АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Корпоративні норми, їх поняття та характеристика

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  9. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  10. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  11. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  12. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу

 

У регулюванні суспільних відносин значну роль відіграють норми об’єднань громадян або корпоративні норми. Йдеться про документи нормативного характеру, що розробляються політичними партіями, громадськими організаціями, профспілками, фондами, рухами та іншими організованими спільнотами з метою реалізації інтересів своїх членів.

Предметом їх регулювання є відносини, які неможливо або недоцільно регулювати правом. Корпоративні норми визначають правосуб’єктність названих організацій, встановлюють їх мету і завдання, умови членства, порядок формування і компетенцію їх органів, гарантії дотримання норм, специфіку санкцій і засади взаємодії з державою.

Механізм дії та ознаки норм громадських утворень мають значну схожість з правовими. Вони:

• є правилами поведінки людей;

• текстуально закріплені у відповідних актах-документах;

• є системою норм;

• забезпечується за допомогою організаційних заходів і санкцій; Поряд з цими корпоративні норми суттєво відрізняються від норм права. Розмежування між ними проводиться за такими критеріями.

За суб'єктом, якому вони адресовані: корпоративні норми поширюються тільки на членів даної спільності, мають локальний характер, тоді як правові норми характеризуються ознакою загальнообов'язковості.

За спрямованістю: корпоративні норми висловлюють волю членів організації або їх керівних органів, а правові норми - погоджені інтереси різних суб'єктів суспільних відносин.

За способами встановлення і набрання чинності: корпоративні норми створюються в процесі організації і діяльності спільності на відповідних з'їздах, зборах, конференціях, засіданнях і набирають чинності після їх легалізації; правові приписи встановлюються державними органами, що мають нормотворчу компетенцію і набирають чинності у встановлений законодавством термін.

За формою зовнішнього вираження. Корпоративні норми закріплюються в статусах, програмах, положеннях, рішеннях суспільних утворень, тоді як правові норми фіксуються у відповідних нормативних актах - законах, указах, постановах, інструкціях і т ін..

За ступенем визначеності заходів впливу: корпоративні норми на відміну від норм права безпосередньо не пов'язані з діяльністю держави і гарантуються на випадок

порушення організаційними та примусовими заходами впливу, передбаченими статусами, положеннями цих недержавних організацій.

За специфікою санкцій. дотримання вимог корпоративних норм гарантується такими санкціями, як догана, зауваження, попередження, виключення з організації, а санкції правових норм передбачають штраф, виправні роботи, позбавлення волі та ін.. При цьому право не передбачає можливості відтворення суб'єкта правопорушення від суспільства. Рішення громадських організацій про накладання стягнення не підлягають оскарження в судовому порядку.

Незважаючи на те що корпоративні норми поступаються перед правовими за юридичною силою, обов'язковістю, сферою дії, вони є дуже важливими для функціонування громадського суспільства, оскільки виражають активність, ініціативу людей, поширюють свій вплив поза межами правового порядку.

Співвідношення вказаних груп норм визначається за такими напрямами. В окремих випадках корпоративні норми наділяються властивостями юридичних норм. Як правило, в усіх нормах суспільних утворень є загальне зобов'язання дотримуватись вимог правових норм, боротися з правопорушеннями.

Нині замість застосування до правопорушників заходів державного примусу можливе застосування заходів громадського впливу. Крім того, до особи, яка вчинила правопорушення, мають застосовуватися заходи громадського впливу - оголошення догани або виключення з числа членів організації.

Від отримання статутних норм іноді залежить правильне застосування норм права. Наприклад, при звільненні працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу потрібна попередня згода на це профспілкового органу. Кворум на такому засіданні визначається за нормами статуту профспілкової організації.

Корпоративні норми слід відрізняти від юридичних, які містять у локальних нормативних актах підприємств, господарських товариств. Порушення локальних нормативних актів підлягає захисту в судовому порядку і з допомогою інших заходів державного впливу.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)