АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конструювання сучасної системи вимог до сучасного уроку

Читайте также:
  1. III. Підсумок уроку.
  2. IV. Настільні видавничі системи.
  3. VII. Виховний аспект уроку.
  4. VII. Виховний аспект уроку.
  5. VIII. Результати уроку.
  6. АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ СУЧАСНОЇ ЛІНГВІСТИКИ
  7. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  8. Аналіз сучасної економічної ситуації
  9. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  10. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  11. АФО імунної системи
  12. АФО органів сечової системи


Потрібно зазначити, що поряд з традиційними вимогами, розглянутими вище, важливість яких ніким не спростовується, з'являються і нові вимоги до уроку. Ці нові вимоги:
· Реалізують досягнення сучасної дидактики, психології, педагогіки;
· З'являються в результаті якісної зміни освіти на сучасному етапі.
Кожен урок спрямовується на досягнення триєдиної мети: навчити, виховати, розвинути. З урахуванням цього конкретизуємо всілякі вимоги до уроку в три групи: освітні вимоги, виховні і розвиваючі вимоги.
Освітні вимоги.
1. Цілеспрямованість уроку.
Вимоги до цілей і до постановки цілей уроку вже були розглянуті вище (див. стор.10).
2. Раціоналізація і диференціація інформаційного наповнення уроку:
§ науковість змісту;
§ диференціація змісту (за ступенем складності, глибині, обсягом засвоєння та видами допомоги);
§ структурування змісту (у змісті передбачені завдання у відповідності з усіма цілями уроку і етапами засвоєння; структурний підставу блоків знань йде з опорою на моделі, схеми, таблиці спільно з учнями на всіх етапах уроку).
3. Обгрунтований вибір засобів, методів і прийомів, орієнтованих на навчання, розвивальне особистість:
§ вибрані методи відповідають цілям уроку, оптимально співвідносяться зі змістом уроку (широкий арсенал, оптимальне поєднання);
§ оптимальне поєднання репродуктивних (пояснювально-ілюстративний, репродуктивний) і продуктивних методів навчання (проблемний, частково-пошукові, дослідницький);
§ оптимальне поєднання методів роботи під управлінням вчителя і самостійної роботи учнів;
§ діалогічність методів, створення умов для того, щоб кожен учень міг висловити власну точку зору, співвіднести її з позицією інших;
§ орієнтація методів на самостійність і активність учнів в процесі навчання, часткову передачу функції організації та управління від вчителя учням, співтворчість учнів і викладача (діяльнісний підхід до навчання).
4. Розмаїтість форм організації навчальної діяльності учнів:
§ оптимальне співвідношення форм організації навчальної діяльності учнів з метою і змістом уроку;
§ переважне використання таких форм організації навчальної діяльності учнів, які забезпечують співробітництво, спільну діяльність учнів.
5. Варіативний підхід до формування структури уроку:
§ використання сучасних технологій навчання;
§ раціональне використання уроків традиційних і нетрадиційних форм;
§ творча основа конструювання структури уроку.
Також структура уроку повинна відповідати меті уроку і логіці засвоєння знань (сприйняття, осмислення, запам'ятовування, застосування, узагальнення).
6. Реалізація на уроці в оптимальному співвідношенні всіх дидактичних принципів і правил з них випливають.
В даний час виділяють наступні дидактичні принципи навчання: виховує і розвивального навчання; науковості; зв'язку теорії з практикою, навчання з життям; наочності; доступності; систематичності і послідовності; самостійності і активності учнів у процесі навчання; свідомості і міцності засвоєння знань і умінь; цілеспрямованості і мотивації навчання; індивідуального та диференційованого підходу до навчання учнів.
З дидактичних принципів випливають правила навчання, які підкоряються принципу, конкретизують його, визначають характер окремих методичних прийомів, використовуваних викладачем, і ведуть до реалізації цього принципу. Принципи відображають сутність процесу навчання, а правила - його окремі сторони.
Виховні вимоги.
1. Виявлення і використання на уроці виховних можливостей:
§ змісту навчального матеріалу, методів навчання, форм організації пізнавальної діяльності у їх взаємодії;
§ системи відносин, що складається на уроці.
Так Н. Є. Щуркова вважає, що виховує навчання - це таке навчання, в процесі якого організується цілеспрямоване формування запланованих педагогом відносин учнів до різних явищ навколишнього життя, з якими учень стикається на уроці.
2. Чітка постановка виховних цілей і реалізація цих цілей через систему виховних завдань.
Постановка виховних цілей уроку здійснюється в руслі цілісного підходу до процесу формування базової культури особистості, основними напрямками якої є духовно-моральна, екологічна, трудова, інтелектуальна, естетична культура.
Досягнення майже всіх виховних цілей неможливо на одному уроці і тому необхідно з уроку в урок, маючи на увазі одну виховну мету, ставити різні виховні завдання цю мету реалізують.
3. Організація співпраці в процесі уроку.
Співробітництво - певні взаємовідносини між учасниками спільної діяльності, в якій вони рівноправні, довіряють, допомагають і проявляють терпимість один до одного, оточуючим людям ([70]).
Розвиваючі вимоги.
1. Розвиток умінь творчого характеру (формування досвіду творчої діяльності).
2. Розвиток мови, розвиток мислення, розвиток пам'яті, розвиток сенсорної сфери, розвиток рухової сфери, розвиток пізнавального інтересу та допитливості.
3. Формування і розвиток в учнів системи не тільки спеціальних предметних, але і загальнонавчальних умінь і навичок, які служать основою для реалізації будь-якої діяльності (розвиток умінь навчально-пізнавальної діяльності).
4. Вивчення і врахування рівня розвитку та психологічних особливостей учнів, проектування «зони найближчого розвитку».
5. Проведення навчальних занять на «випереджаючому» рівні, стимулювання настання нових якісних змін у розвитку.
6. Розвиток інтелектуальної, вольової, емоційної, мотиваційної сфер особистості.

 

 

4. Психолого-педагогічні основи засвоєння математики учнями в початковій школі.

 

5. Структурований конспект уроку математики, особливості побудови і оформлення.

6. Загальна характеристика предметної математичної компетентності молодших школярів, її формування в навчальному процесі.

7. Урок як основна форма організації навчання математиці і основний елемент процесу навчання. Типи і види уроків математики,їх структура.

8. Постановка цілей уроку. Види, характеристика, особливості реалізації на уроці.

9. Методика вивчення нумерації натуральних чисел в концентрі «Десяток» (цілі, завдання, методичні особливості).

10. Методика вивчення нумерації натуральних чисел від11 до 20 (цілі, завдання, методичні особливості).

11. Методика вивчення нумерації натуральних чисел в концентрі «Тисяча» (цілі, завдання, методичні особливості).

12. Методика вивчення нумерації натуральних чисел в концентрі «Багатозначні числа» (цілі, завдання, методичні особливості).

13. Методика вивчення нумерації натуральних чисел в концентрі «Тисяча» (цілі, завдання, методичні особливості).

14. Методика вивчення нумерації натуральних чисел в концентрі «Багатозначних чисел» (цілі, завдання, методичні особливості).

15. Методика вивчення основного змісту дії додавання та віднімання.

16. Методика засвоєння таблиць додавання та відповідних випадків віднімання.

17. Методика засвоєння таблиць множення та відповідних випадків ділення.

18. Методика вивчення обчислювальних прийомів додавання і віднімання без переходу через десяток в програмі 1 класу (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

19. Методика вивчення усних обчислювальних прийомів додавання і віднімання з переходом через десяток в програмі 2 класу (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів, особливості обчислювальних прийомів).

20. Основні обчислювальні прийми усного додавання і віднімання в межах 100.

21. Основні обчислювальні прийми письмового додавання і віднімання в межах 100, методика їх формування.

22. Методика вивчення додавання і віднімання в межах 100 (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

23. Методика вивчення додавання і віднімання в межах 1000 (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

24. Методика вивчення додавання і віднімання багатозначних чисел (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

25. Методика вивчення конкретного смислу дії множення (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

26. Методика вивчення конкретного сенсу дії ділення (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

27. Методика вивчення позатабличних випадків множення і ділення (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

28.. Методика вивчення письмових прийомів множення в початковому курсі математики (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

29. Методика вивчення письмового ділення багатоцифрових чисел на одно та двоцифрове число.

30. Сюжетні арифметичні задачі як засіб розумового розвитку молодшого школяра.

31. Методика формування у школярів уявлень про задачу її структурні елементи.

32. Класифікація простих арифметичних задач.

33. Основне типи складених задач. Задачі на знаходження четвертого пропорційного.

34. Форми запису умови, рішення і відповіді задачі в початковій школі (приклади).

35. Методика навчання рішенню простих задач (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

36. Аналіз задачі, його види, структури, методика проведення.

37. Етапи роботи над складеної задачі (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

38. Методика навчання молодших школярів рішенню простих задач із пропорційними величинами (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

39. Методика роботи із задачами на знаходження четвертого пропорційного (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

40. Методика навчання молодших школярів рішенню задач на зведення до одиниці (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

41. Методика навчання молодших школярів рішенню задач на невідомого по двох різницях (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів)..

42. Види задач на рух. Особливості роботи.

43. Методика навчання молодших школярів рішенню задач на рух (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

44. Основні величини в початковому курсі математики. Особливості роботи з ними.

45. Методика ознайомлення учнів з довжиною, одиницями довжини (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

46. Методика ознайомлення учнів з величиною «час», одиницями виміру часу (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

47. Методика ознайомлення учнів з величиною «маса», одиницями виміру маси (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

48. Довжина, одиниці вимірювання довжини, особливості методики.

49. Методика ознайомлення учнів з величинами «Периметр», «Площа» (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

50. Задачі геометричного змісту на уроці математики. Особливості роботи, аналізу, оформлення.

51. Методика вивчення елементів алгебри у початковій школі (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

52. Рівняння і нерівності в курсі математики,їх види, аналіз, особливості роботи.

53. Методика вивчення геометричного матеріалу в початковій школі (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

54. Методика роботи над поняттями «частина», «дроби» (цілі, завдання, аналіз змісту програми, характеристики і методичні особливості основних етапів).

55. Задачі з дробами, їх види, особливості роботи з ними.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)