АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕСТИ З СИСТЕМАТИКИ

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. Альфа-тестирование
  3. Бланк тестируемого______________________
  4. ВІДПОВІДІ на тести по ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ
  5. Данные тестирования студентов
  6. для проведения тестирования по учебной дисциплине «Конституционное право» в 2011–2012 учебном году
  7. Екс-президент підтримали протести
  8. Завдання 6.7. Тести
  9. Заполнения файла с вопросами для тестирования 1 страница
  10. Заполнения файла с вопросами для тестирования 2 страница
  11. Заполнения файла с вопросами для тестирования 3 страница
  12. Заполнения файла с вопросами для тестирования 4 страница

#

1. Для виду родини Papaveraceae відмічено: молочний сік жовтий; невеликі квітки з 4 жовтими пелюстками зібрані в несправжні зонтики. Це:

Чистотіл великий

Мачок рогатий

Мак снодійний

Мак дикий

Мачок жовтий.

Багаторічна, отруйна рослина. Молочній сік отруйний жовтий або жовтогарячий. Пагони прямостоячі, розгалужені, гіллясті, ребристі. Листя ліровидно-перисто- розсічене на округлі, глибоко надрізані зубчаті сегменти. Зверху листя яскраво-зелені, знизу – сизуваті. Квітки зібрані по 4-5 в несправжні зонтики. Пелюстки жовті, розташовані навхрест. Коробочка стручковидна, насіння чорне, блискуче з гребінчастим принасінником.

#

2. Рослина, що визначається має приймочку, утворену багатьма плодолистками і плід коробочку, яка розкривається маленькими отворами. Це рослина:

Chelidonium majus

Sanquisorba officinalis

Zea mays

Mentha piperita

Papaver somniferum

Плоди – кулясті сірувато-бурі коробочки з неповними перегородками. Розкриваються маленькими стулками під приймочкою. Насіння дрібне, ниркоподібне, сірувато-чорне або кремувате, виямчасте, містить до 40% жирної олії - Papaver somniferum

 

#

3. Однією із загальних ознак представників підродини Prunoidea родини Rosaceae є те, що у них плід:

Ягода

Гарбузина

Кістянка

Багатокістянка

Яблуко

Ознака представників підродини Prunoidea родини Rosaceae є наявність простого апокарпного або монокарпного плоду – кістянки. Одногніздий, однонасінний, нерозкривний плід, що складається з позаоплодня – екзокарпа, міжоплодня – мезокарпа, середоплодня – ендокарпа або кісточки.

#

4. У ефіроолійної рослини стебло чотиригранне, квітки з двугубим віночком, плід - ценобій. Ці ознаки характерні
для родини:

Polygonaceae

Papaveraceae

Lamiaceae

Solanaceae

Scrophulariaceae

Діагностичні ознаки родини Ясноткові (Lamiaceae) – стебло чотиригранне, листя навхрест супротивні, ефіроолійні залозки, віночок двугубий, плід – ценобій, що складається з 4 однонасінних горішків захищених чашечкою.

#

5. У квітці Adonis vernalis гінецей складається з багатьох вільних плодолистків, тобто він є:

Паракарпний

Апокарпний

Лізикарпний

Монокарпний

Синкарпний

Апокарпний гінецей – плодолистків, або простих маточок, декілька або багато, вони вільні або злегка зрослі.

#

6. Лист має плівчастий розтруб, що охоплює виямчасте стебло. Діагностичною ознакою якої родини є наявність таких видозмінених прилистків?

Розові

Гречкові

Злакові

Бобові

Пасльонові

Плівчасті прилистники зростаються в розтруб, що охоплює стебло. Діагностична ознака для родини Гречкових..

 

#

7. У разі видової ідентифікації Thymus serpyllum слід звернути увагу на наявність: верхівкових головчатих суцвіть, темних точкових залозок на нижній стороні листка, довгих волосків по краю основи, а також …

Повзучих пагонів

Пагонових колючок

Пагонів з шипами

В’юнких пагонів

Укорочених лежачих пагонів

У разі видової ідентифікації роду чебрець враховують для чебреця повзучого наявність повзучого частково здерев’янілого стебла, темних точкових залозок на нижній стороні листка, довгих волосків по краю основи пластинки. Квітки дрібні зібрані у верхівкові, щільні головчаті китиці.

 

#

8. У вишні садової головна вісь суцвіття вкорочена, квітконіжки приблизно однакової довжини, виходять як би з однієї точки. Це характерно для суцвіття:

Кошик

Колос

Китиця

Щиток

Зонтик

Зонтик – головна вісь сильно вкорочена, квітконіжки приблизно однакові, виходять як би з однієї точки (вишня, цибуля).Несправжній зонтик – чистотіл, щитковидний зонтик – багно. Зонтик відноситься до простих моноподіальних або ботричних суцвіть

#

9. Один з аналізованих соковитих плодів характеризується ефірноолійним екзокарпієм, губчастим мезокарпієм і эндокарпієм який сладається з великих мішечкоподібних соковитих клітин-мішечків, що щільно заповнюють гніздо. Який плід аналізували?

Кістянка

Ягода

Гарбузина

Цинародій

Гесперидій

Гесперидій або помаранча (цитрусові) – з верхньої зав'язі, шкірястий екзокарп, забарвлений в жовто-гарячий колір з ефіроолійними вмістилищами; мезокарп губчастий білий; ендокарп – з крупних соковитих клітин-мішечків, що щільно заповнюють гнізда. Відноситься до соковитих, багатонасінних, нерозкривних ценокарпних плодів

#

10. Суцвіття лепехи болотної оточене криючим листом (покривалом), а дрібні сидячі квітки компактно розташовані на потовщеній м'ясистій осі, що характерно для суцвіття;

Головка

Колос

Щиток

Початок

Зонтик

Початок – головна вісь видовжена, потовщена, м’ясиста, густо вкрита сидячими квітками, (лепеха). Здебільшого наявне покривало, утворене широким верхівковим листком.

#

11. Препарований апокарпний плід, у якого плоди з соковитим мезокарпієм і одним насінням, оточеним ендокарпієм, що здерев’янів. Цей плід:

Ценокарпна кістянка

Фрага

Однокістянка

Багатокістянка

Ягода

Однокістянка – простий апокарпний або монокарпний плід, що складається з екзокарпа - шкірястого позаоплодня, міжоплодня – мезокарпа та дерев’янистого середоплодня – ендокарпа або кісточки.

#

12. У дводомного чагарника гілки супротивні, з верхівковими колючками; плоди соковиті, чорні, з 3-4-кісточками, мають послаблюючу дію. Це:

Viburnum opulus

Sambucus nigra

Aronia rnelanocarpa

Rhamnus cathartica

Frangula аlnus

Плоди жостеру - ценокарпні кістянки кулясті, чорні, блискучі, з 3-4 кісточками, що не мають дзьобовидного носика. Насіння яйцевидне, близько 5 мм завдовжки, з глибокою борозенкою. Використовують плоди як послаблюючий засіб, при гастритах, подагрі, коліті. Рослина відноситься до родини жостерові Rhamnaceae.

#

13. Досліджувана рослина має кореневище, велике перисто-розсічене листя, на нижній стороні яких розташовані соруси із спорангіями. Це дає підставу віднести рослину до відділу:

Magnoliophyta

Eguisetophyta

Pinophyta

Lycopodiophyta

Polypodiophyta

Листя папоротей - називаються вайї. Вони суміщають функції асиміляції і спороношення, наростають верхівкою. Стробіли відсутні, спорангії зібрані на звичайному або спороносному листі в соруси, захищені іноді покривалом, або індузієм. Редуковане покоління – гаметофіт. Це зелені наземні або позбавлені хлорофілу підземні, зазвичай обох статей, пластинчасті заростки з ризоїдами. Архегонії знаходяться на їх верхній, черевній стороні, а антеридії розкидані по краях або в нижній частині. Сперматозоїди багатоджгутикові.

#

14. Як присипку для малюка педіатр порадив використовувати спори...

Pinus sylvestris

Ledum palustre

Calendula officinalis

Equisetum arvense
1

Lycopodium clavatum

Спори плауна Lycopodium clavatum дрібні, мають форму тетраедра, блідо-жовті, не змочуються водою, жирні і бархатисті на дотик.

#

15. Виявлено, що квітка має зигоморфний віночок, в якому розрізняються: одна верхня пелюстка- вітрило, дві бічних - весла, і дві пелюстки утворюють човник. Це вказує, що квітка відноситься до підродини метеликові родини...

Rosaceae

Brassicaceae

Fabaceae

Scrophulariaceae

Ranunculaceae

Віночок метеликовий, пристосований до запилення комахами, складається з 5 пелюсток: непарної, найбільшої, – вітрила, двох бічних – весел і двох пелюсток, зрощених верхівками або однією стороною, утворюючих човник, у човнику розміщуються зав'язь монокарпного гінецея і андроцей.

#

16. З досліджуваних представників родини Пасльонові плід ягода характерний для:

Datura innoxia

Nicotiana tabacum

Hyoscyamus niger

Atropa belladonna

Datura stramonium

Плід ягода характерний для Atropa belladonna - двухгнізда блискуча чорна ягода з фіолетовим соком і безліччю бурого ниркоподібного насіння. Ягода, як і всі частини рослини, отруйна! Відноситься до ценокарпних, соковитих, нерозкривних плодів.

#

17. Ефіроолійні залозки, які складаються з 8-ми секреторних клітин, розташованих в два ряди і чотири яруси, виявлені у більшості рослин родини:

Rosaceae

Apiaceae

Scrophulariaceae

Lamiaceae

Asteraceae

Ефірноолійна залозка типова для родини Asteraceae з ярусним розташуванням 8-ми секреторних клітин головки.

#

18. При дослідженні п'яти гербарних зразків лікарських рослин було визначено, що одна з них належить до родини бобових, а саме:

Hyoscyamus niger

Datura stramonium

Solarium dulcamara

Glycyrrhiza glabra

Atropa belladonna

До родини бобові відноситься Glycyrrhiza glabra(солодка), а також Astragalus dasyanthus (астрагал), Mellilotus officinalis (буркун), Ononis arvensis (вовчуг), Robinia pseudoacacia (робінія) Thermopsis lanceolata (термопсис).

#

19. Серед рослин листяного лісу переважали однодомні високі дерева, покриті товстою темно-сірою корою з глибокими тріщинами. Листя короткочерешкові, перистолопастеві. Плоди - жолуді. Отже, домінуючий вид:

Quercus robur

Aesculus hippocastanum

Robinia pseudoacacia

Тilia cordata

Betula verrucosa

До родини букові відноситься дуб - Quercus robur.

#

20. На польовій практиці студент виявив рослину, що має суцвіття з віссю, що дископодібно розрослася, сидячими квітками і листковою обгорткою, тобто це суцвіття:

Качан

Головка

Кошик

Колос

Китиця

Кошик – головна вісь горизонтально розросла у спільне ложе суцвіття, оточене листками обгортки; квітки дрібні, сидячі з характерними типами віночків (айстрові). Відносяться до простих моноподіальних або ботричних суцвіть.

 

#

21. Крупна морська водорость бурого кольору із стовбурцем, ризоїдами і листовою частиною, багатою альгінатами і йодом, віднесена до роду:

Chlamydomonas

Laminaria

Spirogira

Chlorella

Ulothrix

Ламінарія – поширена в північних морях, бентоносна морська водорость містить полісахарид ламінарин, маніт, фруктозу. білки, вітаміни, йодисто-бромисті солі, калій, натрій, кальцій, магній, фосфат, альгінову кислоту, альгінати, мікроелементи.

#

22. При дослідженні гербарних зразків лікарських рослин визначили, що одна з них належить до родини Asteraceae. Це рослина:

Arctium lappa

Cassia acutifolia

Rubus idaeus

Atropa belladonna

Urtica dioica

Лопух великий -Arctica lappa дворічник заввишки 60-200 см. Використовують коріння, листя як сечогінний, потогінний, дезинфікуючий засіб. До родини Asteraceae відносяться: Calendula officinalis – календула, Inula helenium – оман, Tussilago farfara – підбіл, Tanacetum vulgare – пижмо звичайне, Chamomilla recutita – ромашка лікарська, Arnica montana – арніка гірська, Centaurea cyanus – волошка синя, Achillea millefolium – деревій, Echinacea purpurea – ехінацея, Taraxacum officinale – кульбаба.

#

23. У суцвітті багна болотного головна вісь сильно вкорочена, вузли зближені, квітконіжки майже однакової довжини. Отже, це суцвіття:

Зонтик

Головка

Колос

Завиток

Сережка

Зонтик – головна вісь сильно вкорочена, квітконіжки приблизно однакові, виходять як би з однієї точки (вишня, цибуля). Відносится до простих моноподіальних суцвіть.

#

24. У берези суцвіття складні, мають пониклу головну вісь, яка несе дихазії з одностатевих квіток. Отже, суцвіттям берези є:

Головка

Качан

Колос

Китиця

Сережка

Сережка – головна вісь поникла, опадаюча, квітки сидячі, одностатеві (верба, тополя).

#

25. Однорічна трав'яниста рослина родини Polygonaceae має сланкі, лежачі стебла завдовжки до 50см. Листя прості, короткочерешкові, еліптичні, з прозорим, довгасто-загостреним розтрубом. Квітки дрібні, білі, розташовуються по 2-5 в пазухах листя. Плід-маленький чорний горішок.

Polygonum bistorta

Rumex acetosa

Polygonum hydropiper

Polygonum aviculare

Polygonum persicaria

Діагностичною ознакою Polygonum aviculare є наявність розтруба довгасто-загостреного, майже до основи прозоро-сріблястого. Квітки по 2-5 у пазухах листків.

#

26. У ряду рослин, що вивчаються, виявлені загальні ознаки плодів: розпадаються на два звисаючих мерикарпія, мають поздовжні реберця з провідними пучками і міжреберні заглиблення з ефіоолійними канальцями. Отже, ці рослини відносяться до родини:

Apiaceae

Lamiaceae

Papaveraceae

Solanaceae

Linaceae

Apiaceae – плід вислоплідник. Схизокарпний плід – вислоплідник або мерикарпій, найчастіше розділяється на пару однонасінних, нерозкривних напівплодиків – мерикарпіїв, які у певних видів звисають на вилчасто розгалуженому, нитковидному карпофорі. На поверхні оплодня помітні 5 поздовжніх первинних ребер, де проходять провідні пучки. В борозденках між ребрами проходять схизогенні ефіроолійні канальця.

#

27. У рослини покритонасінних з родини бобові стебло до 100 см, кореневище добре розвинене, з коренями, що глибоко проникають, мережею вертикальних і горизонтальних столонів. Листя непарно-перисто-складні, з 5 або 7 парами яйцевидних, залозисто-волосистих листочків. Суцвіття — пухка пазушна китиця. Квітки блідо-фіолетові. Боби не розкривні. Це:

Glycyrrhiza glabra

Melilotus officinalis

Astragalus dasyanthus

Robinia pseudoacacia

Ononis arvensis

Це рослина Glycyrrhiza glabra.

#

28. Для монокарпного гінецея характерно:

Плодолистків багато, зрощені

Плодолистків два, вільні

Плодолистків багато, вільні

Плодолистків два, зрощені

Плодолисток один, вільний

Монокарпний або простий апокарпний гінецей – плодолисток один, він утворює просту одноплодолистикову маточку з одногніздою зав’яззю (G1).

#

29. Для гербаризації було заготовлено рослину, яка зростає в засушливих місцях. При мікроскопії листа встановлено, що він має епідерму з товстими, здерев’янілими оболонками, покриту товстою кутикулою, продихи в криптах. Епідерма багаторядна з внутрішніми водонакопичуючими шарами. До якої екологічної групи відноситься дана рослина?

Мезофіти

Сціофіти

Гігрофіти

Гідрофіти

Ксерофіти

Ксерофіти ростуть в умовах постійного або сезонного дефіциту вологи. У багатьох ксерофітів листя має невелику пластинку, клітини епідерми дрібні, з потовщеними оболонками. Зменшення транспірування у ксерофітов здійснюється завдяки згортанню листових пластинок, густому опушенню з волосків, розташування продихів в поглибленнях – криптах, наявності товстої кутикули

#

30. Плід аналізованої рослини зернівка, жіноче суцвіття - початок. Квітки - з довгими стовпчиками і рильцями, які використовуються як жовчогінний, сечогінний та кровоспинний засіб. Яка це рослина?

Avena sativa

Secale cereale

Zea mays

Oryza sativa

Triticum aestivum

Zea mays – квітки роздільнополі рослини однодомні. Чоловічі двохквіткові колоски зібрані у верхівкову волоть. Жіночі одноквіткові колоски утворюють щільні початки, обгорнені блідо-зеленими піхвовими листками.

#

31. Біла акація після цвітіння утворює сухий багатонасінний плід, що розкривається. Він утворений одним плодолистком, який відкривається по двох швах, - черевному і спинному. Як називається такий плід?

Стручок

Листовка-

Біб

Стручечок:

Крилатка

Біб – сухий багатонасінний, який розкривається по черевному і спинному швах, насіння багато, зрідка – одне, вони прикріплюються до стулок уздовж черевного шва (горох, соя, робінія, термопсис). Буває соковитим, членистим. Відноситься до простих апокарпних або монокарпних.

#

32. При мікроскопії підземних органів виду родини Asteraceae, в корі виявлені членисті молочники з анастомозами, що містять білий латекс, що характерний для:

Tussilago farfara

Achillea millefolium

Artemisia absinthium

Helianthus annuus
1

Taraxacum officinale

Вегетативні органи представників підродини Язичкові або Латукові мають членисті молочники з анастомозами, що містять білий латекс, що характерно для Taraxacum officinale.

#

33. Навесні, серед міських дерев виділяється медонос родини Бобові, що має пониклі грони білих ароматних квіток, перистоскладним листям з колючками-замість прилистків. Це:

Aronia melanocarpa

Robinia pseudoacacia

Tilia cordata

Quercus robur

Armeniaca vulgaris

Robinia pseudoacacia культивується як декоративна рослина і медонос. Листя непарноперисте, листочки овальні, знизу сірувато-зелені, прилистки видозмінені в колючки або відсутні, квітки зібрані в пазушні кисті, біб багатонасінний, такий, що розкривається, довгасто-лінійний. злегка зігнутий, сплюснутий, звужений до верхівки, з крилоподібним черевним швом і коротким носиком.

 

#

34. Яка з перерахованих нижче рослин відноситься до родини Вересові?

Urtica urens

Primula officinalis

Arctostaphylos uva-ursi

Rhodiola rosea

Erysimum canescens

Відноситься до родини Вересові - Arctostaphylos uva-ursi - мучниця,а також Ledum palustrе- багно звичайне, Vaccinum vidis idаea - брусниця, Vaccinum oxycoсcus - журавлина болотна, Vaccinum myrtillus - чорниця звичайна.

 

#

35. Для суцвіть валеріани лікарської характерно те, що на добре розвиненій головній осі знаходяться осі подальших порядків, які несуть дихазії, розташовані приблизно на одному рівні, що розгалужуються. Отже, суцвіттям у валеріани лікарської є:

Складний зонтик дихазіїв

Простий щиток дихазіїв

Складний щиток дихазіїв

Щитковидна волоть дихазіїв

Зонтиковидна волоть дихазіїв

Суцвіття валеріани лікарської – квітки дрібні, запашні, зібрані в щитковидну волоть дихазіїв.

#

36. Багато видів орхідей є типовими рослинами вологого тропічного лісу. Вони поселяються на інших рослинах, переважно деревовидних, самостійно харчуються, але не паразитують. Їх називають:

Ефемероїдами

Ефемерами

Епіфітами

Паразитами

Напівпаразитами

Епіфіти – автотрофні рослини, які ростуть на інших рослинах, але використовують їх тільки як субстрат для прикріплення, харчуючись самостійно, добуваючи воду і поживні речовини з навколишнього середовища.

#

37. Встановлено, що однією із загальних ознак Arctostaphylos uva ursi, Vaccinium vitis idaea, Vaccinium myrtillus є те, що плід у них:

Вислоплідник

Коробочка

Ягода

Кістянка

Листівка

Ягода – плід, відноситься до соковитих. багатонасінних нерозкривних плодів. Може утворюватися з верхньої чи нижньої зав’язі. Мезокарп і ендокарп більш – менш однородні, а екзокарп шкірястий.

#

38. При мікроскопічному дослідженні виявлена комплексна тканина, що складається з прозорих живих клітин з потовщеними зовнішніми кутинізованими клітинними стінками, продихами, трихомами. Ця тканина:

Перидерма

Кірка

Веламен

Ризодерма

Епідерма

Епідерма зазвичай одношарова, рідше – багатошарова комплексна тканина, що виконує захисну і регуляторно-секреторну функції: захищає рослину від температурних коливань. механічних і інших пошкоджень, регулює транспірацію,. газообмін і зовнішню секрецію.

 

#

39. При порівняльному аналізі листя рослин родини Polygonaceae встановлено, що їх загальною ознакою є наявність:

Розтруба

Піхви

Філоїдов

Вусиків

Колючок

Розтруб – прилистки, які зрослися у вигляді розширеної трубки що охоплює стебло(наприклад у видів родини.Polygonaceae).

#

40. При встановленні типу плоду Hypericum perforatum відмічено: плід ценокарпний, сухий, розкривається стулками і містить велику кількість насіння. Отже, плодом Hypericum perforatum є:

Багатогорішок

Багатолистівка

Ценобій

Листівка

Коробочка

Коробочка – відноситься до сухих, багатонасінних, розкривних плодів. Утворюється з верхньої чи нижньої зав’язі. Число гнізд, перегородок стулок, зубчиків, а також швів чи ребер на оплодні здебільшого відповідає кількості плодолистиків

#

41. Суцвіття подорожника (колос) і кукурудзи (качан) об'єднує те, що в них сидячі квітки знаходяться на добре розвиненій головній осі, наростаючий моноподіальний, що властиво суцвіттям:

Ботріоїдним складним

Агрегатним

Цимоїдним

Тирси

Ботріоїдним простим

Прості моноподіальні, або ботричні, суцвіття бувають відкриті (невизначені) чи закриті (визначені), з квітками сидячими чи на квітконожках. Моноподіальне галуження – верхівкова брунька забезпечує поступове наростання головної осі, а бічні осі розвинені слабше і не перевищують головну вісь. До них відносяться: китиця, колос, початок, сережка, зонтик, щиток, головка, кошик.

 

#

42. Однією з важливих діагностичних ознак для визначення видів сосни є кількість хвоїнок на вкорочених пагонах. У сосни звичайної їх:

Багато

П'ять

Вісім

Три

Дві

У сосни звичайної вкорочені пагони несуть по дві твердих, колючих, сизувато-зелених хвоїнок. У сосни европейської – 5 спрямованих догори хвоїнок.

#

43. У досліджуваної рослини плід схизокарпний коробочковидний. що розпадається при дозріванні на три мерикарпії, що розкриваються. Цей плід:

Вислоплідник

Гесперидій

Калачик

Регма

Ценобій

Регма – відноситься до ценокарпних, сухих, роздрібнених плодів, що розпадаються (схизокарпні). Регма, або члениста коробочка – мерикарпії водночас розкриваються по вертикальному шву; половинки стулок скручуються розкидаючи насіння і опадають, залишаючи в центрі плоду колонку (родина Молочайні).

#

44. При ідентифікації плоду Datura виявлено, що це:

Ягода в оранжевій чашці

Блискуча чорна ягода

Шипувата чотиристулкова коробочка

Глечикоподібна коробочка з кришечкою

Соковитий кулястий цинародій

Datura – плiд шипувата чотиристулкова коробочка.

#

45. При морфологічному аналізі плоду встановлено, що це сухий ценокарпний, багатогніздний, багатонасінний плід, що розкривається по швах стулками. Цей плід:

Коробочка

Багатолистянка

Листянка

Біб

Стручок

Стручок – сухий ценокарпний плід, що утворюється двома плодолистиками з верхньою зав’яззю, що зростаються краями і формують «рамку» з несправжнюю плівчастою перегородкою і насінинами, розташованими на ній з обох сторін в один чи декілька рядів.

#

46. Порівняння представників різних родин показало, що зонтиковидне суцвіття з покривалом, просту оцвітину, плід коробочку і підземний орган - цибулину мають види родини:

Rosaceae

Fabaceae

Alliaceae

Solanaceae

Brassicacea

Родина Alliaceae цибулеві – підземний орган – цибулина. Листя порожнисте, трубчасте або плоске, сидяче, з піхвою, зонтиковидне суцвіття з плівчастим покривалом.Рослина з характерним запахом. Підземні органи – цибулина чи кореневище. Стебло безлисте (квіткова стрілка) часто порожнисте, здуте.

#

47. Відібраний монокарпний однонасінний плід, у якого ендокарп твердий, склерифікований, а мезокарп - соковитий. Це плід:

Ягода

Коробочка

Однокістянка

Стручок

Боб

Однокістянка –монокарпний, плід-кістянка з однією кісточкою.

#

48. У досліджуваної рослини квітка зигоморфна, віночок метиликового типу. Це рослина:

М'ята перцева

Шипшина

Валеріана лікарська

Кропива дводомна

Буркун лікарський

Буркун лікарський- віночок метеликового типу, пристосований до запилення комахами, складається з 5 пелюсток: непарної найбільшої – вітрила або прапора, двох бічних – весел або крил, і двох пелюсток, що зростаються верхівкою або однією стороною і утворюють човник. У човнику розміщується монокарпний гінецей і андроцей з 10 тичинок. Вони вільні або однобратні – зрослі в неспаяну в горі трубку, або частіше двобратні, коли одна тичинка вільна, а 9 зростаються приблизно до середини в косо або прямо зрізану трубку.

 

#

49. При дослідженні п'яти гербарних зразків лікарських рослин було визначено, що одна з них належить до родини Бобові, а саме:

Melilotus officinalis

Atropa belladonna

Datura stramonium

Solanum dulcamara

Hyoscyamus niger

До родини Бобові відноситься Melilotus officinalis.

#

50. У суцвітті гвоздики головна; вісь закінчується квіткою, під якою, - утворюються дві протистоячі осі, кожна з яких закінчується квіткою, під якою знову утворюються дві протистоячі осі з квітками. Як називається це суцвіття?

Тирс

Плейохазій
0

Монохазій

Дихазій

Завиток

Дихазій – тип симподіального галуження, коли з двох супротивних бічних бруньок під недорозвиненою верхівковою утворюються два рівноцінні бічні пагони. Дихазій, розвилка, півзонтик – цимозне суцвіття з дихазіальним типом галуження; під верхівковою квіткою головної осі розвиваються дві супротивні осі бічного порядку, які також завершуються верхівковими квітками.

#

51. Листя чергове, черешкове, перистоскладне, з прилистками. Квітки метеликового типу зібрані в суцвіття китиця. Плід - біб. До якої родини належить рослина?

Lamiaceae

Apiaceae

Solanaceae

Fabaceae
0

Brassicaceae

Родина Fabaceae - діагностичні ознаки родині Бобові - коренева система стриженева з бульбочками азотфіксуючих бактерій. Листки складні, зрідка прості з прилистками, почергові або супротивні. Іноді частини листка видозмінюються у вусики або колючки; квітки з приквітниками, зібрані в китицю, колос. головку, чи зонтик. Віночок метеликового типу, плід - біб.

#

52. Для отримання ефірної олії використовують плід рослини з родини Рутові із залозистим жовтогорячим екзокарпом, білим губчастим мезокарпом і соковитим ендокарпом, що розрісся. Як називається такий плід?

Піренарій

Гарбузина

Стручок

Коробочка

Гесперидій

Гесперидій, або помаранча (цитрусові) – утворюється з верхньої зав'язі, екзокарп шкірястий, жовтогорячий, з ефірноолійними вмістищами; мезокарп губчастий білий; ендокарп – з крупних соковитих клітин.

#

53. Згідно морфологічного аналізу Rheum palmatum має суцвіття моноподіальне складне, на головній осі - бічні осі, що несуть квітки на квітконіжках однакової довжини. Що це за суцвіття?

Складна волоть

Одностороння волоть

Складний колос

Складний щиток

Складний зонтик

Волоть – постійно наростаюча вісь галузиться і осі наступних порядків несуть китиці (складна китиця) або щитки (щиткоподібна волоть). Волоть відноситься до складних моноподіальних або ботричних суцвітть.

#

54. Яка з відмічених нижче рослин має плід - яблуко?

Горобина звичайна

Шипшина травнева

Слива звичайна

Черемха звичайна

Мигдаль звичайний

Яблуко утворююється у розоцвітних (підродина яблуневі) з нижньої п’ятигніздої зав’язі та розрослого соковитого гіпантія, тобто є несправжнім плодом. У ягодоподібного яблука гнізда відділені хрящуватимими, шкірястими стінками, містять одну насінину, чи декілька. У кістянковидного яблука стінки 2-5 гніздної зав’язі перетворюються в кам’янисті покриви насінини (глід).

#

55. У однорічної рослини родини Asteraceae листки трироздільні, кошики верхівкові з трубчастими квітками, сім'янки плоскі, чіпкі, завдяки наявності 2-3-х щетинистих зубців. Це:.

Chamomilia recutita

Echinacea purpurea

Bidens tripartita

Centaurea су anus

Artemisia vulgaris

Череда трироздільна – однорічник заввишки 15-100 см. Стебла прямостоячі, бічні пагони супротивні, голі, іноді злегка опушені, зелені чи фіолетові. Кошики по 1-3 на верхівкових пагонах. Квітки дрібні, жовто-коричневі, трубчасті. Приквітники ланцетні, сім’янки волосисті, сплющені на верхівці з 2-3 остями, які як і край сім’янки, вкриті гострими емергенцами, направленими вниз.

#

56. У рослинницькому господарстві вирощуються лікарські ефірноолійні рослини, які дико в Україні не зростають, а саме: Mentha piperita, Ortosiphon stamineus, а також:

Thymus serpyllum

Origanum vulgare

Salvia officinalis

Leonurus cardiaca

Leonurus quinquelobatus

Шавлія лікарська – Salvia officinalis батьківщина Середземномор'я. Культивується в тропічних і субтропічних, помірних широтах. Напівчагарник. Стебло гіллясте, густоопушенне, сіро-зелене. Листя подовжено-овальне, комірчасто-зморшкувате, Край мілко-городчатий. Квітки сині, фіолетові, утворюють верхівкове колосовидне суцвіття. Чашка і віночок двогубі.

#

57. При морфологічному аналізі суцвіть встановлено, що його квітки прикріплені до однієї осі на різних рівнях, але за рахунок різної довжини квітконіжок розташовані в одній площині і утворюють:

Щиток

Кошик

Колос

Зонтик

Головку

Щиток – головна вісь добре розвинена, чи трохи вкорочена, квітки почергові, квітконіжки у нижніх квіток довші, ніж у верхніх, через що квітки знаходяться майже на одному рівні (груша, глід).

 

#

58. Досліджувана рослина – дерево, листя протилежні, довгочерешкові, пальчатоскладні без прилистків. Квітки зібрані в прямостоячі пірамідальні волоті. Плід – куляста коробочка з шипами і однією насіниною. Ці ознаки вказують на приналежність рослини до родини.

Rutaceae

Apiaceae

Rhamnaceae

Hippocastanaceae

Fabaceae

До родини гіркокаштанові – Hippocastanaceae: відносяться дерева або кущі з пальчастоскладними листям на довгих черешках. Суцвіття верхівкові конусовидні тирсоїдні китиці або волоті. Плід – тристулкова шкіряста коробочка, вкрита гачкуватими шипами. Насіння одне округле, напівсферичне або приплющене, темно-коричнева, блискуче зі світлою плямою.

#

59. При екологічному моніторингу міських околиць не виявлені лишайники, що свідчить про.

Надлишок вологи

Недолік живильних речовин

Хімічне оточення

Недолік вологи

Недолік освітлення

Лишайники – відділ царства грибів, своєрідна група симбіотичних нижчих організмів, що складаються з грибів та водоростей. Їх тіло, або слань має різне забарвлення, анатомічну будову і три морфологічні типи: накипні, листуваті, кущисті.

 

#

60. Порівняльний аналіз 5 лікарських рослин родини Fabaceae показав, що у 4 з них листя трійчастоскладне, а перистоскладне листя має.

Phaseolus vulgaris

Ononis arvensis

Melilotus officinalis

Thermopsis lanceolata

Robinia pseudoacacia

Робінія звичайна (біла акація) – Robinia pseudoacacia – має непарноперистоскладні листки, листочки овальні, гострі на верхівці, зісподу сіруватозелені. Прилистки видозмінені в колючки або відсутні. Квітки зібрані в пониклі відкриті пазушні квітки.

#

61. Ранньою весною на полі з'явилися бурі членисті пагони із спороносними колосками і мутовками зредукованих листочків, зрощених в піхву. Ці ознаки властиві спороносним пагонам.

Папоротям

Мохам

Хвойним

Хвощам

Плаунам

Хвощ польовий – багаторічна рослина має спороносні пагони, що з’являються весною, рожево-бурі, соковиті зазвичай нерозгалужені, членисті, закінчуються спороносним колоском. Після дозрівання і розсіювання спор весняні пагони відмирають, а з кореневища виростають однорічні неплідні літні вегетативні пагони.

#

62. При розгляданні під лупою квіток кукурудзи, зібраних в суцвіття початок, встановлено, що квітки.

Жіночі

Беспокровні

Чоловічі

Безстатеві

Двостатеві

Жіночі одноквіткові колоски утворюють щільні пазушні початки, обгорнені блідо-зеленими піхвовими листками. Для кукурудзи характерні одностатеві квітки, рослини однодомні. Чоловічі двоквіткові колоски зібрані у верхівкову волоть, мають широкі, загострені пухнасті колоскові луски.

#

63. Рослина родини Гречкові має густе прямостояче колосовидне суцвіття, ланцетне листя з бурою підковоподібною плямою; розтруби червонувато-бурі, війчасті по краю. Ці ознаки дозволяють припустити, що дана рослина.

Гірчак зміїний

Щавель кінський

Спориш

Гірчак почечуйний

Гречка посівна

Гірчак почечуйний –листки видовжено-ланцетні, із клиновидною основою, рідкоопушені щетинистими пучкуватими волосками. На верхній стороні листка посередині помітна бура пляма у вигляді підкови. Розтруби червонуваті, вузькі, щільно охоплюють стебло, коротко-притиснуті волосисті, по краю без лопатей з довгими війками.Листки не мають пекучого смаку на відміну від водяного перцю. Стебло висхідне, реберчасте, вилчасто-галузисте, із сильно здутими вузлами антиціанового кольору. Колосовидні китиці верхівкові, прямостоячі, густі, короткі.

#

64. У харчової рослини, що вивчається, з родини Polygonaceae стебло червонувате, листя серцевидно-стріловидні, плід – тригранний горіх. Це рослина.

Polygonum persicaria

Fagopyrum esculentum

Polygonum bistorta

Polygonum aviculare

Rumex confertus

Гречка справжня – стебло червонувате, листя трикутно-серцевидні або стрілоподібні, злегка м'ясисті. Суцвіття щитковидна волоть. Квітки рожеві, диморфні: одні – з короткими стовпчиками, довгими тичинками, інші – з довгими стовпчиками, короткими тичинками (явище гетеростилії).Плоди – гостро-тригранні горішки.

#

65. Препаровані квітки конвалії звичайної мають 6 зрощених білих пелюсток, зрощених в кулясту дзвоникувату оцвітину. Що це за оцвітина?

Подвійна

Подвійна з вінчиковидною чашкою

Подвійна з чашечковидним віночком

Проста чашечковидна

Проста віночковидна

Оцвітина – Perigonium (P),буває простою або однорідною, якщо складається з одинакових листочків: чи то зелених непоказних, тоді оцвітина чашечковидна або монохламідна (PCa) чи то яскраво забарвлених або білих, тоді оцвітина віночковидна чи монохламідна(Рсо).

#

66. У рослини, що аналізується є коренеплід, стебла ребристо-борознисті, порожнисті; листя багато разів перисторозсічені, черешок з піхвою; суцвіття – складний зонтик; плід – вислоплідник з ефірноолійними канальцями в оплодні. Такі ознаки характерні для рослин родини:

Apiaceae

Scrophulariaceae

Solanaceae

Brassicaceae

Fabaceae

Родина селерові – Apiaceae. Це одно-, дву-, і багаторічні трави, зрідка – напівчагарники і чагарники. Стебла ребристі, порожнисті. Листя без прилистків, з широкою плівчатою піхвою та перистою пластинкою, розчленованою у різній мірі. Нижні листки зібрані в прикореневу розетку, стеблові – чергові або супротивні, черешкові або сидячі. Суцвіття – складний зонтик. Схизокарпний плід – вислоплідник, або двомерикарпій, розділяється на пару односім'яних напівплодиків, що не розкриваються, – мерикарпіїв, які звисають у певних видів на ниткоподібному карпофорі. На поверхні оплодня помітні 5 поздовжніх первинних ребер, де проходять провідні пучки. В борозенках між ребрами проходять схизогенні ефірноолійні канальці.

#

67. В результаті морфологічного дослідження квітки капусти качанної встановлено, що з шести тичинок – чотири довгі, а дві – короткі, тобто андроцей:

Двобратній

Багатобратній

Однобратній

Чотирисильний

Двусильний

Андроцей чотирисильний – чотири тичинки внутрішнього кола довші за дві, що у зовнішньому колі.

#

68. Квітка покритонасінних рослин після подвійного запліднення перетворюється на плід. Яка частина квітки неодмінно бере участь у формуванні плоду?

Андроцей

Квітконіжка

Віночок

Чашка

Гінецей

Гінецей - Gynoeсеum(G) –сукупність маточок, плодолистків, меризм або карпел(мегаспорофілів) жіночих репродуктивних частин, що містять насінні зачатки і займають центральне положення у квітці.

#

69. З розглянутих видів родини Rosaceae плід цинародий має.

Rosa canina

Fragaria vesca

Potentilla erecta

Rubus idaeus

Pyrus communis

Цинародій відноситься до збірних або складних апокарпних плодів, утворенний за участю квітколожа чи гіпантія і вважається несправжнім плодом. Плодики – горішки лежать вільно, компактно у бокаловидному гіпантії (шипшина).

#

70. У квітках Melilotus officinalis 10 тичинок з яких одна вільна, а 9 – зрощених в трубку, тобто, андроцей.

багатобратній

однобратній

двосильный

двобратній

дев'ятисильний

Двобратний андроцей – одна тичинка вільна, а 9 зростаються приблизно до середини в косо або прямо зрізану трубку (родина бобові)

#

71. З даних зразків лікарських рослин до родини Rosaceae відноситься лише.

Polygonum persicaria

Melilotus officinalis

Conium maculatum

Capsella bursa-pastoris

Crataegus sanguinea

До родини Rosaceae відноситься Crataegus sanguineа- глід, Rubus idaeus –малина, Potentilla erecta – калган, перстач прямостоячий, Sanqusorba officinalis – родовик лікарський, Fragaria vesca - суниця, Rosa canina – шипшина собача, Aronia melanocarpa аронія чорноплода, Sorbus aucuparia - горобина, Pyrus communis – груша, Ceresus vulgaris – вишня.

#

72. Зібрана отруйна рослина, що відноситься до родини селерові, -..

Erysimum canescens

Capsella bursa-pastoris

Glaucium flavum

Cicuta virosa

Rubus idaeus

Віх отруйний або Цикута отруйна – отруйна рослина! Стебло голе, порожнисте, галузисте. Листки чергові, двічі-тричі-перисто-розсічені на лінійно ланцетні гостропилчасті. сегменти. Черешки м'ясисті, соковиті, солодкуваті. при вживанні викликають смертельне отруєння Кореневище товсте, спочатку щільне, округле, а восени – видовжене: міжвузля вкорочені порожнисті з горизонтально-поперечними перетинками.

#

73. Морфологічне дослідження рослин родини капустяні показало, що їх дрібні квітки зібрані зазвичай в суцвіття..

Качан, колос

Щиток, зонтик

Китиця, волоть

Головка, кошик

Складний зонтик, складний щиток

Для родини капустяні Brassicaceae характерні суцвіття безлисті, верхівкові, китицеподібні, щитковидні, волотисті, головчасті, колосовидні.

#

74. На вологому лузі заготовлено багаторічну трав'янисту рослину родини Polygonaceae, що має потовщене горизонтальне, змієподібне кореневище і верхівкові колосовидні суцвіття з дрібних рожевих квіток. Це

Polygonum aviculare

Polygonum persicaria

Polygonum hydropiper

Polygonum bistorta

Rumex acetosa

Гірчак зміїний – стебла прямостоячі. Листя прикореневої розетки великі, з довгими крилатими черешками, довгасто-яйцевидні, верхівка гостра до основи звужені. Колосовидні суцвіття верхівкові, густі, щільні, циліндичні або овальні, з плівчастими загостреними приквітками.

#

75. Листки виду родини Ericaceae чергові, короткочерешкові, шкірясті, еліптичні або оберненояйцевидні, з виїмчастою верхівкою, загнутими вниз краями, зверху темно-зелені, зісподу – блідо-зелені з темними точковими залозками. Це.

Arctostaphylos uva-ursi

Vaccinium vitis-idaea

Vaccinium oxycoccus

Vaccinium myrtillus

Ledum palustre

Брусниця звичайна (Vaccinium vitis-idaea) – вічнозелений напівкущ 5-25 см висотою, з тонким повзучим кореневищем і прямим стебло, листки шкірясті, короткочерешкові, із загнутим вниз краями. еліптичні і обернено-яйцевидні з тупою або виїмчастою верхівкою; зверху темні, знизу – блідо-зелені, з темними залозками.

#

76. У суцвіттях представників Asteraceae виявлені всі вказані типи квіток, окрім.

Лійкоподібні

Трубчастих

Язичкових

Несправжньоязичкових

Двогубих

У суцвіттях Asteraceae виділяється 4 типи квіток трубчаті, язичкові, неспражньоязичкові, лійковидні. У кошиках квітки Asteraceae можуть бути усі язичкові (кульбаба, цикорій); усі трубчасті (цмин, череда, полин, пижмо); крайові квітки – несправжньоязичкові, маточкові або нестатеві; серединні трубчасті (деревій, соняшник, хамоміла, ехінацея, календула); крайові – лійкоподібні, нестатеві, серединні трубчасті (волошка).

#

77. Встановлено, що в початку кукурудзи квітки.

Двостатеві

Чоловічі

Жіночі

Безстатеві

Двопокривні

Кукурудза звичайна – жіночі одноквіткові колоски утворюють щільні пазушні початки, обгорнені блідо-зеленими піхвовими листками.

#

78. У цимозному суцвітті Chelidonium majus головна вісь з верхівковою квіткою вкорочена, а декілька квітконосних бічних осей однакової довжини розміщені кільцем. Це суцвіття -.

Головка

Несправжній зонтик, або плейохазій

Справжній зонтик

Складний зонтик

Завиток

Плейохазій (багатопроменевий верхоквітник) один із видів цимозних суцвіть, головна вісь якого закінчується квіткою, а нижче квітки відходить кілька осей другого порядку, що переростають головну вісь і також закінчуються квітками або елементарним суцвіттям (складний плейохазій).

#

79. Capsella bursa-pastoris – однорічник, у якого прикореневе листя перистороздільні, а плоди?

Складні, плід – членистий стручок

Лопатеві, а плід – округлий стручок

Розсічені або роздільні, а плід – обернено-трикутно-серцевинний стручечок

Цілісні, плід – циліндричний стручок

Хвилясті, плід – крилатий стручок

Листя прикореневої розетки перисто-роздільне, з гострими, трикутними, суцільнокрайніми або зубчато-виїмчастими долями. Плід – стручечок обернено-трикутно-серцевидний.

#

80. По наявності характерних ознак – хрестоподібної чашки і віночка, чотирисильного андроцея і плоду стручка, рослина віднесена до родини.

Fabaceae

Ericaceae

Brassicaceae

Rosaceae

Діагностичні ознаки родини капустяні: коренева система стрижнева, у дворічників утворюються коренеплоди або стеблокоренеплоди. Листки без прилистків. Для листків характерна гетерофілія. Суцвіття – китицеподібні, щитковидні, волотисті, головчасті. Андроцей чотирисильний. Плоди – стручки, стручечки.

#

81. Зібрана однорічна рослина родини Polygonaceae. Пагони висхідні, з червонуватими вузлами і цілісним подовжено-ланцетним листям; прилистки утворюють щетинистий розтруб; квітки дрібні. зеленувато-білі, в негустих пониклих китицях. Це.

Polygonum persicaria

Polygonum hydropiper

Polygonum aviculare

Fagopyrum sagittatum

Rumex confertus

Гірчак перцевий (водяний перець) - Polygonum hydropiper. Пагони висхідні, галузисті, лежача частина вкорінюється, вузли потовщені червонуваті. Листя короткочерешкові, довгасті, з вузько-клиновидною основою, по краю шорсткі від пучків волосків. На пластинці просвічуються округлі залозки. Листки і стебла на смак гостро-пекучі. Розтруби циліндричні, плівчасті, червонуваті. Колосовидні китиці верхівкові, облистяні, не густі, тонкі, переривчасті, з пониклою верхівкою.

#

82. При запорах, гемороїдальних і інших кровотечах рекомендується застосовувати настоянку коренів..

Fagopyrum sagittatum

Ononis arvensis

Coriandrum sativum

Chelidonium majus

Foeniculum vulgare

Вовчуг польовий (стальник) - Ononis arvensis родина Fabaceae використовують корінь як кровоспинний і послаблювальний засіб при геморої, запорах, тріщинах заднього проходу.

#

83. У виду родини Asteraceae, корзинки, що вивчаються, одиночні, великі, верхівкові, їх краєві квітки з подовженим, глибоко-двозубчатим язичком пурпурні або темно-червоні. Застосовується для зміцнення імунітету, стимуляції ЦНС і потенції, отже, це.

Artemisia absinthium

Achillia millefolium

Chamomilla recutita

Echinacea purpurea

Taraxacum officinale

Echinacea purpurea – імуностимулюючий ЦНС зісіб.

#

84. Плід липи псевдомонокарпний, з твердим оплоднем, що здерев’янів, і однією насіниною. Це.

Стручечок

Горіх

Сім'янка

Зернівка

Піренарій

Горіх відносять до ценокарпних, сухих, однонасінних, нерозкривних плодів (псевдомонокарпії). Утворюється з нижньої або верхньої зав'язі, декількома плодолистками, що містять по одному насінному зачатку. Плід – кулястий однонасінний горіх. Оплодень твердий, повстисто-опушений.

#

85. Сережковидні чоловічі і жіночі тирси з головною віссю, що поникла, і дихазіями одностатевих квіток характерні для.

Подорожника

Лаванди

Валеріани

Обліпихи
1

Берези

Береза - чоловічі квітки з короткими квітконіжками розташовані по 3 дихазіально в пазухах червоно-бурих лусок і утворюють на кінцях пагонів стирчачі чоловічі сережки. Жіночі квітки без оцвітини, з двома брактеями, що зрослися з трилопатевою криючою лускою. Головна вісь поникла, опадаюча, квітки сидячі, одностатеві. Квітки зібрані по 3 у дихазії на вкорочених бічних пагонах і формують короткі, циліндричні, висячі, зелені жіночі сережковидні тирси.

 

#

86. Просту віночковидну кулясто-дзвоникову оцвітину з 6 зрощеними білими квітколистиками має.

Наперстянка крупноквіткова

Материнка звичайна

Конвалія травнева

Дуб черешчатий

Алтея лікарська

Конвалія травнева – квітки повислі, запашні, білі, бубенчаті, з невеликим плівчастим приквітком.

#

87. У кошиках Calendula officinalis центральні квітки трубчасті, стерильні, а крайові -.

Трубчасті, плодові

Лійкоподібні, безплідні

Язичкові, безплідні

Несправжньоязичкові, плодові

Несправжньоязичкові, безплідні

Календула лікарська. У календули лікарської кошики великі, верхівкові. Ложе напівкулясте. Обгортка з 1-2 рядів лінійних сірувато-зелених листочків. Квітки жовті або жовтогарячі: крайові – несправжньоязичкові, жіночі, із зігнутою зав’яззю; серединні – трубчасті, з редукованою маточкою, функціонують як чоловічі (явище гетерокарпії – різноплідності).

#

88. Сім'янки Calendula officinalis серповидної і гачковидної форми, з вузьким носиком. Їх поверхня.

Щетиниста

Гладка

М'яко-волосиста

Повстяно-волосиста

Шипувата

Сім'янки календули кільцевидні, з вузьким носиком, шипуваті на випуклій стороні.

 

#

89. Листочки оцвітини редуковані до двох плівчастих – лодикул; 3 тичинки на довгих тичинкових нитках, зав’язь одногнізда, приймочка частіше 2-пірчаста, що характерний для родини.

Alliaceae

Araceae

Convallariaceae

Poaceae (Gramineae)

Asteraceae

Для родини тонконогові (злакові) Poaceae (Gramineae) елементарні суцвіття колоски. Квітки розміщуються по одній чи по декілька у виїмках або виступах осі колоска. Кожен колосок оточений 1-2, рідше декількома колосковими лусочками. Квітки дрібні, мають 2 або більше квіткових лусок. Нижня найчастіше з гострим остюком різної довжини. Листочки оцвітини редуковані до двох плівчастих лодикул.

#

90. Лікарські рослини роду Digitalis, що містять серцеві глікозиди, відносяться до родини.

Ранникові

Ясноткові

Селерові

Пасльонові

Гречкові

Види наперстянок містять серцеві глікозиди і застосовуються при серцевій недостатності, порушеннях кровообігу, набряках. Призначають препарати дигіталісу з обережністю, оскільки глікозиди отруйні, здатні накопичуватися (кумулюватись) в серцевому м'язі і викликати зупинку серця.

#

91. У однієї з даних лікарських рослин родини Asteraceae кошик складається лише з трубчастих квіток. Це.

Кульбаба лікарська

Череда трироздільна

Ехінацея пурпурна

Календула лікарська

Деревій звичайний

Череда трироздільна має кошики по 1-3 на верхівках пагонів. Обгортка дворядна; зовнішніх листочків до 10, вони зелені, внутрішні плівчасті. Квітки дрібні, жовто-коричневі, трубчасті.

#

92. Представник хвойних рослин має м'яке, обпадаюче голковидне листя, розташоване на видовжених пагонах поодинці, на вкорочених пагонах – пучками. Це вид роду.

Larix

Taxus

Picea

Pinus

Abies

Рід модрина – Larix. Хвоя м'яка, плоска, ясно-зелена, розташована на видовжених пагонах поодинці, на вкорочених пагонах – листових подушках – пучками. Листопадне хвойне дерево.

#

93. У високого кореневищного багаторічника род.Asteraceae кошики великі, складаються з дворядно-черепитчатої обгортки, у якій листочки зовнішнього ряду повстисто-опушені, крайових несправжньоязичкових двостатевих, жовтих квіток і серединних трубчастих, жіночих. Це.

Centaurea cyanus

Helichrysum arenarim

Tanacetum vulgare

Inula helenium

Artemisia absinthium

Оман високий (Inula helenium) – кошики великі, утворюють верхівкове щитковидне суцвіття. Квітки золотисто-жовті, крайові – неправильні, двостатеві, несправжньоязичкові; серединні – правильні, жіночі, трубчасті.

#

94. Ряд областей України є ресурсними базами алкалоїдовмістної сировини – повзучого вічнозеленого багаторічника роду барвінок з шкірястим, еліптичним листям і фіолетово-синіми квітками на висхідних пагонах. Це.

Adonis vernalis

Vinca minor

Plantago major

Verbascum phlomoides

Salvia officinalis

Барвінок малий (Vinca minor) – вічнозелений напівкущ, вегетативні пагони сланкі, укорінюються в вузлах. Листки супротивні короткочерешкові, темно-зелені, шкірясті, блискучі, еліптичні, з загнутими донизу краями. Квітки пазушні, великі, поодинокі. Віночок трубчасто-лійкуватий, фіолетово-синій. Трава містить алкалоїди. Рослина отруйна!

#

95. Ценокарпний плід меліси лікарської має 4 гнізда з одним насіневим зачатком. Після дозрівання плід розпадається на 4 горішкоподібні частки і носить назву.

Калачик

Цинародій

Вислоплідник

Гесперидій

Ценобій

Ценобій або чотиригорішок, утворюється двогніздим гінецеєм, але по мірі дозрівання розділяється додатковими перетинками на чотири гнізда з еремом у кожному. Відноситься до ценокарпних сухих, роздрібнених плодів, що розпадаються (схизокарпії).

#

96. При мікроаналізі представлених кореневищ в одному з них ідентифіковані центроксилемні провідні пучки. Отже, саме це кореневище належить.

Папороті чоловічій

Перстачу (клас дводольні)

Конвалії(клас однодольні)

Пирію (клас однодольні)

М'яті (клас дводольні)

Концентричні пучки закриті. Центоксилемні пучки формуються у папоротевидних. Центроксилемні – якщо флоема оточує ксилему.

#

97. При комплексному лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки використовують сік, що містить вітамін U. Його отримують з.

Жовтушника розкидистого

Грициків звичайних

Гірчиці білої

Гірчиці чорної

Капусти головчастої

Вітамін U (метилметіонінсульфонію хлорид) – виявляє специфічну дію на слизову оболонку шлунка, знімає запальні процеси, зогоює виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Міститься у капусті, шпинаті.

#

98. Навесні у дерева родини Rosaceae розпускаються білі, запашні квітки. зібрані на кінцях укорочених пагонів в пониклі китиці. Це -.

Malus domestica

Potentilla erecta

Sorbus aucuparia

Padus racemosa (P.avia)

Crataegus sanquinea

Черемха звичайна – Padus avium квітки запашні, білі, в багатоквіткових пониклих китицях. Пелюстки 6-9 мм завдовжки.

#

99. У трав’янистої рослини родини Malvaceae,що використовується як відхаркувальний і обволікаючий засіб, листки 3 або 5-пальчастолопатеві, великі, рожеві у верхівкових китицях; плід – калачик. Отже, це …

Potentilla erecta

Tussilago far-fara

Fragaria vesca

Althaea officinalis

Thymus serpyllum

Родина Malvaceae, що використовується як відхаркувальний і обволікаючий засіб, листки 3 або 5-пальчастолопатеві, великі, рожеві у верхівкових китицях; плід – калачик. Отже, це Althaea officinalis.

#

100. У представника родини вересові листя, тонкі, світло-зелені, гладенькі, короткочерешкові, дрібнопильчатим краєм.Це.

Vaccinium myrtillus

Vaccinium oxycoccus

Vaccinium vitis-idaea

Ledum palustre

Arctostaphylos uva-ursi

Чорниця (Vaccinium myrtillus) – листки короткочерешкові, чергові, яйцевидні або еліптичні, злегка загострені. з дрібнопильчатим краєм, світло-зелені. тонкі. гладенькі.

#

101. Отруйна рослина має неприємний мишиний запах і червоно-фіолетові плями на стеблі і черешках. Це.

Anethum graveolens

Anisum vulgare

Apium graveolens

Conium maculatum

Foeniculum vulgare

Болиголов плямистий – рослина отруйна, з неприємним мишачим запахом! Стебло ніжно-борозенчасте, голе. На ньому і черешках помітні червоно-фіолетові плями.

#

102. Препарована квітка має п’ятизрослолисту чашечку, зірчастий віночок, багато тичинок і маточок, розташованих кільцями на квітколожі.Це дозволяє охарактерезувати квітку як...

Неправильну, двостатеву, циклічну

Правильну, двостатеву, циклічну

Правильну, маточну, ациклічну

Правильну,тичинкову, циклічну

Асиметричну, двостатеву, ациклічну

Актиноморфна, або правильна квітка – радіально-симетрична квітка, через яку можна провести не менше двох площин симетрії. Циклічна квітка – її частини розміщені на квітколожі колами.

 

#

103. Віночок квітки Leonurus cardiaca зигоморфний, зрослопелюстковий, складається з трубки і двох вільних частин, з яких верхня дво-,а нижня трилопатева. Віночок такої форми...

Двогубний

Одногубний

Личинковидний

Наперстковидний

Язичковий

Віночок двогубий (губоцвіті) – трубка більш чи менш розвинена, відгин двогубий, верхня губа дволопатева, нижня – трилопатева. Відноситься до неправильно зрослих віночків.

 

#

104. Із різноманітних квіток відібрана така, у якої зрослі пелюстки утворили довгу вузьку трубку та великий, поступово розширений, косо зрізаний відгин. Ця квітка, відповідно...

Актиноморфна, лійкоподібна

Зигоиорфна, лійкоподібна

Актиноморфна, трубчаста

Зигоморфна, язичкова

Актиноморфна, дзвоникувата

Актиноморфна, або правильна квітка – радіально-симетрична квітка, через яку можна провести не менше двох площин симетрії. Трубка віночка – нижня частина зрослопелюсткового віночка. Буває різна за формою, розміром.

#

105. Оцвітина п’ятичленна, складена із однакових, забарвлених, вільних пелюсток і вільних зелених чашолистків.Така оцвітина...

Подвійна, правильна, зірчаста

Подвійна, правильна, хрестоподібна

Проста, правильна, наперсткоподібна

Проста, неправильна, дзвоникувата

Оцвітина – perigonium (P) – буває подвійною, складною або гетерохламідною, якщо складається з різних за зовнішніми виглядом і забарвленням чашечки (Са) і віночка (Со). За характером симетрії правильна і симетрична актиноморфна. Віночок зірчастий – пелюсток п’ять, нігтик короткий, відгин широкий, відноситься до правильних вільнопелюсткових віночків.

 

#

106. На верхівках пагонів знаходяться безлисті суцвіття, що галузяться моноподіально, не завершуються квіткою, тому характеризуються як...

Термінальні, голі, ботричні, відкриті

Пазушні, фрондозні, цимозні, закриті

Пазушні, голі, ботричні, закриті

Інтеркалярні, голі, цимозні, відкриті

Прості моноподіальні, або ботричні суцвіття бувають відкриті (невизначені) чи закриті (визначені), з квітками сидячими чи на квітконіжках. відносяться: китиця, колос, початок, сережка, зонтик, щиток, головка, кошик.

 

#

107. До колекції соковитих плодів увійшли також супліддя смокви, ананасу і шовковиці, утворені...

Складовими щільного суцвіття

Складовими однієї квітки

Тільки апокарпними гінецеєм

Тільки ценокарпним гeнецеєм

Гіпантієм однієї квітки

Супліддя (Ifuctescentia) – сукупність зрілих плодів та розрослих стеблових складових щільного суцвіття, яке чітко відокремлене від вегетативної частини пагона.

#

108. У представника роду мальва плід розпадається при дозріванні на однонасінні мерикарпії. Це схизокарпний плід -...

Коробочка

Ценобій

Регма

Калачик

Збірна сі’мянка

Ценокарпні сухі, роздрібнені плоди, що розпадаютьсяч (схизокарпії). Калачик з чашечкою і підчашечкою складається з кількох чи багатьох мерикарпіїв, розміщених по колу на плодоложі. Розділяється радіально і розпадається на мерикарпії з носиком, які розкриваються (канатник) чи не розкриваються (алтея, мальва, лаватера).

 

#

109. Жолудь дуба описанний як плід сухий, однонасінний, нерозкривний,...

Псевдомонокарпний

Монокарпний

Ценокарпний

Апокарпний

Псевдомонокарпна кістянка – жолудь – утворений тригніздною нижньою зав’яззю; оплодень шкірястий або кам’янистий. Основу плоду облямовує плюска(мисочка), утворена зрослими здерев’янілими квітконіжками, осями суцвіття. приквітками і приквітничками.

 

#

110. Спостереження за формуванням суцвіття дихазій показала: після утворення першої верхівкової квітки ріст головної осі припинився, а н


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.212 сек.)