми поетичного мовлення, лексикологія.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)