АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додаткові бали

Читайте также:
  1. Додаткові джерела
  2. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  3. Основні і додаткові підстави кримінально-правової кваліфікації
  4. Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.
  5. Щорічні додаткові відпустки

Як і в попередні роки, абітурієнти, які мають особливі успіхи у навчанні, можуть отримати до 10 додаткових балів, що становить до 5% основного конкурсного балу та дорівнює коефіцієнту 0,05. У порівнянні з минулими роками їхній розмір зменшився вдвічі. Відповідно до Умов прийому додаткові бали можуть бути нараховані лише призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів, або призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Крім того, додаткові бали можна отримати також за успішне закінчення підготовчих курсів при ВНЗ, обсяг навчальних аудиторних годин яких складає не менше 150, а термін навчання – не менше трьох місяців. Однак, як і в попередні роки ці бали можуть бути нараховані лише при вступі на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності. Сумарно, абітурієнтові може бути нараховано лише до 10 додаткових балів. Остаточну кількість балів окремо за особливі успіхи у навчанні (перемогу в олімпіаді або конкурсі МАН) та за підготовчі курси визначатиме кожен ВНЗ самостійно.

Тепер розглянемо як формується конкурсний бал при вступі на напрями підготовки, для яких обов’язковим є проходження творчих/фізичних випробувань.

Максимальне значення основного конкурсного балу також дорівнюватиме 200. Однак його складові трохи відрізнятимуться:

· результат ЗНО з української мови та літератури (є обов’язковим при вступі на всі напрями підготовки);

· результат ЗНО з іншого предмету, самостійно визначеного навчальним закладом;

· результат за творчі чи фізичні випробування;

· середній бал додатка до атестату про повну загальну середню освіту.

Що стосується коефіцієнтів, то як і в попередньому випадку, до кожного з результатів ЗНО застосовуватиметься коефіцієнт не менше ніж 0,2 (20% від основного конкурсного балу). Бал атестата складатиме також не більше 10% від основного конкурсного балу (коефіцієнт 0,1 або менше). А от коефіцієнти, які застосовуватимуться до результатів творчих чи фізичних випробувань відрізнятимуться в залежності від того, на який напрям підготовки вступає абітурієнт.

Так, до результатів творчих випробувань при вступі на напрям підготовки «архітектура» та всіх напрямів підготовки з галузі знань «мистецтво» застосовуватиметься коефіцієнт 0,5 або менше (до 50 % максимального значення основного конкурсного балу). Фактично, роль творчих випробувань тут буде домінуючою під час конкурсного відбору.
При вступі на решту напрямів підготовки, які потребують творчих/фізичних випробувань, застосовуватиметься коефіцієнт 0,25 або менше (до 25% максимального значення основного конкурсного балу). У цьому випадку творчим випробуванням не відводиться основного значення, а тому результати ЗНО залишатимуться вирішальними.
Додаткові бали
При вступі на напрями підготовки, які потребують проходження творчих/фізичних випробувань, абітурієнтам може бути нараховано 10 додаткових балів (що становить до 5% основного конкурсного бала). Однак це стосується лише призерів Всеукраїнських учнівських олімпіад або призерів Всеукраїнського конкурсу наукових робіт членів Малої академії наук. Бали за підготовчі курси тут не нараховуватимуться, адже жоден з напрямів підготовки не належить до природничо-математичних чи інженерно-технічних спеціальностей.
Про детальний перелік предметів зовнішнього незалежного оцінювання, необхідних для вступу та конкретні вагові коефіцієнти, присвоєні кожній зі складових конкурсного балу, можна дізнатися з Правил прийому до вищого навчального закладу. Такі правила повинні бути затверджені та оприлюднені на веб-сайтах вишів не пізніше 1 грудня 2014 року.
Ольга Стрелюк, Наталія Радиш Громадянська мережа «ОПОРА»

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)