АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Апаратна частина
  3. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  4. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  5. Загальна частина
  6. Загальна частина
  7. Заключна частина
  8. Заняття №1: “Тактика – складова частина воєнного мистецтва”.
  9. І. Теоретична частина. 1. Перший розділ
  10. Опитувальники. Інтроспекціонізм як теоретична основа методу. Роботи Ф. Гальтона, А. Біне, Р. Вудвортса
  11. Основна частина
  12. Основна частина

Туристичний практикум

Практична робота 2

Тема: Порядок утворення туристичного підприємства.

Поняття про установчі документи.

 

Мета роботи: набути навиків роботи з нормативними документами що формують правове поле господарської діяльності туристичного підприємства.

ХІД РОБОТИ

1. Порядок утворення туристичного підприємства. Поняття про бізнес-план та установчі документи туристичного підприємства.

2. Етапи створення туристичного підприємства

 

Теоретична частина.

 

1. Одним із найважливіших етапів створення туристичного підприємства є розробка його бізнес-плану (або бізнес-програми майбутньої діяльності), головною метою якого є обґрунтування доцільності створення даного (конкретного) підприємства.

Першим етапом розробки бізнес-плану для нового підприємства є вибір основного статутного виду діяльності.

Якщо засновник вирішив створити туристичну фірму в першу чергу потрібно вирішити наступні проблеми:

· Основні види діяльності економічно доцільно такі які мають певні податкові пільги, вони повинні бути пріоритетними на певний час в країні чи регіоні майбутньої діяльності і цим самим є шанс в певній мірі запобігти банкрутству.

· При виборі основних статутних видів діяльності необхідно врахувати той факт що туристичний бізнес залежить від ряду об’єктивних причин, чи малої кількості форс-мажорних обставин. Тому доцільно в своїй діяльності вибрати й такий напрям який дав би додатковий прибуток що також зменшить фінансові ризики підприємства. Але при цьому враховувати

На другому етапі створення бізнес-плану необхідно вибрати територію (регіон) своєї майбутньої діяльності. Тобто визначитись з регіоном прийому туристів, чи відправки. Якщо планується розвиток міжнародного туризму то в вказується конкретна країна та регіон де знаходиться ця крана.

Третій етап створення передбачає розробку методів дослідження і власне дослідження ринку туристичних послуг в регіоні майбутньої діяльності. Даний етап передбачає наступне:

· Довести конкурентоспроможність обраних регіонів діяльності,

· Вибрати в даному регіоні свій сегмент туристичного бізнесу який має перспективу для розвитку, немає великої кількості конкурентів, тобто результатом діяльності майбутнього туристичного підприємства буде створення такого турпродукту який користуватиметься попитом на ринку туристичних послуг

Четвертий етап – це розробка маркетинг плану. Він складається з таких пунктів:

1. Способи реалізації турпродукту (самостійно, комісійний продаж через посередників, створення дилерської сітки по продажу, тощо).

2. Способи стимулювання продажу,

3. Ціноутворення,

4. Стратегія рекламної компанії

5. Організація роботи по після продажному обслуговуванню клієнтів.

6. формування громадської думки.

 

В умовах конкурентної боротьби за клієнта розробка системи стимулювання продажу є необхідністю. Це проведення аукціонів, туристських лотерей, виставок, розробка системи пільг (сезонних пільг, пільг для батьків з дітьми, пільг для постійних клієнтів, рекламні безкоштовні тури тощо). У сфері туризму надзвичайно важливим моментом для успішного провадження бізнесу є формування постійної клієнтури, які в ряді випадків стають рекламістами даного туристичного підприємства. Фірма підтримує із такими клієнтами зв’язок, враховуючи думку та побажання їх під час проведення рекламних турів, тощо.

П’ятий етап - створення плану виробництва туристських послуг. Фактично розглядається питання підготовки турів, методичне забезпечення туру, забезпечення страхування, підготовка договірної документації. На цьому ж етапі вирішуються питання розробки бланків ваучерів та ведеться підготовка документів для отримання ліцензії.

Шостий етап – планування роботи персоналу – потрібно розрахувати кількість працівників по підрозділах, сформувати штатний розклад, розробити кваліфікаційні вимоги до персоналу та посадові інструкції, розробити форму оплати праці та систему найму на роботу.

Для великих туристичних підприємств рекомендується в бізнес-план включити розділ «Юридичне планування» в якому розкриваються наступні моменти – вказується форма власності, правовий статус підприємства, схема підлеглості, границі адміністративного впливу в господарській діяльності.

 

Таким чином, теоретично спланувавши свою майбутню господарську діяльність, засновник туристичного підприємства приступає до процедури створення туристичної фірми. Дана процедура не є постійною (стандартною) для всіх регіонів і залежить власне від регіону де відбувається реєстрація підприємства.

Загалом є основні загальні кроки-етапи, які так чи інакше проходить засновник.

І етап Вибір організаційно-правової форми підприємства.

Для нових невеликих туристичних підприємств, зокрема туристичних операторів найбільш гнучкою організаційною формою є товариства та спілки. Зокрема товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Більші підприємства (туроператори) можуть створюватися як акціонерні товариства, де статутний капітал поділений на число акцій гідно з установчими документами.

Декілька підприємств, господарська діяльність яких відбувається безпосередньо в певному регіоні можуть на добровільній основі об’єднуватися в некомерційні організації, наприклад – асоціації, союзи тощо, метою діяльності яких є координація та погодження своїх планів у сфері господарювання кожного з них, лобіювання певних спільних інтересів та ін.

ІІ етап. Створення протоколу намірів засновників.

Для більш чіткого визначення мети і завдань створюваного підприємства, для узгодження організаційно-правової форми, розміру статутного капіталу та початкових інвестицій, для розподілу доручень та вирішення інших організаційних питань доцільно оформити протокол намірів (меморандум). Цей документ не входить до числа обов’язкових документів, але він є основою установчого договору і єдиним документом що зв’язує засновників до моменту створення підприємства.

ІІІ етап Розробка проектів установчих документів.

Установчі документи розробляються в залежності від організаційно-правової форми. Для товариства з обмеженою відповідальністю установчими документами є: установчий договір підписаний його засновниками та статут прийнятий установчими зборами.

Якщо заснування товариства відбувається однією особою (тобто фізична особа є інвестором нового підприємства) то його установчим документом є статут складений ним же і ним же підписаний.

Якщо засновників більше то в установчому договорі перераховуються всі засновники, фіксуються їх реквізити, розмір статутного капіталу та його розподіл по долях, перелік майна яке вносять засновники, його оцінка.

У випадку коли організаційно-правовою формою турпідприємства є акціонерне товариство, його статут повинен відображати також порядок розподілу акцій, їх номінал (вартість), та ін. Крім того в статуті акціонерного товариства повинен бути розділи:

· «Права і обов’язки акціонерів»,

· «Дивіденди»,

· «Порядок ведення реєстра акцій (сертифікатів)»,

 

Установчими документами некомерційних туристських організацій – Асоціацій, Союзів є також установчий договір та статут.

ІVетап. Проведення установчих зборів

Підготовка установчих зборів проводиться ініціативною групою відповідно до рішень протоколу намірів. Узгоджений із засновниками порядок денний офіційно вручається неменше як за два тижні до проведення зборів.

В роботі зборів мають право приймати участь всі засновники або їх довірені особи. (які мають відповідний документ що підтверджує їх статус довіреної особи).

Під час зборів ведеться протокол який в ряді випадків включається у число установчих документів.

V етап. Підготовка установчих документів для реєстрації.

Ще до початку установчих зборів розробляються проекти установчих документів. Під час зборів вносяться зміни і доповнення які поступають від засновників. Ці моменти фіксуються у протоколі та затверджуються чи не затверджуються шляхом голосування учасників зборів.

VІ етап. Правова реєстрація підприємства.

Реєстрація підприємства проводиться органами юстиції або уповноваженими ними організаціями.

Реєстрація підприємства вважається такою що відбулася якщо до Державного реєстру вноситься відповідний запис, а засновниками підприємства видається свідоцтво про реєстрацію (встановленої форми).

VІІ етап. Постановка підприємства на облік.

Після уплати 50% статутного фонду і отримання свідоцтва про реєстрацію потрібно поставити підприємство на облік в таких відомствах:

· В податковій інспекції,

· В органах статистики,

· В пенсійному фонді,

· у фонді медичного страхування,

· у фонді соціального страхування,

· ін.

·

VІІІ етап. Додаткові організаційні процедури.

Після отримання свідоцтва про Державну реєстрацію підприємства і постановки його на облік потрібно вирішити ще ряд організаційних заходів. А саме:

· відкрити рахунки в банках,

· отримати дозвіл органів МВС на виготовлення печаток і штампів, підготовити їх зразки і замовити у відповідній фірмі,

· підготувати та замовити зразки фірмових бланків з певним логотипом для листів, наказів, розпоряджень.

 

практична частина

Завдання 1:

А) Опрацювати главу 4, розділу І Господарського кодексу України «Господарська комерційна діяльність (підприємництво)».

Б) Опрацювати розділ ІІ Господарського кодексу України «Суб’єкти господарювання»:

главу 6 «Загальні положення»,

главу 7 «Підприємництво»,

главу 9 «Господарські товариства»,

Для виконання завдання використати матеріали додатку 2

Ситуаційна задача. «Підготовка установчих документів до проведення установчих зборів підприємства».

1. Створити ініціативну групу для розробки порядку денного установчих зборів.

2. Обрати ініціативну групу для розробки основних положень установчого договору.

3. Обрати ініціативну групу для розробки статуту підприємства.

4. Провести установчі збори підприємства.

 

Питання для самоконтролю до практичної роботи № 2


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)