АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В и д и е к с ц е с у

кількісний якісний
має місце, коли виконавець, почавши виконувати дії, обумовлені з іншими співучасниками, вчиняє дії однорідного характеру, але більш (або менш) тяжкі має місце, коли виконавець вчиняє не однорідний, а зовсім інший злочин - поза той злочин, про який домовлялись з іншими або додатковий злочин
(задумали крадіжку, а виконавець вчинив розбій виконавець буде нести відповідальність за розбій, а інші – за замах на крадіжку) (задумали викрадення дитини, а виконавець її ще і зґвалтував виконавець буде нести відповідальність і за викрадення, і за зґвалтування, інші – за викрадення)

При ексцесі виконавця інші співучасники не відповідають за дії виконавця, які виходять за межі обумовлених з ними, а підлягають кримінальній відповідальності лише за фактично вчинені ними діяння.

 

 

 

48. Поняття та ознаки виконавця (співвиконавця) злочину. Посереднє виконання злочину.

  виконавець організатор підбурювач пособник
1. за об’єктивними ознаками («яку роль, функції, дії безпосередньо виконує) виконує сам повністю або разом з іншими об’єктивну сторону злочину організовує, керує, створює, забезпечує, приховує схиляє іншого співучасника до вчинення злочину сприяє будь-яким чином у вчиненні злочину
2. характер діяння (дії чи бездіяльність)   як дія, так і бездіяльність   тільки активні дії   тільки активні дії   як активні дії, так і бездіяльність
3. за часом вступлення в злочинну спільну діяльність з початку виконання об’єктивної сторони злочину заздалегідь до початку здійснення злочину або В процесі його вчинення перед злочином - до вчинення злочину - під час вчинення злочину - після вчинення злочину
4. за суб’єктивною стороною   може діяти як з прямим, так і з непрямим умислом   лише з прямим умислом   лише з прямим умислом   як з прямим, так і з непрямим умислом (щодо наслідків злочину)

 

49. Поняття та ознаки організатора злочину.

50. Поняття та ознаки підбурювача до злочину. Відмінність підбурювача до злочину від виконавця, організатора і пособника.

51. Поняття, ознаки та види пособника у злочині. Відмінність пособника від виконавця, організатора і підбурювача до злочину.

52. Поняття та ознаки групи осіб без попередньої змови та групи осіб за попередньою змовою.

53. Поняття та ознаки організованої групи.

54. Поняття та ознаки злочинної організації.

55. Підстави і межі кримінальної відповідальності співучасників злочину. Ексцес співучасника злочину.

Визначені у КК окремими нормами (див. ст. 29 та ст. 30 КК), в яких вказані вимоги щодо кваліфікації дій співучасників.

· Так, дії виконавця (співвиконавця) слід кваліфікувати за ст.. О.Ч. КК, яка передбачає вчинений ним злочин (якщо особа вчинила умисне вбивство без обтяжуючих і пом’якшуючих обставин, її слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 115 КК).

Дії організатора, пособника, підбурювача підлягають крим. відповідальності за відповідними частинами ст. 27 КК (ч. 3 - організатор, ч. 4 – підбурювач, ч. 5 – пособник) і тією статтею (частиною статті) ОЧ КК, яка передбачає злочин, вчинений виконавцем (напр.., К. – ч.3 ст. 27 КК, ч. 1 ст. 185 КК; Ю. – ч. 5 ст. 27 КК, ч. 1 ст. 212 КК; С. – ч. 4 ст. 27 КК, ч. 2 ст. 194 КК).

· При призначенні покарання та кваліфікації вчинених дій співучасників слід ознаки, що характеризують особу окремого співучасника ставити в вину лише йому. Інші обставини, що обтяжують відповідальність, передбачені в статтях ОЧ КК як ознаки злочину, що впливають на кваліфікацію дій виконавця, ставляться у вину лише тому співучаснику, який усвідомлював їх.

· Якщо виконавцем вчинено незакінчений злочин, інші співучасники несуть відповідальність за співучасть у незакінченому злочині (напр., К. – ч.5 ст. 27 КК, ч. 1 ст. 14 КК, ст. 113 КК – диверсія).

· При ексцесі виконавця співучасники не підлягають крим. відповідальності за діяння, вчинене виконавцем, якщо воно не охоплювалось їх умислом.

 

56. Добровільна відмова при співучасті, її особливості і вплив на кримінальну відповідальність співучасників злочину.

 

57. Поняття причетності до злочину, її відмінність від співучасті у злочині. Види причетності до злочину.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)