АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Trifolium pratense L

Читайте также:
  1. Список основных семейств и видов растений
  2. Способы применения. 10 страница
  3. Формы межвидовых взаимоотношений организмов: хищник-жертва, паразит-хозяин, комменсализм, аменсализм, мутуализм, нейтрализм, конкуренция.

Люцерна посівна або синя

Medicago sativa L.

Тип суцвіття - видовжена багатоквіткова китиця, від блідо-жовтуватого до синього і червоно-фіолетового кольору

 

Форма листка - трійчасте, середній листочок на довшій ніжці, листочки обернено-яйцеподібної або видовжено-еліптичної форми, у верхній частині з виїмкою та зазубрені по краях.

 

Плід – Багатонасінний біб, скручений в 2 – 4 обороти спіралі і в кожному з них міститься від 3-4 до 8 насінин. Насіння дрібне ниркоподібне, зеленувато-жовте або жовто-буре. Маса 1000 насінин 1,8-2,0 грама.

 

Тип облистянності – верховий.

 

Затоплення - 10-14 днів.

 

Підтоплення – не витримує, тому на осушених болотах не вдається.

 

Зона, ґрунти – широко вирощується по всіх зонах Європейської частини. Кращими ґрунтами є чорноземи, суглинисті і супіщані. Не витримує кислих ґрунтів і здатних до заболочування. Може рости на слабо кислих ґрунтах при добрій аерації.

 

Довговічність – в посівах держиться до 10 років і більше, максимальна урожайність на 2-3 рік.

 

Укісність – 2-3 укоси, в умовах засухи 1 при зрошені 5-7.

 

Урожайність – сіна на богарі 80-100 ц/га, при зрошені 150-200 ц/га, насіння 1-3 ц/га буває 7 ц/га.

 

Господарське використання та кормова цінність – висока кормова цінність. Використовується на сіно, зелений корм, пасовищний корм. Витримує помірний випас, при низькому та багаторазовому спасуванні випадає із травостою. Викликає тимпанію. Висівають у чистому вигляді та сумішках із злаками. 100 кг сіна містить 62,8 к.од. і 11,9 кг перетравного протеїну.

Районовані сорта: Зайкевича, Веселоподолянська – 11, Полтавчанка, Віра.

Люцерна жовта або серповидна

Medicago falcata L.

Тип суцвіття - скорочена головчата китиця, густа, яйцевидна або округла, квіти лимонно – жовті.

 

Форма листка – трійчаті, вужчі і дрібніші, ніж у люцерни посівної, знизу опушені.

 

Плід – боби менші, багатонасінні, зігнуті або прямі.

 

Тип облистянності – напівверховий, верховий.

 

Затоплення – до 30 днів.

 

Підтоплення – погано витримує.

 

Зона, ґрунти – основний район вирощування сухі Степи, де люцерна посівна нестійка. У дикому стані росте по всій Європейській частині. До умов вирощування невибаглива, росте на різних ґрунтах, від чорноземів і каштанових до дерново-підзолистих, суглинистих і супіщаних. До засолення середньо стійка, але солонцюватих та кислих ґрунтів не витримує.

 

Довговічність – до 10-12 років, максимально розвивається на 3-4 рік.

 

Укісність – 1-2 укоси.

 

Урожайність – 20-30 до 100ц/га сіна, насіння 2-4 до 6 ц/га.

 

Господарське використання та кормова цінність. Висівається для покращення луків і пасовищ на заливних землях. Добре витримує спасування і випас. Сіно середньої кормової якості, грубіше ніж у люцерни посівної. Добре поїдається всіма видами тварин. Відмінний компонент у травостої зі злаковими травами для лукопасовищних сівозмін.

Конюшина червона або лучна

Trifolium pratense L.

Тип суцвіття - головка рожевого, яскраво-червоного, червоно-фіолетового кольору із при квітковими листками 1,5-3 см в діаметрі із 80-150 квіток. Рослина належить до перехреснозапильних ентомофільних рослин.

 

Форма листка - листки трійчасті, з обох сторін опушені, зверху листочка є біла пляма. Форма листочків різна: округла, обернено яйцеподібна, обернено серцеподібна, видовжена тощо. Листочки без черешків.

Плід – біб однонасінний, рідко двонасінний. Насіння ниркоподібне, жовтого і фіолетово-жовтого забарвлення. Маса 100 насінин – 1,2-2 г.

 

Тип облистянності – верховий.

 

Затоплення – 10-14 днів

 

Підтоплення – 40-50 см мириться.

 

Зона, ґрунти – поширена по всій Європейській частині. До ґрунтів середньо вимоглива, росте на родючих добре дренованих глинистих і суглинистих ґрунтах, росте на слабо кислих ґрунтах, не витримує кислих і засолених.

 

Довговічність – мало річник, 3-4 роки, максимально розвивається на 2 рік.

 

Укісність – поділяється на одно укісну – пізньостиглу, двохукісну – ранньостиглу (1-2 укоси).

 

Урожайність – сіна 30-40 до 60 ц/га, насіння 1-2, 2-5 ц/га.

 

Господарське використання та кормова цінність – прекрасно згодовується всіма видами тварин на пасовищах і в сіні, висока кормова цінність. При надмірному згодовувані у свіжому вигляді викликає тимпанію. Вирощується у суміші із тимофіївкою. В 100 кг сіна - 62,3 к.од. і 6,6 кг перетравного протеїну. В 100 кг зеленої маси – 19,8 к.од. і 2,7 кг. Районовані сорта Полтавський 75.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)