АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спеціальна частина. 2.1 Характеристика підприємства

Читайте также:
  1. Додаткова спеціальна література
  2. Друга частина дипломного проекту супроводжується розрахунком силової частини імпульсної системи керування ТЕД.
  3. Економічна частина
  4. Загальна частина
  5. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  6. Загальна частина
  7. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  8. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 1 страница
  9. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 10 страница
  10. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 11 страница
  11. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 2 страница
  12. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 3 страница

2.1 Характеристика підприємства

 

Підприємство “Нова Холдинг” було створено на основі Закону України «Про господарські товариства» як Товариство з обмеженою відповідальністю «Нова Холдинг», знаходиться за адресою м. Кременчук, просп. 50-річчя Жовтня, 96.

Товариство “Нова Холдинг” має самостійний баланс, відокремлене майно, може від свого імені укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, має повну господарську самостійність, може відкривати розрахункові та інші рахунки в банках, має печатку, штамп, товарний знак та інші реквізити.

Метою діяльності ТОВ “Нова Холдинг” є одержання прибутку в ході участі в цивільному обороті та розподілі його між засновниками згідно з вимогами Закону та на умовах, визначених в установчих документах.

На даний момент основним видом діяльності ТОВ “Нова Холдинг” є роздрібна торгівля продуктами харчування, будівельними товарами та товарами господарського призначення.

Статутом товариства передбачений також широкий перелік по наданню послуг, при цьому рішенням засновників до переліку можуть бути внесені додаткові види діяльності, якщо вони не заборонені законодавством і при внесенні їх до Статуту і реєстрації в установленому порядку.

Майно товариства складають основні і оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображена в балансі. Власником майна ТОВ “Нова Холдинг” і одержаних прибутків, є його учасники.

Джерелами формування майна товариства є:

- грошові та матеріальні внески його учасників;

- прибуток отриманий від реалізації товарів, робіт, послуг та інших видів діяльності.

Учасники товариства несуть відповідальність за боргами та збитки в межах суми внеску.

ТОВ “Нова Холдинг” сплачує податки відповідно до чинного законодавства, веде фінансовий та податковий облік і своєчасно подає фінансову, статистичну та податкову звітність.

Органами ТОВ “Нова Холдинг” є:

- Збори засновників товариства;

- Голова ТОВ “Нова Холдинг”;

- директор ТОВ “Нова Холдинг”;

- Ревізійна комісія товариства.

Підприємство займається реалізацією товарів підприємствам, установам, організаціям міста за допомогою безготівкових розрахунків та кінцевим споживачам за готівку. В періоді, що обраний для дослідження, основну частину товарообороту ТОВ “Нова Холдинг” займають продукти харчування, але додатково підприємство займається реалізацією непродовольчих товарів.

Підприємство співпрацює з широкою мережею вітчизняних постачальників, від вибору яких залежить його діяльність і можливість успішно конкурувати на ринку. Серед них як порівняно невеликі оптові підприємства, так і підприємства-виробники.

ТОВ “Нова Холдинг” веде журнально-ордерну форму обліку згідно Наказу про облікову політику (Додаток А) і Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність”. Підприємство є платником податку на прибуток і податку на додану вартість, інших податків, обов’язкових зборів та платежів. Тривалість операційного циклу для торгівлі купованими товарами становить 1 місяць. Амортизація нараховується прямолінійним методом. До малоцінних необоротних матеріальних активів відносяться активи терміном корисного використання більше року і вартістю не менше 1000 грн. за одиницю. Амортизація на такі об’єкти нараховується в першому місяці їх використання у розмірі 100% їх вартості. Оцінка запасів при вибутті здійснюється за цінами продажу.

Для забезпечення ефективності роботи бухгалтерії, автоматизації обліку, на підприємстві використовуються прикладні комп’ютерні програми SAP, Бос-Кадровик, БестЗвіт. Первинні документи, регістри обліку та звітність після формування та відповідної обробки роздруковуються та зберігаються в архіві.

 

2.2 Аналіз джерел закупівлі товарів підприємством.

 

 

Усі операції руху товарних цінностей поділяють на дві групи: прибуткові та видаткові й оформляють їх відповідними документами.

Видаткові документи, у свою чергу, поділяють на документи, якими оформляють внутрішнє переміщення і документи на реалізацію на сторону.

Товари на ТОВ «Нова Холдинг» надходять від постачальників на основі договорів постачання і купівлі-продажу. Договір – це основоположний документ, що визначає права та обов’язки сторін і є підставою для здійснення будь – якої торговельної операції. Основними його реквізитами є найменування сторін, найменування та кількість товару, сума, терміни постачання, порядок розрахунків, відповідальність сторін. Типовий договір постачання

Рух товарів від постачальника до покупця оформлюється супровідними документами, які виписуються як постачальником, так і покупцем (товарно-транспортну накладну, рахунок-фактуру, накладну. Постачальники контролюють товарно-матеріальні цінності на шляху їх руху до покупця, а покупці – з моменту їх прийняття до стадії реалізації.

Порядок оформлення відпуску товарно-матеріальних цінностей залежить від способу перевезення вантажу: автомобільним, залізничним або іншим видом транспорту. Перевезення може здійснюватись власним засобом, засобом постачальника або автотранспортної організації. Це залежить від договірних умов.

При доставці вантажів автомобільним транспортом особлива увага повинна приділятися оформленню первинної транспортної документації, до якої відносяться дорожні листи (форма №2 (в межах України)), талони замовника (форма № 1-ТЗ), товарно-транспортні накладні (форма № 1-ТН). Перевезення вантажів на комерційній основі здійснюється тільки за наявності належним чином оформленої товарно-транспортної накладної. Обов’язковим є заповнення всіх реквізитів, які містяться в даному документі: підстава на відпуск товарів (замовлення, розпорядження), номер автомашини, номер дорожнього листа, прізвище водія і вантажника, через кого відпускається товар, ким і кому відпускається товар, найменування, кількість, ціна і вартість товару. ТТН виписується у чотирьох примірниках. Якщо в товарно-транспортну накладну не вписуються всі найменування, то додатково складається належним чином оформлена товарна накладна.

При доставці товарів залізницею оформлюється комплект документів на перевезення у складі накладної, квитанції про прийняття вантажу, дорожньої відомості, корінця дорожньої відомості.

Для одержання товарів безпосередньо на складі постачальника чи станції призначення представнику торговельного підприємства видається довіреність типової форми № М-2. Довіреність видається на строк, необхідний для отримання і вивезення товарів за рахунком, накладною або іншим документом, але не більше ніж на 10 днів. У виданій довіреності наводиться перелік цінностей із обов’язковим зазначенням назви і кількості, які необхідно отримати. Оскільки з більшістю постачальників ТОВ «Нова Холдинг» веде постійну співпрацю, то для них підприємством передбачено кільцеві довіреності терміном дії на 1 календарний місяць. Бланки доручень є документами суворої звітності; облік їх одержання, зберігання та використання ведеться згідно з Інструкцією про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних доручень на одержання матеріальних цінностей, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.05.1996 р. № 99 (з урахуванням змін від 18.10.1996 р. № 226). У дорученні в обов'язковому порядку ставить свій підпис особа, яка його одержала. Його також затверджують підписами керівника та головного бухгалтера ТОВ «Нова Холдинг» та засвідчують печаткою підприємства. Без цих підписів і печатки чи з незаповненими (повністю або частково) реквізитами доручення вважається недійсним. Незаповнені рядки доручення прокреслюються.

Видані довіреності реєструють у спеціальному журналі: роблять запис про використання довіреності або про повернення невикористаних довіреностей. Повернені доручення погашаються написом «Не використане» і зберіться протягом терміну, встановленого для зберігання первинних документів.

Невикористані доручення повертають наступного дня після закінчення строку їхньої дії. Особам, які не подали звіт про раніше одержані доручення, заборонено видавати нові доручення на одержання товарів.

Бланки доручень, що зберігаються на ТОВ «Нова Холдинг», відображають в обліку на підставі прибутково-платіжних документів за вартістю, що складається з витрат на придбання і доставку, на дебеті субрахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Одночасно вони обліковуються на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку».

В кінці кожного місяця використані доручення списуються актом списання довіреностей.

На основі супровідних документів постачальника (рахунок-фактура, накладна, товарно-транспортна накладна тощо) підприємством здійснюється приймання по кількості та якості.

Матеріальна відповідальність виникає в момент прийняття товарів за кількістю матеріально-відповідальними особами. Якщо вона співпадає в часі з прийманням за якістю, то матеріальна відповідальність виникає в момент накладення штампу і підпису матеріально-відповідальною особою. Приймання за кількістю і якістю не зупиняється при відсутності транспортних та супровідних документів (не відфактуровані поставки). В такому випадку складається акт в двох екземплярах про фактичну наявність товару і робиться позначка про відсутність документа.

Один примірник відправляється постачальнику, а інший є підставою для оприбуткування товарів. В комісію по прийманню товарів без супровідних документів входять товарознавець та представник незацікавленої організації. При неможливості визначити ціну на товари, які надійшли, матеріально-відповідальні особи оприбутковують їх за натуральними показниками на відповідальне зберігання, складають окремий товарний звіт. При визначенні ціни оприбутковують у встановленому порядку.

Приймання товарів, поставленого в неушкодженій тарі, за вагою нетто і кількістю товарних одиниць в кожному місці здійснюється, як правило, на складі покупця.

Якщо при прийманні товарів встановлена недостача чи невідповідність кількості, ТОВ «Нова Холдинг» припиняє подальше приймання, забезпечує збереження товарів і складає акт первинного приймання товарів.

Якщо при прийманні товарів встановлена невідповідність ваги брутто вазі, вказаній в транспортних чи супровідних документах, одержувач не повинен пошкоджувати цілісність тари і пакування. Якщо вага брутто вірна, а недостача встановлена при перевірці ваги нетто чи кількості товарних одиниць в місцях, одержувач повинен припинити приймання, зберегти та надати представнику постачальника тару і розкриту упаковку та викликати для участі в продовженні приймання товару і складанні двостороннього акту представника постачальника.

За результатами приймання складається відповідний акт в п’яти примірниках.

Порядок приймання товарів за кількістю і якістю залежить від того, надходять вони в тарі чи без. Товари без тари приймають по кількості місць в момент отримання. Товари в тарі приймають спочатку за вагою брутто і за кількістю місць, а пізніше – за вагою нетто і кількістю одиниць одночасно з відкриттям тари, але не пізніше 10 днів (24 години для товарів, що швидко псуються) з моменту отримання товарів.

Під час приймання товарів за якістю не завжди можна визначити дефекти, тому інструкцією П-7 торгівельним організаціям надано право на протязі п’яти днів скласти акт про скриті дефекти.

Поряд з прийманням товарів за кількістю і якістю контроль за їх надходженням на ТОВ «Нова Холдинг» здійснюється шляхом реєстрації і детальної перевірки правильності і достовірності всіх супровідних документів.

Постачальник в супровідних документах вказує вільну ціну товару, тари, витрати на доставку, суму ПДВ.

Якщо підприємства мають неузгоджені розбіжності щодо кількості, якості товарів, документального оформлення партії, то в 3-денний термін виставляється претензія до винної сторони, що оформлюється відповідним листом. Якщо на протязі календарного місяця претензія не була задоволена, то потерпіла сторона має право звернутися до суду з метою стягнення штрафу або пені з винуватця (в разі, коли це обумовлено договором).

Постачальник повинен виписати покупцю, зареєстрованому як платник ПДВ, податкову накладну. Цей документ дає право покупцю, зареєстрованому як платник ПДВ, включити до складу податкового кредиту суму затрат по сплаті ПДВ. Податкова накладна є одночасно розрахунковим і звітним документом.

Податкова накладна виписується на кожну поставку товару в двох примірниках, оригінал видається покупцю, а копія зберігається у постачальника як розрахунковий і звітний документ. Виконуючи ці функції, податкова накладна не замінює інших документів, що підтверджують відпуск товарів (рахунок, рахунок-фактура, накладна тощо).

Згідно Порядку ведення отриманих та виданих податкових накладних, що затверджений наказом ГНАУ від 30.06.2005 р. № 244, не пізніше 01.08.2005 р. податкові накладні повинні фіксуватись в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, що відтепер замінює Книгу обліку продажу і Книгу обліку придбання товарів.

Реєстр отриманих і виданих податкових накладних – це основа для відображення зведених результатів податкового обліку в податкових деклараціях з ПДВ. Реєстр складається з двох розділів: Реєстр виданих податкових накладних та Реєстр отриманих податкових накладних. Реєстр, як документ податкового обліку, повинен зберігатись на ТОВ «Нова Холдинг» протягом 3-х років.

При оприбуткуванні товарів виписується прибуткова накладна, або на документах постачальника ставиться відмітка про оприбуткування.

Основним документом на поставку товару є рахунок-фактура, який поєднує в собі 2 частини: рахунок, який є вимогою оплатити товар, і накладну, що підтверджує поставку товару. Цей документ може бути виписано лише за умови наступної оплати. В інших випадках рахунок і накладна виписуються окремо і можуть надходити від постачальника в різні терміни. Рахунок і рахунок-фактура повинні бути акцептовані. Акцепт розрахункових документів – це надпис уповноваженої особи (акцептанта) на рахунку, який засвідчує згоду оплатити рахунок.

Оплата за товари може здійснюватися як за готівку, так і за допомогою безготівкових розрахунків. В першому випадку виписується видатковий касовий ордер. У випадку безготівкових перерахувань підприємства використовують платіжні доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки, акредитиви, векселі.

Найпоширенішою формою безготівкових розрахунків є платіжне доручення – розпорядження обслуговуючому банку про перерахування визначеної суми на рахунок іншого підприємства.

Для контролю за станом товарних запасів, їх рухом і збереженням на підприємствах торгівлі використовують товарний звіт. В ньому наводяться залишки товарів і тари на початок періоду, вказується дата і номер документа, найменування постачальника або покупця, вартість товарів і тари по кожному прибутковому і видатковому документу. Кожний документ у звіті записується в окрему строку. Отримані товарні звіти в бухгалтерії ретельно перевіряють. Залишок товарів на початок дня звіряється із залишком на кінець попереднього дня. Якщо товарний звіт складається після проведення інвентаризації, то залишок товарів береться за результатами інвентаризаційного опису товарів та звірювальної відомості результатів інвентаризації.

3) повернення товарів виключається з обігу;

 

 
 

 

 


 

Рис. 2.1 Документообіг ТОВ ”Нова Холдинг” при придбанні товарів

 

На ТОВ «Нова Холдинг» торгівля здійснюється з використанням РРО. Тому сума виторгу за роздрібними цінами визначається за показниками фіскальних чеків касових апаратів, у яких відображається загальна сума денного обороту по даному РРО за реалізовані товари. В кінці дня касири здають до головної каси виручку від реалізації згідно з фіскальним чеком. В головній касі старшим касиром на всю суму виторгу оформлюється прибутковий касовий ордер.

Оплата товарів покупцями, що здійснюється в безготівковому порядку через установи банків розрахунковими чеками, підтверджується випискою банку про зарахування виручки від реалізації товарів, оплачених розрахунковими чеками, на рахунок ТОВ «Нова Холдинг».

 

2.3 Суть і порядок регулювання господарських зв'язків

 

Систему господарських зв'язків за характером й послідовністю взаємодії промисловості й торгівлі можна умовно розділити на три етапи:

1. підготовчий,

2. документального оформлення поставки,

3. виконання (функціонування).

Господарські зв'язки на поставку товарів розрізняються по своїй структурі, за кількістю учасників, термінам дії, відомчої підпорядкованості.

По своїй структурі господарські зв'язки можуть бути простими й складними.

При простій структурі договори на поставку укладають безпосередньо між підприємствами - виробниками товарів і роздрібними торговельними організаціями і підприємствами.

Так заключають договори на продовольчі товарів, фізико-хімічні властивості яких вимагають реалізації їх у свіжому вигляді (хліб і хлібобулочні вироби, молоко й молочні продукти, безалкогольні напої тощо).

Для складної структури характерна участь у господарських зв'язках одного або декількох посередників - оптових баз. По кількості посередників розрізняють одно-, двох- і багатоланкові зв'язки. При участі в господарських зв'язках одного або декількох посередників знижуються оперативність планування виробництва й торгівлі, ефективність впливу її на промисловість по випуску товарів у відповідності з попитом населення, здорожується процес руху товарів, сповільнюється обіг товарів.

За кількістю учасників договірних відносин господарські зв'язки підрозділяються на прямі й опосередковані.

Під прямими зв'язками маються на увазі взаємини двох учасників договорів поставки: підприємств-виробників або виробничих об'єднань безпосередньо з роздрібними організаціями й підприємствами. Поряд з ними в кооперативній торгівлі широке поширення одержали так звані безпосередні (прямі) господарські зв'язки кооперативних організацій і підприємств із промисловими підприємствами (об'єднаннями) по поставках товарів без участі позасистемных оптових посередників.

Ефективність прямих тривалих господарських зв'язків виражається в економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, і є результатом цілеспрямованих зусиль комерційних служб підприємств-виробників і споживачів - відповідно до перспективних планів спільних заходів, довгостроковими господарськими договорами.

Робота виробничих об'єднань і великих підприємств показує, що ефективними такі зв'язки можуть бути при наступних умовах:

1. при взаємній зацікавленості у встановленні прямих тривалих зв'язків як підприємства-споживача, так і підприємства-виробника;

2. ритмічності роботи виробника;

3. якості продукції, що постачається;

4. можливості й готовності задоволення постачальником асортиментного замовлення споживача;

5. наявності у виробника резерву виробничих потужностей, необхідного для оперативного задоволення обґрунтованих вимог споживача: по кількості, якості й асортиментам продукції й строкам її поставки;

6. стабільності показників обсягів поставок продукції споживачеві;

7. при платоспроможності споживача;

8. наявності між підприємствами, заключених довгострокових договорів поставки, що передбачає зобов'язання сторін по ефективному виконанню умов.

До основних напрямків співробітництва підприємств, що забезпечують ріст економічної ефективності прямих тривалих господарських зв'язків, відносяться:

1. поліпшення асортиментів поставляємої продукции, відповідно до замовлень споживачів;

2. освоєння нових видів продукції, забезпечення стабільності її якості відповідно до вимог замовників, підготовка матеріалів до виробничого споживання;

3. забезпечення ритмічності й комплектності постачання, поставка продукції за погодженим графіком оптимальними партіями;

4. застосування спеціалізованих видів тари й транспортних засобів;

5. механізація вантажно-розвантажувальних робіт.

Поліпшення асортиментів постачаємої продукції, по замовленнях споживачів сприяє, як правило, зниженню матеріалоємкості й трудомісткості виготовлення продукції, поліпшенню технології й зниженню собівартості продукції за рахунок одержання матеріалів за більш низькими цінами.

Важливим напрямком підвищення ефективності прямих тривалих господарських зв'язків є скорочення непродуктивних витрат, раціональне використання складських приміщень і транспортних засобів.

Істотним напрямком підвищення ефективності прямих зв'язків є застосування економічних видів тари й транспортних засобів. Це, як правило, приводить до зниження собівартості готової продукції й одержанню додаткового прибутку - за рахунок заміни тари разового застосування багатооборотною. Забезпечується більша зберігаємость перевезеної продукції, підвищення рівня механізації вантажно-розвантажувальних робіт, скорочення витрат на транспортування та ін..

Застосування спеціалізованих транспортних засобів доцільно лише при тривалих зв'язках споживачів і постачальників, тому що при цьому потрібна установка на обох підприємствах устаткування по механізованому навантаженню й розвантаженню продукції.

Опосередкованими називаються господарські зв'язки, у яких беруть участь три й більше учасника, у тому числі оптові підприємства й організації.

До опосередкованих відносяться такі господарські зв'язки, при яких

посередником у взаєминах між виробниками і споживачами продукції і в здійсненні її постачань виступають торгові для оптові організації. Вони погоджують між підприємствами кількість і асортимент продукції, що постачається, її технічні характеристики, приватні терміни постачань, організовують постачання продукції, беруть участь в розрахунках з постачальниками і споживачами, а також в договірних зобов'язаннях.

За термінами дії укладених договорів й угод розрізняють короткострокові (до одного року) і тривалі (5, 10 і більше років) господарські зв'язки.

Тривалі господарські зв'язки розраховані на час дії перспективних планів економічного й соціального розвитку країни й установлюються між підприємствами - виробниками товарів й оптових торговельних підприємств. Розрізняють також прямі тривалі господарські зв'язки, установлені між підприємствами-виробниками й організаціями роздрібної торгівлі. Укладання тривалих угод сприяє впорядкуванню відносин торгівлі із промисловістю, підвищує відповідальність торгівлі за обґрунтованість заявок і замовлень, а промисловості - за випуск товарів у відповідності з попитом населення.

За відомчою підпорядкованістю учасників розрізняють міжсистемні й внутрисистемні господарські зв'язки.

При між системних договірних зв'язках взаємини по поставках товарів установлюються між підприємствами й організаціями споживчої кооперації й підприємствами промислових міністерств і відомств, оптовими базами міністерств торгівлі, інших міністерств і відомств.

Внутри системними господарськими зв'язками називаються договірні відносини по поставці товарів одними підприємствами й організаціями споживчої кооперації іншим.

За рівнем регульованості

- регульовані державою

Правове регулювання господарських договірних зв'язків в Україні здійснюється в тій чи іншій мірі трьома гілками влади наступним чином:

1) прийняттям вищим законодавчим органом найбільш важливих нормативних актів, що регулюють господарську діяльність;

2) виданням органами виконавчої влади, передусім Кабінетом Міністрів України і центральними органами управління, підзаконних нормативних актів (постанов та ін.), що регулюють договірні зв'язки, які виникають в процесі здійснення господарської діяльності;

3) за допомогою діяльності особливого юрисдикційного органу - арбітражного суду, який не тільки судить про право, але й забезпечує стабільність та стійкість господарських договірних зв'язків.

- нерегульовані державою

 

2.8 Організація охорони праці в підприємстві

 

Правовою основою законодавства щодо охорони праці є Конституція України, Закон України “Про охорону праці”, “Про охорону здоров’я”, “Про пожежну безпеку”, “Про використання ядерної енергії та радіаційний захист”, а також кодекс законів про працю України (КЗпП).

Управління охороною праці - це підготовка, прийняттятареалізація рішень щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення здоров'я та працездатності людини під час праці. Система управління охороною праці (СУОП) є складовою частиною загальної системи керування підприємством. При автоматизованій системі управління, управління охороною праці є її складовою частиною, або підсистемою. Об'єктом управління є діяльність структурних підрозділів, яка спрямована на створення безпечних і здорових умов праці. Управління охороною праці на підприємстві в цілому здійснює його керівник (власник), а в підрозділах (цехах, відділах, службах) - їх керівники або головні фахівці. Координує всю цю діяльність служба охорони праці. Задачі служби охорони праці та її функції викладені в "Типовому положенні про службу охорони праці", яке затверджено наказом Комітету Держнаглядохоронпраці від 3 серпня 1993 р. № 73.

Служба охорони праці створюється на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності та видів діяльності для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці.

Відповідає за охорону праці на підприємстві ТОВ «Нова Холдинг» директор.

Контролюючи питання з охорони праці на підприємстві директор має право усувати від роботи працівників, які не пройшли медичний огляд, інструктаж, перевірку знань з охорони праці, чи порушують нормативні акти про охорону праці.

Мікроклімат виробничих приміщень.Людина під час праці витрачає енергію, яку накопичив її організм за рахунок харчування. Інтенсивність витрат енергії залежить від характеру та інтенсивності праці, а також від параметрів оточуючого середовища і, у першу чергу, від стану повітря в приміщенні. Стан повітря у виробничому приміщенні називають мікрокліматом виробничого приміщення, або метеорологічними умовами.

Оптимальні параметри мікроклімату повинні підтримуватися в приміщеннях, пов'язаних з виконанням нервово-емоційних робіт, що потребують підвищеної уваги (диспетчерські приміщення, де працюють з комп'ютерами, кабінети діагностики, пульти управління технологічними процесами, хімічні лабораторії, бухгалтерії, конструкторські бюро та ін.).

Допустимі мікрокліматичні умови - це такі показники мікроклімату, які при тривалому і систематичному впливі на людину можуть спричинитися до дискомфортного теплопочуття, що обумовлено напруженням механізмів терморегуляції, але які не виходять за межі фізіологічних можливостей організму людини. При цьому може виникнути деяке зниження працездатності, але пошкодження або порушення здоров'я у людини не виникає.

Допустимі норми мікроклімату застосовуються для приміщень, де теплові надлишки перевищують 23 Дж/м3с.

Заходи нормалізації мікроклімату в приміщенні ТОВ «Нова Холдинг».

В приміщенні підприємства, де праця не пов’язана з застосуванням обладнання, що потребує великих енергетичних витрат, а пов’язана з виконанням нервово-емоційних робіт, підлягає оптимальним мікрокліматичним умовам:

1) В холодний період року:

- Температура 21 – 23 оС;

- Відносна вологість 50%;

- Швидкість руху повітря – 0,1 м/с.

2) В теплий період року:

- Температура 22 – 24 оС;

- Відносна вологість 55%;

- Швидкість руху повітря – 0,2 м/с.

Для підтримання оптимальних мікрокліматичних умов у приміщенні підприємства ТОВ «Нова Холдинг» використовується кондиціонер, для підтримки оптимально допустимих норм температури, відносної вологості і швидкості руху повітря в робочій зоні у літній період; нагрівач для підтримки норм температури, відносної вологості і швидкості руху повітря в робочій зоні.

Система опалення на підприємстві. Системи опалення являють собою комплекс елементів, необхідних для нагрівання приміщень в холодний період року. До основних елементів систем опалення належать джерела тепла, теплопроводи, нагрівальні прилади. Теплоносіями можуть бути нагріта вода, пара чи повітря. Системи опалення поділяють на місцеві та центральні. На підприємстві застосовується система центрального водяного опалення низького тиску (температура води до 100°С).

Електробезпека.Електрозахисні засоби, призначені для захисту людей, котрі працюють з електроустановками, від ураження електричним струмом, від дії електричної дуги та електромагнітного поля. За призначенням електрозахисні засоби умовно поділяють на ізолювальні, огороджувальні та допоміжні.

На підприємстві використовують такі технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок при переході напруги на нормальні не струмоведучі чинники:

- захисне заземлення (це навмисне електричне об’єднання з землею або з її еквівалентом металевих не струмоведучих частин, котрі можуть опинитись під напругою). На підприємстві встановлено заземлювальний провідник – це провідник, що з‘єднує заземлювальні об‘єкти з заземлювачем.

- занулення – це навмисне електричне з‘єднання з нульовим захисним провідником металевих не струмоведучих частин, котрі можуть опинитися під напругою.

- захисне вимкнення – це швидкодіючий захист, котрий забезпечує автоматичне вимкнення електроустановки при виникненні небезпеки ураження струмом.

В монітори комп’ютерів, які використовуютьсяна підприємстві захисний екран вмонтовано в корпус виробником.

Проаналізувавши електробезпеку на підприємстві, відзначаємо:

- у приміщенні є устаткування в напіврозібраному стані, що може з'явитися причиною поразки робітника електрострумом;

- не в кожного робочого місця є підставки, що запобігають контакт робітника з землею;

- при ремонті електроприладів ремонтники не завжди відключають струмопровідні вузли устаткування;

- на деяких робочих місцях маються оголені проводи чи відкриті струмопровідні вузли;

- через проблеми з постачаннями електроенергії по місту у зимовий час були випадки раптового відключення електроенергії, що могло привести до виробничих травм.

Освітлення сприяє підвищенню продуктивності, покращує якість праці; створює відповідний психологічний тонус і викликає відповідний настрій і самопочуття; попереджує зорову та загальну втому; впливає на обмін речовин в організмі, серцево-судинну систему.

До освітлення пред’являється ряд гігієнічних вимог. Воно повинно бути достатнім, рівномірним, не повинно засліплювати очі, створювати надлишку контрастність на робочій поверхні.

Для створення нормального освітлення в приміщенні ТОВ «Нова Холдинг» у темний час доби, а також в тих приміщеннях, де не передбачено природне освітлення, встановлюється штучне.

На ТОВ «Нова Холдинг» застосовується загальне рівномірне освітлення приміщень. На робочих місцях деяких робітників (контролери-касири та ін.) вимагається підвищений рівень освітленості. В цьому випадку на ТОВ «Нова Холдинг» має застосовуватися комбіноване освітлення, а не тільки місцеве освітлення, як в даний момент.

При комбінованому освітленні освітленість робочих місць джерелами загального освітлення повинна складати не менш 10 % нормованої, але не менше 100 лк при люмінесцентних лампах і 30 лк – при лампах накалювання.

На ТОВ «Нова Холдинг» не передбачено аварійного освітлення, яке необхідне для часткового продовження роботи і евакуації людей у випадку раптового відключення чи виходу із строю робочого освітлення.

Необхідно встановити аварійне освітлення, яке б забезпечило освітленість робочих поверхонь, що потребують обслуговування при аварійному режимі, 5 %освітленості, нормованої для загального робочого освітлення, але не менш 2 лк в середині приміщення. Аварійне освітлення для евакуації людей повинно забезпечити мінімальну освітленість 0,5 лк на підлозі основних проходів та на сходах в приміщенні. Оскільки ТОВ «Нова Холдинг» є підприємством торгівлі, що застосовує метод торгівлі самообслуговування і має площу понад 180 м2, то необхідно встановити світлові указателі зеленого кольору з написом «Вихід», приєднаним до мережі аварійного освітлення.

На ТОВ «Нова Холдинг» з моменту відкриття жодного разу не проводилась перевірка освітленості. Необхідно купити прилад для вимірювання освітленості – люксметр, і не рідше одного разу на рік перевіряти освітленість в контрольних місцях виробничого приміщення.

Перетворення електричної енергії в теплову, ефективно використовується на підприємстві в різних нагрівальних приладах, в електричних мережах, супроводжується марним розсіюванням енергії в навколишнє середовище, та викликає їхній передчасний знос, а за певних умов може привести до аварій, вибухів і пожеж.

При працевлаштуванні працівників проводиться інструктаж з техніки пожежної безпеки. Відповідальним за дотримання правил пожежної безпеки є керівник підприємства. Відповідальність за протипожежний стан цехів, відділів, складів та інших об’єктів, а також за своєчасність виконання протипожежних заходів на них покладається на керівників відповідних підрозділів. Призначення відповідальних осіб за пожежну безпеку об’єктів на підприємстві оформлюється наказом керівника підприємства.

Пожежну небезпеку представляють світильники, що знаходяться в офісі підприємства.

Електрична лампа на підприємстві люмінесцентна, в якої температура на поверхні розрядних трубок звичайно не перевищує 40-50°С, також є лампа накалювання, температура на поверхні колб яких досягає 500°С а то й більш.

Внаслідок великої пожежної небезпеки лампи накалювання нерідко є причиною пожежі, що в багатьох випадках пов'язано з якістю світильників. До протипожежних заходів в електроосвітленні відноситься правильний вибір типів світильників у залежності від умов, в яких вони експлуатуються.

Пожежна небезпека залишених без догляду електричних приладів характеризується відносно швидким ростом температури нагрівання їхніх поверхонь. Одним із протипожежних заходів є забезпечення цих приладів автоматичними вимикачами, що не допускають їхнього перегріву, а також неспаленими підставками. Таким на підприємстві є електричний чайник. Він забезпечений приладом автоматичного вимикання і неспаленою підставкою.

Для захисту від струму короткого замикання і значних перевантажень електричних мереж на ТОВ «Нова Холдинг» застосовують плавкі запобіжники та автомати. На підприємстві застосовують трубчаті запобіжники серії ПР-2, НПН і НПР, у низьковольтних установках встановлюють запобіжники пробчаті з різьбою.

Найбільшу пожежну небезпеку представляє місцеве газове опалення.

На підприємстві встановлені пожежний зв'язок і сигналізація, що призначена для своєчасного повідомлення про виникнення пожежі. У ній використовується телефонний зв'язок і пристрій пожежної сигналізації з автоматичним пуском, що працює за схемою променевих установок. Основними елементами цих установок є оповіщувачі (датчики), встромлені в стіни споруди по території, вони призначаються для повідомлення про пожежу; прийомні апарати (станції), що забезпечують прийом сигналів від оповіщувачів; лінійні мережі проводів, що з'єднують оповіщувачі з прийомними апаратами й джерелом постачання електроенергії.

Для забезпечення пожежної безпеки на підприємстві обладнано спеціальне приміщення для паління.

Для розміщення первинних засобів пожежогасіння у виробничих, складських, допоміжних приміщеннях, будівлях, спорудах, а також на території підприємств встановлюються спеціальні пожежні щити, на яких знаходяться ті засоби пожежогасіння, які можуть застосовуватися в даному приміщенні, споруді, установці.

Кількість первинних засобів пожежогасіння для конкретних об'єктів встановлюється нормами технологічного проектування та галузевими правилами пожежної безпеки із урахуванням рекомендацій, викладених в правилах пожежної безпеки в Україні, які набули чинності з 01.09.95 р.

В приміщенні ТОВ «Нова Холдинг» встановлено 15 вуглекислих вогнегасників ОО2

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.023 сек.)