АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Працевлаштування як етап успішної професійної кар’єри

Читайте также:
  1. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  2. Загальна характеристика фондового ринку та основні види професійної діяльності його учасників.
  3. Заняття 3. Офіційно-діловий стиль як основа професійної діяльності юриста
  4. Зміст професійної освіти у вищій школі
  5. Значення освітлення для успішної трудової діяльності
  6. Лекція № 5. Спеціальні розділи охорони праці в галузі професійної діяльності, актуальні проблеми в наукових дослідженнях
  7. Національні системи професійної підготовки вчителів
  8. Основні складові для створення успішної кар»єри
  9. Певної професійної сфери та на основі цього співвідношення входить до певної терміносистеми як її невід’ємний елемент.
  10. Працевлаштування не зайнятих трудовою діяльністю громадян за регіонами у І півріччі 2007 року
  11. Працевлаштування фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Фінанси і кредит»
  12. Принципи професійної поведінки

Питання теми:

v Державні гарантії зайнятості

v Державна служба зайнятості

v Недержавні служби зайнятості

v Роль МОП в регулюванні соціально-трудових відносин

 

Основні терміни і визначення:

Конституція України - Основний Закон України, прийнятий Верховною Радою України 28 червня 1996р.
КЗпП – Кодекс законів про працю - юридичний норматив, який визначає правові начала і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися власними здібностями до праці.
Державна служба зайнятості - державна структура, яка відповідає за реалізацію державної політики, щодо сприйняття зайнятості населення та забезпечення соціального захисту громадян від безробіття.
Недержавні служби зайнятості - комерційні структури, які допомогають зайнятості громадян.
Міжнародна організація праці (МОП) - міжнародна структура, яка сприяє становленню соціального миру і регулюванню соціально-трудових відносин, захисту прав людини.

Зверніть увагу!!!

Державні гарантії зайнятості необхідно знати для успішного вирішення власних проблем працевлаштування.

Основний закон України закріплює як загальні права на працю (статті 42,43), так і особисті права працюючого (статті 44,45), право на соціальний захист в випадку повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, безробіття та ін. (стаття 46).

КЗпП значну увагу надає не тільки питанням працевлаштування, а і питанням забезпечення зайнятості звільнених працівників (стаття 49).

Значну допомогу по працевлаштуванню надає Державна служба зайнятості. Треба пам’ятати, що звертатися за допомогою до служби зайнятості слід за місцем проживання, що всі послуги цієї служби здійснюються безкоштовно, а її робота фінансується за рахунок державного фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Функції Деражвної служби зайнятості розглянуті у методичному посібнику В.Д.Мороза [1, стр.24-26].

Коли пропозиції Державної служби зайнятості не задовольняють, то людина може звернутися за допомогою по працевлаштуванню до недержавних структур.

Студенте, Вам чітко треба усвідомити, що усі недержавні служби (рекрутингові агенства, ріелтерські фірми, консалтингові агенства та ін.) працюють на комерційних началах. Тому звертатися необхідно тільки до надійних фірм, які не один рік стабільно працюють на ринку праці.

Україна як самостійна держава входить до Міжнародної організації праці, яка створена у 1919 році. Це едина міжнародна організація з трьохстороннім представництвом – в її роботі приймають участь представники від працівників, підприємців і державного керівництва кожної країни.

Апарат МОП, дослідницький і інформаційний центри нараховують 1,5 тис. службовців і технічних експеретів, 110 національностей в 40 регіонах світу.

Кожен громадянин України має змогу шукати роботу і за кордоном. Тому цікаво знати, що МОП не тільки розробляє і контролює міжнародні трудові норми та надає консультативну допомогу країнам в питаннях розвитку професійної підготовки, вирішенню проблем зайнятості молоді і жінок, охорони праці, гігієни праці, оплати праці та тощо.

 

Питання і тести для самоконтролю знань:

1. Чи можете Ви, випускники коледжу, звернутися за допомогою у працевлаштуванні до Державної служби зайнятості?

 

2. У якому випадку Ви можете бути зарєєстровані як безробітний?

 

3. Яким чином МОП здійснює вплив на ринок праці України?

 

4. Основні функції державної служби зайнятості:

а) аналіз та прогноз попиту та пропозиції на робочу силу, консультація громадян, облік вільних робочих місць;

б) допомога громадянам у підборі підходящої роботи, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, перепідготовка громадян;

в) розробка програм зайнятості, послуги по працевлаштуванню незайнятому населенню, виплата допомоги по працевлаштуванню.

5. Законодавчі документи, які регулюють право людини на працю є …

а) Кодекс законів про працю;

б) закон “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні”

в) Конституція України;

г) Закон України “Про зайнятість населення”.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)