АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Занепад і сучасний стан соціалістичної економічної системи

Читайте также:
  1. IV. Настільні видавничі системи.
  2. V етап-з січня 2000 р. (індивідуальної приватизації (роздержавлення), або сучасний період)
  3. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  4. Аналіз сучасної економічної ситуації
  5. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  6. АФО імунної системи
  7. АФО органів сечової системи
  8. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  9. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  10. Взаємодія користувача та файлової системи ПК
  11. Вибір економічної стратегії
  12. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.

Криза соціалізму розпочалася у другій половині 90-х рр. XX ст.

Загальна криза державногосоціалізму — це крах соціалізму як моделі організації суспільної економіки у кожній окремій країні й у світовій системі. Цьому сприяло ряд чинників. Серед них важливе місце займає той факт, що економіка за державного соціалізм виступає як недостатньо ефективна, «витратна».

«Витратна» система «державного соціалізму» пристосована до екстенсивного типу розвитку, що дозволяє мобілізувати в руках держави величезні ресурси, але не для вирішення питань ефектив­ності суспільного виробництва, а розв'язання вузького кола проб­лем надзвичайної важливості (обороноздатність, програми за окремими престижними напрямами НТП і т. д.). Ця система змог­ла проіснувати через паразитичне використання природних за­пасів і традиційний аскетизм народу. Це — система застиглих адміністративних методів управління економікою з відповідними їм нормами права, політичними інститутами та ідеологічними настановами.

Основна причина деформації соціалізму пов'язана з одержавленням власності, коли держава опосередковує майже весь про­цес привласнення[14]. Наслідком цього стали: зрівнялівка, утворення і одержавлення нетрудових прибутків окремими особами, під­приємствами, галузями, регіонами; зосередження прийняття гос­подарських рішень у центральних органах (відчуження трудівників від засобів виробництва, продукту та управління виробництвом і розподілом); зведення всіх форм господарювання до однієї — дер­жавної. У таких умовах держава може здійснювати управління тільки директивними адміністративно-командними методами.

Загальна криза державно-монополістичного соціалізму прояв­ляється також через: скорочення у другій половині 80-х рр. вало­вого національного продукту і національного доходу; зневіру на­селення щодо прогресивності цього ладу; скорочення споживан­ня матеріальних благ і послуг, зниження життєвого рівня; кризу фінансів і грошового обігу; зростання дефіциту державного бюд­жету, оптових і роздрібних цін: зовнішню заборгованість.

Радикальні перетворення економічного базису можливі тільки на основі перебудови відносин власності шляхом роздержавлен­ня. Основою роздержавлення економіки є перехід від моно-організованої системи до різноманітності проявів економічного жит­тя. Вирішальний момент у даному процесі — поява різних рівнів, форм і суб'єктів привласнення. Різноманітність форм власності і привласнення лежить в основі різноманітності форм господарсь­кої діяльності, що створює сприятливі передумови для нормального функціонування товарного виробництва[15]. Мова, таким чином, іде про поєднання планомірних і товарно-грошових відносин, планомірності і ринкового регулювання еко­номіки. Для цього необхідно, щоб склався ринок в усіх обов'яз­кових для нього структурах[16].

Аналіз показує, що економічну модель «державного соціаліз­му» не можна ототожнювати з принциповими ознаками Марксової моделі, де головними є: 1) ліквідація відчуження, 2) людина не засіб, а мета суспільного виробництва (всебічний розвиток особистості). Деякі з його положень підтвердилися:

• наука стала продуктивною силою;

• на практиці широко використовується планомірність;

• відбувається інтелектуалізація, гуманізація праці, стирається різниця між фізичною і розумовою працею, між містом і селом;

• людина стала поряд з виробництвом як контролер і органі­затор;

• у розвинутих країнах реальністю є висока соціальна захище­ність трудящих (забезпечення роботою, безкоштовна освіта і ме­дичне обслуговування, соціальне і пенсійне забезпечення, гнучке регулювання доходів і т. д.).

Разом з тим, цілий ряд положень цього вчення необхідно ви­знати романтичними ілюзіями. Наприклад, не відбулася світова революція, не відмирає при соціалізмі держава, товарне вироб­ництво і ринок, комуна не стала споживчо-виробничою клітиною суспільства і т. д.[17]

У наш час зазнає поразки утопічний ліворадикальний варіант побудови соціалізму[18]. Дійсний (оригінальний) соціалізм як підсумок і продовження досягнень і цінностей усієї світової цивілізації ще має бути реалізованим. Свого часу ранній «державний соціалізм» мав історичне виправ­дання: він вивів суспільство з необмеженої економічної стихії, покінчив із кризами, усунув численні пережитки докапіталістич­них відносин. Але потенціал цієї моделі обмежений, оскільки «державний соціалізм» забезпечує лише початкові, найпростіші форми соціальної захищеності трудящих (повна зайнятість, гара­нтована заробітна плата, загальнодоступна освіта і лікування, стабільно низькі ціни на товари першої необхідності, окремі зраз­ки злету наукової та інженерної думки).

Але для того щоб наповнити ринок потрібними споживачу то­варами, забезпечити ефективну зайнятість, якісне обслуговуван­ня і освіту, масову зацікавленість в освоєнні науки і техніки, ви­сокий рівень життя і т. д., потрібна інша економічна модель. «Державний соціалізм», в своєму принципі, не може розкрити гуманіс­тичний і демократичний потенціал соціалізму, саме тому він схо­дить з історичної арени.

Вихід нашого суспільства з історичного глухого кута потребує глибоких перетворень у всіх сферах життя суспільства:

• політичній — перехід від монополії на владу однієї партії до системи багатопартійної парламентської демократії;

• економічній — роздержавлення і приватизація власності, становлення регульованої ринкової економіки;

• соціальній — проведення державою політики забезпечення рівних стартових можливостей і надійних соціальних гарантій за принципом: «Свободу — сильним, надійний захист — слабким!»;

• духовній — принциповий розрив з ідеологією і мораллю сталінізму і неосталінізму. Оволодіння і засвоєння кращих досяг­нень світової культури[19].

Процес кардинального оновлення нашого суспільства супро­воджується подоланням традиційно усвідомлених відмінностей між «капіталізмом» і «соціалізмом»[20], формуванням свого, синтетичного устрою демократичного само­врядування на основі різноманітних форм власності. Економічна модель, що формується в усіх постсоціалістичних країнах, акуму­лює досвід як планового, так і ринкового господарства. Це особливо наочно проглядається на прикладі розвитку економіки Китаю.

Багато економістів вважає, що після повалення комуністичного режиму Україна зробила крок назад. Це пов‘язано з тим струсом, який пережила наша країна через розпад мегадержави. Були втрачені економічні зв‘язки, шляхи надходження сировини. Адже республіки і незалежні держави це різні речі. Українська промисловість просто потрапила в колапс. Необхідно було починати все майже з нуля. Країна опинилась в глобальній всеохоплюючій кризі. Але не це виявилось найстрашнішим. Найбільшою бідо стало те, що нова влада замість пошуку реального виходу з надскладної ситуації почала займатись само наживанням, захопленням підприємств і земель. Гроші, які виділялись закордонними установами, були розкрадені, а на народні потреби та розвиток господарства використовувалось мізерні залишки. Саме цей волюнтаризм призвів до того, що за період 1991-1997 рр. на 63,2% знизився показник ВВП, матеріальне виробництво скоротилось на 67%, а промисловість – на 62%, сільське господарство – на 34,5%. Будівництво впало на 89,1%, продукція транспорту – на 58,2%, виробництво матеріальних послуг – на 57,1%.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)