АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика і основні положення законопроекту

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  6. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  7. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  8. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  9. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  10. А. Общая характеристика вены
  11. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  12. Агальна характеристика конституційного права України.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До проекту Закону України

«Про внесення змін в статтю 84 Кримінального кодексу України щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі»

 

Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Принциповою основою зовнішньої політики України є стратегія повноцінної і повномасштабної інтеграції до Європейського Союзу, яка неможлива без послідовного, належного та неухильного дотримання взятих на себе Україною міжнародних зобов'язань.

Норми чинного законодавства України, що регулюють умови тримання засуджених та осіб, взятих під варту, не повною мірою відповідають вимогам ратифікованих Україною міжнародних договорів у цій сфері, а саме Загальної декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, Мінімальним стандартним правилам поводження з ув’язненими та Європейським в’язничним правилам.

Зазначені міжнародні договори регламентують та вимагають, щоб тримання засуджених осіб здійснювалося в таких умовах, котрі забезпечують людяність, дотримання прав основоположних особи, гідності людини, її честі та повагу до особистості.

Кожній особі має бути забезпечене право належне право на охорону здоров’ю.

Водночас, існують випадки, коли особа, засуджена до позбавлення волі, знаходячись на лікуванні в закладах і установах охорони здоров’я України, протягом тривалого часу не може отримати належного лікування і медичної допомоги, наслідком якого мало бути повне її одужання. Подібна ситуація свідчить про тяжкий характер захворювання такої особи.

Вирішенням даної ситуації є надання можливості такій особі отримати належне лікування і медичну допомогу за кордоном.

 

Цілі й завдання прийняття законопроекту

Основним завданням законопроекту є створення умов для надання особам, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні, проте таке лікування не призвело до повного одужання, можливості лікування за кордоном.

 

Загальна характеристика і основні положення законопроекту

Проектом пропонується внести зміни в статтю 84 Кримінального кодексу України, відповідно до яких:

- в разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України, особи, засуджені до позбавлення волі мають право на лікування за кордоном;

- рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, приймає суд за умови, що така особа впродовж не менше 365 днів безперервно проходила стаціонарне лікування та таке лікування не призвело до повного одужання такої особи;

- приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)