АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ознаки статевого дозрівання. Чинники ризику індивідуального розвитку

Читайте также:
  1. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Бар'єри як чинники, що заважають спілкуванню
  6. Виборчі системи: їх ознаки та різновиди
  7. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  8. Визначення понять “інфекція” та “інфекційний процес”. Характерні ознаки і періоди перебігу інфекційної хвороби
  9. Визначення рівня сукупного попиту у базовій моделі рівноваги на товарних ринках ADAS. Чинники сукупного попиту.
  10. Вимоги до виконання індивідуального навчально-дослідного завдання.
  11. Виникнення і перебіг АГ тісно пов'язані з наявністю факторів ризику.
  12. Властивості, ознаки та функції документа

 

Мета: ознайомити учнів з ознаками статевого дозрівання та чинниками індивідуального розвитку

 

У різні періоди системи організму розвиваються нерівномірно. У певний період якась система розвивається швидше, наприклад, фізичний ріст відбувається швидше у віці немовляти інтелектуальний розвиток - у дитини з 3 до 6 років. І саме для підліткового віку характерні зміни, що приводять до зрілості фізичної, психічної і статевої.

Підліток - це ще не доросла людина, але вже й не безпорадна дитина. В організмі людини з 11 до 20 років відбуваються фізіологічні процеси, які пов'язані з активністю залоз внутрішньої секреції та статевих залоз. Це період швидких змін. У цей час змінюються зріст. Це відбувається завдяки гормону росту - соматотропіну. Гормон (від гр. «збуджую») - біологічно активна речовина, що виробляється залозами в організмі кожної людини і має важливе значення для функціонування та розвитку організму.

Під дією цієї речовини організм починає швидко рости, збільшується м'язова маса, м'язи стають сильнішими та витривалішими до фізичних навантажень. Потрібну кількість гормонів організм має виробляти природним шляхом. Уживання гормональних препаратів можливе лише в разі серйозних порушень в організмі й лише за призначенням та під контролем лікарів.

Змінюються також пропорції і форма тіла, голос, перебудовується робота внутрішніх органів.

Показниками фізичного розвитку у підлітковий період є зміна зросту та маси тіла, які у хлопців і дівчат відбуваються по різному.

Вік Хлопці Дівчата
зріст, см маса тіла, кг зріст, см маса тіла, кг
12 років 151,3 42,1 152,5 41,7
13 років 158,6 46,9 158,1 46,4
14років 166,1 52,1 161,7 50,5

Якщо людина самостійно визначає рівень свого розвитку, стан свого здоров'я, покладаючись на свої відчуття, вона це робить суб'єктивно, тобто те що властиве лише конкретній особі. Якщо ж для такого оцінювання вона використовує якісь прилади, тоді оцінка має неупереджений об'єктивний характер, який існує незалежно від людської свідомості

Для самостійної суб'єктивної оцінки стану фізичної складової здоров'я можна використати характеристику самопочуття, сну, апетиту працездатності та настрою.

Самопочуття оцінюється за:

Ø відчуттям бадьорості або втоми;

Ø млявістю або гарним життєвим тонусом;

Ø наявністю (або відсутністю) болю чи неприємних відчуттів у якомусь органі чи ділянці тіла.

Здорова людина швидко засинає (упродовж 5-10 хвилин) і легко прокидається, після сну млявість швидко минає, з'являється відчуття бадьорості і свіжості. Безсоння, сонливість, поганий сон із повільним засинанням, утруднене прокидання, відчуття млявості, а також неспокійний сон (з перервами, головним болем, серцебиттям, неспокійними сновидіннями) свідчать про перевтому або початок захворювання.

Важливою характеристикою загального стану організму, повноцінності його життєдіяльності. Погіршення або відсутність апетиту свідчить про перевтому або початок захворювання. Часом відчуваються і печія, біль у ділянці живота (під грудьми).

Дуже важливий показник здоров'я є працездатність. При правильній організації розпорядку дня працездатність підвищується. Після активного відпочинку, зазвичай, вона теж стає вищою. Якщо втома довго відчувається після звичних фізичних навантажень, то це може вказувати на перевантаження або хворобливість.

Слід оцінювати й настрій, який може бути гарним і поганим.

Люди завжди оцінювали стан свого здоров'я лише за наявністю або відсутністю хвороби. Якщо хвороби не було, людина вважалася здоровою. Але людина може бути й у такому стані, який можна назвати ослабленим, тобто вже не здорова, але ще й не хвора. Ступінь ослаблення теж може бути різним. Оцінити його об'єктивно важко, а тому медики вирішили оцінювати стан організму і рівень його фізичного здоров'я кількісно - за певними показниками.

До об'єктивних показників стану здоров'я належать, зокрема, такі: частота пульсу, маса тіла, значення артеріального тиску, показники динамометрії кисті, життєва ємність легень. Деякі з них визначити досить просто - виміряти зріст і масу тіла, частоту пульсу. Інші з'ясує лише медичний працівник: лікар, медична сестра, фельдшер або лаборант. До речі, найточніше оцінити стан твого здоров'я та рівень індивідуального розвитку може лише лікар.

Кількісна оцінка дає змогу визначити рівень здоров'я, а також виявити слабку ланку в організмі. Особливо корисно порівнювати виміри не з нормативними показниками, а з показниками попередніх вимірювань, тобто порівнювати себе сьогоднішнього із собою, наприклад, минулорічним. Оцінка зміни власного організму з часом допоможе надалі зміцнювати його та робити висновок, наскільки успішно відбуваються його розвиток і зміцнення.

Для точної оцінки рівня індивідуального розвитку та здоров'я до лікаря необхідно звертатися двічі на рік.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)