АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Регіональна статистика чисельності і складу населення

Читайте также:
  1. Визначення необхідної чисельності вибірки.
  2. Випишіть українські землі, що напередодні 1941 р. були приєднані до складу УРСР, зазначте, коли і внаслідок яких подій це сталося.
  3. Вопрос 5. Статистика специальной педагогики
  4. Вразливі групи населення. Необхідна допомога
  5. Глава 11. Статистика макроэкономических расчетов и система национальных счетов
  6. Глава 12. Статистика валового внутреннего продукта и национального дохода
  7. Глава 27. Статистика стоимости труда
  8. Глава 35. Статистика инноваций
  9. Глава 50. Статистика внешнеэкономических связей и задачи статистики
  10. Глава 55. Статистика эффективности общественного производства
  11. Державна регіональна політика.
  12. Динаміка чисельності музеїв України та кількості їх відвідувачів наприкінці XX – на початку XXI ст.

Життєдіяльність суспільства визначається життєдіяльністю його населення. Все, що створюється і діє в суспільстві, робиться людьми і заради людей - виробників і споживачів матеріальних благ і соціально-культурних цінностей.

Саме вирішення основних соціальних, економічних і культурних проблем суспільства здійснюється для населення, яке за своїми трудовими навичками та виробничим досвідом є визначальним елементом продуктивних сил.

Для оцінки соціально-економічного стану регіону необхідно обов'язково використати дані про чисельність населення регіонів, його склад, територіальний розподіл, темпи та інтенсивність демографічних процесів.

Статистика вивчає населення в двох аспектах; демографічному та соціально-економічному.

В демографічному аспекті населення розглядається з точки зору вивчення чисельності населення, його складу, природного та механічного руху. В соціально-економічному аспекті показники.населення аналізуються з точки зору елементів суспільного виробництва. Це, перш за все, такі показники, як зайнятість населення, безробіття. Звичайно, що ці показники розглядаються у взаємозв'язку з показниками чисельності та складу населення.

Примітка: дисципліни "Економічна статистика, "Соціальна статистика" детально вивчають показники соціально-економічної статистики: їх суть, методику та приклади розрахунку. Враховуючи, що студенти спеціальності "Економічна статистика" вивчають ці дисципліни, то регіональна статистика основну увагу буде зосереджувати на методиці використання відповідних показників з метою дослідження соціально-економічного стану регіонів.

Напередодні вивчення окремих тем, викладач дає завдання студентам (в порядку використання міжпредметних зв"язків) повторити окремі питання або теми дисциплін "Економічна статистика" та "Соціальна статистика".

 

Визначальним параметром населення є його чисельність. Джерелом інформації про чисельність населення є переписи, що проводяться в Україні не частіше як раз на 10 днів, а в між переписний період це розрахунки за даними поточного обліку процесів природного і механічного руху.

Основними категоріями населення, за якими реєструється його чисельність, є наявне та постійне населення.

В регіональній статистиці, в основному, використовується постійне населення на початок року або середньорічна чисельність населення. Ці показники в більшості випадків необхідні для розрахунку на душу населення, на 100 або 1000 осіб населення.

Населення вивчається за його статево-віковим складом, шлюбним станом, а також за соціальними ознаками: національність, громадянство, джерела засобів існування, освіта тощо.

Статевий склад населення характеризується його кількістю в регіоні, а для порівняння найкраще використовувати частку (питому вагу) та співвідношення чоловіків та жінок.

На Дніпропетровщині протягом досить тривалого часу частка чоловічого населення складає 47.6% а жіночого - 52.4%.

Показники співвідношення статей подаються в розрахунку на 1000 осіб.

На Дніпропетровщині за останні роки становить 1101 особа, тобто на 1000 осіб чоловічої статі припадає 1101 особа жіночої статі.

Найбільшу практичну цінність в ході вивчення діяльності регіонів має віковий склад населення. Групування проводять за такими інтервалами, щоб показники чисельності населення можна було використати в подальшій роботі.

Вирізняють такі основні контингенти населення.

Табл.№1

В регіональній статистиці застосовуються показники частки окремих вікових груп, контингентів, демографічних поколінь у загальній чисельності населення (у межах окремої статті та місцем проживання)

Мають поширення окремі показники, які відображають демографічні процеси в регіонах.

Показники старіння населення Дніпропетровської області

Табл.. 2

Розрахунки показують, що показники старіння на Дніпропетровщині досить високі, особливо це характерно для сільського населення, але дещо нижчі від показників старіння в цілому по Україні (станом на 1.1.2001 міське населення: Україна - 18.0%, Дніпропетровська обл.. 16.3%; сільське населення відповідно 25.9% та 23.1%).

Варто відзначити, що за міжнародною оціночною шкалою сільське населення вважається надзвичайно старим (20% і більше), а міське старим (15%-20%).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)