АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Первісний світ та його винаходи

Читайте также:
  1. Предметом культурної антропології є походження і первісний розвиток людства від часу виокремлення людини з тваринного світу до виникнення держави. (Давнє минуле людства)

Історія первісного господарства (5-3 млн. років до н.е. – початок н.е.) охоплює найтриваліший етап людського розвитку. Вона може бути умовно поділена на чималу кількість періодів, кожний з яких характери­зується певним ступенем розвитку знарядь праці, вихідних ма­теріалів для їх виготовлення, організації ведення господарства, технології та якості житла тощо.

Найбільш значущі періоди та події первісної доби:

ü палеоліт (давній кам’яний вік) 5 млн. – 12 тис. років до н.е.:

► люди навчилися видобувати і підтримувати вогонь;

► з’явилися постійні житла;

ü мезоліт (середній кам’яний вік) 12 – 8 тис. років до н.е.:

► виник найдавніший транспорт – річковий

► винайдення лука.

ü протонеоліт (перехідний період від мезоліту до неоліту):

► зародилося відтворююче господарство, яке розпочалося з тваринництва;

► зародилося землеробство

► виникли перші постійні поселення;

ü неоліт (новий кам’яний вік) 8-4 тис. років до н.е.:

► відбулася неолітична революція;

ü неоліт (мідний вік) 4-3 тис. років до н.е.:

► винайдено перший штучний матеріал – кераміку;

► з’явився ткацький верстат;

► виник наземний транспорт – лижі, сані, волокуша;

► винайдено колесо та віз;

► заро­дилися перші в історії людства міста;

► утворилися перші держави і цивілізації на Стародавньому Сході (Єгипет, Індія, Месопотамія).

ü бронзовий вік 3-2 тис років до н.е.:

► відбувся перший великий поділ праці;

ü ранній залізний вік 1 тисроків до н.е.:

► відбувся другий великий поділ праці;

► винайдено залізний серп;

Головною господарською ознакою первісної доби є формування первіснообщинногоспособу господарювання. В його основі лежить примітивна колективна праця та споживання, зумовлені низьким рівнем розвитку знарядь праці, надзвичайною залежністю людини від навколишнього середовища.

Знаряддя праці еволюціонували від недосконалих кам’яних рубил до сокир, молотків, луків, спи­сів, сільськогосподарських знарядь. Еволюціонували також матеріали для знарядь праці: дерево, камінь, кераміка, мідь, бронза, залізо.

Величезне господарське значення мало виникнення надлишків у процесі виробницт­ва, унаслідок війн та пограбувань. Зародився, а згодом набув широкого розвитку обмін, спочатку натуральний (без участі грошей), а потім – товарний. Основними предметами обміну були зерно, сіль, шкури, худоба, вироби з металу.

Первісною формою розселення було плем’я, члени якого початково були рівними в правах та обов’язках. Згодом з-поміж членів племені почали виділятися мисливці, землероби, воїни, ремісники, що призвело до утворення нових форм – роду та общини. Перерозподіл надлишків та обмін зумовили перехід від особистих (родових) відносин до майнових, що зрештою призвело до розпаду роду, формування класового суспільства та утворення державності.

Головна господарська форма – громада, що еволюціонувала від родової та сімейної до сусідської. Посилення майнової нерівності та розпад роду сприяли формуванню приватної власності та виникненню індивідуального господарства.

У первісну добу відбувся перехід від привласнюючого (збиральництво, рибальство, полювання) до відтворюючого господарства (тваринництво, землеробство). Закладено основи ремесла: гончарного та текстильного виробництва, деревообробки та теслярства, будівництва глинобитного та кам’яного житла, гірничорудної справи та металургії, транспортування тощо.

Неолітичною революцією слід вважати період, коли цілий ряд племен Євразії перейшли до осілості і землеробство стало основним заняттям (VII—X тис. до н. е.).

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)