АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

АТМОСФЕРА

Читайте также:
  1. Атмосфера, ее состав, основные последствия антропогенного влияния на атмосферу.
  2. Атмосфера. Её значение для человека.

Абсолютна вологість повітря – кількість водяної пари (в г/м куб), яка може утримуватися в повітрі за даної температури.

Амплітуда коливань температур – різниця між мінімальною і максимальною температурами повітря за певний проміжок часу (добу, місяць, рік тощо).

Антициклон – замкнута область з високим тиском у центрі.

Атмосфера – повітряна оболонка земної кулі, зв'язана з нею силою тяжіння, що обертається разом з Землею як одне ціле.

Атмосферне повітря – суміш багатьох газів. Основні з них – азот і кисень.

Атмосферний тиск – тиск атмосферного повітря на всі предмети, що в ньому перебувають, і на земну поверхню.

Атмосферні опади – вода, яка випадає на поверхню Землі у вигляді дощу, снігу, граду або утворюється безпосередньо з повітря у вигляді роси, інею, паморозі.

Атмосферні фронти - перехідні зони між двома повітряними масами в атмосфері, відмінними по температурі, вологості і іншим властивостям. Фронти зустрічаються в широтних поясах від субтропічних до полярних. Широтні зони фронту по горизонталі складає декілька десятків кілометрів. Звичайно зона фронту розташована похило під кутом 0,01–0,001° до горизонту.

Барометр – прилад для вимірювання атмосферного тиску.

Бризи – вітри прибережної зони, які дмуть вдень з моря на суходіл, вночі – з суходолу на море.

Відносна вологість повітря – співвідношення фактичного вмісту водяної пари в повітрі до тієї кількості, яка необхідна за тієї ж температури для насичення повітря, виражене у відсотках.

Вітер – рух повітря в горизонтальному напрямі з місць високого тиску до місць низького тиску.

Випаровування – надходження в атмосферу водяної пари з поверхні води, снігу, льоду, рослинності, ґрунту.

Гігрометр – прилад для визначення вмісту водяної пари у повітрі.

Град – опади у вигляді частинок щільного льоду неправильної форми. Випадає в теплу пору року з потужних купчасто-дощових хмар (зазвичай разом з зливовим дощем, при грозі). Окремі частки граду (градини) відрізняються за формою і розмірами (мають поперечник від 5 мм до 20 см). Будова градин неоднорідна: в них чергуються прозорі і каламутні шари льоду, іноді є включення пилу, комах і т. ін.

Західні вітри – переважні вітри, що дують у помірному поясі приблизно між 35 і 65 градусами північної та південної широти, від субтропічного хребта до полярного фронту.

Клімат – зміни в стані погоди, що повторюються в певній місцевості рік у рік.

Кліматичні пояси – величезні території, у межах яких основні показники клімату майже однакові.

Мезосфера – середня сфера, простягається до 80-85 км. Колір неба в мезосфері здається чорним, днем і вночі можна спостерігати яркі зірки.

Температура знижується до -75..-90 оС

Метеорологія – наука про земну атмосферу і процеси, що в ній відбуваються.

Мусони – сезонні вітри, які дмуть взимку з суходолу на море, влітку – з моря на суходіл.

Опадомір, дощомір – прилад для вимірювання кількості атмосферних осадків.

Пасати – вітри, що протягом усього року дмуть від поясів високого тиску поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі до поясу низького тиску на екваторі.

Повітряні маси – значні об’єми повітря тропосфери з однорідними властивостями: температурою, вологістю, тиском, прозорістю.

Погода – стан нижнього шару атмосфери (температури, тиску, опадів, напряму і сили вітру тощо) у якійсь місцевості за певний час.

Полярні кола – паралелі, віддалені від екватора на 66°33'. На полярних колах Сонце протягом року не заходить цілу добу (на Північному полярному колі – 22 червня, на Південному – 22 грудня) і не сходить одну добу (на Північному полярному колі – 22 грудня, на Південному – 22 червня).

Пояси освітлення Землі – тропіки і полярні кола поділяють земну поверхню на пояси, які відрізняються між собою сонячним освітленням і кількістю тепла, що надходить від Сонця. Залежно від кута падіння сонячного проміння і тривалості дня й ночі виділено п'ять поясів освітлення: два полярних, два помірних, тропічний.

Роза вітрів – діаграма, що наочно відображає режим вітру в даному місці. Зображується у вигляді кружка, від центру якого відкладається проміння по напрямах основних румбів. В кухлі цифрами вказується повторюваність штилів, а довжина відрізків на промінні пропорційна повторюваності вітрів даного напрямку.

Сніг – 1) тверді атмосферні осідання у вигляді крижаних кристалів (сніжинок), випадаючи з багатьох видів хмар, але особливо з шарувато-дощових, високошаруватих і купчасто-дощових.

2) Процес випадання снігу – снігопад.

Сонячна радіація – кількість сонячного тепла і світла, які надходять на земну поверхню.

Стратосфера – шар атмосфери між тропосферою і верхніми шарами атмосфери (від 9-18 до 45-55 км).

Теплові пояси – умовні глобальні області Землі, що виділяються за ознакою розподілу середньорічних температур.

Тропіки – паралелі, віддалені від екватора на північ і на південь на 23°27'. В дні літнього сонцестояння (21-22 червня) Сонце перебуває у зеніті над Північним тропіком, а в день зимового сонцестояння (21-22 грудня) – над Південним тропіком.

Тропосфера – нижній, основний шар атмосфери (висота її над екватором 16-18 км, над полюсами 8-10 км). У тропосфері зосереджено 80% всієї маси повітря та водяної пари.

Туман – скупчення великої кількості надзвичайно дрібних, завислих у повітрі, краплинок.

Хмари – скупчення в атмосфері на значній висоті дрібних крапель води або кристаликів льоду, що виділилися під час охолодження повітря, насиченого водяною парою.

Циклон – замкнута область з низьким тиском у центрі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)