АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 5: Боротьба за відродження державності України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  6. Агальна характеристика конституційного права України.
  7. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  8. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  9. Адміністрації України М.Я.Азаров
  10. Адміністрація Президента України
  11. Акти Верховної Ради України
  12. Акти Президента України

(1917-1920 рр.)

Автономія — право на самоврядування певної частини держави в економічних, соціальних, культурних, а подекуди і політичних питаннях у передбачених межах.

Демократія — форма політичної системи суспільства, побудована на визнанні народу як джерела влади, на принципах рівності та свободи. Офіційно визнаються влада більшості при збереженні права меншості, рівноправність громадян, верховенство закону. Передбачається відповідна форма державного ладу та органів законодавчої, виконавчої, судової влади.

Демонстрація — прилюдне висловлення суспільних настроїв, політичних поглядів, солідарності, вимог чи протестів шляхом організації мітингів і процесій тощо. Може мати стихійний, організований характер і привести до радикальних змін у зовнішній і внутрішній політиці країни.

Конституція — основний закон держави, що має найвищу юридичну силу і визнає її суспільний і адміністративно-територіальний устрій, виконавчу та судову владу й основні права й обов'язки громадян.

Окупаційні війська — війська певної країни, що тимчасово перебувають на території іншої держави у зв'язку з її окупацією.

Суверенітет — незалежність держав від інших країн у зовнішній і внутрішній політиці.

Антанта — блок Великої Британії, Франції і царської Росії, який оформився в 1904—1918 pp. і об'єднав у ході Першої світової війни 1914—1918 pp. проти німецької коаліції понад 20 держав, серед яких США, Японія, Італія.

Австро-Угорська імперія — утворилась у 1867 р. після перетворення Австрійської імперії на двоєдину, з визнанням Угорщини, як і Австрії, суверенною частиною держави. У Першій світовій війні брала участь у союзі з Німеччиною. В умовах поразки у війні та могутнього національно-визвольного руху Австро-Угорщина розпалася. На її розвалинах восени 1918 р. утворилися незалежні держави — Австрія, Угорщина, Чехословаччина, а частина території увійшла до складу Югославії, Польщі, Румунії, Італії. В листопаді 1918 р. Австрія проголошена республікою.

Добровольча армія — головна військова сила, яка вела боротьбу з Червоною армією радянської Росії в період громадянської війни. Формувалася на півдні Росії спочатку з добровольців — офіцерів, юнкерів, студентів, козаків, у подальшому — шляхом мобілізації. Очолювалася генералами М. Алексєєвим, Л. Корніловим, А. Денікіним у складі денікінських "Збройних сил Півдня Росії". Восени 1919 — навесні 1920 р. була розбита Червоною армією, а її частини увійшли до складу армії генерала П. Врангеля.

Трудовий конгрес України —- представницький орган Української Народної Республіки, про скликання якого в грудні 1918 р. заявила Директорія. Перша й остання сесія Конгресу відбулась у Києві з 23 по 28 січня 1919 р. На її засіданнях була схвалена діяльність Директорії, їй та уряду доручили провести в республіці низку соціально-економічних заходів. Свою роботу не продовжив у зв'язку з наступом радянських військ на Україну.

Четверний союз — блок Німеччини, Австро-Угорщини, Туреччини і Болгарії, який протистояв у Першій світовій війні країнам Антанти та їх союзникам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)