АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до проведення семінарських занять

Читайте также:
  1. B. Проведення ревізії ротової порожнини за допомогою ручного відсмоктувача
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  5. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. АДРЕСА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ ТА МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ.
  8. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  9. В связи с явной угрозой прорыва противника в районе Остров, Псков немедленно занять рубеж обороны на фронте Нарва, Луга, Старая Русса, Боровичи.
  10. Використання результатів роботи внутрішніх аудиторів в процесі проведення аудиту фінансової звітності.
  11. Вимоги під час проведення навчання з біології
  12. Висновки та рекомендації

Тема: Загальні основи економічного розвитку.

1-ше заняття

План

1.Зародження і основні етапи розвитку економічної теорії як науки.

2. Предмет, функції економічної теорії, методи пізнання економічних процесів і

явищ.

3.Економічні потреби, їх сутність і класифікація. Закон зростання потреб.

4.Суспільне виробництво. Сутність, фактори виробництва.

1. При розгляді першого питання особливу увагу студенти звертають на еволюцію поглядів, на предмет економічної теорії з дохристиянської доби. Мислителі стародавнього світу намагались з’ясувати головні засади економічного розвитку. Вони знали та аналізували такі явища, як обмін, гроші, торгівля, власність, багатство. У рабовласницькому суспільстві виробництво було натурального типу: вироблені продукти переважно споживалися в середині господарства, а не продавалися за його межами. Окремі фрагменти економічного життя відбито у Біблії. Християнство оголосило працю святою справою, стверджуючи один з найважливіших принципів: хто не працює - той не їсть. Економічна наука продовжила свій розвиток у період феодалізму, основою якого була земельна власність, якою володіли феодали. Економічна наука, як система знань, виникла тільки в XVII — XVIII ст., тобто в період становлення капіталізму. Її першим теоретичним напрямком став меркантилізм. Обговорення питання доповнюється повідомленнями студентів про основні праці фізіократів, представників класичної школи, студентам слід звернути увагу на внесок українських вчених М.А.Балудянського, М.І.Туган-Барановського, Є.Є.Слуцького в розвиток економічної науки.

2. Аналіз другого питання слід розпочати з визначення місця економічної теорії у житті суспільства в цілому та окремої людини зокрема, необхідно навести приклади значення економічних знань для людини і суспільства. Звернути увагу на те, що значення економіки в житті людини проявляється в раціональній поведінці, в споживанні та використання власних доходів та заощаджень, в орієнтуванні у сфері бізнесу, в правильному рішенні при виборі сфери зайнятості. Студенти мають визначити і пояснити основні методи дослідження: класифікації, абстракції, узагальнення, економічного моделювання і графічного зображення, запам’ятати, що економічне дослідження розпочинається збиранням й обробкою фактів, продовжується створенням теорій й затверджується обґрунтуванням певної економічної політики.

3. Обговорюючи третє питання, студенти мають засвоїти сутність та основні види потреб, фактори та тенденції розвитку потреб, відмінності між економічними і неекономічними благами. Уміти класифікувати потреби і інтереси, називати причини, які зумовлюють появу нових потреб і прагнень людей, аналізувати, чим керується людина, задовольняючи свої потреби. Необхідно визначити об’єктивно - суб’єктивний характер потреб людини. Довести, що попит є формою виразу і реалізації потреб економічних суб’єктів. Вказати на необхідність формування цілеспрямованих інтересів суб’єктів підприємницької діяльності

4. Аналізуючи види і суть потреб, слід звернути увагу на їх безмежність і вони можуть бути задоволені лише там, де є виробництво. Найголовніша мета виробництва - це створення споживчих благ для як найповнішого задоволення потреб людини. Студенти повинні визначити структуру (матеріальне і нематеріальне) виробництва, організаційні форми виробництва та фактори (ресурси): земля, праця, капітал, здатність до підприємництва.

Важливо щоб студенти розуміли, що таке обмеженість виробничих ресурсів і, що всім країнам на будь-якому етапі розвитку притаманна проблема обмеженості ресурсів. Через обмеженість суспільство завжди стоїть перед проблемою, як розподілити ресурси таким чином, щоб досягти найкращого результату. Обмеженість ресурсів визначає: пошук національних способів використання наявних ресурсів і залучення нових, аналіз альтернативних варіантів їх використання.

 

 

Тема: Загальні основи економічного розвитку.

2-ге заняття

План

1.Економічна система суспільства:

а)сутність,цілі та структурні елементи;

б)типи економічних систем;

в)формування економічної системи України на сучасному етапі.

 

2. Відносини власності:

а)сутність і форми власності;

б)об’єкти і суб’єкти власності;

в)формування відносин власності в Україні.

 

1.Обговорення питання слід розпочинати з пояснення, що таке економічна система, як організовується економічне життя суспільства. Розкрити спосіб організації - означає показати, як узгоджується діяльність багатьох суб’єктів економічних відносин, хто є власником виробничих ресурсів та яким чином вони потрапляють до виробників, перетворюючись згодом на послуги для споживачів.

 

Необхідно дати коротку характеристику структурних елементів економічної системи: продуктивних сил, соціально-економічних і організаційно-економічних відносин та регулювання економічної системи.

Розгляд питання про особливості, принципи, кругообіг різних типів економічних систем України можна провести за такою схемою:

6 студентів-експертів аналізують традиційну, планову, ринкову, змішану, перехідну і економічну систему У країни,визначаючи їх характерні ознаки.

 

2. При розгляді другого питання пояснити економічний зміст власності, її форми. З’ясувати, що власність має зовнішню форму - це гроші, товар, речі:

-власність має певну економічну суть;

-у відносинах власності відрізняють об’єкти власності (речі, товари, гроші, майно) і суб’єкти власності - це носії відносин власності;

 

-економічна наука вивчає саме соціально-економічну сторону відносин власності, тобто майнові відносини між людьми;

 

1-економічна суть відносин власності розкривається через володіння, користування і розпорядження матеріальними благами.

 

Необхідно дати коротку інформацію про законодавчі документи, які регулюють відносини власності в Україні (Конституція України, Цивільний кодекс України, Закон “Про власність” та інші). Звернути увагу, що розвиток відносин власності в Україні здійснюється в напрямку роздержавлення і приватизації, які сприяють переходу до ринкової економіки.

Тема: Економічні засади ринкової економіки.

План

1.Товарне виробництво - основа ринкової економіки.

2.Попит і пропозиція як елемент ринку. Закон попиту і пропозиції.

3.Сутність та роль грошей у функціонуванні ринку. Функції грошей.

4.Інфраструктура ринку.

5.Види ринків.

6.Монополія і конкуренція в ринковій економіці.

1. По першому питанню студенти визначають умови виникнення та ознаки товарного виробництва, властивості товару і функції закону вартості. З’ясовують, що товарне виробництво - це сучасна переважаюча форма організації економічного життя людства, це спосіб організації економічного життя суспільства, при якому люди спеціалізуються в певних видах економічної діяльності, виробляють товари, послуги не для власного споживання, а для обміну, продажу, участь в якому приносить учасникам певну вигоду.

 

2. Аналізувати друге питання потрібно з визначення ролі ринку у виявленні та узгодженні економічних інтересів. Ринковий механізм діє через взаємодію попиту і пропозиції на ринку.

 

Студенти пояснюють економічний зміст попиту, пропозиції, ринкової ціни. Звертають увагу на те, що попит формується під впливом багатьох чинників, насамперед під впливом ціни. Залежність величини попиту від ціни є оберненою: зі збільшенням ціни величина попиту зменшується і навпаки. Пропозиція товару або послуги. З якими виробник виходить на ринок, залежить від ринкової ціни та від попиту на вироблений товар або послугу. Вивчення попиту і пропозиції є важливим не тільки з теоретичної але й з практичної точки зору, оскільки саме їх взаємодія впливає на розмір одержаного прибутку.

Студенти роблять висновок, що ринкова ціна визначається як рівновага між попитом і пропозицією, і є узгодженням інтересів покупців і продавців.

3. Визначити суспільну цінність грошей, яка проявляється у визнанні державою, у здатності обмінюватись на товар чи послуги не лише в поточному періоді, а й у майбутньому, у купівельній спроможності. Гроші - це запас засобів, які забезпечують здійснення різних економічних угод. Гроші здійснюють такі функції:

-два основних: міра вартості і засіб обігу;

-три похідних від них: засіб платежу, засіб накопичення і світові гроші.

Отже, гроші - це загальний еквівалент. Через який вимірюється вартість усіх товарів і послуг.

4. Для того, щоб ринки могли стабільно функціонувати, необхідні установи, які їх обслуговують. Сукупність ринкових установ - бірж, банків, інвестиційних фондів, страхових компаній, довірчих товариств, служб зайнятості - називають ринковою інфраструктурою, її елементи пов’язані з функціонування певних ринків.

Обговорення питання можна провести у формі заслуховування повідомлень студентів про діяльність ринкових установ, з використанням місцевого матеріалу.

Важливо, щоб студенти уміли користуватись послугами ринкових установ, розуміли, що при укладанні угод на біржі, придбані акцій при посередництві інвестиційних фондів знижується ризик, могли розрізняти різні види кредитів.

5. Ринок - це товарно-грошові відносини, що виникають між покупцем і продавцем. Із точки зору місця проведення купівлі-продажу товарів розрізняють місцевий, регіональний, національний та світовий ринки.

Необхідно назвати функції ринків:

-перетворює продукт праці на товар, формуючи ціни на товари і послуги;

-забезпечує неперервність процесу виробництва і споживання;

-регулює пропозиції в національній і світовій економіці;

-контролює рівень цін через механізм конкуренції.

 

Студенти наводять приклади економічних ресурсів або готової продукції, які купуються або продаються на відповідних ринках.

Так, елементами національного ринку є такі ринки: товарів, природних ресурсів, праці, капіталу, грошей, цінних паперів, інформації.

Товарний ринок складається з споживчого та з ринку засобів виробництва.

6. Аналіз питання дасть можливість визначити роль конкуренції в утворені ціни та урівноваженні попиту і пропозиції. Важливо зробити висновок про те, що конкуренція сприяє раціональному використанню обмежених ресурсів; зростанню продуктивності праці та зниженню цін на товари і послуги; що конкуренція між виробниками зазвичай вигідна споживачам, а конкуренція між споживачами зазвичай вигідна виробникам; що продавці конкурують не тільки через ціну на продукцію, а й через якість товару, рівень сервісу, дизайн продукції, рекламу тощо.

Визначити роль держави у захисті конкуренції і недопущенні монополії, методи антимонопольного регулювання, особливості антимонопольного законодавства в Україні.

Тема: Підприємство і підприємництво в ринковій економіці.

План

1.Підприємство як суб’єкт ринкової економіки:

а) сутність і функції підприємств;

б) види підприємств.

 

2.Підприємництво:

а) сутність і умови підприємницької діяльності;

б) види підприємництва;

в) підприємництво в Україні.

 

3.Менеджмент і маркетингу підприємницькій діяльності.

1. Розгляд питання розпочати з визначення, що підприємство - це економічна одиниця, у якій поєднуються фактори виробництва. По- перше, підприємство-це колектив людей, пов’язаних у певному виробничому процесі кооперацією праці та спільними економічними інтересами; по-друге, воно є комплексом капітальних благ, який технологічно пристосований до виготовлення певного продукту. Підприємство характеризується територіально-технологічною, соціальною та економічною відокремленістю.

 

Пояснюючи функції підприємства, необхідно визначити основну максимально можливий випуск продукту для задоволення потреб споживачів при найменших витратах, а конкретизацією основної функції підприємства є:

а) виробничо-технологічні функції;

б) економічні функції;

в) соціальні функції;

г) зовнішньоекономічні функції.

Види підприємств класифікувати за організаційними формами та формами власності. Визначати сильні і слабкі сторони малих і великих підприємств, навести приклади різних підприємств у своєму регіоні.

 

2. Аналіз питання почати з визначення підприємництва, що це самостійна, ініціативна діяльність із виробництва товарів і надання послуг, яка спрямована на одержання прибутку; ведеться на власні кошти та передбачає ризик і нововведення. Цивілізоване підприємство ґрунтується на двох засадах: приватній власності та ринкових відносинах. Професія підприємця вимагає особливих якостей від людини, а саме:

-схильність до ризику;

-лідерства і вміння об’єднати людей для досягнення мети;

-наполегливості та гнучкості;

-здатності до точного розрахунку;

-міцного здоров’я

Звернути увагу на те, що для успішного здійснення підприємницької діяльності необхідно створити умови: юридичні, економічні, політичні і психологічні.

Пояснити види підприємницької діяльності: виробнича, комерційна, посередницька, фінансова і страхова, дати характеристику стану розвитку підприємництва в Україні і навести приклади в своєму регіоні.

Назвати методи стимулювання підприємницької діяльності, які властиві ринковій економіці. Звернути увагу на особливості підприємництва в аграрному секторі. Визначити сфери діяльності, в яких мале підприємництво є найбільш доцільним.

 

3. Обговорення питання слід розпочати з визначення суті менеджменту і маркетингу, студенти мають розуміти, що успіх підприємства залежить від ефективного і правильного прийняття рішень, координації роботи окремих людей. Зміст діяльності менеджменту полягає в плануванні, організації, мотивації та контролю. Але успіх роботи підприємства, отримання доходів залежить не лише від менеджменту, а й від споживача, який купить або не купить товар.

Необхідно знати ринок, тому маркетинг (ринкознавство) є невід’ємною складовою підприємництва, спрямованого на вивчення попиту споживачів та організацію виробництва і збуту товарів.

Необхідно з’ясувати, що таке товарна політика маркетингу, у чому полягає вивчення конкурентів, як саме відбувається просування товару на ринку, що являє собою рекламна політика фірми.

Можна провести практичну роботу з метою визначення здатності студентів до підприємницької діяльності, уміння складати бізнес - план та звіт за результатами маркетингового дослідження.

 

Тема: Національна економіка як система.

План

1.Основні макроекономічні показники ВВП. ВНП.

2.Податково-бюджетна система країни:

а) сутність, види податків:

б) державний бюджет, його доходи і видатки;

в) структура державного бюджету України.

3.Грошово-кредитна політика держави.

1. Розгляд першого питання розпочати із з’ясування сутності макроекономічних(ВВП-(валовий внутрішній продукт) ВНП-(валовий національний продукт), яка полягає у визначенні загального стану економіки, з їх допомогою обчислюється динаміка виробництва, його продуктивність, рівень добробуту населення.

 

ВВП-це вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг, вироблених у країні з ресурсів, що належать як резидентам країни, так і іноземцям. ВВП розраховується у два способи: за сукупними витратами і за сукупними доходами.

 

ВНП- вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг, вироблених із ресурсів, що належать резидентам країни, незалежно від того, де ці ресурси застосовують - у національній економіці чи за кордоном.

Необхідно звернути увагу на те,щоб показник ВВП коригується з урахуванням динаміки загального рівня цін, виходячи з цього розрізняють реальний і номінальний ВВП.

2. а) Обговорення другого питання почати з визначення мети податково - бюджетної політики, яка полягає у збалансуванні економічного розвитку і добробуту нації. У період спаду вона може робитися стимулюючою, а в період піднесення — стримуючою.

Характеризуючи податкову систему країни, студенти визначають суть і функції податків, принципи оподаткування, називають суб’єкти і об’єкти оподаткування, види податків. Звертають увагу на особливості оподаткування в Україні.

2. б) Аналізуючи державний бюджет студенти роблять висновок про те, що це - головний фінансовий план країни, який має дві обов’язкові складові - доходи і видатки. Основними джерелами доходів державногобюджету є податки і позики. Державні видатки розподіляються згідно з бюджетною класифікацією. Напрями і обсяги видатків бюджетних коштів визначають за загальними принципами державного втручання в економіку, пріоритетами господарського розвитку.

Бюджетна система - це сукупність бюджетів, що ґрунтується на економічних відносинах і юридичних нормах, побудова якої відповідає державному устрою і конституції даної країни.

2. в) Студенти роблять повідомлення про структуру бюджету України, про доходи і видатки, особливість бюджету(дефіцит).

Важливо, щоб студенти зрозуміли, що перевищення ставки оподаткування понад оптимальний рівень веде до зменшення бюджетних надходжень;

що в разі невідповідності бюджетних надходжень та бюджетних видатків виникає або бюджетний дефіцит, або надлишок; що дефіцит держбюджету спричиняє виникнення державного боргу; що рішення уряду про зміну величини бюджетних видатків та рівня оподаткування становлять зміст фіскальної політики і приймаються з метою впливу на рівень національного виробництва, зайнятості та цін.

3. Розгляд третього питання дасть можливість студентам поглибити знання про сутність грошово-кредитної системи, яка впливає на кругообіг доходів і видатків, сприяє досягненню в економіці рівноважного рівня цін і випуску продукції.

Грошово-кредитна політика визначається урядом країни, але в життя впроваджується Національним банком України(НБУ)студенти, користуючись додатковим матеріалом повідомляють про створення, завдання і діяльність Національного банку України, структуру банківської системи грошовий обіг і його регулювання пояснюють причини і наслідки інфляції.

 

Тема: Економічне зростання і циклічність економічного розвитку.

План

1.Економічне зростання; фактори і типи.

2.Поняття, причини, види і наслідки циклічностіекономічного розвитку.

3.Зайнятість у ринковій економіці.

4.Безробіття: суть, види, наслідки.

1. Розгляд питання слід розпочинати з пояснення понять «економічне зростання», «економічний розвиток», назвати типи економічного зростання: екстенсивне і інтенсивне. Зробити висновок, що економічне зростання це розширення межі виробничих можливостей та створення умов додаткової зайнятості та отримання прибутку; що економічне зростання можливе як за рахунок кількісного збільшення ресурсів такої самої якості (екстенсивно), так і за рахунок технічного прогресу (інтенсивний). Пояснити вплив економічного зростання на добробут населення, якість життя.

 

2. У ринковій економіці обсяг ВВП, реальні доходи та зайнятість то зростають, то спадають. Такі зміни в обсязі виробництва, зайнятості та доходах називають економічними коливаннями, чергування підйомів і спадів називається економічним циклом.

Студентам необхідно пояснити причини коливань, фази циклів і зробити висновок, що економічний розвиток, що має циклічний характер зумовлений коливанням інвестицій і заощаджень; що економічний цикл означає послідовне піднесення та зниження рівня економічної активності впродовж декількох років. Порушення макроекономічної рівноваги вимагає анти циклічної політики держави.

Звернути увагу на методи державного регулювання економіки з метою нейтралізації занепадів та стимулювання економічного розвитку.

 

3. Обговорення питання розпочати з пояснення суті зайнятості. Адже, показник зайнятості - це показник добробуту людей, зайняті - це люди, що виконують оплачувані види робіт. Кожна держава зацікавлена у високій зайнятості робочої сили та не високому вимушеному безробітті. Пояснити зміст понять «робоча сила», «економічно-активне населення», «безробіття», «працездатні». Обговорюючи питання студенти визначають роль держави в забезпеченні зайнятості та регулюванні відтворення робочої сили, аналізують інструменти регулювання зайнятості, наводять приклади установ, які займаються регулюванням зайнятості в Україні, місті Вінниці, (студенти презентують проекти про роботу служб зайнятості в м. Вінниці і районах області).

4. Четверте питання плану включає аналіз безробіття як наслідку порушення макроекономічної рівноваги.

Студенти пояснюють причини виникнення без робіть (виникає через невідповідність між попитом і пропозицією на ринку праці). Безробіття є центральною проблемою сучасної економіки. Воно спричиняє значні матеріальні втрати, адже зменшується вироблений національний продукт.

Навести приклади людей, які входять до складу робочої сили; фрикційного, структурного, циклічного безробіття.

Схарактеризувати відкрите та приховане безробіття на прикладах реальної економіки України, порівняти за яких умов людина може залишати роботу або бути звільненою з неї; рівні безробіття в різних країнах; соціальні проблеми спричинені безробіттям.

Студенти пояснюють заходи держави по обмеженню безробіття:

- рівень фрикційного безробіття може бути знижений за рахунок поліпшення інформаційного забезпечення ринку праці;

- структурне безробіття можна подолати шляхом усунення невідповідності між структурою пропозиції праці та попиту на неї, а також завдяки появі нових галузей і виробництв;

- найважче подолати циклічне безробіття тому, що необхідно створити умови для зростання попиту на товари, допомогти збільшення само зайнятості, консультувати людей щодо вакансій (служби зайнятості) уживати заходів стосовно їхніх навичок і здібностей, створювати нові робочі місця.

 

Тема: Сучасне світове господарство.

План

1. Закономірності розвитку світового господарства:

а) міжнародний поділ праці та інтернаціоналізація економіки;

б) форми міжнародних економічних відносин;

в) світова торгівля;

г) світова валютна система.

 

2. Глобалізація економіки та загально цивілізаційні проблеми людства:

а) природа і види глобальних проблем сучасності та їх класифікація;

б) шляхи вирішення глобальних проблем.

 

1. Перше питання плану передбачає виявити рівень знань студентів щодо характеристики світового господарства. Студенти повинні визначити поняття «Світове господарство»,які фактори зумовлюють цілісність сучасного світу, сформулювати найважливіші суперечності сучасного світового господарства, його сутність і структуру. Важливо пояснити, що міжнародний поділ праці та інтернаціоналізація економіки є основою формування світового господарства, визначити форми світових(міждержавних) економічних відносин, зміст міжнародних валютних відносин, структуру світової валютної системи. Необхідно проаналізувати соціально-економічні наслідки зміни валютного курсу, схарактеризувати участь України у міжнародних організаціях.

 

2. Обговорення другого питання розпочати з визначення сутності поняття «глобалізація економіки», схарактеризувати фактори і форми прояву глобалізації, пояснити чому глобалізація є новим етапом інтеграційних процесів у світовій економіці. Студенти мають визначити позитивні та негативні наслідки глобалізації, її вплив на економіку України. Назвати визначальні риси глобальних проблем та вияснити основні передумови вирішення глобальних проблем.

Необхідно дати характеристику формам міжнародного співробітництва та шляхів вирішення проблем, яку роль відіграють ООН та інші міжнародні організації у вирішенні глобальних проблем роззброєння та демілітаризації економіки, шляхів скорочення зон зубожіння, голоду і хвороб у світі. Звернути увагу студентів на взаємопов’язаний характер, економічні основи та шляхи вирішення глобальних проблем. Відповіді студентів на поставлені питання доповнюються повідомленнями про галузі міжнародної спеціалізації України, про експорт і імпорт України, про шляхи інтеграції України у світову економіку.

Завдання для самостійної роботи студентів

Тема: Становлення і розвиток економічної теорії.

1. Написати реферати:

- «Основні етапи розвитку економічної науки з найдавніших часів до ХХст.»;

- «Марксизм. Позитивні сторони і обмеженість теорії».;

- «Розвиток економічної науки в Україні у ХХст».

2. Підготувати короткі історичні довідки про видатних економістів:

А. Сміт, Дж. Мілль, К.Маркс, А.Маршалл, ГІ.Самуельсон, Д.Рікардо,

Дж. Кейнс, Ф. Кене, Дж.Гелбрейт, М.А.Балудянський, М І. Туган- Барановський, Є.Є. Слуцький.

3. Дати відповіді на питання.

1.В чому полягає важливість вивчення економічної теорії?

2.В чому взаємозв’язок між економічною теорією і економічною політикою?

3.Які існують методи економічного дослідження?

4.Яке значення, на вашу думку, має економіка для суспільства і для людини?

4. Виконати завдання:

-визначіть, які процеси досліджують мікро- та макроекономіка.

-встановіть логічний зв’язок між поняттями: економічна теорія, виробництво, ринок,економічна політика.

-один з сучасних економістів називає К.Маркса «чудовим критиком, але поганим пророком»Ваше ставлення до цієї думки.

-поясніть між предметні зв’язки економічної теорії.

 

Тема: Економічні потреби суспільства.

Економічна теорія вивчає, як мають бути організовані виробництво, обмін продуктами праці, розподіл багатства, споживання в умовах обмежених виробничих ресурсів як для найповнішого задоволення потреб.

1. Пояснити значення таких термінів і понять: потреби, економічні блага, первинні і вторинні потреби, закон зростання потреб, проблема вибору, економічні інтереси, мотивація господарської діяльності.

2. Дати відповіді на питання:

1.Для чого потрібні знання про тенденції і перспективи розвитку потреб та їхні структурні зміни?

2.Яка відмінність між економічною потребою та інтересом?

3.Як узгоджують економічні інтереси в суспільстві?

3. Виконати завдання:

1.Складіть перелік корисних і перелік просто смачних продуктів харчування. Чому ці переліки не завжди співпадають?

2.Охарактеризуйте погляди видатних вчених-економістів на проблему мотивації господарської діяльності.

3.Розкрийте роль потреб і інтересів як джерела активності економічних суб’єктів.

4.Поясніть поняття «потреби вільного часу». Наведіть конкретні приклади.

Тема: Суспільне виробництво та ресурси.

Виробництво - цілеспрямована діяльність людей, які мають на меті створити споживчі блага для задоволення своїх потреб.

1. Виконати завдання:

-Схарактеризувати структуру виробництва.

-Пояснити сутність факторів виробництва; земля, праця, капітал, здатність до підприємництва і інформація.

-Визначіть коли папір і ручка є споживчим товаром, а коли засобом виробництва?

2. Дати відповіді на питання:

1.У чому полягає необхідність та суть вибору альтернативних варіантів використання ресурсів.

2.Які насліідки для господарства країни матиме одночасне задоволення всіх потреб.

3.Появу яких проблем зумовлює обмеженість виробничих ресурсів?

 

3. Підготувати повідомлення про обмежені ресурси в нашій країні і шляхи їхнього альтернативного використання.

Тема: Економічна система суспільства.

 

1. Пояснити основні терміни і поняття: економічна система, суспільно- економічна формація, продуктивні сили, економічні відносини, господарський механізм, цивілізація.

 

2. Дати характеристику традиційної, адміністративно-командної, ринкової, змішаної і перехідної економічних систем.

 

3. Написати повідомлення про особливості формування економічної системи України на сучасному етапі.

 

4. Дати відповіді на питання:

1.Якими критеріями визначається тип економічної системи?

 

Тема: Відносини власності в економічній системі.

 

1. Пояснити терміни і поняття: власність, тип, форма, вид власності, суб’єкти, об’єкти власності, право власності.

2. Дати відповіді на питання:

1.Що таке відносини власності і яка їхня структура?

2.Що є первинним у взаємовідносинах, власність як економічна чи як юридична категорія

3.Яке місце займає людина в економічній системі?

3. Виконати завдання:

1.Підготувати повідомлення про історичні форми власності.

2.До кожного виду власності підберіть приклади.

3.Проведіть дослідження з приводу використання вашою родиною приватизаційних майнових сертифікатів.

 

 

Тема: Економічні засади ринкової економіки.

1. Підготувати повідомлення про вчення А.Сміта.

2. Пояснити основні поняття і терміни: ринок, суб’єкти ринкової економіки, попит, пропозиція, інфраструктура, рівновага.

3. Дати відповіді на питання:

-За яких умов виникає ринок?

-Що таке економічна свобода? В яких формах вона проявляється?

-Як основні проблеми економіки: що виробляти? Як виробляти? Для кого виробляти розв’язує ринкова економіка?

-Які функції у ринковій економіці виконують домогосподарства, підприємці, держава?

-Що таке ціна рівноваги?

-Які чинники впливають на попит і пропозицію?

-Які фактори впливають на ринкову ціну?

4. Виконати завдання:

Дайте характеристику еластичності попиту і еластичності пропозиції..

Наведіть приклади переваг і недоліків ринкової економіки.

Знайдіть у словах англійців «Ми не такі заможні, щоб купувати дешеві речі» певний економічний зміст. Розкрийте суть вислову «невидима рука ринку».

 

Тема: Конкуренція і монополія в ринковій економіці.

Внутрішнім механізмом руху ринкової економіки й розв’язання фундаментальних економічних проблем є конкуренція.

1. Пояснити поняття та терміни: конкуренція, монополія, конкурентоспроможність, антимонопольна політика.

2. Дайте відповіді на питання:

-У чому полягає сутність та роль конкуренції в ринковій економіці?

-Чим відрізняється досконала конкуренція від недосконалої?

-Які основні причини виникнення монополій?

-У чому полягає суть монополій?

3. Виконайте завдання:

-Поясніть у чому полягає сутність і мета антимонопольно політики держави?

-наведіть приклади підприємств-монополістів в економіці України.

-поясніть, чи завжди потрібно прагнути до конкуренції?

 

Тема: Гроші їх функції та види.

 

1. Пояснити терміни і поняття: грошовий загальний еквівалент, паперові гроші, банкнота, чек, кредитна картка, грошова маса, емісія грошей, валютний курс, інфляція.

2. Підготувати повідомлення:

- «Теорії виникнення грошей»

- «Історія грошей в Україні»

- «Грошові одиниці різних країн»

3. Дати відповіді на питання:

1.У чому полягають негативні наслідки бартеру9

2.У чому полягає суть грошей9

3.Які особливості паперових і кредитних грошей9

4.Що таке валютний курс9

5.У чому полягає суть інфляції?

4. Виконайте завдання:

1.Розташуйте за ступенем важливості відповіді «Для чого потрібні грош9» - сплати податків, для купівлі товарів, для нагромадження багатства, для сплати штрафів, для купівлі розваг, для благодійної діяльності, для задоволення власних потреб, для купівлі подарунків, для того, щоб їх позичати.

2.Розкрийте співвідношення основних функцій грошей.

3.Поясніть твердження: «Гроші - це те, що суспільство проголошує грошима».

 

Тема: Формування доходів в ринковій економіці.

 

Гри першооснови будь-якого доходу,як і будь-якої мінової цінності - це заробітна плата, прибуток і рента.

Адам Смітт

1. Пояснити основні терміни і поняття: дохід, види доходів, номінальні та реальні доходи, заробітна плата, форми заробітної плати, прожитковий мінімум, фізіологічний мінімум, індекс розвитку людини, сімейний дохід.

2. Дати відповіді на питання:

-У чому різниця між номінальними та реальними доходами?

-У чому полягає зміст заробітної плати? Яких форм вона набуває? Розкрийте її зміст.

- У чому сутність розподілу доходів?

-Які ви знаєте методи стимулювання праці?

- Як нараховують заробітну плату вчителям?

- Які переваги і недоліки контрактної оплати праці?

3. Виконайте завдання:

- Простежте, які зміни відбулися у співвідношенні між номінальною і реальною заробітною платою (стипендією) за останній місяць.

- Поясніть, для чого держава законодавчо встановлює мінімальний рівень заробітної плати.

- Поясніть, як пов’язані рента й ціна землі. Проаналізуйте, які фактори їх визначають. Наведіть приклади.

- Як ваша родина розв’язує проблеми сімейного бюджету.

 

Тема: Підприємництво в ринковій економіці.

Підприємець - це людина особливого роду. Прибуток для нього лише символ успіху. Головне - ступити на незвіданий шлях, далекий від

усталених рішень.

Й.Шумпетер.

1. Пояснити основні терміни і поняття теми: підприємництво, бізнес, підприємець.

2. Підготувати повідомлення:

- «Законодавча база України по організації підприємницької діяльності»

- «Історія підприємництва в Україні»

- «Розвиток підприємництва у вашій місцевості».

3. Дайте відповіді на питання:

о Що становить основу підприємницької діяльності?

оУ чому полягає суспільна користь підприємницької діяльності?

оЩо визначає доцільність вибору типу підприємницької діяльності?

4. Виконайте завдання:

1.Поясніть суть і зміст видів підприємництва:

- виробничого;

- комерційного;

- посередницького;

- фінансового;

- страхового.

2.Вкажіть, чи повинні бути обмеження підприємницької діяльності? Якщо так, то які?

Тема: Підприємство - первинна ланка національної економіки.

 

Підприємство є організаційною формою поєднання факторів виробництва. Вони можуть належати або одній особі, або колективу людей, або державі.

1. Дати відповіді на питання:

- Що таке підприємство?

- Чим відрізняється поняття «фірма» та «підприємство»?

- Які функції виконує підприємство?

- Які підприємства бувають за розмірами? За організаційною формою? За формою власності? За галузево-функціональним видом діяльності?

2. Виконати завдання: підготувати повідомлення про форми господарювання в Україні на сучасному етапі (можна виконати у формі презентації).

Тема: Менеджмент і маркетинг у підприємницькій діяльності.

 

1. Пояснити поняття і терміни: менеджмент, маркетинг, бізнес-план, бізнесмен, менеджер, реклама, мотивація, контроль, сегментування ринку.

2. Дати відповіді на питання:

1.В чому полягає сутність управління?

2.В чому полягає сутність маркетингу?

3.Яку мету переслідує маркетинг?

3. Виконати завдання.

- Поясніть на конкретних прикладах, чому контроль є важливою складовою управлінської діяльності.

- Поясніть значення менеджменту для розвитку господарств. Підготуйте зразки реклам продукції (доцільно у формі презентації).

- Підготуйте реферати за темами:

- «Значення мотивації праці в сучасних умовах виробництва»;

- «Основні форми просування товару на ринках»;

- «Типи позначень товарних марок»;

- Розробіть проект, який передбачатиме заходи стимулювання збуту продукції умовної фірми.

- Поясніть суть вислову «Покупець завжди правий»

 

 

Тема: Домогосподарство як суб’єкт ринкової економіки.

 

1. Пояснити функції домогосподарств у ринковій економіці. Схарактеризувати економічні інтереси домогосподарств. Визначити роль домашніх господарств в процесі кругообігу товарів, послуг, ресурсів та грошей.

 

2. Підготувати повідомлення про розвиток домогосподарств у вашій місцевості.

Тема: Капітал. Витрати виробництва і прибуток.

Теорія капіталу є одним з найскладніших

розділів економічної теорії.

П.Самуельсон

I. Пояснити основні терміни і поняття: капітал, витрати виробництва,
прибуток, кругооборот, оборот, амортизація.

II. Дати відповіді на питання:

1. В чому відмінності між основним та оборотним капіталом?

2. Що таке витрати виробництва? Які існують види витрат?

3. В чому полягає економічна сутність прибутку? Яку
економічну роль відіграє прибуток?

4. Що таке амортизація основного капіталу?

5. В чому сутність фізичного і морального зношування
основного капіталу?

III. Підготувати повідомлення:

«Особливості сучасного нагромадження в Україні».

Тема: Національна економіка.

 

Економіка як єдине ціле функціонує через взаємозв’язки чотирьох основних макроекономічних суб’єктів: домашніх господарств, підприємці в, держави й закордонного сектора.

 

1. Пояснити основні терміни і поняття: валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт, вторинні доходи, національне багатство, національний дохід, національні та реальні показники, трансферти, чистий внутрішній, чистий національний продукт, добробут.

2. Дати відповідь на питання:

- Чим було спричинено виникнення системи національних рахунків?

- Які ви знаєте основні і додаткові економічні показники, за якими оцінюються результати економічної діяльності держави?

- Як обчислюють ВНП?

- Як обчислюють НД?ВНП? ЧНП?- Чим небезпечна «тіньова» економіка?-Які загальні умови впливають на формування макроекономічної рівноваги?

3. Виконайте завдання:1.Проаналізуйте дані ВВП України за минулий рік.2.Порівняйте показники ВВП та ВНП.

Тема: Економічне зростання і його чинники.

1. Пояснити терміни і поняття: економічне зростання; екстенсивний, інтенсивний, змішаний тип економічного зростання.

2. Дати відповіді на питання:

- Які показники використовують для вимірювання економічного зростання?

- На які групи поділяються чинники економічного зростання?

- Який вплив економічного зростання на суспільний розвиток?

_ Назвіть переваги і недоліки кожного типу економічного зростання?

- Експерти-економісти ООН поділяють країни світу на такі групи, і високо- розвинуті країни світу з ринковою економікою; країни, що розвиваються; мало розвинуті країни. До якої групи країн можна віднести нашу країну?

Тема: Макроекономічна нестабільність: циклічність економічного розвитку.

1. Пояснити основні терміни і поняття: безробіття; відкрите і приховане безробіття;зайнятість;середні, короткі та довгі цикли; фази циклів: криза, депресія, пожвавлення й піднесення; фрикційне, структурне і циклічне безробіття; чисельність робочої сили.

2. Виконати завдання:

1.Дайте економічний аналіз сучасного становища України.

2.Напишіть есе «Як роботодавець обирає нового працівника».

3.Підготуйте повідомлення про теорії виникнення безробіття.

3. Дайте відповіді на питання:

- Чим зумовлена циклічна форма економічного розвитку?

- Чим зумовлені фінансові кризи, і які наслідки їх впливу на економіку?

- Що таке «повна зайнятість»? Коли вона досягається?

- Які показники вимірювання рівня безробіття ви знаєте?

- Яку частину населення за концепцією МОП відносять до економічного активного населення? Чому?

-Наведіть визначення добровільного та вимушеного безробіття.

Яке значення мають ці поняття для аналізу макроекономічної нестабільності?

Тема: Сучасне світове господарство

1. Пояснити основні терміни та поняття: світове господарство; міжнародний поділ праці; міжнародні економічні відносини; світова торгівля; міжнародний рух капіталу; міграція трудових ресурсів; науково-технічне і виробниче співробітництво; міжнародні валютні відносини; експорт; імпорт; торговельний баланс; платіжний баланс; курс валют; золотий стандарт.

2. Дати відповіді на питання:

- Які фактори зумовлюють цілісність сучасного світу, а які

відцентровані сили? Чому так відбувається?

-Що таке науково-технічне співробітництво, яких форм вона набуває?

Чим відрізняється світовий ринок від національного?

-Що таке торговельний баланс, які його складові?

- В чому причини міжнародної міграції робочої сили?

3. Виконати завдання:

1.Поясніть, чому в сучасному світі більшість країн прагнуть до розвитку міжнародних економічних відносин.

2.Проаналізуйте структуру експорту і імпорту в Україні, визначте, частка яких товарів є найбільшою в експорті та імпорті.

3.Визначте, які природно - кліматичні умови та стан продуктивних сил У країни обумовлюють її спеціалізацію на світовому ринку?

Тема: Глобалізація економіки та загальноцивілізаційні проблеми людства.

1. Пояснити основні терміни і поняття: глобалізація; фактори глобалізації; форми прояву.

2.Дати відповіді на питання:

1.Які економічні проблеми людства відносять до глобальних?

2.Чим глобальна економіка відрізняється від світової?

3.Як розраховується індекс глобалізації?

4.Чому глобалізація є новим етапом інтеграційних процесів у світовій економіці?

3.Виконати завдання:

- схарактеризуйте кожну групу глобальних економічних проблем людства стосовно економіки України;

- визначте форми міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем;

- поясніть, яку роль відіграють ООН та інші міжнародні суспільно-політичні організації у вирішенні глобальних проблем?

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.083 сек.)