АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Газогідратні поклади, як джерело природного газу

Читайте также:
  1. Ащита населения и территорий от чрезвычайных ситуаций природного характера (стихийных бедствий)
  2. Вимірювання витрати ПРИРОДНОГО газу
  3. Джерело 5 Декарт
  4. Джерело 9 Фромм
  5. Джерело живлення PS – 20R стаціанорної радіостанції KENWOOD
  6. Джерелознавство в системі історичної науки
  7. Джерелом яких НШВЧ є комп'ютер і його елементи?
  8. Економічні суперечності, їх характер та класифікація Суперечності - джерело розвитку
  9. Завдання та функції історичного джерелознавства
  10. Загальні коефіцієнти природного руху населення за регіонами у січні–травні
  11. Защита населения от чрезвычайных ситуаций природного и техногенного характера

Провідні держави світу в останній час приділяють значну увагу зміцненню своєї енергобезпеки через впровадження новітніх технологій енергозбереження та пошук нових видів палива й енергії. Одним із потенційних джерел енергії, яке оцінюється різними фахівцями у 250 трлн м3, є запаси метану в газогідратах Світового океану та вічній мерзлоті (рис. 5).

Запаси гідратів є також у Чорному морі, де на їхню розробку з часом зможуть претендувати ряд країн Чорноморського регіону (у першу чергу Росія, Туреччина, Румунія). Саме тому Україна вже зараз повинна дбати про свою пріоритетність щодо розробки й упровадження сучасної економічно виваженої технології видобутку метану з газогідратів і правове закріплення за нею економічної зони у Чорному морі.

Поки що роботи щодо використання гідратів носять суто теоретичний характер. Багато країн-імпортерів газу прагнуть освоїти цей потенційний ресурс, але, не зважаючи на останні успіхи експериментальних досліджень, про економічно рентабельний спосіб видобутку газу з гідратів поки говорити зарано[12].

Незважаючи на несприятливі екологічні й технологічні чинники, практичною розробкою використання гідрату метану займаються Німеччина, Японія, США і навіть КНР, чиє Міністерство земельних і природних ресурсів повідомило про успішне видобування зразків гідрату з дна Південно-Китайського моря.

 

 

Рисунок 5. Розповсюдження гідрату метану у Світовому океані

Росія володіє запасами газових гідратів, зосередженими в основному на Арктичному шельфі, але вважати це комерційною сировиною поки що не доводиться. У Росії, в зоні вічної мерзлоти Сибіру, на Мессояхському родовищі природний газ одержують з метаногідратів. Від нього прокладено газопровід до Норильська [13].

В акваторії Чорного моря ресурси газу в гідратному стані оцінюються в 25·1012 – 70·1012 м3 (в економічній зоні України 7·1012 – 20·1012 м3 при щорічній потребі – 70·109 м3) [14].

США, Японія, Індія, Канада мають національні програми вивчення та промислового освоєння природних метаногідратів. За оцінкою British Petroleum, доступних запасів природного газу на північноамериканському континенті, де його щорічно споживається більше 770 млрд. м3 (близько 30% всього споживання в світі), досить всього на десятиліття, тому величезні зусилля урядів США, Канади і Мексики направлені на пошуки вирішення проблеми забезпечення своїх економік енергоресурсами. Справа дійшла до того, що Вашингтон поступово ліквідовує бюджетне фінансування НДР в сфері нафти і газу, все більш фокусуючись на дослідженні альтернативних джерел енергії. За помірними розрахунками міністерства енергетики, в США близько 6000 трлн. м3 метану газогідрату, це в сто разів більше запасів природного газу. Проблема в тому, що його видобуток технологічно важкий, небезпечний і тому дорогий.

Новим видом палива займаються Норвегія і Південна Корея. Немає сумніву, що цей список розширюватиметься з кожним роком. Розробка газогідратів сприятиме економічному розвитку окремих країн [15].

Японія відповідно до положень Конвенції ООН з морського права від 1982 року, має намір добитися розширення своєї виняткової економічної морської зони, щоб отримати права на природні ресурси шельфу. Перш за все це можливість отримати таким чином контроль над запасами гідрату метану, які з часом можуть забезпечити енергетичну безпеку Японії. Геологічна служба США оцінює тут запаси гідрату метану у 9,6 трлн. м3, що у 200 разів більше всього об'єму запасів родовищ природного газу на американському суходолі. Технології видобутку гідрату метану поки не існує. Проте на випадок, якщо в майбутньому технологія буде вдосконалена, японці намагаються закріпити за собою якомога більші ділянки океанічного шельфу [16].

Японський уряд планує різко збільшити асигнування: починаючи з поточного фінансового року протягом найближчих чотирьох років з бюджету буде виділено 100 млрд. ієн (854 млн. доларів за поточним курсом) [17].

В арктичних районах США і Канади запущені експериментальні установки для видобутку гідрату метану, які на Алясці видали першу партію нової сировини. Менш ніж через п'ять років планується почати видобуток у промислових масштабах. Арктичні поклади розташовані у вічній мерзлоті на глибині 500 метрів і нижче. У морських відкладеннях продуктивні пласти можуть мати кілометрову товщу. На даний час найбільш значні родовища гідратів метану розвідані в Канаді і на Алясці. В умовах арктичних температур гідрати можуть залишатися стабільними після витягання на поверхню.

У 2003 році Конгрес США виділив 42 мільйони доларів на дослідження, пов'язані із видобутком метанового гідрату. У 2006 році американський уряд направив на наукові дослідження по газових гідратах 8,6 млн. доларів. У 2007 році дослідження, що фінансуються з федерального бюджету, були сфокусовані на таких напрямах, як підтвердження можливості видобутку газових гідратів в Арктиці і встановлення можливості дистанційного виявлення і часткового визначення якісних характеристик арктичних газових гідратів. За оцінками фахівців, запаси газу, що містяться в метанових газових гідратах, у 100 разів більші за запаси газу з традиційних родовищ, що може призвести до недоцільності імпорту природного газу з інших країн [12].

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)